CNA a decis, marti, sa intrerupa campania publicitara TV pentru Rosia Montana, emitand o decizie de intrare in legalitate prin care autorii spoturilor trebuie sa le modifice asa incat sa fie in conformitate cu legea, iar pana atunci televiziunile nu mai pot difuza reclamele existente in prezent.
Potrivit unei monitorizari CNA, televiziunile au difuzat, de la 1 septembrie, de sute de ori diversele versiuni ale reclamelor pentru Rosia Montana. In acelasi timp, monitorizarea arata ca Pro TV, TVR 1, Realitatea TV, Digi 24 si B1 TV sunt singurele posturi care au inceput sa relateze despre protestele impotriva proiectului Rosia Montana din prima zi a acestora, iar Antena 3 din a doua zi.
B1 TV si Romania TV sunt posturile care, din 1 septembrie, au difuzat cele mai multe spoturi legate de proiectul Rosia Montana, urmate, la o oarecare distanta, de Antena 3. 

In primele 11 zile de proteste, durata medie zilnica a dezbaterilor pe tema RMGC a fost de peste 100 de minute la Antena 3 si Realitatea TV si de sub 40 de miniute la Romania TV si Digi 24, potrivit monitorizarii CNA.
Postul Antena 3 a difuzat in ultima luna peste 2000 de minute de stiri, transmisii live si emisiuni tip talk-show cu argumente pro si contra exploatarii de la Rosia Montanahttp://www.antena3.ro/tag/rosia-montana-38345.html

PS : George Maior, directorul Serviciului Roman de Informatii, a declarat luni, 30 septembrie, la audieri in cadrul comisiei parlamentare pentru controlul SRI, ca “SRI a acordat atentie actiunilor interesate menite sa influenteze actul decizional, precum si tentativelor unor structuri extremiste eco-anarhiste de a exploata sau de a deturna miscarile protestare, de altfel legitime”. SRI a raspuns recent unui ONG : sintagma “structuri extremiste, eco-anarhiste” desemneaza “structuri care au ca metode de actiune comiterea de acte violente in urmarirea unor obiective, permanente ori conjuncturale, legate de protectia mediului”.

14 COMMENTS

 1. Cred ca i-a atins (in sfarsit!) la “coarda sensibila”(daca vor mai fi avand vreuna!!) scrisoarea deschisa a Eugeniei Voda!!

  • Maior este un porc deoarece a facut trafic de influienta ca parlamentar cand s-a intalnit cu escrocii de la RMGC la rugamintea ambasadei canadiene pe cand era parlamentar PSD. De aceea sustine acum din postul de sef la SRI proiectul de la Rosia Montana inventand termenul de eco-terorism pentru a baga in deriozoriu demonstratiile anti-cianurare. Cati bani a luat si Maior de la Steinmetz si gasca numai aghita stie?

    • De ce credeti ca l-a propus basinescu pe George Maior la sefia SRI? Ca sa tina de sase din functia serviciilor secrete interne la incalcarile repetate ale legilor in toti acesti din partea acelora care au tot dat aprobarile frauduloase din partea statului roman. Traian Macac de Bascovina fiind deja cumparat de cei de la RMGC a dorit sa numeasca la SRI tot un om manjit cu bani pro-cinurare la fel ca si el. “Daca doriti sa recititi. Seria Rosia Montana 1
     George (Maior) si Gabriel (Resources), o intalnire in 2005
     07 Octombrie 2013 – Romaniacurata.ro

     Romaniacurata.ro deschide o rubrica cu articole sau declaraţii publice ale politicienilor din anii trecuţi care pot fi relevante în contextul dezabterilor de astăzi privind proiectul RMGC. Prima republicare este din Ziua de Cluj din 2007. Este vorba despre un articol publicat de Attila Biro, în prezent jurnalist la ziarul Gândul. Dacă aveţi linkuri interesante sau sugesti publicistice pentru această rubrică, vă rugăm să le lăsaţi pe site sau sa le trimiteţi pe adresa de mail contact@romaniacurata.ro.
     “În 2005, pe când era senator PSD, George Maior s-a întâlnit pentru jumãtate de orã cu reprezentanţii companiei Gabriel Resources, titularul proiectului de la Roşia Montanã. Maior spune cã nu a fost singurul parlamentar din Alba solicitat oficial de Gabriel Resources prin intermediul Ambasadei Canadei în România. Cu toate acestea, parlamentarii din Alba spun cã nu au participat la nici o întâlnire cu Gabriel Resources mediatã de Ambasada Canadei. Compania canadianã Gabriel Resources a iniţiat în 2005 un program de întâlniri cu politicienii români aflaţi în poziţii-cheie în cadrul Parlamentului, Guvernului şi chiar al Administraţiei Prezidenţiale.
     În iunie 2005 Gabriel Resources a trimis Ambasadei statului canadian o listã cu numele oamenilor politici cu care doreşte sã se întâlneascã. Pe lista de oameni politici întocmitã de reprezentanţii Gabriel Resources apare în 2005 fostul senator George Maior.
     La momentul în care a intrat în vizorul conducerii Gabriel Resources, George Maior era senator PSD de Alba şi şeful Comisiei pentru apãrare, ordine publicã şi siguranţã naţionalã din Senatul României. Pânã în noiembrie 2005, tatãl lui George Maior, Liviu Maior, a ocupat funcţia de ambasador al României în Canada.

