ambasadorul-marii-britanii-printul-charles-intelege-ca-romania-are-ceea-ce-restul-europei-a-pierdut_size9

Premiera de gală a celei de-a treia părţi a seriei documentare “Wild Carpathia” a avut loc miercuri seară, la hotelul Pullman din Bucureşti. La eveniment au participat numeroase personalităţi, între care ambasadorul Marii Britanii în România, Martin Harris, ministrul delegat pentru IMM, Turism şi Mediu de Afaceri, Maria Grapini, ministrul Mediului, Rovana Plumb, şi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

În cadrul evenimentului, ambasadorul Marii Britanii în România, Martin Harris, a spus că este foarte bucuros să fie alături de cei prezenţi la manifestare pentru a sprijini acest proiect româno-britanic, “care are scopul să protejeze şi să promoveze cel mai frumos peisaj de pe continentul Europei”.

“Eu am călătorit mult în România, apreciez foarte mult cultura, biodiversitatea şi patrimoniul României. Apreciez şi faptul că din ce în ce mai mulţi turişti din Marea Britanie au descoperit această ţară minunată”, a spus ambasadorul Martin Harris, precizând că are onoarea să citească în cadrul evenimentului un mesaj al unuia dintre ei, “un turist care revine în România în fiecare an, care are o apreciere şi o pasiune deosebită pentru România”, respectiv prinţul Charles de Wales.

În mesajul transmis prin intermediul lui Martin Harris, prinţul Charles a spus că îi face mare plăcere să sprijine o cauză care este foarte aproape de sufletul său.

“Unul din motivele pentru care întotdeauna mi-a făcut mare plăcere să revin în România este frumuseţea naturală extraordinară a peisajelor sale şi a pădurilor sălbatice virgine din Munţii Carpaţi”, a spus prinţul Charles, precizând, însă, că, din păcate, “toate acestea pot să dispară cu rapiditate”.

“În anumite zone deja este prea târziu şi situaţia se înrăutăţeşte în fiecare zi. Se estimează că România pierde 3 hectare de pădure virgină pe oră. Iar jumătate din acest fenomen se petrece în zone care ar trebui să fie protejate”, a spus prinţul Charles.

El a precizat că acest lucru este important, întrucât “România este unul dintre puţinele locuri din Europa în care există întinderi largi de astfel de ţinuturi încă sălbatice”. “De fapt, Munţii Carpaţi din România cuprind cele mai vaste zone de pădure virgină din Europa Centrală şi de Est. Aceste păduri sunt o adevărată sărbătoare a biodiversităţii, excepţional de bogate atât ca faună, cât şi ca floră”, a spus prinţul Charles, precizând că aceste păduri găzduiesc cea mai mare populaţie supravieţuitoare de urşi bruni, lupi şi lincşi din Europa, dar şi o treime din toate speciile de plante europene.

“În plus, aceste păduri funcţionează drept coridoare pentru migraţia multor specii (…) Asta face din Carpaţii româneşti o comoară naturală nepreţuită într-un continent care de mult şi-a pierdut astfel de comori sălbatice. Ceea ce dumneavoastră încă aveţi aici în România, a devenit de o raritate extremă. Foarte multe ţări europene au puţine sau nu le-au mai rămas deloc astfel de păduri. Spre exemplu, în trecutul nu foarte îndepărtat, aveam în Marea Britanie păduri magnifice, întinse, însă le-am defrişat, astfel încât în prezent au rămas doar câteva pâlcuri de copaci răzleţi şi cea mai mare parte a faunei a dispărut. Ceea ce s-a întâmplat în Munţii Scoţiei constituie un avertisment pentru ceea ce s-ar putea petrece cu Munţii Carpaţi dacă nu-i protejaţi. Pădurile înfloritoare vor fi înlocuite cu peisaje mohorâte, goale, pe care le vedem în scenele de încheiere ale celui mai recent film cu James Bond”, a spus prinţul Charles.

