Ambasadorul Franței din Niger va rămâne în post în ciuda presiunilor făcute de junta venită la putere în urma unui puci, anunță președintele Emmanuel Macron în cadrul unui discurs făcut în fața ambasadorilor reuniți la Palatul Elysée.  Dar și în ciuda faptului că tot mai multe capitale îi sugerează că se implică prea mult în regiune. Ce ne-am face dacă un astfel de puci ar avea loc în Bulgaria ori în România, se întreabă liderul de la Palatul Elysée, potrivit rfi.ro

Consiliul Național pentru salvarea patriei (CNSP) care a preluat puterea în Niger, la finele lui iulie, i-a dat, pe 25 august, 48 de ore ambasadorului francez, pentru a părăsi Niamey.

Ministerul de Externe francez a precizat, de partea sa, că “puciștii nu au nicio autoritate pentru a formula o astfel de cerere, doar autoritățile alese în mod legitim o pot cere”.  

Ambasadorul este în continuare la Niamey, potrivit declarațiilor făcute de președintele Emmanuel Macron care, a evocat situația în cadrul reuniunii anuale a diplomaților francezi, ce a avut loc luni dimineață, la Palatul Elysée.

Președintele Franței, Emmanuel Macron a amintit întregul puci dar, precizează și că unele capitale – de la Washington dar și unele europene-  i-au cerut să nu se implice prea mult deoarece devine periculos. Dar, se întreabă el, dacă un astfel de puci ar avea loc în România ori în Bulgaria, nu ar trebui să reacționăm, se întreabă el?

Emmanuel Macron: “Este o lovitură de stat împotriva unui președinte ales democratic, ce provine dintr-o etnie minoritară care a început reforme curajoase, economice, politice dar care clarifică mai toate domeniile, un președinte care este angajat în întreaga agendă internațională – aceeași care este a noastră și a Națiunilor Unite. Acesta este ținut ostatic de puciști de o lună, în palatul prezidențial. Ni s-a reproșat că Franța este prea angajată în a-l susține pe președintele Bazoum. Dar ce am face dacă s-ar întâmpla așa ceva în Bulgaria ori în România? Am spune la fel că nu ar trebui să ne angajăm prea mult?

Președintele Franței consideră că politica Parisului este cea bună. Şi nuanțează faptul că această politică se axează pe curajul președintelui Mohamed Bazoum, pe angajamentul diplomaților și a ambasadorului aflat la Niamey care rămâne în post în ciuda amenințărilor și a presiunilor formulate de junta nelegitimă instalată la putere și grație forțelor de securitate și a militarilor prezenți în Niger. Să-l ascultăm pe Emmanuel Macron.

Pe 27 august, mii de persoane care susțin puciul din iulie dus împotriva președintelui ales Mohamed Bazoum au manifestat în apropiere de baza militară franceză de la Niamey. Aceștia au agitat pancarte în care cereau plecarea trupelor franceze prezente în Niger.

Președintele Emmanuel Macron observă că există o epidemie de puciuri în Sahel: “Problema nigerienilor sunt puciștii care îi pun în pericol deoarece este abandonată lupta împotriva terorismului, este abandonată politica economică, ce era bună pentru ei iar în prezent sunt pe cale să piardă toate finanțările internaționale care le permitea să iasă din sărăcie. Aceasta este realitatea. Există o epidemie de puciuri în Sahel”.

Guvernul german și-a exprimat, luni, îngrijorarea în ceea ce privește atitudinea anti-franceză a militarilor care au preluat puterea în Niger.

Purtătorul de cuvânt al diplomației germane a precizat cu ocazia unei conferințe de presă derulate la Berlin că urmărește situația, după ce Parisul a decis să îl lase în post pe ambasadorul Franței din Niamey.

Oficialul a confirmat că ambasadorul  german este și el, în continuare, în Niger.

Plecarea acestuia nu a fost cerută, scrie rfi.ro

1 COMMENT

  1. Eta sub influienta bauturilor alcoolice, cumva? Pare ca permanent ori e beat ori nasul e ocupat. Se baga in rahat singur ca petrov betivanul turnator. Sa isi vada de propria tara si propriile prostii, Romania se descurca singura, nu are nevoie de intimidare sau ajutor tocmai de la cine, de la un betiv.

Leave a Reply