Procurorul general Augustin Lazar il salveaza pe Traian Basescu. A infirmat solutia de trimitere in judecata data de procurorul de caz si acorda protectie deplina fostului presedinte anchetat pentru amenintare.

O decizie care provoaca greata pentru milioane de romani, mai ales intr-un dosar atat de simplu in ancheta si solutionare.

Am difuzat duminica la Punctul de intalnire la Antena 3 informatia exclusiva privind decizia procurorului de caz de a-l trimite in judecata pe fostul presedinte. Afland despre hotararea magistratului, Basescu a proferat amenintari din cele mai concrete la adresa conducerii institutiilor de forta. Amenintari care au produs efect. Procurorul General a sarit ca ars si a executat intoarcerea dosarului.

Basescu este si va fi pentru toate institutiile de forta tatucul amenintator care-i baga sub birou pe toti soriceii ce tremura de frica lui. 

Iata comunicatul Ministerului Public :

COMUNICAT

Având ca obiective atât comunicarea publică transparentă, cât şi respectarea caracterului nepublic al urmăririi penale, în contextul vehiculării în mass-media a unor informaţii referitoare la soluţia dispusă de procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică în dosarul privind plângerea formulată de doamna Gabriela Firea (fost senator) împotriva fostului preşedinte al României, domnul Traian Băsescu, sub aspectul săvârşirii de către acesta a infracţiunii de ameninţare, Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Prin ordonanţa procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, din 27 iulie 2016, examinându-se din oficiu, conform dispozițiilor art. 64 alin. 3 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară (republicată), legalitatea rechizitoriului s-a dispus infirmarea soluţiei dată în dosarul menţionat anterior.

Prin rechizitoriul emis de procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică, verificat sub aspectul legalității și temeiniciei de către procurorul –  șef de secție, la 21.07.2016, s-a dispus trimiterea în judecată a fostului președinte sub aspectul săvârșirii infracțiunii de amenințare, în formă continuată (2 acte materiale).

În urma controlului ierarhic de legalitate efectuat, s-a constatat lipsa unei anchete efective, care să respecte exigențele în materia conținutului rechizitoriului și standardelor de claritate în prezentarea acuzării în instanță, impuse de jurisprudenţa în materie şi practica Curții Europene a Drepturilor Omului, rezultând astfel faptul că nu au fost respectate prevederile art. 328 alin. (1) teza I coroborat cu art. 286 alin. (2) lit. c) C.pr.pen., cu referire la dispozițiile art. 1, alin. (2), art. 8, art.10 C.pr.pen., art. 6 paragraful (3) lit. a) din CEDO, art. 6 din Directiva 2012/13/UE.

Ca urmare a infirmării soluției inițiale dispuse de procurori, cercetările urmează a fi reluate de către Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru clarificarea acuzațiilor penale, completarea materialului probator, în vederea lămuririi tuturor aspectelor cauzei. Ulterior, se va efectua o nouă evaluare a întregului material probator, în raport și de doctrina și jurisprudența în materie, pentru a adopta o soluție legală și temeinică în cauză.

Ordonanţa de infirmare poate fi vizualizată accesând link-ul:

http://www.mpublic.ro/presa/2016/1210_c_2016_ordonanta_de_infirmare

 

 

36 COMMENTS

 1. Sunt convins ca SUA o sa-l laude pe procurorul general, cand face o pauza in a-l pupa pe obrajori pe Erdogan

 2. tara asta nu mai poate fi salvata decat de o revolutie.dar nu una ca porcaria din 89.una similara cu revolutia franceza prin care sa fie suprimata coruptia si toti coruptii pana la esaloanele 3,4 sau chiar mai jos.nu doar la varf.vorba romanului: pana la Dumnezeu te mananca sfintii.pana nu ii executi in public pe toti hotii care fura miliarde fiind convinsi ca scapa cu 2-3 ani in cel mai rau caz nu rezolvi nimic.

 3. ”Lol”: Flota n-a existat, Nana n-a existat, Casa din Miahaileanu n-a existat, Afacerea cu jurnalistii n-a existat, afacerea cu Blejanar ANAF n-a existat, Portul Constanta…altele si altele n-au existat! Cum s-ar spune ”Ceea ce vedeti nu este adevarat, e doar iluzia existentei unui STAT”!Se pare ca este neapucabil si inestimabil pentru serviciile aduse Romaniei!Noapte Buna Natiune!

 4. pai ponta cand raspunde pentru amenintarile de pe stadioane ca el procurorul sef il baga la puscarie pe Basescu? Ca doar era seful guvernului deci seful finului ce conducea Ministerul Justitiei. Sa fim seriosi domnule Tudor, ce amenintare reprezenta zisa lu basescu la televizor?

