Presedintele pregateste : o noua Constitutie, eventuala demisie in 2012 prin insinuarea ca ar putea renunta la 2 ani de mandat daca USL voteaza modificarile, referendum in Bucuresti prin Elena Udrea, referendum in Iunie 2012 odata alegerile locale, un nou partid si multe alte mici si mari diversiuni. Doar sa nu piarda puterea, asa cum se vede acum din sondaje si cum se poate anticipa din starea de spirit a populatiei. Cine supravietuieste, el sau tara?

Asociatia Pro Democratia condusa de Cristian Parvulescu i-a trimis o scrisoare lui Traian Basescu in care se spune : “Constatând că Parlamentul a votat, în absenţa oricărei dezbateri publice structurate,modificarea legii 67/2004 privind alegerea autorităţilor administraţiei publice locale în sensulalegerii primarilor într-un singur tur de scrutin;
Apreciind că această modificare va avea o serie de efecte negative precum :
– Creşterea gradului de corupţie, a politizării şi a clientelismului la nivelul administraţiei locale
– Slaba legitimitate a unor primari aleşi cu mai puţin de jumătate din numărul voturilorexprimate şi, de foarte multe ori, de mai puţin de 20% din totalul populaţiei
– Multiplicarea conflictelor între primari şi consiliile locale, ceea ce va antrenanumeroase blocaje în funcţionarea administraţiei locale
– Dezvoltarea unui sistem politic şi electoral slab competitiv în condiţiile în careprimarii în funcţie vor fi favorizaţi, iar competiţia politică, şi aşa formală în multecomunităţi locale din România, va fi practic anulată
– Riscul apariţiei unei forme de „dictatură a majorităţii” care, pentru că a votat primarul în funcţie, să fie favorizată în raport cu restul cetăţenilor dintr-o localitate
-Compromiterea democraţiei locale fără de care nu poate exista democraţie la nivel naţional
Observând – cu un argument care trimite la cariera dumneavoastră politică, ca şi la ceaa actualului prim ministru – că dacă acest sistem de vot s-ar fi aplicat la alegerile pentruPrimarul General al Capitalei în anul 2000 nu dumneavoastră, ci Sorin Oprescu ar fi fostprimarul Bucureştiului, iar în 2004 la alegerile locale din Cluj Napoca primar ar fi fost Ioan Rus iar nu Emil Boc.
De acord cu argumentele Pro Democratia?

 

 

15 COMMENTS

  1. Cred ca un lucru foarte important de mentionat
    si absolut necesar de indus in mintea populatiei
    e acela ca, in timp ce relativ la performanta economica
    mai e cum e afirmatia ca toti politicienii sunt la fel,
    in sensul ca, sa zicem — desi e perfect nesanatos! —
    e greu sa mai avem incredere in capacitatea oamenilor politici
    de a urni lucrurile in domenii in care pana acum n-au facut-o,
    a ne face ca nu observam halul unic
    in care se agata de putere cu orice pret si prin orice mijloace
    Basescu si armata dependenta e deja patologic,
    si boala e la noi.

    Daca cineva poate sa-i acuze pe Victor Ponta si Crin Antonescu,
    anticipativ, ca ar fi vreodata in stare de asemenea manevre
    pentru a ramane atarnati de putere,
    fie si-ntr-o gheara, fie si-ntr-un dinte,
    numai de dragul de-a valida generalizarea imbecila
    cum ca toti sunt la fel
    din comoditatea de a distinge intre oameni si comportamente —
    atunci nu pot decat sa conchid si eu
    ca intre mariri de salarii/pensii si taieri de 25% + supraimpozitari
    nu exista nici o diferenta,
    moment in care pot linistita sa ma uit cu totala insensibilitate
    la absolut orice infometat sau executat silit ramas in strada.
    Poate ca-n fond nu ni se aplica decat principiile cretine
    ale unui procent infiorator din populatie.
    Uniformitate din drag de lipsa de responsabilitate.

  2. Zvarcoliri de sarpe, ar face si ar spune orice sa ramina in turnul de fildes al informatiilor “clasificate”. Biet nebun ce inoata intr-o mare a desertaciunilor.Din pacate ne “ineaca”pe toti pe altarul nebuniei lui.