Potrivit acestuia, cei mai mulţi europeni şi chiar şi mulţi dintre români nu sunt conştienţi de bogăţia unică pe care o au chiar alături de ei şi nu ştiu că aceasta este pusă în pericol.

“Trebuie să sensibilizăm urgent oamenii, atât pe cei tineri, cât şi pe cei bătrâni, şi asta face şi documentarul ‘Wild Carpathia’, pentru că se referă la respectarea valorilor naturii şi a modului în care tot ce este viu se interconectează (…) Avem datoria să salvăm ultimele zone neatinse ale Europei, cât încă mai putem s-o facem. De asemenea, ar trebui să nu subestimăm valoarea economică a acestor ţinuturi sălbatice”, a mai spus prinţul Charles.

El a precizat că Munţii Carpaţi au fost denumiţi zona Yellowstone a Europei şi au “un potenţial enorm pentru turismul durabil”, care poate aduce venituri mari, însă numai dacă aceştia vor fi conservaţi.

“Pădurile şi peisajele Munţilor Carpaţi ajută la definirea României şi pierderea lor ar fi, după modesta mea opinie, o tragedie. Chiar şi sintagma ‘Transilvania, ţara de dincolo de păduri’ şi-ar pierde sensul, ar deveni doar o tristă rămăşiţă a istoriei”, a mai atras atenţia prinţul Charles.

Pe de altă parte, în cadrul aceluiaşi eveniment, Rovana Plumb, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, a declarat că “într-adevăr Munţii Carpaţi reprezintă o comoară, atât în ceea ce priveşte natura, dar în special în privinţa oamenilor din acea zonă”.

“Împreună cu Ministerul Agriculturii, cu fundaţia prinţului Charles, am reuşit să finalizăm strategia pentru Munţii Carpaţi. Mi-am asumat responsabilitatea şi voi acţiona în continuare în aşa fel încât tot ceea ce înseamnă biodiversitate, bogăţie naturală pe care ne-o oferă Munţii Carpaţi să fie protejată”, a spus Rovana Plumb.

Ea a precizat că, “din cele 322.000 de hectare de păduri virgine din ecoregiunea carpatică, 210.000 sunt în România”.

“De aceea, România este prima ţară din ecoregiunea carpatică şi din Uniunea Europeană care a reglementat modul de protejare a pădurilor virgine şi cvasivirgine. Ca ministru al Mediului, am semnat ordinul prin care se protejează pădurile virgine şi cvasivirgine din România. Urmează să finalizăm cartarea şi catalogul naţional al pădurilor virgine şi cvasivirgine din România, precum şi metodele prin care vom putea să acordăm măsuri compensatorii pentru proprietarii pădurilor”, a mai spus Rovana Plumb.

Ea a mai afirmat că turismul ecologic este “o direcţie strategică” a instituţiei pe care o conduce.

Totodată, Rovana Plumb a precizat că este foarte mândră să lucreze împreună cu staff-ul şi cu fundaţia prinţului Charles. “Am fost de curând la Viscri, acolo unde Alteţa Sa Regală Prinţul Charles de Wales a finalizat un proiect pentru o staţie de epurare naturală şi aş vrea să îi transmiteţi că ne-am luat angajamentul ca să reproducem proiectul în mediul rural din România şi lucrăm în parteneriat pentru ca acesta să fie realizat”, a mai spus Plumb.

Partea a treia a seriei documentare “Wild Carpathia”, intitulată “Wild Forever” şi produsă de compania britanică Almond Films, va fi difuzată la nivel mondial începând de luna viitoare. În România, “Wild Carpathia – Wild Forever”, care include un interviu cu prinţul Charles, va fi difuzată pe Travel Channel pe 8 noiembrie, de la ora 21.00.

Acest al treilea documentar este punctul culminant al colaborării dintre Travel Channel şi Autoritatea Naţională pentru Turism şi se axează pe partea de nord a României, cu filmări exclusive realizate în unele dintre cele mai spectaculoase mănăstiri ale Bucovinei.

