Social-democratul Florin Iordache, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a declarat marţi că refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de a-i numi pe cei trei miniştri propuşi de PSD reprezintă un abuz şi va fi luată o decizie în coaliţie, apreciind că cea mai rapidă soluţie în acest caz ar fi restructurarea Guvernului.

‘Nu ştiu acum, dar mi se pare totuşi un abuz, atât timp cât premierul Viorica Dăncilă a prezentat nişte demisii ale colegilor mei din Guvern, preşedintele, potrivit ultimei decizii, trebuie să ia act de acele demisii, dar, totuşi, pentru preşedintele nostru, care sper că va fi ales un alt preşedinte în noiembrie, ‘de îndată’, aşa cum spune ultima decizie a Curţii, ‘de îndată’ însemna de joi, de când i-a trimis doamna Dăncilă. Dar totuşi, până la Sibiu e drum lung, a avut timp de gândire şi asta este’, a afirmat Iordache, întrebat cum va proceda PSD în faţa refuzului preşedintelui de a-i numi pe cei trei miniştri.

Iordache a adăugat că o decizie va fi luată în coaliţia de guvernare.

‘Mai departe, cred că decizia… nu ştiu acum, decizia partidului o vom hotărî împreună şi cu colegii noştri. (…) Cred că cea mai rapidă soluţie în acest moment este soluţia restructurării. În acest fel vom demonstra preşedintelui, cât şi Opoziţiei că avem o majoritate consolidată. Pentru restructurare ne trebuie 233 de voturi. Din câte ştiu eu, coaliţia are peste 240 de voturi la acest moment şi, în condiţiile în care Viorica Dăncilă va veni cu formula de restructurare a Cabinetului, preşedintele nu va putea să ia decât act de decizia Parlamentului. Trebuie avută o discuţie în coaliţie şi în coaliţie se va hotărî’, a subliniat Florin Iordache.

Întrebat dacă premierul doreşte această restructurare a Guvernului, Iordache a spus: ‘Nu ştiu. (…) Aceste discuţii din coaliţie o să le aflu şi eu când se va discuta’.

Marţi, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că remanierea guvernamentală propusă de PSD este ‘un fel de farsă’, precizând că nu o acceptă ‘aşa cum a fost propusă’.

Săptămâna trecută, prim-ministrul Viorica Dăncilă a transmis preşedintelui Klaus Iohannis propunerile de numire a noilor miniştri de la Justiţie, Fonduri Europene şi de la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

Pentru Ministerul Justiţiei a fost propus deputatul Eugen Nicolicea; pentru Ministerul Fondurilor Europene – deputata Oana Florea, iar pentru Ministerul pentru Românii de Pretutindeni – senatorul Tit-Liviu Brăiloiu.

Totodată, premierul a transmis către Administraţia Prezidenţială propunerea de revocare a ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, şi demisiile ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb, şi a ministrului pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero. Plumb şi Intotero candidează la alegerile europarlamentare, scrie Agerpres.

Leave a Reply