Președintele Federației Comunităților Evreiești din România, deputatul Aurel Vainer, a declarat, pentru AGERPRES, miercuri, la Dorohoi, că nu este oportună, în prezent, construirea celei mai mari moschei din Europa la București, în condițiile în care există în România mai multe moschei în zonele cu populație musulmană semnificativ.

”Cu cultul islamic din România avem relații foarte bune, atât la nivelul Muftiatului de la Constanța, cât și deputații turci din Parlamentul României. Eu sunt adeptul de a fi în dialog și a conviețui cu toate celelalte culte (…) Din punctul meu de vedere, este oportun, dar nu la un stil granda. Nu cred că, la ora actuală, este oportun să avem cea mai mare moschee”, a spus Vainer.

El a subliniat că în România comunitatea musulmană nu este atât de numeroasă.

Comunitatea musulmană are moscheea din Constanța, care e splendidă, are moschee la Mangalia, la Techirghiol, acolo unde există populație musulmană. Mie mi se pare un act de prea mare mărinimie, mai ales în contextul în care în mișcarea islamică, în islamism, există aceste curente jihadiste care aduc atâta rău și nu se știe când începi ceva și unde duce”, a spus Vainer.

El a atras atenția că, în cazul în care se realizează o asemenea investiție, ”ar trebui foarte atent reglementat”.

Ideea construirii la București a celei mai mari moschei din Europa și a unei universități musulmane pentru 6.000 de studenți reprezintă un risc pentru securitatea națională, a afirmat duminică fostul președinte Traian Băsescu. În opinia fostului șef al statului, situația ar trebui să fie analizată în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

Șeful Cultului Musulman din România, Muurat Iusuf, a declarat luni, într-o conferință de presă, la Constanța, că este consternat de afirmațiile fostului președinte Traian Băsescu, potrivit căruia construirea la București a celei mai mari moschei din Europa și a unei universități musulmane reprezintă un risc pentru securitatea națională.

Turcia va construi o moschee mare la București, care va fi gata în termen de trei ani, a relatat recent ziarul turc Daily Sabah. În schimb, în baza unui acord semnat cu autoritățile române, Turcia va aloca un spațiu pentru construcția unei biserici de către România la Istanbul.

Construirea acestei moschei s-a aflat pe agenda președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care a efectuat o vizită la București în luna aprilie. Cele două țări ar fi ajuns la un acord pentru a grăbi planurile de ridicare a moscheii, potrivit sursei citate.

Moscheea, care va fi construită pe o suprafață de 13.000 de metri pătrați, va avea o capacitate de 2.000 de persoane. Potrivit Daily Sabah, guvernul român a aprobat concesionarea suprafeței necesare pentru ridicarea moscheii într-unul din cartierele centrale ale Bucureștiului, pe o perioadă de 49 de ani.

Conform publicației turce, construcția ar urma să includă și un complex cu o librărie, o școală de studiu al Coranului și spații de recreere și va avea caracteristicile arhitecturii din era otomană.

In imagine, Centrul Islamic din America, construit DUPA 11 sept 2001.

https://en.wikipedia.org/wiki/Islamic_Center_of_America

6 COMMENTS

  1. comunitatile astea doua sunt prea mici si romanizate, cati mai sunt, pentru a se crea conflicte ca in orient, deocamdata. abia astept sa va tipe minareta allahu akbar in bucuresti.

  2. Sa si faca moscheie, altfel fura hotii terenurile si apar cotinete. Mai bine vad o moschee decat urwteniile pe carevle ridca hotii. Probabil ca seful a pus ochiimpe teren si l incurca moscheea

  3. Stati putin ca pana la urma nu prea inteleg! Aceasta moscheie se face strict pentru musulmanii turcii? Sau pentru toti musulmanii? Ca daca e pentru toti musulmanii cred ca e o problema mare de tot. Musulmanii turci diferea din toate punctele de vedere de musulmanii din tarile islamice sau asa zis arabe. Nu au aceeasi limba, nu folosesc acelasi alfabet, nu au aceleasi obiceiuri, cei din tarile arabe nu au nici macar muftiu care exista doar la turci. In ce limba vor tine rugaciunile sau cursurile? In turca sau in araba? ca turcii nu vorbesc araba iar ceilalti musulmani, in afara de turci si tatari, nu vorbesc turca!
    daca se face doar pentru musulmanii de origine turca si tatara de la noi mi se pare cea mai mare aberatie posibila. Megalomanie tip ceausist cand ai deja suficiente moschei in Romania pentru cati turci traiesc la noi! Acele moschei de care spun ei ca functioneaza illegal sunt pentru ceilalti musulmani nu pentru turci care nu accepta sa intre la rugaciune alaturi de betivani turci. caci turcii spre deosebire de ceilalti musulmani consuma alcol si la ei femeile au vioie in moscheie. La musulmanii ceilalti femeile nu au voie in moscheie iar ei nu consuma alcol daca sunt musulmani adevarati. sa te rogi cu berea in stanga si cu Coranul in dreapta nu mai e credinta!

Leave a Reply