Stereotaxia este o tehnică selectivă modernă de radioterapie externă, realizată cu ajutorul unor acceleratoare liniare avansate, special concepute în acest sens. Prin precizia și acuratețea maxime, radioterapia stereotaxică asigură iradierea tumorilor de mici dimensiuni cu doze foarte mari, eficiente, reducând iradierea organelor învecinate, în comparație cu tehnicile de radioterapie externă clasice.

Numărul de ședințe de stereotaxie este mult redus, față de alte tehnici de iradiere, putând varia de la o singură ședință (în cazul radiochirurgiei) la maximum 10 ședințe, cel mai frecvent fiind administrate 3–5 fracții.

Principalele indicații ale stereotaxiei sunt oncologice, metoda fiind foarte utilă într-un număr mare de cancere, pentru tumori primare sau secundare, metastatice, localizate la nivelul creierului, plămânului, ficatului, pancreasului, prostatei etc. Stereotaxia este recomandată pentru tratamentul patologiei oncologice pentru care este contraindicată chirurgia clasică, la pacienți cu risc anestezic crescut, în cazul unor formațiuni tumorale profunde inoperabile, pentru tumori localizate lângă organe vitale, pentru tumori recidivante care au fost iradiate anterior, dar și atunci când pacientul refuză intervenția chirurgicală.

Stereotaxia este o procedură complet nedureroasă, nu necesită anestezie, o ședință durează aproximativ 20 minute și se desfășoară în regim ambulatoriu, fătă internare. La final, pacientul își poate continua programul zilnic, fără eventuale restricții.

Procedurile de stereotaxie sunt disponibile la Centrul Oncologic SANADOR, cel mai adesea ca parte a tratamentului multimodal al cancerului, stabilit de comisia oncologică multidisciplinară personalizate, pentru fiecare caz în parte. Pentru stereotaxie, SANADOR este dotat cu un accelerator liniar special, de ultimă generație, Varian TrueBeam STx High Definition, ultraperformant.P

Obligatoriu, fiecare ședință de radioterapie stereotaxică este precedată de o simulare CT realizată cu echipamentul Philips 4D Big Bore, primul din lume dedicat radioterapiei. Simularea CT și fixarea cu măști termoplastice asigură iradierea deosebit de precisă a țesutului tumoral și, totodată, siguranța procedurii pentru țesuturile sănătoase din vecinătate. Medicii care realizează procedurile de stereotaxie la SANADOR au stagii de formare și perfecționare în centre de top din străinătate și asigură tratamente similare celor din centrele internaționale de prestigiu.

 

Leave a Reply