Seria “Wild Carpathia” este conceptul lui Paul Lister, fondator al European Nature Trust, o organizaţie care are ca scop protejarea marilor areale sălbatice şi a regiunilor naturale degradate de pe continentul european.

Seria a fost sprijinită de ministrul delegat pentru IMM, Turism şi Mediu de Afaceri, Maria Grapini, care a colaborat cu Scripps Networks Interactive, care deţine televiziunea internaţională Travel Channel.

“Wild Carpathia” prezintă, în viziunea unui grup de britanici, frumuseţea Munţilor Carpaţi din România, în încercarea de a arăta străinilor minunata diversitate a faunei şi florei din zonă. De asemenea, documentarul are un scop educaţional şi atrage atenţia românilor asupra comorii nepreţuite de care se bucură şi pe care trebuie să o conserve pentru generaţiile viitoare.

Prima parte a miniseriei “Wild Carpathia” a fost lansată în octombrie 2011, iar partea a doua, în septembrie 2013, ambele fiind difuzate la nivel internaţional pe Travel Channel.

 

http://www.antena3.ro/life-show/cultura/cuvinte-uimitoare-despre-tara-noastra-rostite-de-printul-charles-romania-e-o-tara-minunata-cu-oameni-remarcabili-233172.html

 

38 COMMENTS

 1. nu-i nimic,o sa ne faca Tonta lacuri cu cianura si canioane unice in lume.nu exista ceva bun pe care trioul Ponta-Basescu-Antonescu sa nu-l poata transforma in saracie si dezastru

  • Vi se pare normal ca pentru un protest soldat cu apostrofarea lui barbu si un geam spart sa iei intre 2 si 7 ani de inchisoare in timp ce mafiotii ce conduc statul roman sa fure nestingheriti cu complicitatea justitiei?
   Berbeceanu spune ca mafia italiana e mic copil pe langa mafia romaneasca. De ce? Pentru ca la noi mafia e insusi statul roman: justitia, ministri, sri, primari, consilieri, toti sunt mafioti, fura tot. Nu e nimeni sa-i opreasca, e o disolutie totala a statului roman.

 2. (plumb rovana) “Ea a mai afirmat că turismul ecologic este “o direcţie strategică” a instituţiei pe care o conduce.”

  ahahahahahahahahahaha prima cianurista a tarii vorbeste de turism ecologic in tara care o sa fie facuta praf si pulbere prin exploatarea gazelor de sits virf de lance in aceasta crima fiind compania mafiot terorista CHEVRON … tare de tot… schizofrenia pesedist securista fara nici o limita

 3. Radu Tudor incerci sa speli imaginea de prima cianurista a rovanei plumb cumva ?!?!?!?!!!!! 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 hahahahahahahahahaha

  articolul asta e cea mai tare gluma la adresa guvernului de lichele ponta-basescu

  • as usual, mintea ta rataceste grav. postez o stire importanta, nu spal pe nimeni. ai obsesii bolnavicioase. te compatimesc

   • daca articolul asta e pe bune si nu o satira la adresa unor mizerii politice ce devoreaza cadavrul acestei tari in frunte cu guvernul de tradatori ai fascistului ponta atunci Radu sincer esti de compatimit… va transformati pe zi ce trece in “Scinteia” pt psd

 4. “România este unul dintre puţinele locuri din Europa în care există întinderi largi de astfel de ţinuturi încă sălbatice”. “De fapt, Munţii Carpaţi din România cuprind cele mai vaste zone de pădure virgină din Europa Centrală şi de Est.
  ……………………………………………………………..
  Printul Charles are perfecta dreptate.Ceea ce poate nu stie domnia sa este faptul ca in Romania exista si alta ”fauna”.
  Ma refer la baietii destepti care intr-un timp record sunt capabili sa rezove problema.

