Judecatorul Dana Girbovan, presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania :
Un referendum privind respectarea unei decizii a Curtii Constitutionale inseamna renuntarea la democratia constitutionala, specifica tarilor cu democratie vestica, si revenirea Romaniei la democratia “populara” de sorginte leninst-stalinista, instaurata in Romania de sovietici dupa 1948.
Revolutia bolsevica din Rusia din 1917 condusa de Lenin a avut ca scop clamat rasturnarea “oranduirii burgheze” si preluarea puterii in mainile poporului.
Statul care a rezultat a fost unul totalitar, care nu mai avea o separatie a puterilor (legislativa, executiva, judecatoreasca) ci puterea – se spunea – era exercitata de popor prin partidul comunist care era unic, care apoi, la randu-i, o exercita prin organele de partid.
https://encyclopedia2.thefreedictionary.com/Separation+of+P…
Dupa Lenin a venit Stalin la putere, care a desavarsit lucrarea acestuia. Unele actiuni “revolutionare” ale lui Lenin i-au parut extreme pana si lui Stalin, motiv pentru care a cautat sa le dea o oarecare forma institutionalizata, democratica.
Detalii despre acest subiect gasiti pe internet, n-am sa dezvolt acum.
Odata ce Romania a intrat sub ocupatie sovietica, care era deja in regim stalinist, aceeasi forma de guvernamant bolsevica a fost impusa si Romaniei, in primul rand prin modificarea Constitutiei.
Astfel, Constitutia comunista din 1948, inspirata dupa modelul sovietic, prevedea:
“Articolul 1
Republica Populara Română este un Stat POPULAR, unitar, independent şi suveran.
Articolul 2
Republica POPULARA Română a luat fiinta prin lupta dusa de popor, în frunte cu clasa muncitoare, împotriva fascismului, reactiunii şi imperialismului.
Articolul 3
În Republica Populara Română întreaga putere de stat emana de la POPOR şi aparţine POPORULUI. POPORUL îşi exercită puterea prin organe reprezentative, alese prin vot universal, egal, direct şi secret.”
In 1952 Constitia a fost modificata din nou si s-a prevazut ca:
“Art. 1. Republica Populara Româna este un stat al oamenilor muncii de la orase si sate.
Art. 16. Regimul de stat al Republicii Populare Române este regimul DEMOCRATIEI POPULARA, care reprezinta puterea oamenilor muncii.”
Dupa 1989 paradigma se schimba, stabilindu-se chiar din art. 1 al Constitutiei ca se revine la “spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român”, care nu puteau fi decat cele dinainte de perioada ocupatiei sovietice.
Iata ce prevede art. 1 din Constitutia post-comunista, textul acum in vigoare:
“(3) România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate.
(4) Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor – legislativă, executivă şi judecătorească – în cadrul democraţiei constituţionale.
(5) În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.”
Mai mult, la art. 16 alin. (2) din Constitutie se prevede ca “Nimeni nu este mai presus de lege”, iar la art. 142 alin. (1) “Curtea Constituţională este garantul supremaţiei Constituţiei”.
Prin urmare, intr-o democratie constitutionala, cum e si Romania in acest moment, NIMENI, nici macar poporul, nu este mai presus de lege si de Constitutie, prin urmare poporul nu poate invalida prin referendum o decizie a Curtii Constitutionale.
Daca prin referendum se va putea invalida o decizie a Curtii Constitutionale, de ce nu s-ar putea face la fel si cu o hotarare judecatoreasca definitiva?
Odata deschisa aceasta cutie a Pandorei se va deschide si drumul spre disolutia statului democratic.
De la “democratia originala” a anilor ’90, in care “dreptul de proprietate e[ra] un moft”, se vede ca am “evoluat” la faza in care “drepturile omului sunt un lux”, iar acum suntem la faza unde “Constitutia este optionala, poporul fiind suveran”.
Nu doar Romania, dar Europa si lumea trec printr-o perioada tulbure, in care tot mai multe tari arata ca isi pierd busola centrului democratic.
Din acest motiv, mai ales in fragila noastra democratie, rolul Curtii Constitutionale este fundamental, fiind singura institutie care are rolul de garant al Constitutiei.
Ca orice institutie, Curtea Constitutionala nu este scutita de critici. Aceste critici insa trebuie sa fie argumentate si pragmatice, sa ajute Curtea in realizarea atributiilor pe care le are.
