Date fiind evolutiile grave de securitate la granita de est a NATO, comuna pe cateva sute de kilometri cu granita de nord-est a Romaniei, necesitatea infiintarii unor comandamente aliate pe teritoriul nostru raspunde intocmai angajamentelor prevazute in articolul 5 al Tratatului de la Washington. Recenta reuniune a Consiliului Nord Atlantic la nivelul ministrilor apararii a consfintit ajutorul concret militar si logistic pentru tarile din Europa de est aflate in proximitatea agresiunii permanente a Rusiei. In Romania vor fi infiintate doua comandamente. Problemele sunt atat de serioase incat ministrul apararii Mircea Dusa vrea o accelerare a existentei primului comandament in tara noastra. Reamintesc faptul ca si faza operationala a elementelor scutului american antiracheta de la Deveselu a fost devansata, ea urmand sa devina functionala tot anul acesta. Prin aceste doua elemente concrete, Romania isi garanteaza securitatea teritoriul si populatiei sale, ca stat membru NATO.

130221c-022a3_opt

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a anunţat că îşi doreşte ca primul comandament NATO de comandă si control din România să fie operaţional în luna iunie, în timp ce al doilea comandament, de divizie, ar urma să fie operaţional în termen de doi ani, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Mircea Duşa a declarat, luni, la Cluj, că Ministerul Apărării a început pregătirea pentru operaţionalizarea celor două comandamente şi evaluările financiare şi cele tehnice privind realizarea acestora.

“România a obţinut la Bruxelles un rezultat deosebit din punct de vedere militar şi al securităţii naţionale după aderarea la NATO. În urma negocierilor purtate vom avea de realizat un comandament de tip NFIU (n.r. – NATO Force Integration Units) , care se realizează în şase state, ţările baltice, Polonia, România şi Bulgaria, şi un comandament de divizie, unul în Polonia şi unul în România. Voi avea o discuţie cu reprezentanţii Statului Major General, deja am început pregătirea pentru operaţionalizarea celor două comandamente şi evaluările financiare şi cele tehnicelegat de realizarea lor. Doresc ca undeva până în luna iunie comandamentul de tip NFIU să fie operaţional”, a spus Duşa.

Potrivit acestuia, paralel cu acest comandament se fac demersurile necesare pentru operaţionalizarea comandamentului de divizie, care are un orizont de timp mai mare, respectiv de doi ani.

“NFIU este un comandament de comandă-control care asigură planificarea şi operaţionalizarea misiunilor ca, atunci când este nevoie, când e o situaţie de criză, forţele de intervenţie rapidă aprobate să poată interveni în 48 de ore, iar terenul acolo unde intervin să poată fi pregătit de aceste comandamente. O parte din banii pentru operaţionalizarea primului comandament, cel de tip NFIU, vor fi din bugetul MapN, iar o parte din bani vor fi din fondurile comune ale NATO. Alături de noi, în aceste comandamente vor veni militarii ţărilor partenere din NATO”, a afirmat Duşa.

Întrebat unde vor fi înfiinţate cele două comandamente NATO din România, Duşa a evitat să dea un răspuns clar.

“Discutăm deja de aceste locaţii, vom mai vedea cu conducerea Statului Major care sunt cele mai eficiente din punct de vedere militar, dar şi cele mai eficiente din punctul de vedere al cheltuielilor materiale. Este normal ca un comandament să îl avem acolo unde avem deja o structură, unde avem elemente de comandă-control, unde sunt condiţii pentru ca aceste comandamente să funcţioneze”, a spus ministrul Apărării Naţionale.

14 COMMENTS

    • “Rusia a avertizat cu o serie de reacţii de răspuns, după deciziile luate de Alianţa Nord Atlantică privind întărirea capacităţilor sale în estul Europei.

      Vladimir Evseev, directorul Centrului pentru Studii Politico-Militare din Moscova:

      “Pe teritoriul Crimeei, în prezent se formează o grupare de forţe armate terestre bine pregatită şi de sine stătătoare. Vor fi prezente acolo diferite dispozitive, capabile să neutralizeze toate ameninţările posibile. Din păcate, dacă România se va lăsa antrenată într-o asfel de confruntare, atunci este imposibil ca o serie de obiective militare din România să nu fie trecute pe lista acelor ţinte care vor fi neutralizate cu diferite tipuri de arme. După evaluările militare facute de Rusia, din acele baze militare ce urmează să fie amenajate în România pot fi lansate nu numai dispozitive antirachetă. Rusia este foarte îngrijorată că de acolo pot fi lansate şi rachete de croazieră sau alte dipozitive de genul ăsta. Rusia va fi obligată să reacţioneze nu numai la apariţia centrelor de comandă, dar şi la depozitele de armament sau altă infrastructură militară. Ştim că în România se poate crea şi potenţial ofensiv, de aceea vom căuta şi mijloace de a anihila flota militară românească. Cred că va creşte confruntarea dintre ţările noastre şi din păcate avem motive să credem asta.”

