Republica Moldova se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din istoria sa şi felul în care vom trece de iarna care vine depinde de noi toţi, a declarat preşedintele Maia Sandu în reuniunea Consiliului Suprem de Securitate (CSS), pe care îl convocase luni seară pentru a discuta despre ameninţările curente la adresa securităţii energetice a republicii, relatează marţi Publica.md.

Membrii CSS au analizat situaţia creată în sectorul energetic al Republicii Moldova, în condiţiile în care din 24 octombrie se înregistrează un deficit de energie electrică, după sistarea vânzării de curent electric de către Ucraina, în urma distrugerilor semnificative ale sistemului electroenergetic al acestei ţări de către Rusia.

Reprezentanţii instituţiilor responsabile de domeniul energetic, dar şi cele de securitate au prezentat informaţii despre situaţia de pe piaţa de energie şi au descris diverse scenarii de evoluţie a lucrurilor, inclusiv riscul ca gigantul rus Gazprom să reducă şi mai mult sau să stopeze definitiv livrarea de gaze naturale către Republica Moldova.

De asemenea au fost analizate căile alternative de asigurare cu electricitate a populaţiei şi a sectoarelor economice, dar şi măsurile ce se impun pentru a reduce impactul crizei energetice. Deficitul de energie electrică ar putea fi compensat prin achiziţii de pe alte pieţe, dar la preţuri mai mari.

Maia Sandu a cerut guvernului să vină cu un set de acţiuni, obligatorii pentru toate instituţiile publice, de monitorizare continuă şi de reducere a consumului de energie electrică.

La rândul său, executivul va estima impactul creşterii preţului la energia electrică asupra populaţiei şi a mediului de afaceri, urmând să propună măsuri de diminuare a acestuia. În mod special, este vorba de impactul asupra păturilor vulnerabile ale societăţii, dar şi asupra întreprinderilor, a căror competitivitate este afectată de creşterea preţurilor la factorii de producere, conform publicaţiei citate.

‘Guvernul şi Agenţia Naţională de Reglementare Energetică (ANRE) vor intensifica comunicarea cu cetăţenii şi mediul de afaceri cu privire la necesitatea şi metodele de reducere a consumului de energie. De asemenea, ANRE va revizui reglementările privind investiţiile private în sursele alternative de energie electrică’, se arată într-un comunicat al preşedinţiei, citat de Ziarul de Gardă.

Sectorul energetic al Republicii Moldova este afectat puternic de războiul declanşat de Rusia în Ucraina, aceasta din urmă fiind nevoită să sisteze exporturile de energie, după bombardamentele ruseşti care au distrus, la începutul lunii octombrie, o bună parte a infrastructurii energetice a ţării.

Pe de altă parte, Gazprom a redus unilateral livrările de gaze către R. Moldova cu 30%, iar aşa-zisa administraţie de la Tiraspol a anunţat că centrala de la Cuciurgan nu va mai putea asigura 70% din necesarul de energie electrică pe malul drept al Nistrului, notează Ziarul Naţional din Chişinău, citat de Agerpres.

1 COMMENT

  1. Sa fim seriosi, in wejeend, a fost un grup in excursie in chisinau, tot pe sosea au mers si lumina era deschisa peste tot pe strazi si magazine. De ce se plange mafalda? Se plange si de gaze, zilnic trec convoaie de masini cisterna cu combustibil spre republica moldova, retur vajaie pe sosele in viteza, doar sunt goale cisternele! La fel, trec convoaie de tiruri pline cu orice tot spre republica moldova! Soselele de la focsani spre albita sau dinco in nordul Romaniei, sunt tasate in hopuri damburi la intersectiile din orase, cam toate masinile mici se lovesc de denivelari jos la bara de directie sau cum se numeste! La fel si cetatenii, nubpot sa se asigure ca trec strada in siguranta pentru ca rrebuie sa priveasca sa nu isi suceasca sau rupa gleznele la picioare! Cretinii din politica sunt departe de compatriotii din Romania, habar nu au in ce hal sunt soselele care merg spre cersetorii moldoveni cu masini de lux si trai pe vatrai, pe spinarea celor care traiesc in saracie in Romania plavanului si a slaninei curgatoare rranspirare. Cum naiba a tunat si i-a adunat: doi lenesi, comozi, aroganti, abia se exprima si vorbesc!

Leave a Reply