 5. Well, n-a ieșit degeaba nea Basescu sa zbiere împotriva “justiției”, s-au calmat imediat cu toții. Dar eu n-as fi atat de optimista in privința protecției acordată ex-președintelui, faptul ca retrimiterea dosarului si, inainte de asta, rezoluția procurorului de caz, au fost făcute fara notificarea OFICIALĂ a părților (ambele au subliniat faptul ca au aflat de la “presa” ce si cum) denota o mare grija de a tine dosarul in suspensie pana la o decizie definitiva, nu neaparat de clasare, insa. Daca-mi amintesc corect, Basescu făcea chiar el Paralela intre cazul lui si al lui Sarkozy, pe fond cele doua dosare având prea putine trăsături comune dar asemuindu-se, intr-adevăr, prin efectul produs asupra imaginii viitorului candidat la prezidențiale in Franța si, respectiv, a candidatului potențial la alegerile parlamentare din Decembrie 2016, Traian Basescu. Cu alte cuvinte, dosarul lui Sarko pe acuzația de interferența in justiție pare ținut “la cald” de judecătorii francezi, datorită unor nesfărșite chichițe procedurale fiind dus si readus in ochiinpublicului oridecateori Sarkozy isi ia avânt pentru a intra in cursa politica, ceea ce pare a fi si jocul Parchetului bucureștean. In cazul lui Basescu, insa, conotația misogina a amenințări -senatorul amenințat public este o femeie, nici o îndoiala pe chestia asta-s-ar putea sa conteze in defavoarea pârâtului daca se alege madam Clinton la Washington, unde Basescu si acoliții lui feminini (Koveși, Stanciu) beneficiază in prezent de sprijin necondiționat. Deci, amărâtul de procuror-șef n-are alta soluție decat sa țină dosarul in suspensie pana vede cum cade zarul la Sublima Poarta. Daca Mama Catuselor si șeful ei din FBI (nici el prea bine poziționat fata de candidata Clinton după ce-a interogat-o abuziv) o încurca pe seama venirii la putere a favoritei Hilary, dosarul Basescu poate fi folosit pe post de colac de salvare; daca nu, se va clasa si gata. Mi-ar plăcea s-o văz pe Koveși traznindu-l pe Basescu pentru ultraj la o “doamna”-as rade cu lacrimi!

 6. Asta e, deocamdata nimeni nu are ac de cojocul fostul presedinte. A plecat din functie blindat cu secrete despre toti si toate, are si imunitate SUA, asa ca butoanele tot la el sunt. E un as al santajului cu secrete murdare, asa si-a cladit cariera politica de cand se stie. Uitati-va cum scapa printre degetele justitiei foarte-foarte incete si camarila lui, Moldoveanu-Blejnar-Cocos-Udrea-Murgeanu-Videanu-Blaga&comp, se vede de pe luna ca au protectie speciala.

   • Daca o perioada de 12 ani(2004-2016) se poate numi vremelnica…din cate stiu, politica externa a SUA nu se schimba prea mult de la o administratie la alta. Sau poate Basescu are cu ce santaja si administratia SUA? :))

    • vremelnica in sensul proverbului ala chinezesc, ca “daca ai destula rabdare in a privi un fluviu, la un moment dat o sa vezi trecand pe el cadavrul dusmanului tau”

 7. Un comentariu pentru care îmi cer scuze că mai gândim!
  Ăştia sunt bărbaţi sau frunze ofilite, sponsori de pipiţe de 1.80-2 metri sub birouri? Chiar madamele angajate prin numire în funcţii la stat pe banii statului destul de gras, nu iau atitudine din cauză că le au la mână individul? Bă tati, chiar pe toţi şi pe toate? 🙂 Mai este viril individul la vârsta împlinită???
  Presupunem că toţi şi toate care sunt angajaţi la stat şi care încasează venituri de la bugetul statului, nu îşi fac meseria pentru care ocupă funcţia din cauză că individul le are la mână???
  Atunci: hai să distrugem totul în jur şi să fim violenţi unii cu alţii inclusiv să dăm foc la tot ce mai avem în ţară! Deh, nu ne poate face nimic că toţi sunt la mâna individului cu vechime în escrocherii şi ameninţări ocolite de imunitatea totală asumată ilegal!!!
  – Nu-i aşa că-i bine?
  🙂 Dacă-i horă, hai să tragem apa după ei pe caniculă !
  Ce caractere de rahat sunt în funcţii de stat, plătiţi din bugetul statului doar pentru a folosi titirezul sau zarul când e vorba de anchete şi pedepse reale!
  Ce zice beţivul: pe-aici am fost pe-aici ocolesc!
  Sau: merg pe gard mă ţin de drum, dar niciodată pe cărarea bună!
  E ceva în comun sau identic?
  E cea mai potrivită logică pentru dreptate reală din partea celor cărora funcţia şi studiile nu sunt recomandate! Sau: dreptatea se împarte după moft şi chef dar niciodată celui care trebuie!