 5. “Wild Carpathia”:

  “Ceea ce vedeţi în această fotografie e răspunsul unui ţăran din România, Willy Schuster, care s-a trezit într-o dimineaţă cu zeci de metri de cabluri şi dinamită pe terenurile lui. “Plantate” acolo de Prospecţiuni S.A., compania de prospecţiuni a lui Ovidiu Tender, cel care umblă după gaze prin întreaga Românie. Şi care nu ţine cont de nimic: drepturi de proprietate, legislaţie, acorduri… Culmea e că autorităţile îi iau la întrebări tot pe ţăranii care au îndepărtat gunoaiele de pe pământurile lor.”

  http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/revoltator-imaginea-mizeriilor-companiei-lui-ovidiu-tender-prospectiuni-s-a-si-o-scrisoare-deschisa-despre-abuzurile-si-ilegalitatile-cautatorilor-de-gaze-96751.html

  dar in timp ce mafia corporatista face legea tovarasul guvernator ponta este nemilos cu protestatarii impotriva hotiei lichelelor politice supuse mafiei corporatiste:

  “Protestatarii riscă închisoare pentru luneta spartă”

  http://www.realitatea.net/dosarul-luneta-protestatarii-risca-ani-de-inchisoare-claudiu-craciun-acuza-presiuni-guvernamentale_1305535.html?utm_source=Cub-Homepage&utm_medium=Clicks&utm_campaign=trkweb

  iar restul protestatarilor sint anchetati si urmariti pe strada de catre securitate (sri si jandarmerie)… in Piata Universitatii au inceput sa legitimeze orice grup de peste TREI 3 persoane….

  uraaaaaaa traiasca dictatura securista din “Wild Carpathia”

  rectificare bugetara:

  mai + 170 milioane
  sri + 27 milioane
  sie + 6 mil
  sts + 5 mil
  camera licheleor politice + 12 mil
  senat + 10 mil

  ministerul muncii – 500 mil
  ministerul dezvoltarii – 315 mil

  SUPERB

 6. “Wild Carpathia”

  Republica Sclavagista Romania cea mai saraca tara din europa cu cele mai mari taxe pe munca:

  Germania 44,5%
  Romania 43,5%
  Suedia 41%
  Danemarca 37%
  Bulgaria 32%
  UK 28%
  USA 27%

  • cel mai mare TVA pe mincare 24%… GRECIA are acum TVA 9% la mincare (orice fel de mincare nu doar alimentele de baza)

 7. George Epurescu:
  “România s-a trezit!

  Clasa politica s-a trezit ameninţată până în măduva oaselor de numarul mare de cetăţeni ieşiţi în stradă. Scânteia aprinsă la Bârlad şi Roşia Montana a dus la cea mai mare mişcare civică împotriva sistemului autointitulat politic, în fapt unul infracţional. Politicienii sunt constienti de puterea cetăţenilor uniţi şi şi-au construit un sistem ermetic pentru a-şi conserva funcţiile şi privilegiile. Legile electorale interzic în practică orice candidatură independentă sau patrunderea în sistemele de partid a oamenilor cinstiţi. Grupurile de interese dictează şi societatea este ignorată, legile sunt adoptate pentru acoperirea cumulului de infracţiuni care au dus la distrugerea economiei. Sistemul corupt este cu usurinţă controlat de grupuri de interese străine, iar resursele ţării cad pradă aşa-zişilor investitori, industria este vandută ca fier vechi, iar cetăţenii activi şi responsabili sunt alungaţi din ţară prin îndemnuri venite de la cel mai înalt nivel.”

  http://romaniafaraei.ro/

  RASPUNSUL PSD din “Wild Carpathia” pt George Epurescu: “Îmi bag p… în gura lui!”