Toate institutiile statului sunt in acest moment mai mult sau mai putin slabite, ca urmare a faptului ca suntem o societate care nu s-a dezobisnuit inca de pacatosul obicei de a indentifica institutiile cu persoanele care le conduc.
Ar fi cu adevarat nociv pentru societate, de aceea, sa se treaca acum la idolatrizarea sau, dimpotriva, demonizarea Curtii Constitutionale.
Pe de alta parte, trebuie sa se inteleaga ca deciziile CCR sunt obligatorii, pentru ca asa spune Constitutia. Abia in momentul in care se cere ca aceste decizii sa nu mai fie respectate, se abdica cu adevarat de la statul de drept, cerandu-se, in fapt, suspendarea democratiei.
A justifica nerespectarea unei decizii a CCR prin apelul la referendum inseamna pur si simplu a abandona democratia constitutionala si revenirea la “democratia populara” de sorginte bolsevic leninista.
Ma intreb cati dintre promotorii unei astfel de actiuni constientizeaza cu adevarat grozavia acestui indemn.
Oh, daaa, chiar ma intrebam ce mai face, ce mai spune doamna Tarnovan, i se simtea lipsa in spatiul public.
Daca Iohanis nu aplica hotararea Curtii Constitutionala insemna ca nesocoteste decizia instantei si a legii in Romania. Deci nu respecta legea. Asadar toti cetatenii Romaniei pot sa nu respecte legea, sa nu se supuna deciziilor instantelor care isi pierd autoritatea; avem disolutia statului de drept. Ce sa mai vorbim de democratie? Democratia inseamna respectarea unor principii, a disciplinei de catre toate partile indiferent de orientarea politica.
Exista demnitate si cand pierzi. Asta inseamna sa accepti principiile democratice si legea. Daca n-ai demnitate poti sa spui: nu semnz ca nu exista termen. Cand insa ocupi functia de presedinte al Romaniei nu poti sa recurgi la asemenea gainarii, nu esti smenar de duzina din Ferentari, esti presedinte de tara la care toata lumea se uita, trebuie sa ai respect fata de aceasta tara, nu sa te bazezi ca te sustin ambasadele straine. E in interesul poporului roman ca presedintele Romaniei sa respecte legea.
Procurorii conform legii si Constitutiei sunt subordonati ministrului Justitiei, ei nesocotesc acest lucru pentru ca puterea si sustinerea lor vine din afara tarii. Ori cine reprezinta mai bine interesul tarii: poporul roman sau ambasadele straine? Cum au ajuns procurorii sa isi bata joc de legile Romaniei si sa serveasca ambasadele straine? Ce fel de tara suntem?
Cat despre PNL mai bine s-ar desfiinta cu totul…
Fix in aceasta situatie se afla parlamantul care refuza sa puna in aplicare o decizie a ccr pe tema rezultatului referendumului cu cei 300 de parlamentari.
astia intarzie cu aplicarea de 10 ani!
asa ar putea si iohanis sa faca!
sa intarzie aplicarea deciziei! punct.
Prosta clasei, vine parlamentul de maine si zice, gata de maine suntem 300, asa e in mintea ta? Cum aplici referendumul cand constitutia zice ca parlamentul are doua camere? S a umplut blogul de rudele securistei imputite carmen.
Rolul CCR este indiscutabil, dar despre cum ajung unii judecători acolo putem discuta? De exemplu, despre cat de impartial poate fi un judecător, fost președinte de camera parlamentară din partea unui partid? Sau despre cum deciziile CCR sunt aproape întotdeauna favorabile celor de la guvernare?
Cum de dorneanu pesedistul refuză cooperarea cu forurile europene in schimb acceptă ajutorul bolsevic rusesc călcând îndemnul MAE de a se duce in Rusia. Mincinoasă asta care si-a facut o asociație pompoasa cu 3 membrii pentru a lua apărarea hoților ar trebui sa ne spuna cine o împinge de la spate, ce urmărește, la ce funcție aspiră
Oare ce funcție țintește muierea asta care conduce 3 membri de partid pesedist?
O mizerie mai mare ca asta nu cred ca am auzit. Oamenii din CCR sunt numiti politic de psd. Daca referendumul e comunist inseamna ca elvetia e tara comunista pentru ca referendumul e foarte folosit.