     Maior a vorbit 30 de minute cu Gabriel
     Conducerea companiei Gabriel Resources a solicitat în aceeaşi perioadã întâlniri oficiale cu preşedintele Traian Bãsescu, premierul Cãlin Popescu Tãriceanu, Adrian Nãstase şi Mircea Geoanã. Pânã în prezent, singura întâlnire confirmatã este cea cu senatorul George Maior. Acesta a confirmat întâlnirea cu reprezentanţii Gabriel Resources, dar a menţionat cã nu a fost singurul parlamentar prezent la întâlnire. ZIUA de Cluj a solicitat lãmuriri asupra întâlnirii dintre George Maior şi compania Gabriel Resources:
     “În anul 2005, Ambasada Canadei a solicitat în mod oficial tuturor reprezentanţilor Parlamentului României din judeţul Alba o întâlnire cu reprezentanţi ai Gabriel Resources, destinatã prezentãrii activitãţii companiei în judeţ. La aceastã întrevedere, care a durat 30 de minute, domnul George-Cristian Maior a participat în calitate de senator al judeţului Alba”, se menţioneazã în rãspunsul trimis de biroul de presã al SRI. Comunicatul spune cã toţi parlamentarii din Alba au fost solicitaţi pentru întâlnirea cu reprezentanţii companiei, dar în scrisorile oficiale ale Ambasadei canadiene apare nominalizat doar numele lui George Maior.

     Cine minte?
     Maior spune cã a participat la întâlnirea cu reprezentanţii companiei Gabriel Resources alãturi de alţi parlamentari din judeţul Alba. Parlamentarii chestionaţi de ZIUA de Cluj spun cã nu au fost contactaţi de Ambasada Canadei în 2005 şi nu au participat la nici o întâlnire cu reprezentanţii companiei Gabriel Resources.
     “Nu am primit nici o scrisoare oficialã din partea Ambasadei Canadei. în 2005, nu am participat la vreo întâlnire cu reprezentanţii Gabriel Resources”, a declarat deputatul PRM Valeriu Buzea. Pe de altã parte, senatorul PD Alexandru Pereş spune cã a existat o iniţiativã, dar nu s-a concretizat oficial. “Nici eu nu am primit o adresã din partea Ambasadei Canadei. Nu am participat la nici o întâlnire cu compania la care sã fi luat parte şi senatorul George Maior”, a declarat Pereş. Chiar şi deputatul PD stefan Bardan, unul dintre susţinãtorii declaraţi ai proiectului, a infirmat faptul cã Ambasada Canadei ar fi solicitat tuturor parlamentarilor o întâlnire cu reprezentanţii Gabriel Resources. “În 2005 nu a avut loc o astfel de întâlnire. Ce ştiu este cã în 24 noiembrie anul acesta a avut loc o întâlnire între mai mulţi parlamentari din Alba şi conducerea companiei, dar nu am fost solicitat oficial de cãtre Ambasada canadianã”, a declarat Bardan. (Attila Biro, Ziua de Cluj, 23 august 2007).”

 2. Asa este economia de piata.Astfel televiziunile” nu pot” renunta la aceste spoturi publicitare fiindca si ele trebuie “sa traiasca”.Nici mie nu mi-a placut/nu-mi place ca ANTENA 3 a facut acest pas( stiind ca antena3 a fost de ani de zile contra proiectului RMGC dar totodata este… pentru exploatarea RM insa pe baze corecte si daca s-ar putea exploatarea aurului de catre romani prin alte metode mai putin poluante ,dar evident mai costisitoare si in niciun caz STATUL ROMAN sa nu renunte la alte elemente rare ale zacamantului asa cum doreste RMGC ca…sa dea un tun financiar si apoi …PA).In niciun caz nu am fost de acord cu manifestatiile fanatice ale unor saracuti la minte care de la adularea ANTENEI 3 au trecut direct la…injuraturi.Si vorba lui Badea nu trebuie ca tot timpul el sau antena 3 sa fie ..purtatorul de cuvant al nemultumitilor ,mai ales cand acesti nemultumiti stateau pe margine si isi dadeau coate ca … uite domnule cum” se agita/strofoaca” antena 3/badea pentru noi …noi care nu suntem in stare sa zicem macar un …PSSS cand ar fii trebuit sa zicem …HOOOO la toti conducatorii/politicienii care au nenorocit, in acesti 24 ani ,o tara si un popor.

