Date fiind evolutiile grave de securitate la granita de est a NATO, comuna pe cateva sute de kilometri cu granita de nord-est a Romaniei, necesitatea infiintarii unor comandamente aliate pe teritoriul nostru raspunde intocmai angajamentelor prevazute in articolul 5 al Tratatului de la Washington. Recenta reuniune a Consiliului Nord Atlantic la nivelul ministrilor apararii a consfintit ajutorul concret militar si logistic pentru tarile din Europa de est aflate in proximitatea agresiunii permanente a Rusiei. In Romania vor fi infiintate doua comandamente. Problemele sunt atat de serioase incat ministrul apararii Mircea Dusa vrea o accelerare a existentei primului comandament in tara noastra. Reamintesc faptul ca si faza operationala a elementelor scutului american antiracheta de la Deveselu a fost devansata, ea urmand sa devina functionala tot anul acesta. Prin aceste doua elemente concrete, Romania isi garanteaza securitatea teritoriul si populatiei sale, ca stat membru NATO.
Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a anunţat că îşi doreşte ca primul comandament NATO de comandă si control din România să fie operaţional în luna iunie, în timp ce al doilea comandament, de divizie, ar urma să fie operaţional în termen de doi ani, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Mircea Duşa a declarat, luni, la Cluj, că Ministerul Apărării a început pregătirea pentru operaţionalizarea celor două comandamente şi evaluările financiare şi cele tehnice privind realizarea acestora.
“România a obţinut la Bruxelles un rezultat deosebit din punct de vedere militar şi al securităţii naţionale după aderarea la NATO. În urma negocierilor purtate vom avea de realizat un comandament de tip NFIU (n.r. – NATO Force Integration Units) , care se realizează în şase state, ţările baltice, Polonia, România şi Bulgaria, şi un comandament de divizie, unul în Polonia şi unul în România. Voi avea o discuţie cu reprezentanţii Statului Major General, deja am început pregătirea pentru operaţionalizarea celor două comandamente şi evaluările financiare şi cele tehnicelegat de realizarea lor. Doresc ca undeva până în luna iunie comandamentul de tip NFIU să fie operaţional”, a spus Duşa.
Potrivit acestuia, paralel cu acest comandament se fac demersurile necesare pentru operaţionalizarea comandamentului de divizie, care are un orizont de timp mai mare, respectiv de doi ani.
“NFIU este un comandament de comandă-control care asigură planificarea şi operaţionalizarea misiunilor ca, atunci când este nevoie, când e o situaţie de criză, forţele de intervenţie rapidă aprobate să poată interveni în 48 de ore, iar terenul acolo unde intervin să poată fi pregătit de aceste comandamente. O parte din banii pentru operaţionalizarea primului comandament, cel de tip NFIU, vor fi din bugetul MapN, iar o parte din bani vor fi din fondurile comune ale NATO. Alături de noi, în aceste comandamente vor veni militarii ţărilor partenere din NATO”, a afirmat Duşa.
Întrebat unde vor fi înfiinţate cele două comandamente NATO din România, Duşa a evitat să dea un răspuns clar.
“Discutăm deja de aceste locaţii, vom mai vedea cu conducerea Statului Major care sunt cele mai eficiente din punct de vedere militar, dar şi cele mai eficiente din punctul de vedere al cheltuielilor materiale. Este normal ca un comandament să îl avem acolo unde avem deja o structură, unde avem elemente de comandă-control, unde sunt condiţii pentru ca aceste comandamente să funcţioneze”, a spus ministrul Apărării Naţionale.