Pe pagina sa de Facebook, Sorin Ducaru, Secretarul General Adjunct al NATO, a postat primele fotografii cu locatia in care se va desfasura vineri si sambata summit-ul NATO de la Varsovia : stadionul national.

scaune

Totul este perfect, in asteptarea celor 2500 de oficiali din 28 de tari si 2000 de jurnalisti.

salanac

stadion

sala

 

Comunicatul Administratiei Prezidentiale

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, va participa, în perioada 8- 9 iulie a.c., la Summitul NATO de la Varșovia. Cu acest prilej, vor fi organizate mai multe reuniuni în formatul Consiliului Nord-Atlantic, o reuniune a Comisiei NATO-Ucraina, precum și o întâlnire în formatul Misiunii Resolute Support pentru Afganistan.

Agenda Summitului vizează, cu prioritate, adoptarea de măsuri privind consolidarea posturii de apărare şi descurajare a Alianţei, pe fondul multiplicării provocărilor de securitate, precum și proiectarea stabilităţii în vecinătățile estică şi sudică ale NATO.

În ceea ce priveşte consolidarea posturii de apărare şi descurajare, Preşedintele României va sublinia importanţa îndeplinirii în totalitate a angajamentelor asumate la Summitul precedent din Marea Britanie, precum şi necesitatea continuării adaptării Alianţei Nord-Atlantice, inclusiv prin asigurarea unei prezențe Aliate înaintate echilibrate și proporţionale pe întreg flancul estic.

De asemenea, România pledează pentru creşterea atenţiei NATO asupra regiunii Mării Negre, precum şi pentru sprijinirea eforturilor Aliate în plan regional de asigurare a stabilităţii şi securităţii.

România susține adoptarea unei declarații comune NATO-UE, care va contribui la structurarea parteneriatului strategic între cele două organizații și sprijină eforturile NATO de consolidare a capacităţilor de apărare ale partenerilor Alianţei. În acest sens, în cadrul Summitului se va pune un accent deosebit şi pe aprofundarea cooperării NATO cu partenerii estici, în special Ucraina, Georgia și Republica Moldova.

Complementar politicii de parteneriate, Preşedintele României va susţine continuarea politicii „uşilor deschise” şi va saluta invitarea Muntenegrului ca al 29-lea stat membru al NATO.

Totodată, va fi reconfirmat angajamentul României pentru întărirea securității spațiului euro-atlantic, atât în ceea ce priveşte creșterea bugetului alocat apărării, cât și în privința contribuţiei țării noastre la stabilizarea Afganistanului şi la eforturile de combatere a ISIL/Daesh.

După Summit, în data de 10 iulie a.c., la invitația omologului polonez, Președintele Klaus Iohannis va efectua o vizită oficială bilaterală. Consultările cu Președintele Poloniei, domnul Andrzej Duda, vor viza adoptarea de măsuri, la cel mai înalt nivel, pentru adâncirea şi extinderea Parteneriatului Strategic dintre România și Polonia, precum şi discutarea modalităților celor mai eficiente de continuare a inițiativelor regionale lansate de cele două state.

4 COMMENTS

  1. Dece nu spuneti, domnule Tudor, despre simbolistica locatiei alese, tocmai Varsovia? Ca analist militar, spuneti-le telespectatorilor dvs pesedisti (care habar n-au de istorie decat ca noi suntem dacii liberi, Burebista si Stefan cel Mare), despre Pactul de la Varsovia din ’55, cand tarile comuniste au incercat sa creeze o constructie similara care sa rivalizeze cu NATO, in plin Razboi Rece. O tentativa sortita esecului, ca toate consturctiilee comuniste. Ea s-a facut doar pe hartie, iar in practica nu a functionat sistemul de aliante, cand unul din statele membre a avut nevoie de ajutor militar, ceilalti aliati nu s-au activat. Pactul a disparut practic odata cu caderea comunismului si cu destramarea URSS. Eu nu cred ca este intamplator ca s-a ales Varsovia pentru acest summit. Dar interesanta este si paralela cu functionarea acestor blocuri de aliante – credeti ca aliatii Nord-Atlantici (SUA, UK, Franta, Turcia etc) ar declara automat razboi Rusiei in caz ca una din tarile mici din estul Europei (Romania sau vreuna Tarile Baltice) ar fi atacata de Rusia? Si daca odata declarat, ar ramane declaratia doar o formalitate si s-a impune “sanctiuni economice”, sau chiar ar interveni militar la nevoie?

    • Basismul din tine amesteca tot soiul de lucruri reale cu aberatii de Tricolorul. Cand ai mata chef sa-ti comanzi emisiune cu ce continut vrei, suna la pay tv

    • In afara de jignirile la adresa concetatenilor dvs. mai stiti ceva ? Aici trebuie sa va dau dreptate, una dureroasa avand in vedere desconsiderarea la adresa celorlalti, ca locul ales are o adanca simbolistica. Pana una alta politicienii nostri ar trebui sa puna ordine in tara cat mai de graba pentru a fi o natiune sanatoasa, puternica din toate punctele de vedere, apoi sa putem merge cu fruntea sus la asemenea reuniuni de mare importanta si anvergura.

Leave a Reply