  http://www.vrn.ro/imi-bag-p-in-gura-lui

 8. Salut Printul Charles pentru faptul ca promoveaza minunatiile pe care le avem si nu le respectam cum ar trebui,atitudinea lui pozitiva ne face sa ne simtim bine,bucurosi ca avem prieteni adevarati care iubesc Romania!O promovare frumoasa cu sinceritate si frumusete!Avem foarte multe de aratat celor care vor sa vina sa ne viziteze!Turismul pentru aceste locuri de vis ar putea fi motorul nostru economic,ca veni vorba despre pasuni sunt foarte multe si frumoase peste tot,pasuni in care cresc bujori salbatici,narcise si alte flori de camp viu colorate,cand vezi ca un strain apreciaza toate astea si tu,romane,le ai pentru a te simti bine nu le apreciezi si le distrugi pentru interese meschine ma face sa cred ca ne meritam soarta,eterna saracie!Pentru Rosia Montana,sa razi Muntii Apuseni pentru vreo cativa care se jelesc pe la televizor si cand li se pune amocul mai intra in mina,de parca ar impresiona pe cineva,toate astea ma fac sa cred ca suntem primitivi distructivi!

 9. ***Pe de altă parte, în cadrul aceluiaşi eveniment, Rovana Plumb, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, a declarat că “într-adevăr Munţii Carpaţi reprezintă o comoară, atât în ceea ce priveşte natura, dar în special în privinţa oamenilor din acea zonă”.***

  Oare sa o mai credem pe doamna ministru?

  Daca Domnia sa a facut o astfel de declaratie, inseamna ca isi va revizui pozitia cu privire la exploatarile de la Rosia Montana si nu va elibera avizul de mediu pentru RMGC. Nu de-alta, dar acea localitate se afla in Carpatii Apuseni, fiind parte din comoara despre care vorbeste mai sus.

  Sa speram ca personalitatile care si-au exprimat opiniile in cadrul evenimentului “Wild Carpathia” sunt oameni de buna-credinta si vor actiona in consecinta, protejand intreg lantul carpatic, sustinand respectarea legislatiei europene, cea care interzice folosirea cianurilor in exploatarile miniere pe teritoriul UE.

 10. Sa-ti petreci cel putin o zi intr-o padure SECULARA intr-un grup de maxim 3 persoane este ceva…fabulos(de preferat pe timp de vara 2 persoane plus un padurar pe post de ghid).Poti avea miliardele de euro a tuturor hotilor din Romania si sa-ti petreci concediul pe Coasta de Azur.Monte Carlo si nu vei putea simtii ceace simti intr-o asemenea ….padure.Mai ales ca in maxim 10 ani sa vrei sa faci acest lucru si nu-l vei mai putea face(au grija praduitorii de paduri ca acestea sa dispara).Vorba profesorului Theodorescu(mare fan guvern/ponta/psd) trebue sa ne decidem :vrem mediu,aer curat,paduri sau ..bani ,bani,bani fiindca …puterea/averea si vaca kobe se obtin doar cu …bani.

  • ,,Profesorul,,THeodorescu pontomatul de servici.Au ce invata elevii de la el.Cum sa pupi la spate sa obtii un oscior.Apoi cum sa fi ,,INDEPENDENT,, de partea gastii care ti-a dat un oscior.Si sa faci pe penibilul cantand ode conducatorului care prin coabitare s-a sacrificat pt tara si popor.SIC.

 11. Mie personal mi-a placut mai mult publicitatea care ne-a facut-o gandul.info decat ce face Charles. Si mi se pare mai efectiva, pentru ca a patruns pina la oamenii de rand care si-au dat seama ca nu sintem chiar tiganii care tin capul de afis in presa lor. Am citit comentariile englezilor la aceea campanie si a contat mai mult faptul ca un englez a spus “well played Romania, well played”.

