Doctorul psihiatru Gabriel Diaconu pe Facebook :
Cu atât a scăzut, în București, procentul utilizărilor simultane de Waze. De la 19.000, zilnic, la sub 3500, în ultimele zile. Este cifra magică, de peste 80% distanțare fizică, de care avem nevoie să învingem în războiul ăsta infernal.
Mulțumesc, București! Mulțumesc, vouă!
Curaj, putem bate nenorocitul ăsta!
#medicinromania #covid19 #stamacasa
UPDATE de prânz, 01.04.2020
NB: nu e păcăleală de 1 Aprilie 😏
Progresia COVID-19 la nivel național, astăzi, continuă în regim foarte lent, comparativ cu zilele anterioare, cu un factor de creștere de 9.5%. Numărul de cazuri în ATI, astăzi, este mai mic, cu doar 57 de cazuri, în scădere cu 9%. S-au efectuat, în ultimele 24 de ore, 1955 de teste, cu 26% mai mult decât în ziua anterioară, tot în limita a 2000 de teste/ zi. Rata de detecție a fost de 11%. NU există date disponibile separat pentru Suceava. CFR/ mortalitatea raportată la total diagnostice, la acest moment este în banda de 3% (mai exact 3.4%)
Am efectuat o primă analiză statistică INDEPENDENTĂ a tuturor deceselor în context COVID-19 la nivel național, până la acest moment, pentru perioada 22 – 31 Martie, 2020.
Observațiile următoare trebuie luate cu un fir de sare, în limita a câtorva obstacole importante:
1. Sunt foarte multe informații lipsă, îndeosebi dinspre SUCEAVA
2. Vorbim de toate decesele documentate până la ziua de ieri, 31 martie 2020 (n = 82)
3. Graficele sunt ilustrative pentru STRICT datele analizate până la acest moment, și este foarte posibil ca, în zilele și săptămânile care vin, să avem o cu totul altă imagine.
Care sunt rezultatele?
– Două treimi dintre cei care au decedat până acum sunt bărbați, vs. doar o treime femei. Rata de deces, până acum, are un raport de 2:1 între bărbați, și femei.
– Vârsta medie la deces, disponibilă doar pentru 69 de cazuri, a fost de 66.25 ani, SD = 10.6 ani, Vmin = 27 ani, Vmax = 84 ani. Cazurile lipsă, n = 13, sunt cele de la Suceava.
– Se observă diferențe statistice atât la nivel de gen, cât și la nivel de comorbidități, în ce privește vârsta la deces. Dacă ești bărbat, și ai afecțiuni pre-morbide, vârsta la deces este mai mică, statistic semnificativ (p< 0.000).
– Există o diferență de vârstă la deces între Suceava și restul țării, semnificativă statistic (p< 0.000), pe seria de cazuri evaluată până acum. Efectul e posibil să fie totuși artefact, dat fiind că LIPSESC multe date. De interpretat în continuare.
– Date disponibile despre istoric comorbid de boală au fost disponibile în N = 67 de decese (MV/ date lipsă = 15). Pe acest subset de cazuri, 21% NU aveau istoric cunoscut de boală.
– Aproape o treime (32.8%) dintre cei decedați aveau minim DOUĂ, sau mai multe, alte afecțiuni cronice, îndeosebi boală cardiovasculară cronică (BCV/ HTA/ FiA) și diabet zaharat decompensat, dar și insuficiență renală sau afecțiuni oncologice.
– De departe, cea mai frecventă co-ocurență medicală a fost hipertensiunea arterială, cu sau fără BCI, cu sau fără diabet zaharat, prezentă la aproape 9 din 10 cazuri.
– Am introdus vârsta, genul și istoricul anterior de afecțiuni într-un model omnibus Cox/ survival. Variabilele de model au fost data decesului, vârsta la deces, genul și prezența anterioară a unei comorbidități. Pe această serie de cazuri decesul prematur/ la vârstă mai tânără/ este asociat cu LIPSA unui istoric medical, lucru de interpretat mai departe devreme ce a) e posibil că autoritățile nu au făcut în fiecare caz o anamneză corectă de caz, respectiv b) lipsa unui diagnostic nu e totuna cu lipsa unei boli.
Reiterez rugămintea mea către autorități să fie TRANSPARENTE în ce privește informațiile pe care le furnizează public. Aceste informații ne ajută să facem analize, să putem, curând, să facem prognoze, predicții. Nu mă îndoiesc că astfel de analize statistice se fac și în interiorul GCS. Și dacă se fac, și dacă nu, e important să ne consultăm unii cu alții cât privește robustețea analizelor matematice. Separarea Suceava vs. național se bazează pe premisa că ce se întâmplă acolo iese din ”progresia atenuată” de care discut, încă de la implementarea măsurilor restrictive și constrictive. Ea ar trebui să dispară înapoi în media națională dacă autoritățile vor restabili ordinea, și autoritatea sanitară în județ.
Genial Diaconu ,neaparat trebuie sa fie in centrul de comanda ,statisticile complexe pe care le face pot fi foarte importante ,cu mai multe date sunt sigur ca urmatoarele masuri vor avea efect maxim ! Tre sa fi geniu sa faci statistici in blind! !
Interesant si felicitari pentru promovarea unor persoane super smart care nu au atat de multa notorietate in media !