 3. Tarziu, CNA trebuie trimis in judecata pentru acesta infractiune de a lasa ca timp de 4 ani de zile sa se transmita intr-un mod desantat propaganda mincinoasa a celor de la RMGC care a investit in aceasta reclama zeci si zeci de milioane de euro in toata acesta perioada. Faptul ca CNA a tacut atata timp inseamna ca si membri CNA au fost mituiti de escrocii de la RMGC.

 4. Dacă s-ar întrerupe DEFINITIV și “colaborarea ” politicienilor noștri cu această companie, ar fi bine.
  Dar și mai bine ar fi, să plece naibii de la noi din țară toți ăștia care vin doar pt a mai stoarce de bogății pămîntul nostru, pe un preț de nimic și cu daune imense.
  Ne ajunge !
  Și dacă niște neica nimeni gen Ponta,care nu știe decît să se hilizeazcă prostește , Șova, care practic ține vădit cu ăștia de la această companie și alții din parlamenarii care oricum sunt prea mulți și habar n-au de nimic , ar pleca ,ar fi extraordinar.

 5. DA!BĂSESCU ȘI DNA!SĂ PLECE ÎN CANADA!SĂNĂTATEA NOASTRĂ!NU DE VÂNZARE!NU PUTEM BEA BANII!REFUZ!REZIST!SPUN NU GAZE DE ȘIST!

 6. Deja raul a patruns in mintile oamenilor (privitor la Rosia Montana) acum aproape s-a si vindecat.Dar va rog sa acceptati ca emisiunea Sinteza zilei moderata de Gade a denaturat manifestatiile din piata si a pledat pro Rosia (alaturi de Ursu si agresiv de Badea)sub masca unor dezbateri pro si contra.

 7. Cu atat mai bine,asa nu-i mai vad cum abereaza cata lapte si miere vor avea si cate locuri de munca vor pica peste ei!Sa stai sa faci apologia emotionanto-milogeasca cand stai cu fundul pe cianura prin reclame enervante,orice ai spune cianura manaca tot,pana sa manance ei ciortane de la rmgc si sa le apara ghiuluri pe degete,iar aurul 6%,firmituri aruncate in sictir natiei este jignitor,jaf national!Mai bine eco anarhist decat complice,notiune fortata pentru a da amploare!Ce tot atatea discutii,vorbim discutii,mitingeala celor care sustin ideea acestui jaf,aburiti de cele cateva locuri de munca si cati euroi ne vor intra buget!

 8. Eu propun ca modificarea facuta,sa specifice clar ca RMGC,se retrage dfinitiv din Romania si nu va mai veni nici odata pe la noi. Dupa care sa o dea pe sticla,26 din 24 de ore pe zi.

 9. Bine au facut cei de la CNA. Le-a luat ceva timp dar mai bine mai tarziu decat niciodata. Reclamele RMGC erau pline de manipulare si de dezinformare prin lipsa de informatii. Daca stam sa ne gandim putin la reclama care ne cere sa intram pe nu stiu ce pagina sa votam daca vrem ca oamenii de la RM sa munceasca. Normal ca vrem ca acei oameni sa munceasca si sa poata sa se intretina, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne vindem resursele pe nimic si sa punem in pericol mediul si oamenii ca sa munceasca cei de la RM. Mai era si madam care croseta sosetute (si in alte video-uri injura ca la usa cortului) care ne spunea cat de greu e sa traiesti la RM dar nu ne spune si cati bani a primit pentru reclamele pe care le-a facut. Sa nu mai vorbim de alti oameni din RM care nu sunt de acord cu proiectul desi RMGC ii prezinta ca fiind toti de acord cu exploatarea. Sa-i mai mentionez pe cei harnici si cinstiti care se intretin prin munca grea (de toate felurile) si care n-au nevoie de unii sa le dea mura in gura in defavoarea Romaniei?

  RMGC a incercat sa creeze o imagine pro-proiect prin manipulare, prezentand toti locuitorii RM ca fiind pro-proiect (fals), incercand sa manipuleze spre o decizie prin dezinformare, influentand opinia publica prin manipulare emotionala si prezentand situatia financiara a locuitorilor RM ca fiind dependenta de minerit. In alte tari astfel de reclame ar fi fost interzise din start. Dar de, noi suntem mai inceti.

 10. DA , INTRADEVAR PUBLICITATEA PENTRU “ROSIA MONTANA” A FOST INTERZISA , DAR CONTINUA , BINE MERSI , SA FIE PREZENTA PE MAI TOATE POSTURILE TV….
  OARE CNA VEDE ASTA ??

Leave a Reply