Comunistii nu au aplicat niciodata consultarea populara , comunisti-bolsevici sunt tocmai psd-alde si tovarasa garbovan care au acaparat puterea dupa un vot de 3 mil din 15 posibile.
Constitutia e facuta de oameni si tot cetatenii acestei tari daca doresc pot sa o schimbe. E extrem de democratic referendumul.
Garbovan e inculta grav.
Sa se faca referendum ! O sa si o ia peste bot…
Pare a se introduce pe usa din dos destule pedici,destule impuneri urmate de degringolada si defrisarea drepturilor dupa 28 ani de democratie personalizata a scaunarilor! Daca tot se vrea referendum,alta tema pentru referendum,nu au gasit? Si acest referendum va fi interpretat,fiecare pe limba lui si in avantajul propriu sau de grup! Cu ce si de unde sunt banii pentru actiunea REFERENDUM? Mai taie din salarii si pensii sa ii faca pe plac mustereului ratacit in principalul scaun al tarii? Daca el vrea referendum,sa plateasca din propriul buzunar! Nu cred ca va trece de 15-20% prezenta la urne sau chiar voturi!
Da, acum referendumurile sunt alea care distrug democratia.
De-aia au ajuns elvetienii pe ultimul loc in Europa ca fac cateva referendumuri in fiecare an.
@rusinea de a fi roman,daca nu stii exact cum e democratia si politica in elvetia,nu mai bate campii! Referendumurile sunt cu subiect si predicat fixe incat indiferent de vot(capcana intinsa indiferent de optiune,votezi da sau nu ca robotii,trebuie sa justifici prin idei,idei care ajung la acelasi numitor),se trimite plic ptrin corespondenta sau online si ai doar doua optiuni,fiecare interpreteaza in stilul politic al partidului dar fara scandaluri sau balacareala! Sa vedeti ce afaceri se fac in comparatie cu romanca, incat nu veti mai deschide gura la certuri si balacareala! Totul e strict serios si nu mizeriile romanica cai noastre!
Serios! Mai informeaza-te si iti vei schimba gandirea!
Mai intai sa respecte CCR propria decizie, sa intre in legalitate si sa-si schimbe membrul component care si-a depasit mandatul dupa care sa reia toate deciziile date cat timp a fost in afara Legii, inteleg ca doar 2 luni, dupa care sa pretinda Presedintelui la modul acesta imperativ sa-i respecte deciziile. Vin astfel in intampinarea celor spuse chiar de doamna Garbovan.
Multi asteapta decizia PSD – ALDE pentru a iesi in strada. Nu trebuie asteptata o astfel de decizie, politicienii vin si pleaca (unii sunt tinuti in lesa cu dosare), iar noi ramanem cu parsiveniile (si apoi, cu urmarile acestora) facute de o tesatura internationala cu ramificatii si in interior. Daca ceea ce se intampla in acaste zile se mai numeste DEMOCRATIE, pot sa se duca naibii cu totii, in primul rand acestia cu soparla, PPE si Soros, uneltele stiti cui…
Cei rai care conduc acum Romania au avut un proiect de lege in care CSM prelua motivul de cearta dintre tabere, adica, nici ministrul Justitiei, nici Presedintele (ambii, cu tenta politica) nu intrau in miscarile Justitiei. Opozitia nu a vrut. De ce ? Erau siguri ca porcaria asta de control al societatii cu orice pret va merge la infinit ? Se tot vorbeste ca Presedintele ales cu Facebook reprezinta foarte multi romani. Fals. Doar cei din turul 1 sunt cu adevarat ai lui. In turul 2, din doua rele, oamenii trebuia sa aleaga ceva, daca mai doreau sa mai mearga la vot. Ca sa fiu mai direct, m-am cam saturat sa-mi spuna cei din Vest (pe care nu-i intereseaza Romania decat la alegeri, puntru interesul lor direct) ce-i bine pentru mine. Am vazut doar DEZASTRU (Constantinescu, PNTCD, PDL, Boc, Base, “Tehnocratii” lui Soros, Ciolos, Johannis, Macovei, Orban, Kovesi, Coldea, Protocoale stalinisto-fasciste). Hai, cu Dezastrul mai departe ! Papagali, treziti-va !