  3. D-le Radu,sunt de acord cu urmatoare zicala: “Cainii latra, iar lupul tace si le face”. Cam asa sta situatia cu dumneavoastra(presa) si puterea actuala, degeaba incearca presa sa semnaleze diversele nereguli ale puterii, pur si simplu cei cu ”fraiele in mana” isi urmeaza programele carlisto-fasciste. Ma tot intreb, unde naiba este opozitia?!?!Nu vad decat ”incercari gangave”ale acestora in lupta cu puterea. Opozitia ar trebuii sa fie vocala, puternica sa trezeasca spiritul ”de lupta” al populatiei, asa de blamate ca nu iese in strada. Ma trezesc la aproape 29 de ani, intr-o tara total debusolata,la un pas de totalitarism si anarhie, fara principii, doctrine si fara vreun reper de urmat. Pro Democratia are dreptate, insa mi-as dori sa vad opozitia si elitele noastre(cate or mai fi neafiliate puterii)luand atitudine. Mi-e teama ca ne vom da seama de imensul dezastru, provocat de actualul carmuitor, cand va fi prea tarziu!

  4. Absolut de acord! Uninominalul intr-un singur tur este pur si simplu nedemocratic. Primarul poate fi ales si cu 25% de voturi de catre o minoritate, iar o majoritate covarsitoare de 75% nu doar ca “se alege” cu un primar pe care nu l-a dorit, ci mai si voteaza deageaba. Cand oricum prezenta la vot e slaba primarul trtebuie sa aiba o legitimitate democratica, adica a unei majoritati.
    problema trecuta cu vederea la Bucuresti (pentru ca nu este un judet) e ca presedintii de consilii judetene deja sunt alesi astfel, in mod nedemocratic. Si acolo legea trebuie corectata.
    PDL-ul urmareste insa distrugerea definitiva a democratiei: vor sa introduca uninominalul nedemocratic intr-un tur sau doua si la parlamentare.

    • Da, sunt de acord, e nedemocratic sa fii ales cu 25%!Dar…te intreb,alegerea unui parlamentar de pe locul 3 in parlament,pierzand cel de pe locul 1 (ex: A. Paunescu,care a si murit incet,incet,,ajutat” de colegi lui…) a fost democratic? Cine a facut legea?

  5. “Preşedintele are imunitate absolută pentru că trebuie să existe un pilon de stabilitate.”
    Adică Băsescu se vede “pilon de stabilitate”.
    Mai e ceva de comentat?

  6. Basescu face planul semestrial la economii la capitolele “democratie”…”educatie”…”drepturi ale omului”… sanatate…cultura dar lasa frau liber cheltuielilor aberante catre Serviciile Secrete,Agentiile si Autoritatile de Stat,Clientela politico-economica,Aparatul administrativ Central,Aparatul propriu de propaganda ….
    Ce om “de dreapta” ar face asa ceva ? Exact acelasi lucru l-am trait pe vremea celuilalt Dictator iar pentru asta chiar a fost executat la Targoviste…Astuia in schimb ii dam puteri peste puteri,in serie,daca nu i le dam si le ia singur iar noi asistam cum ni se intampla umilinta totala…Brucan a avut dreptate la acel termen de 20 de ani…A gresit insa sensul evolutiei,am involuat si de unde in anii 90 eram o societate vie dornica de a sanctiona orice abuz al Puterii si orice tentativa de dictatura azi stam plictisiti la televizor asteptandu-ne resemnati sentinta din 2012.
    Da…abia dupa 20 ani am devenit cu adevarat “stupid people”…

