Ministerul Agriculturii a transmis, joi, că în urma unor controale efectuate în perioada iunie-august 2018 în București și alte 5 municipii din țară s-a constatat că 74% dintre comercianții (cofetării, pizzerii, restaurante, etc) verificați mint clienții că le vând produse care conțin lapte când în realitate alimentele respective nu conțin produse din lapte.

Ionel Bunea, consilier Direcţia Generală Controale, Antifraudă şi Inspecţii din Ministerul Agriculturii a prezentat joi rezultatele unor controale care s-au realizat în perioada 7 iunie – 8 august 2018 în Bucureşti şi în alte cinci municipii de judeţ, respectiv Iaşi, Cluj, Timişoara, Braşov şi Constanţa în 241 de unităţi (patiserii, cofetării, hipermarketuri cu patiserii proprii, pizzerii, restaurante/catering, fast food-uri, unităţi fornetti şi depozite de produse alimentare).

Rezultatele controalelor au scos la iveală că din cele 241 verificate, 165 de unităţi, adică (74%) utilizează grăsimi hidrogenate şi informează eronat consumatorii, care cred că iau alimente ce conţin produse din lapte.

“Rezultatele acestor acţiuni desfăşurate sunt concludente, însă nu foarte îmbucurătoare pentru consumatorii români şi producătorii români de lapte şi produse din lapte. Ca şi nereguli principale s-a constatat prepararea şi comercializarea produselor de patiserie, cofetărie utilizând în procesul de fabricaţie specialităţi pe bază de grăsimi hidrogenate fiind prezentate către consumatori ca având brânză proaspătă, telemea de vacă, caşcaval, unt şi lapte. S-a constatat dezinformarea consumatorului privind compoziţia acestor produse alimentare, informându-se eronat că sunt utilizate produse din lapte, acestea fiind de fapt absente din compoziţie“, a spus consilierul MADR.

El a adăugat că din 101 patiserii verificate, 90 dintre acestea, reprezentând un procent de 89,1%, utilizează specilităţi de grăsimi hidrogenate. De asemenea, din 28 de cofetării verificate, 20 utilizau grăsimi vegetale hidrogenate, respectiv 71,42%, şi informau eronat consumatorul.

“Nu spunem că sunt interzise, dar consumatorii trebuie să cumpere în cunoştinţă de cauză”, a subliniat Bunea.

Rezultatele controalelor s-au concretizat în amenzi de 768.300 de lei, sancţiuni cu avertisment, în 41 de cazuri, fiind confiscate 60 de kilograme de specialităţi pe bază de grăsimi hidrogenate, respectiv creme de brânză, merdenele, pateuri, în general produse de patiserie şi cofetărie. În 12 cazuri s-a recurs la suspendarea activităţii pentru 30 de zile şi au fost interzise de la comercializare 12 produse de acest gen, iar 13 produse au fost oprite definitiv de la comercializare.

Acţiunile de control au fost reluate după trei luni, în perioada 15 noiembrie – 10 decembrie, fiind verificate 30 de unităţi. Concluzia a fost că 24 de unităţi, adică 80%, utilizau în continuare grăsimi hidrogenate şi informau eronat consumatorii, şi numai 6 unităţi utilizau produse din lapte şi informau corect consumatorii.

La rândul său, preşedintele ANPC, Marius Pârvu, a afirmat că procentul ridicat găsit la controlul tematic pe lapte şi produse din lapte nu este singular, iar rata agenţilor economici care încalcă legea depăşeşte 50%.

“Ceea ce m-a frapat foarte tare la aceste controale a fost procentul de neconformitate, acel 74%, şi ulterior la acea reverificare din decembrie menţinându-se la 80%, pentru mine reprezintă un lucru alarmant. Încă de la începutul mandatului meu am spus că îmi doresc o relaţie onestă şi corectă cu agenţii economici în care consumatorul să fie pus pe primul loc, dar din ceea ce constatăm se observă că maximizarea profitului se face pe spinarea şi pe sănătatea consumatorilor. Vreau să vă spun că procentul ridicat găsit la controlul tematic pe lapte şi produse din lapte nu este singular, iar rata agenţilor economici care încalcă legea depăşeşte 50%. Sunt mai mulţi care încalcă legea decât cei care o respectă. Nu cred că acest lucru este permis într-o ţară europeană şi mai ales în anul în care deţinem preşedinţia Consiliului UE”, a spus Pârvu, potrivit stiripesurse.ro

4 COMMENTS

  1. Faptul ca in farfurie avem un amalgam de chimicale nu mai e un secret,o stie orice om care cauta sa manance cat mai natural,ca si bio este contrafacut!Cu ce ne hranim?Legumele pline de pesticide si insecticide,fructele la fel iar carnea plina de apa si sare!Cine consuma mezeluri isi asuma!Laptele,pentru cine stie gustul,e apa de ploaie sub diferite denumiri de vacute in poieni,iaurtul la fel!Trebuie sa mananci,trebuie sa stii sa cauti,noi astia care mai stim!Apa,la fel sub diferite denumiri,din munti si susur de izvoare iar cand o iei salcie si matasea broastei lipseste!La noi,se stie,o minune tine trei zile dupa aia libertate,taticu’,vindem orice,oricui,oricum!

    • Daca fiecare om ar cauta cu adevarat sa manance cat mai natural, n-ar apela in pauza de masa la un local sau la un bufet de incinta cu mancare de la vreo firma de catering.

  2. Cand eram mai de liceu ,lucram sezonier(vara) la o fabica de legume fructe sezoniera( iarna nu sunt fructe si legume) si imi aduc aminte ca,de exemplu, la gemuri in afara de zahar si sare de lamaie nu se mai foloseau si alte “adaosuri” iar timpul de fierbere era cel care trebuia( nu ca acum ,micsorat pt. a face economie).si acele borcane tineau si peste 3 ani(nu se stricau) ! Acum vezi pe eticheta ceva de genul 24 %fruct( daca si ala este respectat) si restul/resturi !!. Vorba aia: ” ieftin si bun” ..

Leave a Reply