Profesorul Vladimir Beliş, fostul director al Institutului Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici“ din Bucureşti, face dezvăluiri importante în lupta cu virusul. El sugerează că autopsia ar trebui să fie obligatorie pentru toți pacienții decedați de coronavirus. De asemenea, este nemulțumit că nu a fost dispusă din timp măsura de închidere a granițelor. „Eu pot să jur că am fi avut cazuri mult mai puține. În nicio țară din Europa nu au venit un milion de oameni.”, a declart profesorul în cadrul unui interviu exclusiv pentru Antena 3, realizat de Adina Anghelescu.

„Am avut cazuri de infectați cu HIV, SIDA, virusul care scade imunitatea. Astfel, individul poate contracta orice altă boală, care determină moartea. Mergem pe lanțul acesta. Și în cazul Covid-ului s-ar putea merge pe același proces. Eu aș merge foarte riguros pe autopsii pentru a lămuri corespondența între simptomatologie și ceea ce se găsește la autopsie. N-aș neglija autopsia.”, recomandă profesorul Beliș.

„Indiferent ce se cere ca obiective în ordanță, aș fi dispus cu siguranță descrierea organelor, micro și macroscopic, pentru corespondență între leziune și testul de coronavirus.”, reiterează Vladimir Beliș. „Dacă nu se face necropsia și nu se face nici testul, se știu astăzi ce organe sunt afectate de coronavirus: plămânii, inima, mai puțin ficatul.”, susține profesorul.

În cazurile în care cauza morții nu este clară, după puțin timp petrecut în spital, cel care emite certificatul de deces este obligat să dispună necropsia care să dezvăluie cauza decesului. Dacă familia se opune autopsiei, certificatului de deces nu va fi emis, caz în care Parchetul va dispune obligatoriu efectuarea autopsiei medico-legală.

Cel care emite certificatul IML trebuie să-și asume responsabilitatea cauzei decesului. „Am învătat în peste 60 de ani de medicină legală să fiu foarte atent în stabilirea diagnosticului de moarte.”, spune profesorul Beliș.

„Diagnosticul pentru coronavirus se face prin testare. La cadavru, nefăcându-se acest test în timpul vieții, i-au recoltat din plămân. Nu este țesut necroptic, este greșit formulat”, referitor la cazul 708, un bărbat de 46 ani.

„Marea majoritate a cazurilor de deces ca urmare a infectiei cu coronavirus, au și numeroase alte comorbități. Cei care sunt cei mai vulnerabili sunt cei cu comorbități, indiferent de vârstă, sau cei bătrâni care au imunitate scăzută.

https://www.antena3.ro/actualitate/prof-dr-vladimir-belis-570281.html

Leave a Reply