      • Oameni dementi care au alte interese decat bunastarea si pace in acest loc Romania ne vor impinge in razboi cu rusii. Ce va urma, prapadu, vom avea sansa sa nu mai raman piatra de piatra pe acest locuri. Nato am vrut Nato am capatat. “Autorităţile au aprobat modelul formularului medical pe care tinerii cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani vor trebui să îl prezine la comisiile locale de recrutare-încorporare pentru a fi înrolaţi în caz de război

        Modelul certificatului medical, care va fi eliberat de medicii de familie, a fost publicat luni în Monitorul Oficial.

        Ordinul de aprobare a certificatului face trimitere la o lege din 2006 care spune că la declararea mobilizării şi a stării de război sau la instituirea stării de asediu, îndeplinirea serviciului militar în calitate de militar în termen ori rezervist concentrat/mobilizat devine obligatorie pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani.

        În România există peste 2,1 milioane de bărbaţi cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani, potrivit datelor de la recensământul din octombrie 2011. Ordinul a fost publicat în contextul crizei existente în Ucraina, potrivit onlinereport.ro.”

  1. SOCANT! Citeste!
    Ponta, ar fi dat la schimb scaunul de Presedinte, daca aia de la Bruxelles il lasau sa-i aresteze pe derbedeii Chiorului! El a promis in nenumarate randuri ca ii rezolva! Noi toti nu am crezut.
    P.S.: Sunteti din categoria acelora care considera ca Iohannis, in turul doi al alegerilor prezidentiale a recuperate 20% procente cu votul din diaspora? Daca da, cand va reveniti? Succesuri!

  2. Off-topic:
    SOCANT! Nu este in pericol niciun acord cu FMI-ul, bineinteles! Vreti sa ne prabuseasca aia moneda nationala la bursele international, odata cu aceasta falimentandu-ne ca tara?! Cred ca nu. Asa ca, mai ganditi-va, daca vreti fara camatarii internationali de la FMI.

    • Dar Ungariei ce i s-a intamplat cand i-a trimis la plimbare? Nimic. Cand bagi FMI-ul in tara, sa-ti iei adio de la suveranitate si prosperitate. Pana nu pun tara pe butuci, nu se lasa. Americanii de rand spun, “e vina voastra ca i-ati primit, dati-i afara”. FMI-ul este o unealta in mana killerilor economici care-ti vor resursele pentru stapanii lor.

    • Cred ca nu exista cinism mai mare decit cel al americanilor.
      Dominatia mondiala e o iluzie pt ca daca reusesti sa-i supui pe rusi trebuie sa-i supui pe arabi apoi pe chinezi si nu ai nici o garantie ca la un moment dat cei pe care ii antrenezi intr-un conflict artificial nu vor descoperi ceva(exemplul bombei nucleare care a fortat Jponia sa capituleze neconditionat) care ii vor face sa capituleze neconditionat.
      Stii cei mai urit lui Dumnezeu la firea umana e aroganta si la un moment dat echilibreaza balanta.

      Temerea mea nu este ca nu se va intimpla asa la un moment dat ci daca cei care vor ajunge in locul americanilor sa detina puterea vor fi mai buni sau mai malefici.

  3. Daca ne pregatim de razboi de ce nu ne anunta nimeni?? Sunt infricosatoare toate stirile despre pregatirea razboiului. Macar sa stim sa ne retragem pe unde putem.

    • @Tataie, speram noi dar speram de pomana la cate arme nucleare si termo-nucleare au cele 2 mari supraputeri militare orice conflict armat intre ele se va sfarsi cu apasarea pe butonul rosu al fiecarei tabere beligerante.

  4. Radu, parcă explozia, ultima a fost la Doneţk, ce-ai zice dacă se apropie, sau dacă e exact în regiunea Odessa în imediatul timp: 1-2 săptămîni maxim? Mult mai aproape de graniţa noastră, cu complicitatea transnistrenilor din sud? Simt că va fi totul pe apă(intrarea pînă în zona Artsyz-Kiliya, dacă nu va fi ceva dans cu casele noastre). Nu vreau să sperii pe nimeni, dar ceva în scurt timp va fi, sper să nu am dreptate! am postat aici ca să nu fie panică, cred că înţelegi.

Leave a Reply