Procedură avansată de radioterapie externă
Progresele realizate în tratamentul pacientului cu cancer au dus la dezvoltarea unor metode și tehnici de tratament tot mai eficace, pentru diferite tipuri de boală, cu avantaje importante pentru pacienți. O astfel de tehnică modernă este stereotaxia, o metodă de radioterapie externă avansată, cu acțiune locală foarte precisă, nedureroasă și care nu necesită spitalizare, cu rezultate foarte bune pe termen lung.
Tratamentul prin stereotaxie poate fi, în unele cazuri, o alternativă la intervenția chirurgicală, mai ales atunci când există contraindicație pentru operație sau când există risc anestezic crescut, dar și atunci când pacienții sunt diagnosticați cu tumori profunde inoperabile, cum sunt tumorile cerebrale sau unele tumori hepatice. Stereotaxia este recomandată atât în tumorile primare, cât și pentru metastaze de mici dimensiuni și puține la număr. Câteva indicații – cancer bronhopulmonar, cancer de prostată, cancer de sân, tumori ale măduvei spinării sau ale nervilor periferici, tumori suprarenale sau hepatice, metastaze pulmonare, cerebrale sau osoase.
Radioterapia stereotaxică implică administrarea țintită a unor doze foarte mari de radiații direct la nivelul formațiunilor tumorale. Scopul este controlul tumoral local, prin distrugerea celulelor canceroase, cu protejarea țesuturilor sănătoase. Stereotaxia este un tratament complex, ce necesită parcurgerea mai multor pași și utilizarea unor metode speciale de contenție. De aceea, este nevoie de o echipă medicală cu experiență în acest tip de radioterapie externă. Pe lângă radioterapeut, din echipa specializată implicată în realizarea tratamentul stereotaxic fac parte fizicianul medical, asistentul de radioterapie, precum și asistentul de toxicitate. P
Pentru un plan de tratament adecvat și obținerea celor mai bune rezultate, este foarte important ca pacienții să se adreseze unor centre specializate, în care să aibă acces la servicii medicale complete de diagnostic și tratament avansat, dar și la o echipă medicală experimentată.
La Centrul Oncologic SANADOR, cel mai mare centru medical privat din România specializat în diagnosticarea și tratamentul cancerului, pacienții au acces la tratament multimodal integrat și beneficiază de toate tipurile de terapii oncologice disponibile: chimioterapie, radioterapie, stereotaxie, brahiterapie, radioterapie izotopică, imunoterapie, terapie hormonală sau terapii țintite, în funcție de fiecare caz în parte și de indicația de tratament stabilită în Comisia oncologică multidisciplinară.