PSD a retras sprijinul politic premierului Sorin Grindeanu.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat, miercuri, după Comitetul Executiv al PSD, că a luat act de anunţul primului-ministru că îşi va prezenta demisia şi că toţi membrii PSD din Guvern şi-au prezentat demisiile. De fapt, pe parcursul conferinţei de presă, el a avut declaraţii contradictorii legate de demisia premierului Sorin Grindeanu, spunând, după ce a anunţat că a luat act de demisia acestuia, că a înţeles că Grindeanu va demisiona pe Facebook. De asemenea, liderul PSD a spus că premierul a anunţat că va demisiona cu condiţia ca preşedintele Iohannis să anunţe că premierul va fi de la PSD. S-a decis şi că orice membru PSD care intră într-un Guvern care nu mai are susţinerea partidului îşi pierde calitatea de membru, a mai spus el, precizând că joi va discuta cu colegii de la ALDE, pentru a stabili o propunere pentru funcţia de prim-ministru. LiderulPSD a mai spus că liderii coaliţiei vor trimite în această seară sau joi dimineaţă o adresă oficială prin care îl informează pe preşedintele Klaus Iohannis privind decizia legată de retragerea sprijinului politic pentru guvernul Grindeanu.

„Mâine ( joi – n.r.), noi intenţionăm să convocăm din nou un Comitet Executiv Naţional ca să discutăm şi împreună cu colegii de la ALDE despre o propunere de prim-ministru care să fie înaintată preşedintelui Iohannis”, a anunţat preşedintele PSD.

Liderul social-democraţilor a susţinut că „nu se mai poate vorbi de un guvern pentru că toţi miniştrii şi-au dat demisia”. La remarca presei care i-a spus că, potrivit Constituţiei, premierul este în funcţie până când îşi va da demisia sau va fi demis prin moţiune de cenzură, Liviu Dragnea a spus: „Şi constituţional şi politic vorbind, eu sper ca domnul Sorin Grindeanu să nu se agaţe de această procedură pentru că nu mai are guvern. Noi am mai adoptat o decizia astăzi, la sugestia unor colegi, prin care s-a decis orice membru PSD care ar intra într-un guvern care nu mai are susţinerea PSD, îşi pierde calitatea de membru”.

Liderul PSD a susţinut că este vorba „de un cabinet care nu mai are membri şi de un prim-ministru care speră să ia act de deciziile politice adoptate de forurile statutare care i-au şi dat sprijinul politic”.

UPDATE 23:32 Dragnea: În anii trecuţi au fost păstrate guverne care au ruinat sau care riscau să ruineze ţara

”Este poate o acţiune în premieră când un partid are curajul să-şi facă această radiografie la şase luni de guvernare pentru că nu cred că ceea ce s-a mai întâmplat în anii trecuţi în România când, din diverse motive politice subiective au fost păstrate guverne care au ruinat ţara sau care riscau să ruineze ţara”, a declarat Liviu Dragnea.

”S-a lucrat la un document şi nu s-a lucrat uşor, n-a fost o acţiune uşoară sau simplă, care să ne arate unde suntem şi, foarte important, să luăm decizia corectă şi să stabilim şi calea de urmat şi cum putem recupera întârzierile”, a mai spus el.

UPDATE 23:27 Dragnea: Analiza nu se termina neapărat cu demiterea sau demisia lui Grindeanu. N-a mai aşteptat deciziile şi a plecat

Liviu Dragnea a explicat că prima parte a şedinţei a fost ocupată cu evaluarea Guvernului, apoi ar fi urmat să se discute şi măsurile care trebuie luate, însă Sorin Grindeanu nu a aşteptat acest moment.

“Am făcut şi o pauză în Comitetul Executiv Naţional, după atâtea ore era nevoie de o oarecare pauză, aşteptând ca în partea a doua a CExN, după ce mulţi colegi şi-au spus punctele de vedere şi premierul, după ce s-a prezentat raportul de evaluare şi o serie de miniştri, şi împreună să găsim care este cea mai bună soluţie. Din păcate, când a început a doua parte, prim-ministrul nici măcar nu a aşteptat să ne îndreptăm către un vot, care putea să fie într-un fel sau altul, care putea să cuprindă, aşa cum se intenţiona, un pachet atât de măsuri administrative, cât şi care să cuprindă nişte înlocuiri în Guvern”, a explicat Dragnea.