 12. Motto: „Îmi pare rău că trebuie să v-o spun, dar acest pământ e prea frumos şi prea bogat ca să-l puteţi păstra fără luptă. Vi-l vor lua!” (Jean-Marie Le Pen, om politic francez, în atenţia poporului român)

 13. Vesnica poveste a “managerilor” post comunisti: se scriu hartii pe care nu le citeste nimeni. Idiotii sant convinsi ca o activitate se conduce scriind o hartie si…atat. Povesti despre paduri s-au mai scris si rezultatul a fost ca se taie in draci. SA SE APLICE LEGEA! Cine este prins la furat din padure la puscarie 10 ani. Sau nu stie Rovanica ca licentele de taiere sant date de subordonatii sai si nu se controleaza de fel respectarea taierilor. Sau ca beneficiarii sant colegii ei ? Jaf,jaf si iar jaf. A cazut pe spate romanasul ca s-a deschis Transalpina, dar nu a vazut ca acest drum facut la insistentele lui Basescu care refuza autostrazi este de fapt un traseu care deschide calea spre drumurile forestiere din zona pentru a se putea da aprobari de taieri masive ? Si ca padurile intre Olt si Jiu in mare parte sant vandute ?

 14. Inca un mandat cu BOLCEVICII si TONTA NAUM agentul de vanzari a resurselor si cu Plumb si o sa mai aiba Romania NIMIC.Nici paduri,nici pasuni nici munti NIMIC.

 15. Cum se face că străinii care ne vizitează nu doar prinul,dar chiar și student din străinătate vin aici și trăiesc aici și spun numai lucruri bune despre România,iar noi o huulim?

 16. Ne bucura tare aprecierea, insa inainte de a ne crede binecuvantati de soarta, poate ca ar trebui sa interzicem defrisarea la voia intamplarii prin padurile tarii.

  Dupa ce termina cu cianurile, doamna Plumb ar fi bine sa revada situatia padurilor secerate si sa porneasca o impadurire nationala.
  O atentie deosebita merita acordata zonelor in proces de desertificare, ca Dobrogea.

  Unele efecte benefice ale impaduririlor sunt fixarea solului, imbunatatirea calitatii aerului respirabil si deci a mediului.

  Asteptam cu nerabdare vesti de la centru.

 17. Domnule Radu Tudor
  .
  Păcat. Păcat ca la un material atit de interesant se răspunde in stilul obișnuit… „lobotomat” .
  .
  „Triumviratul groazei” nu doarme. El nu poate fi fraierit cu astfel de…farafastâcuri menite a le adormi vigilența, ai mai …umaniza. Ei sunt durii. La ei ”Lupta de clasă” trebuie sa continue.
  Mult mai mult de de doua-treimi , murdărită de „pockimenii” deja cunoscuti si consacrati cu obsesiile lor zilnice .
  Vă rog permiteti-mi sa reiau ceea ce scriati acum un an si mai bine:
  .
  “Sunt si eu absolut perplex de citi lobotomati a produs regimul ultimilor 8 ani. vor toti singe, moarte, puscarie, distrugere continua, haos permanent. cind vezi modul lor de gandire si exprimare, n-ai cum sa nu te gandesti la expresia “am dat briciul la maimuta” (Radu Tudor says: June 22.2012 at 9:27am)
  .
  Neîndoielnic ”briciul” in accepțiunea dvs. este acest blog.

 18. Daca tine atat de mult la tinuturile transilvanene de ce permite ca Rosia Montana sa fie distrusa cu cianuri ,mai sunt gazele de sist si multe altele .Spune ca transilvania este unica si lasa sa fie defrisate toate padurile.

 19. dupa vizionarea filmului englezii s-au minunat:nu sunt tigani in romania!!..rovana plumb i-a facut cadou printului nu o pajiste de data asta,ci intregul lac de colectare a cianurilor,iar patzaichin s-a oferit sa il plimbe pe lac cu canotca gratuit 20 minute

 20. Ne fac altii reclama sustinuta si in acelasi timp este un semnal de alarma. Un lucru e cert. Traim pe o gura de rai si pe-un picior de plai si nu pretuim deloc acest dar dumnezeiesc.
  “Tara de unde vin calator e o tara de dor” – Nicu Alifantis

 21. Problema este ca multe dintre pasunile astea unice ale României nu mai sînt ale românilor pentru ca au fost “retrocedate” de statul român unor altora ((persoane importante, nu poci spune!).
  Vorbim de destramarea României? Este deja un fapt.
  Cît mai rabdati copii?

Leave a Reply