Președintele Klaus Iohannis a reacționat furibund după scandalul intervenției autorităților în cazul tragediei de la Caracal, acolo unde un mecanic auto, Gheorghe DIncă, a omorât două tinere. Iohannis a pus tunurile pe majoritatea PSD-ALDE și a amenințat că duipă alegeri va veni cu o nouă majoritate parlamentară.

“Dragi români, încep această declarație prin a-mi exprima regretul profund față de tragedia de la Caracal în care instituțiile nu au reușit să salveze viețile celor două tinere în urma unui lung șir de erori. Sunt alături de familiile îndoiliate. Instituții ale statului român nu au reușit să-și facă datoria, acea de a proteja dreptul fundamental la viață. Cei responsabili vor trebui aspru sancționați: de la Interne, de la STS, de la instituțiile care vor fi găsite vinovate. Pedepsele nu aduc viețile pierduite înapoi. E obligatoriu pentru a identifica toate mijloacele pentru a preveni repetarea unor astfel de tragedii.

În mod normal, nu ar fi trebuit să ajungem să discutăm un asemenea caz în CSAT. Resping abordarea politicianistă a Guvernului și mă întreb dacă nu este autorul moral al acestei tragedii. Călcarea în picioare a legilor justiției a fost una dintre liniile directoare ale acestei majorități parlamentare.

Am auzit apelurile doamnei premier de a nu politiza această situaţie. Ar fi un îndemn onest doar dacă ar veni de la oameni oneşti, care caută deschis şi sincer soluţii pentru rezolvarea situaţiei. Atunci când vine de la cei care au masacrat legi, au dat afară oameni competenţi pentru a-şi numi apropiaţii în funcţii, au scăzut pedepsele unor infractori şi au vrut să îşi subordoneze politic toată justiţia pentru a scăpa de răspundere, atunci când aceşti oameni vorbesc despre referendumuri legate de justiţie, atunci când fac apeluri ca şi când nu au avut nicio legătură cu această temă, ei nu mai au nicio credibilitate, iar îndemnurile lor nu au nicio valoare! Politizarea Ministerului Afacerilor Interne este, din păcate, o realitate în România anului 2019!

Sunt soluţii punctuale, cu care voi veni în CSAT, pentru ca Guvernul să nu se mai plângă că nu ştie ce are de făcut. Le cer să uite de referendumuri absurde, să îşi asume răspunderea, pentru că ei sunt cei care pot lua decizii şi să adopte soluţiile pe care oamenii competenţi din sistemul de justiţie le ştiu.

În urma repetatelor intervenţii asupra legislaţiei penale şi procesuale penale, precum şi în contextul ultimelor acţiuni ale noilor instrumente inventate de PSD, s-a ajuns în situaţia în care cooperarea dintre poliţişti şi procurori se face deficitar, iar cel care suferă este cetăţeanul român. Dacă autorităţile nu au instrumente legale clare pentru combaterea eficientă a criminalităţii, acest lucru trebuie rezolvat rapid! Aceasta nu scuză şi nici nu justifică însă atitudinea celor implicaţi! Legislația penală trebuie modificată în sensul apărării drepturilor fundamentale și nu a infractorilor. 

Le cer celor din Guvern să uite de referendumuri absurde, pentru ei că sunt cei care pot lua soluții.

Societatea românească s-a trezit și reacționează. 

Statul român a fost profund slăbit de guvernarea PSD din ultimii ani. Prima: legile justiției pe care am încercat să le amân cât mai mult, dar nu am reușit să le opresc pe toate. Cer Guvernului să ia măsuri acum pentru că are pârghii, dacă are o minimă decență.

Le cer celor de la PSD și ALDE abrogarea modificărilor aduse legilor justiției în ultimii doi ani. Dacă nu o va face acest guvern, vă promit că voi strânge o nouă majoritate după alegeri. Care nu se va opri aici”, a declarat președintele Klaus Iohannis, într-o declarație susținută la Cotroceni. 

https://www.antena3.ro/actualitate/klaus-iohannis-ma-intreb-daca-nu-guvernul-este-autorul-moral-al-tragediei-de-la-caracal-voi-strange-531625.html

5 COMMENTS

  1. Ce nu a spus Presedintele. De 100 de ani de cand se tot fac defilari in Romania ne sunt prezentate tot felul de arme sofisticate parca rupte din filmele americane. La ultima parada am putut vedea cele mai sofisticate arme chiar si cele legate de interceptari telefonice calculatoare ….. 112…. Daca privim asa cat este permis in bugetele privind dotari cu tehnica militara a mai multor institutii pai trebuie sa dormim linistiti ca cineva are si cu ce si cu cine sa ne vegheze somnul. Dar de cand ma stiu toate aceste dotari nu au fost folosite sa ne apere de hoti mcriminali si de dusmani( acolo s-au adeverit neputincioase si perimate) ele au fost folosite sa ne supuna si sa ne restranga libertatile si drepturile garantate de constitutie. Toti responsabilii din inst de forta spun ca legislatia nu face si nu drege,pai acesti domni care vb acum pe la televiziuni nu isi mai amintesc ca legile si procedurile pentru asemenea institutii au fost elaborate de specialistii si juristii lor si ca poarta la promovare semnatura lor? Nu parlamentul a facut aceste legi. Parlamentul cu ridicatorii de maini la ordin sau aruncatul cu biluta in urna doar au validat aceste legi. Cel care a spus ceva a fost basescu: ,,avem un stat mafiot ” Ce vedem acum este inceputul unei crize pe care nimeni nu o doreste mai ales acum cand criza economica incepe sa isi arate coltii..

  2. in ultimele zile am vazut fake-uri si minciuni cat cuprinde …parca mai multe decat niciodata…daca in prima zi a fost liniste in tabără sistemului panicat de propria incompetență, de a doua zi un val de falsuri si grosolănii s-au revarsat peste tot pe unde pot pătrunde, culminând cu iesirea de duminică a presedintelui…ce sa spunem despre faptul ca nu intelege multa lume ce inseamna un criminal in serie …nici măcar ziaristii care transmit, nu inteleg si transmit ce pricep ei …cat despre fake-uri vad ca sistemul le arunca cu nonsalanta -procurori timorati si înfricoșați (unii de-a dreptul socati ca nu-si gasesc gasesc cuvintele si le tremura vocea ), ca avem nevoie de sri să ne asculte si sa colaboreze, ca e bine cu legile in justitie, bla , bla ,bla, petitie pentru introducerea pedepsei cu moartea, idee care contravine legislatiei drepturilor omului si celor u.e. …după ce ca instituțiile sistemului nu au localizat un apel de urgenta, acum, prin toata aceasta propaganda ne ranjesc in fata …ca si cum ne-ar spune: iată ce se intampla daca nu colaborati cu noi si ne dati deoparte ….vedeti , daca ne lasati sa facem ce vrem si sa conducem noi, poate ca va localizam si urgențele …restul e tăcere …

Leave a Reply