RAFO Onesti a fost candva un mare asset industrial romanesc in ramura petrochimiei. Statul roman a investit zeci de milioane de dolari sa o ridice, pentru a da oamenilor mii de locuri de munca si Romaniei o sansa de a fi actor in industria petroliera.

Firma Petrochemical Holding din Viena, actionarul majoritar al RAFO Onesti, a decis să vândă rafinăria la fier vechi, urmând ca terenul să fie folosit ca platformă industrială pentru o serie de proiecte tehnice.

Aceasta stire seaca, plina de cinism, inchide un capitol istoric pentru zeci de mii de romani care au lucrat in acest combinat. Distrugerea lui nu este opera “austriecilor” care o vind acum la fier vechi, ci a mafiei transpartinice romanesti, care a folosit RAFO Onesti pentru evaziune fiscala de mari proportii, pentru imbogatirea unor indivizi aflati la intersectia dintre crima organizata si politica.

A fost numita JAFO, a devenit subiect de campanie electorala, a fost mulsa ordinar si infractional atat de stanga cat si de dreapta. Acum oamenii raman definitiv fara locuri de munca si un vechi si important obiectiv industrial este sters de pe harta Romaniei.

Nu exista suficienti ani de inchisoare pronuntati de instantele de judecata pentru cei care au adus RAFO Onesti la stadiu de fier vechi.

Traim in Romania.

 

15 COMMENTS

 1. Radu, te rog, raspunde, e urgent! Cand veti analiza declaratia asta, pentru ca miroase a tradare de tara, a subminare nationala, a tot ce vrei!!

  Ati auzit ce a spus Ponta? Ca pe Kovesi el a numit-o la negociere cu cei din afara, nu in urma discutiilor in particular si la sugestiile lui Elena Udrea!

  Problema e, imensa problema, e ca seful DNA are atributii interne, nu externe, adica nu are niciun fel de atributii pe plan extern sau international! Asa incat, Kovesi trebuie sa fie acceptata pe plan intern, nu international!

  Asa incat, V. Ponta cu cine a negociat de fapt numirea lui Kovesi si la schimbul a ce?!

  A negociat cu boierii de la Bruxelles, cu camatarii de la FMI, sau cu emisarul american Philip Gordon? Sau cu lista cu 10 p-cte a lu’ Barroso, sau cu pactu’ de coabitare etc.?!

  P.S.: Ce fac astia, ne vand tara?! Si voi ne tineti la povesti cu Elena Udrea si cu de-astia?!!!

  Radu, astept raspunsul tau competent.

 2. SRI, SIE si Curtea de conturi ar trebui pusa sub supravegherea celei de-a 4 puteri din stat: PRESA.

  In situatia actuala toate institutiile de forta sunt controlate de puterea politica. Inchipuiti-va presa lucrand mana in mana cu SRI, SIE si Curtea de conturi!!! Nu ar mai putea primarii si ceilalti politicieni face tot felul de smenarii si licitatii trucate pe banii statului.

  Primariile, prefecturile si alte institutii politice sa fie conduse de politicieni alesi prin vot iar institutiile de control al “slujitorilor alesi ai statului” sa fie propusi de cei din presa.

 3. Daca nu este asa atunci sa ne spuna SRI pe cine a sesizat la acea epoca .Iar persoana nominalizata ar trebui judecata IMEDIAT pentru ..tainuire si pentru subminarea economiei nationale.
  Si asa ar trebui facut cu celelalte jafuri(retrocedari,defrisarea padurilor,Bechtel…) fiindca sunt convins ca TOTUSI SRI-ul a sesizat la acea vreme pe presedinte ,pe premierul respectiv cat si procuratura respectiv DNA-ul.
  Sau poate a fost/este mai bine ca SRI sa taca fiindca daca SRI si DNA si-ar fi facut/si-ar face ..DATORIA…atunci am fi ramas demult/am ramane fara …CLASA POLITICA(fara partide in stare de libertate ci doar partide cu activitate prin …brutarii).

 4. Fara Patriciu si Petromidia ar fi avut aceeasi soarta. Pentru asta in loc de decoratii Patriciu a primit flegme.

 5. Radule, nu e o noutate.Ia faceti voi o ancheta si la Tulcea, oras uita de ziaristi. S-au distrus si vindte la fier vechi Fabrica de zahar Babadag(la tipla in 1990,urma sa intre in functiune), Santierul vechi de constructii nave(va prindeti urechile daca incercati sa verificati aici),fabrici de conserve de peste din Sulina si Tulcea ,Alum si FEROM vindute rusilor,etc.

 6. Un nume,Radu Tudor,balsam si alinare pentru truditorii acestei tari si acestor locuri.La noi nu s-a inventat “conservarea” acestor capacitati industriale ca in Polonia sau Cehia? Cum este posibil sa acceptam sa le umflam buzunarele samsarilor cu” fierul vechi” prin distrugerea unor capacitati industriale viabile si moderne? Amintesc aici alaturi de RAFO si Termocentrala 2 pe carbune stearsa dupa harta de alti hoti. Sa facem orice posibil sa le pastram,poate va mai veni vreodata petrolul in posesia noastra. Tot respectul domnule Tudor!

 7. Lovitura de gratie a dat-o sluga lui Hrebenciuc – Corneliu Iacubov care a distrus Rafo sub protescia guzganului rozaliu pe vremea cand PSD taia si spanzura in tara asta . Degeaba a primit 7 ani inchisoare ca prapadul a ramas pe vecie – acolo au fost investitii facute de generatia parintilor nostri cu suferinta si mult sacrificiu . Democratie originala a lui Iliescu cu sloganul nu ne vindem tara – insemna ca le privatizam prin faliment la “baetii destepri” / Somn Usor – SRI vegheaza pentru noi

  • Domnule Dani eu cred ca sunteti intr-o mare eroare.Iacubov a pornit Rafinaria in 2001.In 2004 când a plecat, rafinaria functiona fara probleme.Din cate stiu in 2008 s-a oprit pe vremea domului Anton de la PDL care a procesat si zestrea rafinariei.Deci nu mai tot aruncati atat in oamenii acelor vremuri.Au si ei bubele lor dar in nici un caz nu ei au taiat si inchis rafinaria.

 8. Marile privatizari facute in regimul Nastase. Aproape toata industria noastra a fost vanduta la rusi. Rafo Onesti a fost privatizata in 2001 cand la guvernare era cine?! Nastase. Sub directa obladuire a acestui prim ministru au mai fost vandute pe preturi de nimic, Alro Slatina, IS Campia Turzii, Republica, Rodipet, Combinatul Sidex, distributiile de gaz si de energie electrica si multe multe altele. Si cineva ii aducea elogii ..gen…”mare om de stat Nastase asta”.

 9. Frumos articol.
  Esti un om mereu de urmarit Radu, ai niste analize exemplare dintotdeauna.
  Rar gasesti in Romania oameni intelepti ca tine.
  Respect!

Leave a Reply