Şeful PSD a precizat că nu era vorba “neapărat de demisia prim-ministrului sau demiterea” lui.

“Eu am condus această întâlnire şi am descurajat orice intenţie de a se escalada un conflict şi le-am cerut colegilor mei în tot timpul desfăşurării acestei întâlniri să nu se discute cu patimă, pentru că este nevoie să facem o analiză foarte serioasă”, a afirmat Dragnea.

El a precizat că, “din păcate”, Grindeanu nu a mai aşteptat să se ia nicio decizie şi a părăsit şedinţa, anunţând că va demisiona din funcţie cu condiţia ca preşedintele Iohannis să numească tot un premier PSD.

„Prima dată domnul Sorin Grindeanu a spus că va respecta decizia CEx-ului, dar nu a mai rămas în sală să vadă care este acea decizia, dar că îşi va da demisia, o va pune pe Facebook a spus sau o va publica şi că i-o va trimite preşedintelui Klaus Iohannis doar dacă preşedintele Iohannis confirmă că va pune prim-ministru de la PSD”, a afirmat Liviu Dragnea.

Preşedintele PSD a mai spus că abordarea premierului Sorin Grindeanu este „necinstită şi incorectă”. „În ceea ce priveşte condiţionarea preşedintelui Iohannis, cred că este o abordare incorectă şi necinstită din partea domnului Grindeanu pentru că preşedintele României, în opinia mea, nu poate fi condiţionat şi cred că este un joc din care sper să iasă, spunând în acelaşi timp că va respecta decizia Comitetului Executiv Naţional şi practic trebuie să respecte şi decizia colegilor de la ALDE”, a subliniat Liviu Dragnea.

Liderul PSD şi-a exprimat încrederea că preşedintele Klaus Iohannis va ţine cont de noua propunere a coaliţiei în privinţa desemnării noului premier.

„Preşedintele Iohannis nu cred că nu va ţine seamă de o propunere a coaliţiei, pentru că eu sunt  absolut convins că am depăşit perioada de după alegeri şi preşedintele Iohannis, ca şi noi, nu intenţionează să genereze sau să provoace o criză politică”, a conchis Liviu Dragnea.


 

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, miercuri seara, că nu îşi dă demisia şi că i s-a propus şefia mai multor instituţii ale statului, doar ca să îşi dea demisia. De asemenea, a precizat că va rămâne în PSD. Grindeanu a transmis multora din colegii CEx că îi pare rău că au trecut prin această experienţă neplăcută, cerându-şi scuze. El a început prin a le mulţumi românilor pentru sprijin şi primarilor şi membrilor de partid care i-au transmis mesaje de susţinere.

Sorin Grindeanu a reluat afirmaţia făcută în CEx conform căreia va demisiona doar după ce va avea o garanţie din partea preşedintelui Iohannis că următorul premier va fi tot de la PSD.

“Nu îmi dau demisia. Am obligaţia să mă comport responsabil faţă de România şi faţă de partidul din care fac parte. E Guvernul României, nu al CEX-ului şi toţi trebuie să ne simţim responsabili de acest lucru. Îmi voi da demisia când preşedintele Iohannis, după consultări cu partidele, va numi un premier de la PSD. E normal faţă de acele sute de mii de oameni de care spuneam mai devreme. Nu vreau ca alte scenarii să poată să intre în discuţie. Îmi voi da demisia în momentul în care preşedintele Iohannis, după consultări, va pune un premier de la PSD”, a anunţat premierul în conferinţa de presă susţinută la Palatul Victoria.

“Nu mă agăţ de scaun”, a spus prim-ministrul, adăugând că îşi doreşte ca această criză să se încheie cât mai repede.

“I-am propus domnului Dragnea să ne asumăm împreună acest presupus eşec şi atunci să demisionăm împreună”, a spus premierul, referindu-se la deficienţele constatate în îndeplinirea programului de guvernare.

El s-a întrebat de ce în toată această perioadă, inclusiv în această seară, i s-au propus mai multe funcţii în diverse instituţii ale statului, inclusiv în guvern.

“L-am auzit pe domnul Liviu Dragnea că nu era sigur că CEx se va termina cu încercarea de a mă demite. (…) De ce în toată această perioadă, inclusiv în acestă seară, mi s-a propus şefia mai multor instituţii doar ca să îmi dau demisia sau chiar să fac parte din viitoul guvern, ca ministru? De asemenea, l-am văzut pe domnul Dragnea că nu ar fi vrut să plec, dar ar fi vrut să mă convingă să accept alte funcţii”, a adăugat Grindeanu.

