Preţurile la gaze naturale şi electricitate au crescut în Europa după ce o explozie la unul din cele mai importante puncte nodale pentru transportul gazelor naturale de pe continent a afectat livrările în momentul unui val de frig, transmite Bloomberg.

Cotaţiile futures la gaze naturale au înregistrat cea mai mare creştere din ultimii opt ani în Marea Britanie, ţară care se confruntă deja cu impactul închiderii unei conducte petroliere din Marea Nordului. După două zile de căderi de zăpadă la Londra, temperaturile mai scăzute decât cele normale s-au răspândit din Alpi şi până în ţările scandinave, crescând cerea pentru combustibil de încălzire.

O explozie survenită marţi dimineaţa la terminalul de gaze din Baumgarten, în estul Austriei, s-a soldat cu un mort şi rănirea mai multor persoane. Explozia, ale cărei cauze nu au fost deocamdată identificate, s-a produs la ora 8:45 (7:45 GMT) şi a fost urmată de un incendiu.

Facilitatea din Austria transportă echivalentul a 10% din cererea de gaze naturale a Europei. Italia a avertizat că va declara starea de urgenţă, după ce livrările de gaze naturale din Rusia spre Italia via Austria au fost întrerupte după explozie.

‘Este cel mai prost moment posibil pentru un hub de gaze naturale să explodeze, având în vedere că este nevoie de capacitate în perioada de iarnă şi schimbă estimările referitoare la cantitatea de gaze care va fi disponibilă. Dacă vremea se răceşte iar capacitatea nu este disponibilă, cu siguranţă preţurile vor creşte’, a declarat Arne Bergvik, analist şef la compania suedeză de utilităţi Jamtkraft AB.

Marea Britanie a resimţit cel mai acut majorarea preţurilor, din cauză că nu are facilităţi de stocare şi interconexiuni cu pieţele din Europa continentală. Cotaţiile futures la gaze în Marea Britanie au crescut cu până la 23%, la 73,7 pence, pentru 100.000 de BTU (unitate de măsură pentru căldură), cel mai ridicat nivel înregistrat din decembrie 2013.

Explozia din Austria a afectat şi alte pieţe europene. Cotaţiile la energie electrică în Germania au atins cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani, avansând cu 3,8% la EEX exchange din Leipzig. Preţurile la cărbune au crescut cu 2% până la 90,75 dolari pe tonă, cel mai ridicat nivel de după luna mai 2013.

‘Pentru moment va face producţia de electricitate pe bază de cărbune puţin mai profitabilă’, a declarat Konstantin Lenz, director la firma germană Lenz Energy.

Marea Britanie este mai vulnerabilă decât de obicei în iarna aceasta pentru că Centrica Plc a decis să închidă cea mai mare facilitate de stocare din Marea Britanie după 30 de ani de activitate. Agravând şi mai mult problemele de aprovizionare, compania care gestionează reţeaua de gazoducte din Norvegia a anunţat marţi că livrările de la zăcământul Troll, cel mai mare câmp gazifer offshore din Europa, vor fi diminuate din cauza unor întreruperi neprogramate care afectează şi alte locaţii din Norvegia, principalul furnizor extern de gaze al Marii Britanii.

În mod normal o navă care transportă LNG are nevoie de două săptămâni pentru a ajunge din Qatar în Marea Britanie însă luna aceasta doar o singură navă de acest tip este programată să ajungă în Marea Britanie.

‘Preţuri mai mare la gaze şi cărbune precum şi incertitudinile cu privire la livrările de gaze în întreaga Europa împing în sus preţurile’, concluzionează Steffen Gursinsky, trader la Energieunion GmbH în Gemania, scrie Agerpres.

14 COMMENTS

 1. Cu doar 10% import de gaze nu mai alarmati. Scumpirea vieții doar PSDul a produs-o chiar dacă avem crestere economica. Scumpirea la pompa a benzinei și motorinei cu aproape 20% PSDul a realizat-o. De aici scumpirea serviciilor și produselor. PSDul a facut tot raul nu-i mai apărați! Ne-au tras o țeapă de ne va durea zeci de ani înainte și dumneavoastră i-ati promovat și susținut și o faceti in continuare!