  7. Pai, in primul rand, daca tot il arde la ficati pe musiu Basescu imunitatea parlamentara, ar trebui sa ne arda si pe noi la talpi imunitatea prezidentiala, nu de alta dar din cate observ tendinta dumisale este de a face ca singurul intangibil din tara sa fie dumealui, el presidente. Daca e de ras imunitati, sa se rada inclusiv cea prezidentiala. Mai ales ca are si tupeul sa vorbeasca despre iresponsabilitatea politicienilor – tocmai el, populistul manelist sef.
    In al doilea rand, mi-a atras atentia prevederea dupa care daca parlamentul il demite pe presedinte si aceasta nu se confirma la referendum, sa fie demis automat parlamentul. Eu una propun ca daca presedintele numeste de trei ori un prim ministru pe care parlamentul nu-l valideaza, atunci sa fie demis presedintele, nu de alta dar daca tot are obligatia de a face consultari, acestea se fac pentru a constata care este majoritatea in urma votului popular si aceasta majoritate trebuie recunoscuta prin numirea unui prim ministru. Acesta este spiritul Constitutiei actuale, Basescu a profitat la maxim de lipsa unor precizari clare (chiar daca se subintelegea) si a facut numai cum l-a taiat capul.
    Propunerea cu primarii este de-a dreptul patologica iar motivatia este si mai si. Sa acuzi cheltuielile care se fac cu alegerile in situatia in care madam Udrea a gasit bani sa chletuie pe teleferice in zone unde nu se face turism, este delir pe fata. Democratia este scumpa dar merita, dictatura este la fel de scumpa dar nu in folosul poporului.
    Apoi chestia aceea ca nu pot hotari judecatorii in cauze care privesc drepturi salariale- hai, ma lasi? Asta e ingradire de drepturi iar daca cineva ar trebui limitat, aceea este decidenta politica care sa nu poata aplica politici contrare legilor. Politicienii ar trebui trasi la raspundere pentru proasta guvernare – iar daca proasta guvernare poate avea o definitie – eu zic ca atunci cand tu, guvern, te trezesti de pe o zi pe alta ca nu mai ai bani de pensii si salarii, dupa ce ai lalait-o luni de zile fara sa iei vreo masura economica pozitiva – ei bine, daca asta e proasta guvernare, atunci nu stiu ce este.
    In concluzie, trecand asa la prima vedere peste prevederile propunerilor lui de constitutie este ca si cum ai face o excursie in departamentul cosmaruri ale lui Basescu: tot ce l-a deranjat, ingrozit, enervat in anii astia, si-a pus in cap sa schimbe in constitutie de parca aceasta este facuta pentru pofta dumnealui si nu pentru a avea o Romanie civilizata si in randul lumii.
    Astept cu maxim interes sa vad cum se sfarseste guvernarea asta de spital de nebuni.

  8. de la primul mandat “presedintele” a directionat legislativul catre “legislatia pa persona fizica”, legile sunt facute pentru X sau Y, nu pentru a crea un sistem aplicabil tuturor …
    cand au fost putini “interesati” s-a trecut la votul cu numarare variabila marca roberta anastase
    in administratia publica, locala sau centrala, lucrurile sunt aproape de “ideal”, din ce in ce mai putini cei care muncesc pe 1000 ron si din ce in ce mai multi cei care doar semneaza condica, iar in rest se folosesc de functie
    iar ca si o particularitate a “muncipiului” bucuresti, observ ca dupa etapa “borduriada” (care pe alocuri mai continua) suntem in etapa “gardulet metalic”
    LUMEA NOASTRA ESTE INTRE http://www.nouaconstitutie.ro (cu “comisia pentru studierea viitorului” si “se introduce votul pe internet”) SI REPARAREA TRENULUI MINISTERIAL CU LEMNE, SARMA SI SCOTCH

  9. Domnul Cristian Parvulescu mi-a fost profesor un semestru, la facultate. Are un mod de gandire splendid, mereu a reusit sa-mi starneasca atentia. E unul din putinii oameni
    “reali” din semi-falsificata societate civila.

  10. Domnule Radu Tudor, va rog frumos intrbatil pe domnul branza de ce a circulat acel tren pa calea ferata fara verificare tehnica , aceasta fiind adevarata problima, punand in pericol atat angajatii cat si ceilaltii pasageri etc…

  11. Dati lectii de istorie in fiecare zi.
    Dati in chenar componenta Ministerului de Externe.
    Dati ce drepturi au romanii majoritari in TARA lor,cand nu au dreptla cultura si munca cel putin egal cu minoritarii.Majoritarii sunt MAJORITARI si minoritarii sunt tot majoritari cand nu au drepturi in plus fata de majoritari.

  12. De ce merg catolici americanii cu steaguri unguresti la manastirea de pe fosta granita?(de Rusalii)Nu au insemne romanesti? NU TREBUIE ARATAT ASA CEVA LA TV SI SA TACEM!
    PLATIM PENTRU ORGANISME CARE SA STIE CONSTITUTIA!
    Ce spun alesii nostrii?(pdl,us)
    Ce continua sa reprezinte legal udmr?
    Ajungem sa invatam istoria si geografia in limba olteneaca sau tiganeasca?

  13. Stie toata lumea ca basescu si-a pierdut mintile demult si de tot! Dar cu discursul lui in engleza de la Londra… chiar ne-a dat gata pe toti! De fapt, e pe aceeasi lungime de unda cu fiica-sa (“succes-urile”).

Leave a Reply