Artroplastia de șold sau protezarea totală a șoldului este cea mai bună opțiune de tratament pentru cazurile grave de fractură de col femural și în cele de coxartroză, care provoacă dureri intense, persistente și limitează mișcările pacientului. Cauza acestor simptome poate fi stabilită cu certitudine numai în urma unui consult la medicul ortoped, care va recomanda o serie de analize și investigații imagistice pentru diagnostic (radiografie, tomografie computerizată, RMN). Dacă articulația este grav afectată, iar kinetoterapia, fizioterapia și tratamentul medicamentos nu sunt suficiente pentru ameliorarea disconfortului, atunci singura soluție o reprezintă artroplastia de șold.

Printr-o intervenție chirurgicală, medicul ortoped îndepărtează cartilajul și colul femural și montează o proteză care se va integra natural în organism. Protezele de șold pot fi cimentate, adică se fixează în os de la bun început, cu un ciment ortopedic special, sau necimentate, care se fixează în timp, prin creșterea pur și simplu a osului în jurul protezei după implantare.

Aurora, o pacientă care suferea de mult timp de dureri la nivelul șoldului, a încercat numeroase tratamente recomandate de mai mulți medici, de la clinici diferite, dar nimic nu a funcționat. În cele din urmă, s-a programat pentru o consultație de ortopedie la Spitalul Clinic SANADOR, la Dr. Liviu Ojoga. În urma investigațiilor efectuate și a discuțiilor cu specialistul, pacienta a înțeles că soluție cea mai bună în cazul său era montarea unei proteze totale de șold necimentate. Operația a decurs fără complicații, recuperarea fiind rapidă și completă, iar ulterior, Aurora a revenit la SANADOR pentru protezarea celui de-al doilea șold.

„Domnul doctor Liviu Ojoga este un profesionist, un specialist datorită căruia operațiile au reușit perfect și la care nu am avut dureri nici până la ieșirea din spital, nici acasă. Domnul doctor este un om blând, cu grijă și înțelegere față de bolnav. Este alături de pacient de câte ori solicită acesta. Eu îi mulțumesc de o mie de ori și îl recomand celor care au probleme ortopedice”, povestește Aurora.

Artroplastia nu este folosită doar pentru protezarea șoldului, ci și pentru înlocuirea altor articulații mari distruse – umăr sau genunchi. De altfel, artroplastia de genunchi este cea mai frecventă operație de protezare articulară. După o astfel de intervenție, pacientul se recuperează în câteva zile, nu are dureri postoperatorii mari, își reia mersul cu cârje sau cadru de mers a doua zi după intervenție, iar firele de sutură sunt scoase după două săptămâni.

Secția de Ortopedie și Traumatologie din Spitalul Clinic SANADOR poate diagnostica și trata cele mai complicate afecțiuni ale aparatului locomotor: traumatisme, boli degenerative, oncologice, inflamatorii. Pacienții au la dispoziție investigații rapide și de mare precizie, efectuate cu echipamente de ultimă generație, un bloc operator complet dotat și o secție de terapie intensivă performantă. De asemenea, sunt disponibile programe de recuperare medicală, care includ ședințe de kinetoterapie și fizioterapie, esențiale pentru o vindecare rapidă.

Leave a Reply