   • Cu un import maxim de 10% de gaze naturale nu poti da vina pe accidentul ala pentru scumpirea gazelor din Romania. Am priceput. Acel nod alimenta Italia și Austria…la noi nu ajungea prin magistralele respective nici o cantitate. Oricum daca ati susține lupta anticorupție mai multi bani ar fi câștigat Romania decat am pierde prin scumpirea gazelor cu 1%

    • Romania este tara UE, este conectata la tot ce misca in Europa asta iar, 10% nu este capat de tara insa, iarna lipsa acestor 10%, poate deveni.
     Noroc c-am pastrat cateva pastile pentru tine. Trimit posta rapida sa ti le livreze.

 2. In Anglia deja sunt luati in suturi guvernantii.
  The Telegraph :
  Malcolm Graham-Wood, a veteran energy industry advisor, said the gas crunch is an “entirely predictable” result of the UK’s creaking infrastructure and Government’s bungling energy policy.

  He blamed the Government for its “short-sighted and ridiculous” decision not to invest in new gas storage facilities. Mr Graham-Wood also said the UK has become too reliant on gas-fired power after coal plants were forced to shut before new nuclear power power plants had been built.
  Blamati pentru ca nu au facut investitii in facilitati noi de stocare a gazului si politica proasta de a forta inchderea minelor de carbuni.

  La noi sunt facilitati de stocare a gazului? Au luat masuri de risc si prevedere in caz ca s-ar intampla ceva neplacut/neprevazut pe piata gazelor -care ar putea conduce la scumpirea lor? NU!La noi nu s-a facut nimic, ca de obicei. Nu intereseaza pe nimeni si cu atat mai putin pe TOTI politicienii indiferent de culoare politica dar care insa au fost foarte activi sa-si mareasca lefurile/beneficiile cu peste 50%. Niste scarbe toti!
  Sa plateasca ei scumpirile de gaze!. si smecherii de la companiile de energie care au dus doar o politica de scumpire a tarifelor pe carca noastra an de an.

  Noi exportam energie. STOP! sa se asigure ROMANILOR necesarul de gaze pentru a nu plati nicio scumpire, clar?. Asta trebuie sa faca toti factorii responsabili -stare de urgenta da! asiguri necesarul de gaze populatiei la pretul nemajorat! Apoi te ocupi de reluarea exportului.

  • Ai pornit de la premisa că noi nu avem capacități de stocare (gresita) și ai dezvoltat ideea cum ca romanii nu vor mai avea gaze naturale și vor muri de frig !!! Foarte ciudat !!

   • Poate nu m-am exprimat clar- am intrebat daca la noi sunt capacitati de stocare, atat!
    Nu am spus ca romanii nu vor mai avea gaze naturale.La pretul ASTA!!! nicio problema, ne vand gaze si extraterestrii.
    Am spus ca vor sta in frig (vor muri de frig) deoarece nu isi permit plata unui cost majorat al gazelor. Nici nu era nevoie de vreun accident /explozie undeva, scumpirile au devenit regula lor de baza!

 3. Daca continua sa ne ia si pielea de pe noi, cum e asta …accidentul din Austria, poate isi doresc sa vada toti romanii in strada, nu hastag rezist, apa de ploaie….., hai sa vedem ca omorati batranii si copii in case din cauza frigului -scumpirea gazelor -facturi explodate!.
  Hai sa vedeti cum veti avea toti romanii in strada! o sa va doriti rezist in strada, fata de ce o sa fie atunci -furia adevarata!.

  • Criminalii, să fie pedepsiți! !Dar până atunci ar fi mai bine sa-ți iei tratamentul, pastilutele, bombonelele acelea care sa te facă bine !!Dacă s-o mai putea !!!

 4. Daca il aveau si ei pe Daea nu ar fi avut probleme. Productia de fasole in Romania a fost buna asa ca o sa creasca exportul . Cu ciolanul ei stau bine asa ca dam la schimb. Nu imi fac probleme,tot la noi o sa se scumpeasca(suntem obisnuiti cu asta). Poate o sa creasca turismul rural ca sa vada si austriecii cum se poate trai in Romania doar cu Daea fara aia fara ailalta doar cu saracia si lumina de la soare.

