Occidentul nu trebuie sa excluda optiunea militara in Ucraina, a declarat comandantul supreom al NATO in Europa, generalul Philip Breedlove, precizand apoi ca se refera mai degraba la posibilitatea de a ajuta Ucraina cu arme si echipament si nu la trimiterea de soldati, transmite Reuters.
Presedintele Rusiei Vladimir Putin a facut primele comentarii dupa intalnire de vineri cu cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Francois Hollande, afirmand ca Rusia nu va purta un razboi cu nimeni. Incalcand orice norme elementare ale dreptului international, Putin spune ca Rusia nu va fi niciodata de acord cu o ordine a lumii in care un singur lider le spune celorlalti ce pot sa faca sau sa nu faca, transmite Reuters.
Cancelarul german Angela Merkel a declarat sambata ca nu este clar daca initiativa de pace privind Ucraina, propusa impreuna cu presedintele francez Francois Hollande si discutata cu presedintele rus Vladimir Putin vineri, va functiona, transmite Reuters. La randul sau, Hollande a declarat ca aceasta initiativa este una dintre ultimele incercari de a obtine pacea, in caz contrar urmand un scenariu care “poarta numele razboi”, transmite Reuters.
Presedintele ucrainean Petro Poroshenko a prezentat sambata, la Munchen, pasapoarte ale soldatilor rusi intrati in Ucraina, pentru a dovedi “agresiunea si prezenta trupelor rusesti” care lupta alaturi de rebeli in estul tarii, relateaza AFP.
Presedintele Romaniei a acordat un interviu revistei austriece Profil in care a afirmat ca „am crezut, timp de decenii, ca problema razboiului nu mai exista in Europa. Din pacate, acest lucru e istorie”. Iohannis a declarat ca „intr-o situatie exceptionala (…) trebuie sa fim pregatiti sa ne aparam tara”.
Reporterul austriac a subliniat intr-una din intrebari vecinatatea complicata a Romaniei, inconjurata de state in care exista puternica sustinere pentru Vladimir Putin. Presedintele Federatiei Ruse e asteptat, de altfel, intr-o vizita oficiala la Budapesta.
„Efectele ciudate ale unei crize economice se vad foarte bine in exemplul Ungariei si a apropierii de Rusia, dar si in declaratiile noilor decidenti de la Atena. Totusi, nu sunt evolutii care sa nu poata fi inversate. Cat de curand, va deveni evident ca e greu sa dansezi la toate nuntile”, a raspuns Klaus Iohannis.
In contextul crizei ucrainene, presedintele a amintit si de consensul politic de marire a bugetului apararii in concordanta cu prevederile Tratatului NATO. „Toate partidele s-au angajat sa creasca alocarile bugetare pentru armata la 2% din PIB pana in 2017 si sa le tina la acest nivel pentru urmatorii 10 ani”.
Intrebat daca aceste fonduri nu sunt stringente in alte domenii, in care Romania are deficit de finantare, Iohannis a spus ca „nu exista alternativa. In vecinatatea directa a unui conflict armat, al carui final este complet imprevizibil, nu putem sta cu mainile in san”.
Iohannis a adaugat ca „apartenenta la NATO este foarte valoroasa, dar intr-o situatie exceptionala – speram ca ea nu se va intampla – trebuie sa fim pregatiti sa ne aparam tara. Asta presupune o armata bine pregatita si echipata”.