 8. Iata, in sfirsit, adevarata maretie a dreptului: DREPTUL E CUM VREM NOI!
  VII, VIBRANTE SI INSUFLETITOARE APLAUZE! Vorba poietului (!): Sistemul e-n toate, e-n cele ce sint / Si-n cele ce miine vor rinji la soare …

 9. Nu va mai faceti iluzii desarte si nu mai veniti cu asa zise “stiri bomba” ca nemernicul JON(javra ordinara nationala) va fi condamnat aici pe Pamant, in ROM-manelia. Sper ca Dumnezeu din Ceruri sa faca dreptate si sa-l aseze pe diavol, drept stalp al iadului. Basanaul si leprele lui nu vor pati nimic, ba mai mult, se pare ca nesimtitul va deveni premier din decembrie. Curat ghinion, dupa ce Ghnionoiul cel Mare a devenit cica “sef al statului”, mai popular spus bulibasa.

 10. Tot nu mi-e clar pana la urma cine conduce Romania asta ?
  Romania seamana cu un imens vapor condus jalnic de un comandant care in loc sa ocoleasca furtuna intra mereu in ea. Comandantul e amortit iar, la carma sunt micimanii acestuia.

  • Sunt doua Romanii la varf, Romaniacondusa de corupti, hoti, tradatori de tot felul, etc si cealalta Romanie. Articolul de fata este un articol propagandist al primei Romanii, dar efectul nu este unul de propaganda. E pur si simplu un articol vazut si inteles in 2 moduri diferite de catre cele 2 Romanii. Diferenta dintre cele doua romanii, cea Antenista si cea care apara Statul de Drept este asa de mare, iar subiectivitatea locuitorilor celor 2 Romanii asa de profunda, incat orice mesaj de acest gen va fi citit si inteles in 2 moduri diferite. Nu ma mira ca multi oameni cinstiti au fost atrasi de prima Romanie prin aceste mesaje, (nu mai sunt atrasi mai nou pentru ca o data ce ai intrat intr-una dintre acele 2 Romanii e greu sa mai fi obiectiv, lucru de altfel nu neaparat rau de fiecare data) acesti oameni sunt ocupati in general cu viata cotidiana, cu o munca cinstita, citesc pe fuga articolele de genul acesta si nu prea au timp sa aprofundeze teoriile politice sau de a face deosebire intre dusmanii tarii si noi ceilalti

 11. Il salveaza pe Basescu de la amenda sau cum ? Cred ca in realitate doamnei Firea-i convine cel mai mult asa,o condamnare a lui Basescu ar fi privat-o de o majoritate si-asa la limita in CGMB stiindu-se cat de razbunator e acesta,acum usa ramane deschisa negocierilor.

 12. A procedat corect si legal rocurorul general. Opinia mea.
  In alta ordine de idei Ponta cu cv timp in urma urla pe unde apuca “Basescu la puscarie” . Ghinion pt dumnealui, e plin de peobleme penale, prezumat nevinovat!

 13. Ce rigurosi sunt procurorii cand este vorba de un rechizitoriu cu privire la Basescu ! Oare si Lazar este din echipa sa ?! Parea mult mai echilibrat si transant. Boala functiei.

 14. Radule te agiti aiurea. E taman invers. La cum e facut dosarul, bas avea sanse la un proces care-l favoriza.
  Mai gandeste-te, mai cerceteaza.
  Te-ai prins?

 15. Desigur ,aceasta decizie apartine guvernatorului romaniei,excelenta sa Hansy Klemm-entina ! Acest moromete al asa zisei ,,justitii,, din romania nu a facut decat sa execute un ordin.Nu dati cu piatra in bietul muritor,ca e vai mama lui!!

 16. E clar ca Basoiul ii are la mana pe cei mai importanti procurori si judecatori. Toti tremura de frica denunturilor pe care le-ar face Basoiul. Si mai trece in umbra(tacere) ceva foarte important. De ce a fost amenintata(santajata) Gabriela Firea ????? Pentru ca era Sefa COMISIEI PARLAMENTARE DE CERCETARE a tranzactei terenurilor Basoiului de la NANA…. Asa ca procurorul general Augustin Lazar il va mai salva cat de curand pe Bashescu si de dosarul NANA……Rusine ! Rusine ! Rusine !