 5. Ce dementa! Ce nivel de trai au vesticii si ce mizerie de nivel de trai au manoritatea cetatenilor romani,de cresc preturile intrun hal fara hal?! Se vede clar reforma privind nivelul de trai al cetatenilor romani din Romania,cat si reducerea drastica a traitorilor in interiorul Romaniei cu buna stiinta si rea credinta! Totul e pe fata fara nicio problema! Am auzit-o pe Olguta cum citea suma uriasa pentru pensii de stat,culmea,din 60milioane mai mult de jumatate se duce in pensiile nesimtite,si mai spune ca s-au marit cheltuielile cu pensiile si salariile la stat! Mai mult costa ei perindatii si marea parte din suma merge doar la ei,in indemnizatiile si nesimtirea pensiilor uriase!
  Ba olguto,aminteste-ti de madama din Timisoara care acum cativa ani incercase sa traiasca o luna de zile cu salariul mediu si era socata ca nu-i ajungeau banii sa se descurce! Tucu ai tai prin reforma voastra omorati oamenii cu zile! Cu ce drept limitezi tu cu ai tai viata omului numarandu-i bucaturile ingjitite,limitezi igiena incat vom deveni o natie de rapanosi si sanatatea omului caruia i-ati limitat dreptul de a se trata prin impunerea listelor de medicamente/tratament ineficient care duce la moarte lenta sisigura!? Cu ce drept ii limitezi omului dreptul de a-si imbunatati viata si trai mai bine?! Doar voi sa traiti din in si ceilalti sun sugrumati cu vointa si stiintabazata pe reaua credinta personala a voastra! Olguto,poti tu trai dintrun salariu 1200-1500 lei sau o pensie 650-800 lei pe luna,sa fii cu datoriile la zi achitate?! Voua nu va ajunge aerul pe care-l respirati dar un salariu minim sau o pensie mentionata,nici pomeneala!

 6. Apropo olguto,magazinele second-han din tara functioneaza din donatii adunate din strainatate,spalate sau nu si se vand in magazine cu pret de lux! Unde ai mai pomenit sa pui in vanzare tot ce primesti ca ajutoare second-hand cu acceptul bugetarilor in functii politice? Ce-ai facut bre cu tara adta,ati bagat second-handurile(deseurile adunate din strainatate)in orice afacere si vandute in Romania?! Iehovistii aduna ajutoare,le trimite prin transport gratuit pe motiv ca merg ca donatii si in Romania intra direct in comert pentru valorificare,! Olguto,tu stii in ce hal miroase aerul si bulendrele din aceste magazine?
  INFECTIE TOTALA,AER INFECT!
  Imbolnaviti cetatenii cu buna stiinta! Voi va imbracati in tot ce inseamna calitate si conationalii in deseuri infecte si mentinuti in infectii! Ce “ciomageala,” meritati voi perindatilor in politica,mama myyya!

