Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat, într-o scrisoare, aprobarea Parlamentului pentru înfiinţarea Unităţii de integrare a Forţelor NATO şi a Comandamentului multinaţional de Divizie, cu indicative militare, în Garnizoana Bucureşti, conducerea Camerei trimiţând, luni, cererea la Birourile reunite.

“Vă adresez rugămintea ca, în temeiul art. 3 din legea 291/2007 privind intrarea, staţionarea, desfăşurarea de operaţiuni saun tranzitul forţelor armatestrăine pe teritoriul României, să supuneţi spre aprobare Parlamentului României înfiinţarea Unităţii de integrare a Forţelor NATO, sub denumirea NATO FORCE INTEGRATION UNIT şi a Comandamentului multinaţional de Divizie, sub denumirea MULTINATIONL DIVISION SOUTH-EAST HEADQUARTERS, cu indicative de unitate militară, pe teritoriul României, în Garnizoana Bucureşti”, se arată în scrisoarea lui Iohannis.

Iohannis precizează în scrisoare că “în contextul crizei din Ucraina, al acţiunilor agresive ale federaţiei Ruse în regiune şi a măsurilor NATO prin care se doreşte reconfigurarea posturii militare strategice de apărare şi descurajare a Alianţei, summitul NATO din Marea Britaniea reprezentat un reper pentru testarea solidarităţii Aliate nîn cee ace priveşte reafirmarea angajamentului pentru apărarea colectivă”.

În scrisoare se mai menţionază că pentru punerea în aplicare a măsurilor stabilite la summit trebuie constituite, pe teritoriul aliaţilor din Est (România, Bulgaria, Polonia şi cele trei ţări baltice), a Unităţilor de integrare a Forţelor NATO şi acceptarea ofertei României de constituire şi operaţionalizare a Comandamentului multinaţional de Divizie Sud Est.

“Comandamentului multinaţional de Divizie Sud Est va prelua coordonarea entităţilor Unităţii de integrare a Forţelor NATO dispuse pe teritoriul României şi Bulgariei, fiind în măsură să asigure comanda şi controlul într-o opreraţiune de tip art.5 în flancul de sud est al zonei de responsabilitatea NATO şi va fi pus la dispoziţia Alianţei începând cu anul 2016- capacitatea de operaţională iniţială şi în 2018- capacitatea operaţională fianlă”, se mai arată în scrisoare.

Secretarul Biroului Permanent, deputatul Nicolae Mircovici a precizat, luni, după şedinţa conducerii Camerei, că scrisoarea preşedintelui a fost trimisă Birourilor Permanente reunite deoarece Parlamentul este cel care trebuie să o aprobe.

“Solicitarea din partea preşedintelui Klaus Iohannis referitor la staţionarea şi constituirea de structuri străine militare pe teritoriul României, lucru pentru care se solicită aprobarea Parlamentului, a fost trimisă Birourilor Permanente reunite întrucât Parlamentul reunit urmează să hotărească în acest sens.Ideea este că se solicită realizarea a două structuri de forţă care să aibă locaţia pe teritoriul României, în Garnizoana Bucureşti. Este vorba de Unitate de integrare a forţelor NATO şi este vorba de un comandament multinaţional de divizie, aceste două structuri urmând să aibă un număr de indicativ militar şi să fie conforme prevderilor militare în ceea ce priveşte constituirea şi funcţionalitatea lor”, a spus Mircovici.

6 COMMENTS

 1. Domnule Radu Tudor,

  Nu inteleg care va fi componenta acestor unitati militare si care va fi rolul lor pe teritoriul Romaniei. Aceste unitati o sa fie formate din romani si americani sau si alte state membre ale NATO? Vor aduce si armament suplimentar pe teritoriul Romaniei? Vor aduce si elemente de intelligence security? Ce inseamna aceasta integrare in departamentul de sud est, vor sa spuna ca se asteapta sa intervina in Ucraina in anul acesta? Daca aveti vreo sursa scrisa, chiar si in engleza, asupra intentiilor NATO in blocul de est, va rog sa ne-o prezentati

  • NATO inseamna 28 de state, inclusiv Romania. Orice componenta de categorie de forte va exista, functie de nevoi. Da, comandamentele sunt destinate sa acopere tot spatiul aliat sud-estic. Nici o legatura cu vreo ipotetica interventie in Ucraina, nimeni nu vorbeste despre asa ceva

 2. Avem destule entitati militare straine pe teritoriul Romaniei, nu stiu daca mai era necesara inca una. Orice explicatie pe aceasta tema mi se pare neavenita, indiferent de justificari, iar fortarea in continuare a notei (pe teritoriul Romaniei) in privinta Rusiei este contraproductiva. Oare nu mai exista diplomatie ?
  Sunt curios cate entitati militare straine sunt pe teritoriul vecinilor nostri apartinatori NATO ?

 3. odata cu aparitia acestor comandamente incepe sa creasca si rolul tarii noastre in nato. probabil ca treptat treptat va creste rolul si nu numai al bazei de la kogalniceanu ca o contrapondere la actuala situatie din marea neagra odata cu revenirea crimeii la rusi. acestia trebuie sa inteleaga unde este delimitatrea teritoriala si nu numai dintre statele nato si rusia. cresterea rolului nato in romania, infiintarea , marirea sau modernizarea unor baze are pe langa consecintele militare si o puternica latura economica. probabil ca putini inteleg ce inseamna instalarea unei baze nato pe teritoriul unei tari. toata lumea se gandeste numai la faptul ca teoretic devine o tinta a blocului militar advers. probabil ca o explicatie pe intelesul tuturor ajuta la intelegerea unor lucruri prea putin explicate in mass media.

  • @alexph
   De acord cu dvs. ca amplasarea unor baze militare pe teritoriul unei tari are si o puternica componenta economica, numai ca la noi e ca si inexistenta. Consider ca noi ne constituim intr-un caz aparte, mai ales dupa tot ce se intampla colateral acestui subiect, iar cetatenii devin suspiciosi, iar sugestia explicarii pe intelesul tuturor ar fi binevenita.

   • Sa ne bucuram din toata inima cum ca Romania a devenit o tinta pentru armata rusa si va fi transformata intr-un nou Verdun in cazul unui razboi Nato-Rusia tocmai datorita stationarii trupelor americane si Nato s-a construirii scutului de la Deveselu in tara noastra.

Leave a Reply