 17. Nu, nu ai are la mana pe toti, doar pe cei care conteaza cu adevarat. Un procuror, indiferent cat de curat si dornic de dreptate este, el intra intr-un sistem. Sistem condus, de cand e lumea asta, de cine trebuie. Iar Basescu ii are mana pe cei care “trebuie”. E chiar atat de simplu. Avem precedentul procurorului Panait, credeti ca se mai baga cineva??? Sa fim seriosi! De ce credeti ca actualul presedinte nu se baga nicaieri? O sa piara in istorie mai rau decat Constantinescu – ala cel putin avea ceva in cap, si vroia sa faca ceva, dar nu a avut suportul “sistemului”. Asta de e in functie, nici nu vrea, nici nu il duce capul, nici nu il suporta sistemul, asa ca au cazut la pace si el isi vede de vacantele lui, apare in cateva poze si gata, trec 5 ani, uita lumea si vine tot unul din sistem. Sincer, vedeti pe vreunul acum care ar putea sa fie candidat cu sanse la presedintie peste cativa ani? Nu, pentru ca o sa apara un personaj providential care o sa ia ochii tuturor.
  Revenind, eu nu cred ca Basescu va pati ceva in viata asta. Poate, POATE!!!, daca Romania isi va schimba orientarea de la vest catre EST, si atunci e un mare semn de intrebare, ca el are prieteni buni peste tot in lume, in locuri esentiale.

 18. Cum a pus o gura in sus Basescu subliniind ca va iesi public cu informatii pe care le detine ( vezi referirea la procesul Bica ) s-au linistit cu totii. Avem in fata niste pisicuti. Ponta l-a infruntat pe Base, astia tremura pana in maduva oaselor. Ar trebui sa-i poreclim pisicutele …basiste. De fapt era clar ca Basescu nu era atat de prost incat sa plece cu mainile in buzunare. Stia foarte bine ce ticalosi a numit, cunostea stilul sistemului de tip soparla cu singura deosebire ca astia sacrifica liderul ( sau fostul lider ) ca sa supravietuiasca ei . Asa ca si-a luat masuri iar acum isi negociaza libertatea. Intre noi fie zis, o face cu pistolul pe masa.

 19. Nu i nimic mai sint 90 de dosare fratele la Poarta Alba deja i-a rezervat un pat . Nu-i trebe decat niste sticle cu apa ,cum apa nu-i place nu stiu zau piratul Stikland ce-o face ,deja ma bate gandu oare Lazar o sa-i salveze toate cele 90 de dosare?Io stiam ca-i doar capitan.

 20. Varianta 1 , dupa parerea mea, este ca procuroru general a primit ORDIN de undeva si nu a facut asta de capul lui. Varianta 2 este mai amuzanta si presupune ca in realitate fapta comisa se numeste SANTAJ si trebuie refacut dosarul 🙂 Daca ar fi sa pariez pe una dintre variante, cotatia ar fi de 1: 24 🙂

 21. erau unii tare fericiti ca base s-a dus, ca pmp ul lui e pe copca. si iata cum cu 1-2 consilieri sau o amenintare voalalta, baseala si ai lui sunt pe cai mari.mai un aranjament cu partidul basistopenelist, mai un aranjament cu pesedeul lui dragnea si pampistii ajung sa aiba 2 vicepresedinti de consiliu din doi consilieri doar doar ramane puscariasul de petrache, basisto-penelist notoriu, sef la cj ilfov asta inseamna sa fii mafiot, parca asa era o zicere celebra printre manelistii astia de pe la tv.

 22. M-am lamurit definitiv! La carma institutiilor stau numai persoane santajabile, deci nu pot avea niciun respect fata de aceste personaje manjite de basescu si care isi bat joc de profesia lor! Se vede clar ca sunt timorate si cat mai curand ele trebuie sa plateasca pentru tot raul facut sa se retraga urmand a fi judecate si a li se ridica dreptul de a profesa! Nu au ce cauta! Au distrus toata credibilitatea justitiei! Nu ma refer la judecatorii corecti si fara probleme psihice!

 23. Nu e clar daca Augustin Lazar il salveaza pe basescu sau, dimpotriva, il baga mai adinc!
  Daca dosarul a fost, intr-adevar, prost facut, inseamna ca basescu ar fi putut scapa, de exemplu, cu o amenda de 200 de lei, sau ceva similar.
  In urma completarii urmaririi penale, la dosar s-ar putea adauga “piese” care sa schimbe, radical, concluzia finala (si, implicit, pedeapsa)
  E drept ca, pina una alta, intervine o aminare care poate fi de rau augur. Cine stie? Sa mai avem un pic de rabdare, desi chiar si eu mi-am cam pierdut-o!

Leave a Reply