Creierul îmbătrâneşte sau începe să dea semne de oboseală în cazul persoanelor care nu respectă câteva reguli de bază, susţine reputatul neurolog prof. dr. Dafin Mureşan, membru in conducerea Societatii Romane de Neurologie.

Neurologul clujean, Dafin Mureşan, profesor universitar şi preşedinte al Societăţii de Neurologie din România a spus că persoanele sănătoase sunt obligate să respecte cele cinci reguli dacă vor să aibă un creier tânăr până la vârste înaintate. „Nu există un remediu unic care să ne ofere garanţia că vom îmbătrâni cu creierul mai târziu. Complexitatea vieţii fiecăruia trebuie ajustată, trebuie să ne alocăm timp pentru a ne odihni, e nevoie de un somn de 7 ore pe noapte, să avem o viaţă emoţional cognitivă echilibrată, fără exces de emoţii. Să nu plonjăm complet într-o activitate care nu presupune interacţiune umană, dacă pe parcursul zilei avem numai activitate pe email, la calculator, fără dialog cu alte persoane, apar probleme. De asemenea, supra expunerea la tehnologii reprezintă un potenţial pericol. Apoi, alimentaţia e fundamentală, trebuie să mâncăm la timp şi echilibrat, e nevoie de alimentaţia sănătoasă”, a spus Mureşanu.

Potrivit profesorului Mureşanu, noile studii în materie indică faptul că la omul modern, creierul începe să îmbătrânească în jurul vârstei de 45 de ani şi nu la 60 de ani cum se cunoştea până în prezent. „Să nu ne abandonăm în faţa televizorului, să mai citim o carte, să avem intercţiuni care să ne aducă la un nivel de deconectare foarte bună. Interacţiunea, comunicarea interumană, nu solitudinea, este foarte importantă”, a spus Mureşanu. Dacă vrem să încetinim procesul de îmbătrânire trebuie avut grijă de creier în condiţiile în care îmbătrânirea organismului ţine de modul în care îmbătrâneşte creierul. Există un cumul de factori cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, sedentarismul, obezitatea, fumatul, consumul exagerat de alcool, suprasolicitarea intelectuală, stresul”, spune profesorul Dafin Mureşan.

Neurologul Dafin Mureșanu ne atrage atenția că orele de odihnă sunt foarte importante. „Contează câte ore dormim și când dormim. E important să dormim orele acelea din preajma miezului nopții, pentru că există mecanisme foarte importante neuroprotective și de regenerare care se accelerează în timpul somnului. De fapt, rolul lui este acela de a reseta sistemele creierului și ale întregului sistem nervos, de a regenera”.

Nu trebuie să exagerăm nici cu munca. „Dacă lucrezi sub tensiune sau ești într-un anumit conflict, toate aceste lucruri te dezorganizează interior, dau peste cap sisteme care sunt extrem de bine puse la punct. Sigur, nu le putem evita pentru că suntem cu toții sensibili, suntem cu toții sub presiune până la un anumit punct, dar trebuie să ne străduim dacă vrem să fim sănătoși”.

Leave a Reply