 7. Off Topic
  Va rog Dle Radu Tudor, pt corectitudinea actului jurnalistic sa ii transmiteti Dlui Gadea sa corecteze eroarea legata de Michael Jackson si Pomohaci.
  A afirmat ca acel copil care il acuza pe MJ a descris semnalmente organe genitale ale lui Jackson.
  Politia si altii i-au cerut lui MJ sa se supuna unui examen fizic- injositor pentru el, a accepat, s-a dovedit ca acea descriere facuta de copil nu corespundea DELOC realitatii!
  Deci copilul a mintit la indemnul tatalui- a si recunoscut ulterior.
  Doi : MJ a fost urmarit de FBI peste 17 ani -FBI a prezentat documentele public si a recunoscut ca nu a fost vinovat MJ de nicio acuzatie de acest fel. Lenon si altii au fost urmariti toata viata de FBI
  trei : Procurorul care a instrumentat cazul urma sa iasa la pensie – a vrut un caz rasuntaor sa il castige. A fost descoperit acest NEMERNIC si altii din echipa sa ca au falsificat probe si au plantat probe in casa lui MJ in lipsa lui si a martorilor -desi nu aveau voie sa se afle acolo fara sa existe MJ sau avocatul etc……
  Toate astea au fost demonstrate in instanta! JUSTITIA la aia a fost corecta si a functionat.
  Familia colilului a vrut bani de la MJ asta a fost principalul scop al minciunii lor, deci excrocat, pentru bani!!! TOT PENTRU BANI!
  Procurorii si in special ala seful au vrut faima -recompense/merite pentru un caz MARE CASTIGAT!
  Ghinion! adevarul a iesit la lumina!
  Procesul ala e un caz de studiu AICI IN ROMANIA!, daca Dl Gadea ar fi interesat, si mai ales pentru ca arata mizeriile si pana unde pot merge astea ca sa distruga un om nevinovat!.
  Asa ceva trebuie aratat in Romania daca tot vorbim atat de justitie- sa se vada cum procurorii masluiesc probe cum a fost la MJ, dar si cum Justitia (acolo in USA) in final e corecta – isi face treaba indiferent de minciuni si amestecuri de tot felul – Felicitari justitiei amerficane in acest caz -Michael Jackson, ptr. ca in final, THE TRUTH PREVAIL! dar asta ar trebui sa se intampla oriunde.
  Pomohaci nu stiu…… dar! va rog INSISTENT nu il implicati pe MJ in discutie -coruptia din sistem si la ei -acel procuror a fost dovedita in 2005! si ulterior de catre FBI -documente clare care aratau nevinovatia lui MJ.
  Deci Pomohaci si Michael Jackson paralela, NU! Fiindca MJ a fost clar gasit nevinovat de 12 jurati ALBI atentie nu NEGRI, deci …..Justitia Americana a fost corecta -adevarul a triumfat.
  Daca era vinovat de asa ceva MJ, eu fiind fan al lui, as fi incetat in secunda 1 sa ii admir talentul muzica! NU pot sa suport pedofilii!.
  OK? deci nu il apar aiurea. Sunt documente clare -care expun toata magaria alora si falsele acuzatii, minciunile. NU cred ca FBI ar acoperi/proteja un pedofil! Nu-i asa?
  Macar acum dupa atatia ani imaginea lui Michael Jackson sa nu mai fie terfelita!.
  Gata! s-a incercat destul distrugerea unui OM NEVINOVAT! Destul!

 8. “Polonia a semnat un acord pe cinci ani pentru importul de gaze naturale americane”-23 nov 2017 ZF.
  Polonia si tarile baltice au reusit sa-si construiasca terminale LNG, noi nu.Noi inca suntem la faza de proiect, adica: plimbari prin strainatate, sampanie , piscoturi etc, toate pe bani publici.(plus ca sunt unii sefuleti de prin ministere care-si plimba si amantele)
  Care sunt target-urile politicienilor romani?Sa puna mana pe justitie si sa praduiasca cat mai mult tara, sa faca jaf.Ce a facut PSD-ALDE din 2016 pana acum?Ordonanta 13,Comisia Ciordache si marea idiotenie Split-TVA.Aceasta este diferenta dintre Beata Szydlo ,Polonia si guvernele Grindeanu si Tudose, ei pot , noi nu putem.Ei cu Centrica LNG si gazele, noi cu spritanele si chefurile la panarama de AGRI, sau marele bluf Nabucco.
  PS.1.In Romania exista un singur terminal de gaze,dar este de LPG, si a fost construit de catre o firma privata Octogon Gas&Logistic si asta la Midia,ptr ca in Portul Constanta sinecuristii aflati pe post de manageri inca faca studii de fezabilitate.CNAPMC inca studiaza intorsul fripturii pe gratar si procentele de vin si apa minerala din sprit.Asta este capacitatea managerilor pusi de catre statul roman in companiile unde detine majoritatea.
  2.Dl.Radu Tudor, daca-l mai prindeti prin studiou pe smecherasul ala prost, care se crede mare finantist, va rog sa-i explicati diferenta dintre Polonia si Romania,asa cum i-ati dat exemplu ultima oara cu Spania vs Romania si el nu intelegea.Sper ca stiti la cine ma refer( emisiunea a fost de nota 10)

Leave a Reply