Wednesday, December 25, 2024
6.8 C
Bucharest

Recomandari esentiale impotriva #coronavirus din partea doctorului Virgil Musta

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, s-a arătat îngrijorat de acordul MAI-BOR și atrage atenția că el a militat pentru continuarea izolării și pentru menținerea distanțării sociale. Dacă măsurile nu vor fi respectate, ministrul avertizează că pot crește cazurile de COVID-19.

Ce spun însă specialiștii? La ce trebuie să fie în special atenți oamenii? Andreea Orosz de la www.rfi.ro a discutat cu Virgil Musta, şeful Clinicii de Boli Infecțioase „Victor Babeş” din Timișoara:

 

Virgil Musta: Întotdeauna am spus că bătălia se va da în societate nu la spital. Dacă numărul de cazuri va depăși capacitatea spitalelor și în special capacitatea de terapie intensivă, noi vom pierde bătălia și vom avea un număr destul de mare de victime. Nu vreau să comentez această decizie, dar se știe că această distanțare socială a fost benefică în împiedicarea lanțurilor de transmitere a bolii. Dar și toate celelalte măsuri de împiedicare prin transmiterea prin mâini murdare. Să sperăm că înțelepciunea poporului nostru va face să nu crească brusc cazurile de COVID 19 în special la bătrâni și la persoanele cu risc, care sigur vor face forme severe și vor ajunge în spital în forme grave.

Reporter: Faptul că aceste grupuri vor avea măști și mănuși scade pericolul sau populația ar trebui să fie conștientă că asta nu aduce nicio garanție?

V.M: Scade pericolul într-adevăr, dar ideal ar fi ca populația să aibă măști FFP2. Din păcate, aceste măști nu se găsesc. Se găsesc doar simplele măști chirurgicale sau baticul pus în fața gurii. Și acestea oferă o oarecare protecție, dar nu este foarte bună.

Depinde în această relaxare dacă lumea va păstra distanța de 2 metri, dacă va avea aceste măști și contactul dintre persoane față în față să fie eventual de câteva secunde.

Rep: S-a tot vorbit că la Timișoara v-ați descurcat foarte bine și că ați avut cazuri de succes. Care e secretul?

V.M: Secretul stă într-o organizare bună, într-o echipă unită și o  colaborare foarte bună cu domnul profesor Streinu Cercel; prin recomandările pe care ni le-a dat am reușit să avem toți acești factori care ne-au dus la aceste rezultate bune.

Rep: Am văzut că spuneați într-un interviu că ați făcut, la un moment dat, cu puțin timp înainte de a începe pandemia, niște exerciții de simulare și acest lucru v-a ajutat. V-a ajutat faptul că erau proaspete în minte?

V.M: Ne-au ajutat, în primul rând, prin faptul că din timp ne-am organizat în restructurarea și reorganizarea atât funcțională, cât și a activității în spital. Ceea ce a făcut să avem circuite de siguranță. A făcut ca persoanlul medical să aibă încredere în aceste măsuri care îl protejau. Acestea au dus la o abnegație și o dedicație mai mare în lupta împotriva acestui virus, cu rezultatele pe care le-ați văzut.

Rep: Am vorbit în această perioadă cu foarte multe cadre medicale. La un moment dat, acolo unde au fost multe cazuri de contaminare în rândul cadrelor medicale, au fost niște reguli care nu au fost respectate. Nu a existat un protocol. Nu au știut niște proceduri pe care să le respecte. Ce ar trebui să știe?

V.M: Dacă există proceduri și protocoale bine făcute, dacă există echipamente de protecție și se respectă, acele exerciții și antrenamente pe care le-am făcut noi,a u dus al învățarea foarte bine  a manevrelor de echipare, dezechipare și toate manevrele cu risc de contaminare, atunci acdrele medicale trebuie să știe că riscul de a se contamina cu acest virus este minim. Există, dar este minim, sub 5%.

Coroborat cu un plan bine gândit de intrare în acțiune în special a persoanelor care sunt mai tineri și lăsate ca rezervă sau în spatele frontului persoanele cu risc, va face ca în instituția respectivă să nu fie nicio problemă legată de infecția cu COVID a cadrelor medicale.

Rep: Din punctul dumneavoastră de vedere, de specialist, România are o evoluție atipică comparativ cu alte state? Tot s-a spus că noi suntem modelul Italiei și suntem în urma ei cu două săptămâni. Ce ar trebui să înțeleagă omul obișnuit?

V.M: Nu cred că avem o evoluție aparte. Virusul este același. Populația are o cultură foarte asemănătoare cu a Italiei. Doar că măsurile care s-au luat au fost ceva mai eficiente sau mai bune decât în Italia. În urmă cu două săptămâni sau o lună Italia avea un număr mult mai mare de persoane îmbolnăvite și de morți, ceea ce mă face să cred că măsurile luate au fost bune. Părerea mea este că încă trebuie să nu permitem o relaxare a măsurilor pentru a depăși cu bine și următoare perioadă. Toți epidemiologii spun că încă suntem în faza ascendentă a acestei epidemii.

Rep: O ultimă întrebare pentru cei care sunt închiși în case și stau la bloc. Există această îngrijorare legată de cât de bine îți poate face să stai închis între patru pereți din punct de vedere al sistemului imunitar. Lor ce le transmiteți?

V.M: Este important ca și dacă ies să păstreze toate măsurile de igienă și de distanțare socială. Nu ideea de a ieși la aer este o problemă, ci ideea de a intra în contact cu alții, de a socializa, de a te întâlni pe stradă cu un cunoscut și să stai la povești sau să cobori în fața blocului și să socializezi cu restul din bloc. În această perioadă a infecției comunitare nu știi cine este contaminat și cine nu.

Hot this week

Pădurile României, salvate şi regenerate cu fonduri europene

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în...

Biden îi dă lui Trump o economie americană pe creştere

Economia americană a înregistrat o creştere solidă în perioada...

Marina SUA îl medaliază pe TOP GUN Tom Cruise

Marina SUA i-a acordat actorului Tom Cruise cea mai...

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare în 4 ani

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare începând din 2020...

Topics

Pădurile României, salvate şi regenerate cu fonduri europene

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în...

Biden îi dă lui Trump o economie americană pe creştere

Economia americană a înregistrat o creştere solidă în perioada...

Marina SUA îl medaliază pe TOP GUN Tom Cruise

Marina SUA i-a acordat actorului Tom Cruise cea mai...

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare în 4 ani

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare începând din 2020...

Putin, ursul bipolar. Zice că nu are condiţii să oprească războiul, apoi enumeră condiţii

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi, la conferinţa...

Cum recunoști o urgență cardiovasculară și ce trebuie să faci

Cum recunoști o urgență cardiovasculară și ce trebuie să...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img