El s-a întrebat ce s-a schimbat din data de 19 mai, când Liviu Dragnea se declara mulţumit de activitatea Guvernului.

În ceea ce priveşte măsurile din programul de guvernare, Grindeanu a a afirmat că, în acest stadiu, doar 9 nu sunt îndeplinite, 54 fiind îndeplinite, iar 34 în curs de realizare.

Premierul Sorin Grindeanu spune că rămâne în PSD, al cărui membru este de 21 de ani, şi că forţa acestui partid nu stă în CEx şi în cei 60 de oameni din acest for.

“CEx a făcut un cadou şi PNL, şi preşedintelui Iohannis, şi USR prin modul în care au prezentat acest raport. (…) Voi rămâne în PSD, sunt membru de 21 de ani. Forţa acestui partid nu e dată de CEx şi de cei 60 de oameni, pe care îi respect, forţa este dată de sutele de mii de membri. Am intrat cu convingere în acest partid şi rămân având aceeasi convingere. Închei prin a sublinia că voi rămâne premier până când domnul preşedinte Iohannis va desemna candidat de premier cu nume şi prenume din partea partidului care a câştigat alegerile – PSD. În acest moment se deschid toate opţiunile, iar eu vreau ca partidul care a câştigat alegerile să rămână la guvernare”, a spus premierul.

10 COMMENTS

 1. Grindeanu e cel mai puternic concurent al taranoiului penal pentru sefia partidului, deci trebuie trecut pe linie moarta. In plus, combinatorul din Alexandria are nevoie de un premier mascota care sa-i scape tartita de o foarte posibila condamnare. Culmea e ca taranoiul are o gramada de adepti si adepte fara coloana vertebrala. Ce adunatura de jeguri care-si vad doar propriile interese, stranse la buget ca mustele la rahat!!!!

  • Domle’ am respect pentru Grindeanu. E o atitudine de demnitate. Discursul lui a fost logic si corect. Intr-o tara plina de slugi si obedienti si lingatori de clante e un om care nu se lasa calcat in picioare. Omul a fost pus in functie si-a facut treaba si acum Dragnea si camarila lui a decis intr-un mod abject sa il balacareasca si sa il umple de laturi dupa care sa-l arunce la gunoi intr-un simulacru de evaluare. Incompetenta e a lui Dragnea si ar trebui sa-si dea el DEMISIA ! Demisia Dragnea, tu care duceai sticle de vin lui Koldea, care semnai coabitari cu Basescu DEMISIA, tu care l-ai eliminat e Serban Nicolae sa-l pui pe basistul Cazanciuc, penibilule!

 2. Mi se pare o inconstienta sau prostie sa aduci ca argument de demitere a propriul guvern nerealizarea apropierii fata de Rusia.Acest amanunt e bomba cea mai mare care o sa explodeze pentru PSD,un partid care oricum avea o imagine dezastruasa externa.Acum,unde-s dom-le ziaristi care zbierau cum strada genereaza criza politica,cum mai raspund acum cand propriul partid isi darama guvernul si creeaza o grava criza politica?

 3. de chestia cu analiza guvernarii se vorbeste de prin aprilie, adica o perioada rezonabila ca sa banuim ca tot pe atunci se contura vizita Iohanisului in SUA.

  Cind au vazut ca neamtul le-a luat atuul (relatia cu Trump, contracte militare, sprijinul evreiesc, etc) si ca, bonus, Trump l-a pupat in fund pe prezident dindu-i mina libera la Kovesi (interesant, campionul anticoruptiei e un condamnat pentru uz de acte false in timpul mandatului de primar… ceea ce nu e coruptie… but who cares?) , PSDul a priceput ca au fost tradati la virf, masiv si profesionist, si ca au pierdut partida.
  Neamtul are auurile si la UE si in SUA, ei sunt decor.
  S-au hotarit sa atace rapid, cit sa nu-l puna PNL pe noul Boc, numitul Busoi, presedinte si apoi Grindeanu sa provoace o criza din care PSD sa iasa si mai sifonat si care criza sa permita accesul PNLului la guvernare, probabil cu Grindeanu pe post de Ciolos.

