Procurorul general al României, Bogdan Licu, a făcut noi precizări la Antena 3 cu privire la cazul adolescentei ucise în Caracal.
„S-a înțeles faptul că acest ucigaș era o listă de suspecți în dosarul DIICOT. Am luat legătura cu cei de la DIICOT și nu exista o listă cu suspecți în cazul precedentei dispariții.
Ulterior a apărut cealaltă speță de ieri. În timp ce cercetările erau în derulare și a fost cunoscut în media acest incident, procurorii de la Craiova au aflat de această speță care părea similară ca mod de operare cu speța lor și de aici s-au autosesizat cu privire la această speță.
În cursul după-amiezii de ieri, dosarul privind victima a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal de către Poliție, undeva în jurul orelor 15, cam la trei ore după apelul la 112. S-a descoperit un Renault gri, s-a văzut și numărul de înmatriculare și azi-noapte, în jurul orelor 1, s-a stabilit locația ucigașului. Între timp, în cursul după-amiezii, polițiștii și procurorul au mai fost la alte trei locații pentru că informațiile furnizate de STS nu au fost foarte exacte”.
„Momentan vorbim de o fată. Nu știm dacă și cealaltă fată e opera aceluiași criminal, deși e foarte posibil”, a mai spus Bogdan Licu.
„De ce m-am sesizat eu și am spus că trimit Corpul de control să facă o verificare? Constituția permite ca în caz de infracțiune flagrantă, mai ales când e vorba de protejarea unei vieți, poți interveni, ca organ de poliție, fără autorizația instanței de judecată. Problema e de ce nu s-a intervenit, de ce s-a așteptat și aceste lucruri trebuie lămurite. Cercetarea la fața locului nu s-a terminat. E esențial să se facă foarte bine”.
„Nu pot să mă pronunț exact cu privire la ce s-a întâmplat acolo. Un lucru e cert. A murit o fată care putea fi salvată”.
Comunicat al Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie :
26 iulie 2019
COMUNICAT
Biroul de informare și relații publice este abilitat să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:
În data de 15.04.2019, lucrătorii Postului de Poliție Dioști au fost sesizați, prin plângere, de către o persoană de sex masculin, din comuna Dioști, sat Radomir, jud. Dolj, cu privire la faptul că, nepoata sa, în vârstă de 18 ani, a plecat în mod voluntar de la domiciliul din comuna Dioști către municipiul Caracal și nu a mai revenit. Prin ordonanța din 18.04.2019, Secția 4 Poliție Rurală Coșoveni – Postul de Poliție Coșoveni a dispus începerea urmăriririi penale sub aspectul infracțiunii de lipsire de libertate în mod ilegal, prev. de art.205 alin.1 C.p.
Prin ordonanța din 30.05.2019, Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova a dispus declinarea dosarului către D.I.I.C.O.T. – S.T. Craiova, în vederea efectuării de cercetări cu privire la infracțiunea de trafic de persoane, prev. de art.210 C.p. alin.1 lit. a C.p., având în vedere că bunicul fetei a fost contactat telefonic, în datele de 15.04.2019 și 19.04.2019, de către persoane necunoscute, care i-au comunicat că aceasta nu mai dorește să se întoarcă acasă, fiind pe teritoriul Elveției.
Prin ordonanța din 06.06.2019 a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Craiova s-a dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la infracțiunea de trafic de persoane, prev. de art.210 alin.1 lit. a C.p, raportat la împrejurările cauzei, la modul și mijloacele de săvârșire, la datele personale ale victimei, la locul de unde fuseseră inițiate apeluri telefonice către familia victimei, considerându-se că sunt indicii temeinice de recrutare a victimei prin răpire/constrângere în scopul exploatării sexuale.
La data de 26.07.2019,în baza art. 63 C.pr.pen. rap. la art. 43-45 C.pr.pen., cu aplic. art. 50 C.pr.pen. și a art. 11 alin. 1 pct. 5 din O.U.G. 78/2016, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Craiova a solicitat Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt declinarea competenței de soluționare a cauzei penale înregistrată la această unitate de parchet în vederea reunirii la cauza penală ce are ca obiect infracțiunea de trafic de persoane, prev. de art.210 C.p. alin.1 lit. a C.p., având în vedere faptul că, din datele obținute de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal și ulterior din surse publice, au rezultat indicii că între cauza penală înregistrată la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt și cauza penală a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Craiova există cazul de reunire prev. de art. 43 alin. 2 litera a C.pr.pen.. Astfel, s-a constatat același modus operandi (răpire a unei persoane de sex feminin tânără, pieton ce apela la serviciile automobiliștilor ocazionali, inclusiv apeluri telefonice adresate membrilor familiei victimei prin care s-a încercat liniștirea lor sau inducerea unei piste false),precum și împrejurările de timp și de loc.
Facem precizarea că în cauza înregistrată la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Craiova au fost efectuate cercetări cu privire la faptă, iar din datele existente până în prezent nu a rezultat vreo bănuială rezonabilă cu privire la identitatea făptuitorilor.