Dupa ce a invadat militar Estul Ucrainei in 2014 si Georgia in 2008, dupa ce a incalcat angajamentele luate din 1999 privind retragerea trupelor de ocupatie din Republica Moldova, dupa anexarea ilegala a Crimeei, Rusia recunoaste prin vocea lui Vladimir Putin ca este la originea amplificarii tensiunilor din Occident.

Prin asasinate si otraviri comandate, prin razboi hibrid, atacuri cibernetice, finantarea unor curente si partide asa zis traditionaliste, suveraniste si patriotice care raspandesc mentalitati anti-europene si anti-occidentale, amplificarea fundamentalismului ortodox intolerant, anti-stiinta, umflarea curentelor anti-medicale in pandemie, reluarea marotei sovietice impotriva strainilor si alte elemente din laboratoarele KGB, Rusia face tot ce poate sa tulbure spatiul democratiei si libertatii, de care se teme sa nu contagieze si propriul teritoriu. Cititi minciunile uriase afirmate de Putin si veti intelege de ce fostul ofiter KGB a readus sistemul sovietic drept reper in tara sa.

Avertismentele Moscovei din ultimii ani la adresa ţărilor occidentale au avut efect şi au generat o “anumită tensiune” în rândul partenerilor, iar pentru a nu le veni ideea să provoace vreun conflict inutil pentru Rusia, această stare trebuie menţinută, a declarat joi preşedintele rus Vladimir Putin, adresându-se ministrului său de externe Serghei Lavrov, potrivit media oficiale ruse RIA Novosti, Vesti-24 şi RBC.

“Avertismentele noastre din ultimul timp se fac totuşi simţite şi produc un anumit efect. O anumită tensiune s-a instalat acolo. (…) Este necesar ca această stare să persiste cât mai mult timp pentru ei, ca lor să nu le treacă prin minte să provoace vreun conflict inutil la frontierele noastre de vest. Nu avem nevoie de conflicte”, a afirmat Putin la reuniunea Colegiului Ministerului de Externe al Federaţiei Ruse, citat de RIA Novosti.

În ultimii ani, ţările occidentale au început să ţină cont de preocupările şi avertismentele Rusiei, spre deosebire de perioada “extinderii NATO” spre Est, când opinia Moscovei era ignorată, a subliniat şeful statului rus, potrivit RBC, care menţionează că transcriptul alocuţiunii lui Putin la Colegiul MAE rus a fost postat pe site-ul web al Kremlinului, unde poate fi consultat.

Adresându-se ministrului de externe Serghei Lavrov, preşedintele rus i-a cerut să caute să obţină din partea Occidentului “importante garanţii de securitate pentru Rusia pe termen lung pe flancul vestic”.

“Este imperativ (…) să încercăm ca Rusiei să-i fie oferite garanţii serioase pe termen lung pentru a ne asigura securitatea în acest domeniu”, a insistat Putin, argumentând necesitatea unor astfel garanţii prin tensiunea politico-militară actuală: manevre NATO în apropierea graniţelor ruseşti, furnizarea de arme letale Ucrainei, ignorarea “liniilor roşii” stabilite de Kremlin.

Preşedintele rus – pe care Kievul şi Occidentul îl acuză de concentrarea unor efective de circa 90.000 de soldaţi la frontiera ucraineană – a prezentat o Rusie asediată de Alianţa Nord-Atlantică, în special pe flancul său vestic, referindu-se la Marea Neagră, Ucraina, Belarus şi ţările baltice, notează EFE.

Şeful statului rus a susţinut că partenerii occidentali, “pentru a o spune mai discret, nu sunt foarte de încredere”. “Ei renunţă cu uşurinţă la orice înţelegere prealabilă. Dar oricât de dificil ar fi, trebuie să lucrăm cu ei în aceste condiţii”, a adăugat el.

Putin a amintit că, atunci când relaţiile dintre Rusia şi Occident, inclusiv SUA, erau “aproape ca între ţări aliate”, NATO a ignorat “complet” preocupările formulate de Moscova cu privire la extinderea Alianţei spre Est în 1999 şi 2004. El a adăugat că aceste valuri de extindere a NATO au adus infrastructura militară a blocului nord-atlantic aproape de graniţele Rusiei.

Extinderea Alianţei a avut drept consecinţă că “în România şi Polonia au fost amplasate deja elemente strategice ale sistemului de apărare antirachetă, care pot fi transformate ‘în câteva minute’ în sisteme ofensive”, a declarat Vladimir Putin, citat de RBC.

 

Aceasta afirmatie este o minciuna grosolana practicata pe scara larga de Putin. Rusia a lansat nenumarate atacuri cu rachete de pe teritoriul sau asupra unor tinte din Orientul Mijlociu, asupra Ucrainei sau Georgiei din zonele de conflicte inghetate, asupra spatiului chiar zilele trecute. Rusia este asadar tara agresiva ce ataca, nu tarile NATO, care se apara ferm in fata acestui comportament al Moscovei.

Putin a acuzat NATO că pariază “insistent” pe “confruntare” prin apropierea infrastructurii sale de graniţele Rusiei, anulând practic “toate mecanismele de dialog”.

“Noi, desigur, vom reacţiona corespunzător la activitatea militară a ţărilor NATO în apropierea graniţei ruse. Bruxellesul trebuie să înţeleagă că reducerea tensiunii politico-militare corespunde nu numai intereselor Rusiei, ci şi intereselor întregii Europe, precum şi, în general, lumii întregi”, a afirmat preşedintele rus.

Tensiunile dintre Rusia şi Occident se concentrează în prezent în zona Ucrainei şi în Marea Neagră, mai ales în largul coastelor Crimeii, peninsulă ucraineană anexată de Moscova în 2014, precum şi în Belarus, la graniţa acestei republici ex-sovietice cu state membre UE.

Referitor la Belarus, Putin a acuzat Bruxellesul că utilizează actuala criză a migranţilor pentru a exercita presiuni asupra regimului lui Aleksandr Lukaşenko.

Totodată, Putin a apreciat că Germania şi Franţa, principalii mediatori ai reglementării conflictului din Donbas, au instigat Kievul să nu respecte acordurile pace de la Minsk, ducând negocierile într-o “fundătură”.

Cu Uniunea Europeană, posibilităţile de cooperare sunt şi ele “reduse”, deşi Cei 27 continuă să fie principalul partener comercial al Rusiei, a spus el.

“UE continuă să ne îndepărteze cu sancţiuni, acţiuni neprietenoase şi acuzaţii gratuite; liniile de separare pe continent nu duc la nimic bun. Rusia, desigur, este interesată în relaţii constructive şi de bună vecinătate cu ţările europene, dar totul depinde de dorinţa partenerilor de a dezvolta o cooperare în baza respectului reciproc şi pe picior de egalitate”, a menţionat preşedintele rus.

Putin nu pomeneste nimic despre invadarea militara a Ucrainei si cei 13000 morti generati de razboi, despre anexarea ilegala a unui teritoriu ce apartine unui stat membru ONU, de prezenta militara ilegala in Georgia si Republica Moldova, de permanenta stare de tensiune intretinuta in bazinul Marii Negre prin incursiuni ale aeronavelor militare dincolo de limitele impuse prin tratate.

Rusia este azi la fel de periculoasa, violenta si lipsita de predictibilitate in comportamentul sau ca pe vremea Uniunii Sovietice. Iar tratate internationale sunt ignorate cu emfaza de Moscova.

Leave a Reply