  Misiunea lui Grindeanu pare sa fi fost sa nu faca nimic, sa traga de timp, sa compromita programul PSD si pe PSD si sa dea uitarii victoria acestora in alegeri, doar cit sa aiba neamtul timp sa faca manevra cu SUA. Misiune indeplinita!

  Acum, Grindeanu nu face altceva decit sa-si construiasca un nume de mare caracter, curajos si independent, si sa cistige timp in favoarea PNL si in defavoarea PSD care vor fi lucrati puternic la imagine de securistii din presa. Pe pariu ca se ajunge la anticipate, pentru ca nu vad ce deal sa se mai faca si nimeni nu isi poate permite luxul sa cedeze, nici PSD nici neamtul. Da neamtul are de partea lui securistii si armata si, fiind preferatul colonistilor, va iesi cistigator – ca si Basescu – prin orice mijloace si cu orice pret.

 4. Felicitări domnului Liviu Dragnea. Dacă nu a reușit să introducă moțiune de cenzură împotriva guvernului de tehnocrați a reușit să-l sacrifice pe dl Sorin Grindeanu.
  Dl Radu Tudor, am rugămintea să le solicitați probe concrete domnilor și doamnelor de la PSD care acuză că foști lideri și actuali membrii de partid sunt oamenii sistemului. M-am săturat de poveștile doamnei Firea și domnului Dragnea. Acești doi lideri nu fac altceva decât să se plângă la tv că sunt amenințați de oamenii sistemului ( de ce nu fac plângeri penale?).
  Sunt penibili.
  Cu toții am condamnat atitudinea domnului Băsescu. Dar nu văd să criticați atitudinea dl Dragnea ( este sultanul nostru?). Eu nu am înțeles de ce dl Ivan a fost exclus din partid? Nu am înțeles de ce CEX-ul l-a mazilit pe dl Șerban Nicolae?
  Votul dat PSD-ului nu-i dă dreptul domnului Dragnea și a celor 60 de membrii din CEX să-și bată joc de o țară întreagă. Viitorul prim-ministru nu trebuie să fie servil domnului Dragnea. Dl Dragnea nu a moștenit țara.

  • Asta spuneam si eu. Poate totusi se trezeste A3 si incepe sa-l trateze pe dragnea cu acelasi aplomb cu care il trata pe basescu. Pe vremea lui base cand marinaru se sucea, A3 ne dadea filmari cu ce a zis si apoi cu ce s-a sucit basescu. Acu vad ca stategia asta inca lipseste la A3. Asteptam…
   Oricum, sa spui ca nu e bine sa constrangi presedintele Romaniei sa aleaga prim ministru tot de la psd iar apoi sa spui ca orice membru psd ar intra in componenta unui guvern al unui pm care declara raspucat ca nu da sefia guvernului alt partid mi se pare anti-psd clar.
   Dragnea trebuie destituit cat mai repede. EL este un presedinte interimar, pt ca nu are viitor: nu poate fi in guvern, nu poate fi prim ministru. Poate fi doar chibitz de pe margine.
   Ieri s-a mai jucat o data destramarea USL:))

 5. Totul mergea bine in guvern (conform declaratiilor de pana acum o saptamana facute de insusi Dragnea) pana sa se prinda Firea ca nu e asa :))) Noroc cu ea ca PSD are azi o criza de criza…Iata ca exista o Alina Gorghiu si in alte partide nu doar la liberali.

 6. Nimeni nu pare sa-si amintească afirmația, cel puțin curioasa, făcută de Dragnea in timpul vizitei “istorice” a lui Johannis la Washington: l-am asigurat pe presedinte ca nu se va întâmpla nimic cat e plecat din tara”-oare ce naiba o fi însemnat? In general, lumea tratează zicerile lui Dragnea ca pe niste cimilituri folclorice/demne de spus la claca de șugubățul satului, dar s-ar prea putea ca ele sa fie anunțuri codificate pt cine trebuie sa “audă”, recte, Johannis însuși–un înțeles posibil ar fi, ți-am dibuit “cârtița” de la guvern, pe Grindeanu, dar nu-ți facem favoarea s-o scoatem din mușuroi inainte sa te întorci, ca sa poți sa scoți lumea in strada împotriva PSD-“ciuma roșie” pe motiv ca ți-am subminat succesul “diplomatic”, așteptăm sa fii la baza ca sa se vada ce faci cu panarama. Precum ar putea si sa însemne: ii tin eu (Dragnea) in frâu pe Ponta si ai lui care vor sa-ți răstoarne popicele securiste (vezi Maior chemat la comisie) până vii tu încărcat de daruri de la Washington si le pui botnită. In ambele cazuri, tot ce se întâmplă si uimește omul de rând, ba chiar si elitele (fara ironie spus) e legat de conflictul, absolut meschin, dintre burghezul îngâmfat de la Sibiu si țăranul umflat de orgoliu de la Teleorman, pentru stăpânirea Cotrocenilor–singura miza a lui Johannis, pe jumatate recunoscuta chiar si de el însuși, fiind prezidențialele din 2019 si al doilea mandat care i-a fost promis încă de la instalarea pe primul. Caci, iarăși, cine-si mai amintește de afirmațiile lui Busoi din campania lui 2014, asupra faptului ca Johannis va câștiga președinția si va “domni” 10 ani faptuind lucruri “istorice” pt națiune? Ei, iaca, acum Busoi sta sa câștige președinția PNL si, cu sprijinul armatei care l-a adus la putere, “generalul” se pregătește sa domnească mult si bine pt victoria neamului–rămâne doar sa se înțeleagă cu Dușmanul Dragnea si jocul e ca si jucat. Doar ca, probabil, Dragnea visează si el la Cotroceni si se simte frustrat ca e tratat de “penal” orice ar face ca sa se reabiliteze, sau Johannis, după bunul sau obicei, s-a saturat de “planul” de bătaie inițial si-a luat iarăși vreo inițiativa stupida ca cea cu mitingurile din iarna–naiba stie. DNA Steluță Cătăniciu a zis-o pe-a dreapta, tot fara succes de audiență: daca Dl Dragnea n-ar fi fost oprit in mod nedrept de a deveni prim-ministru, n-am fi ajuns la nebunia actuală (cit aprox)! Oricum, până nu scăpăm de amândoi combatanții, va fi mereu si mereu circ, cu Ciolos adus sa peticească situația, daca se mai poate si nu apare alt petec, susținut de naiba stie cine se crede “salvatorul nației”. Oh well/Atunci bine (trad. Mircea Badea)

 7. Nu ma asteptam la o replica asa de buna de la Grindeanu ! Toti il credeau un pacalici care se incurca in vorbe dar l-a atacat pe Dragnea foarte clar in evaluarea de doi bani a penalului Darius Valcov si minciunile spuse de Dragnea … cu cooperarea cu Rusia, cu mituirea cu functii, cu masuri neindeplinite din 2020 in 6 luni, cu amenintarea ministrilor etc.

  A stat chiar si a raspuns la toate intrebarile ziaristilor, spre diferenta de Dragnea. Dragnea chiar nu stia ieri in conferinta de presa ca lumea stie tot ce s-a spus in sedinta lor Cex ?

  Eu inteleg ca Badalau, Olguta, Stanescu, Firea si Stefanescu sa voteze cu Dragnea, dar in Cex-ul ala chiar toti 68 sunt niste lasi la mana lui “Daddy” Dragnea ?

  Nu mai are nimeni coloana vertebrala in PSD ? Si in ALDE la fel de fapt. Ca Tariceanu se comporta ca un sclav cu fusta cum spunea Antonescu, dar restul voteaza toti cum spune liderul ? Nici macar o abtinere ? La PNL si USR macar mai voteaza 60% la 40%, se mai abtin, mai critica.

  L-am vazut pe Stefanescu aseara si va felicit pt raspunsul dat. Cred ca explicatia asta penibila cu evaluarea lui Valcov nu a functionat si va urma denigrarea lui Grindeanu cu securitatea si serviciile si agenturile straine. Fostii PRMisti si PDisti de la conducerea PSD nu au nici un pic de jena !

 8. O fi intamplator comportamentul lui Grindeanu ?! Te intrebi, privind in urma, daca nu cumva de la bun inceput a fost omul lui Iohannis si a altora si numit premier, pe prostia PSD, tocmai pentru a impiedica realizarea programului de guvernare, adica un tradator sadea. Explicatiile sale de azi noapte, de ce nu isi da demisia, sunt naucitoare si probabil fac parte din planul initial. Ce va face Iohannis, va fi lamuritor in urmatoarele zile.

Leave a Reply