Unul din cei mai reputati istorici si analisti ai spatiului occidental, Timothy Garton Ash publica in The Guardian o analiza exceptionala despre efectele pandemiei coronavirus.

O lume mai bună poate apărea după coronavirus. Sau una cu mult mai rea

Criza coronavirusului pare să încurajeze credința în schimbare radicală. Un procent uimitor de 71% dintre europeni sunt acum în favoarea introducerii unui venit de bază universal, potrivit unui sondaj de opinie conceput de către o echipă de cercetare de la Universitatea Oxford. Mai puțin încurajatoare, cel puțin pentru oricine crede în democrația liberală, este o altă constatare uimitoare din sondaj: nu mai puțin de 53% dintre tinerii europeni plasează mai multă încredere în statele autoritariene decât în ​​democrații pentru a face față crizei climatice. Sondajul a fost realizat de Eupinions în martie, în perioada în care cea mai mare parte a Europei impunea restricții pentru combaterea virusului, dar întrebările fuseseră formulate anterior. Ar fi fascinant să-i întrebăm pe europeni acum ce sistem politic consideră că s-a dovedit mai bun în combaterea unei pandemii, întrucât Statele Unite, liderul democrației mondiale, și China, liderul dictaturii mondiale, își aruncă vina în mod reciproc.

Aceste două rezultate contrastante, dar la fel de neașteptate, ne arată cât de mare va fi miza pe măsură ce vom ieși din urgența medicală imediată și ne vom confrunta cu pandemia economică ulterioară și cu declinul politic. Ce fel de moment istoric se va dovedi a fi pentru Europa și pentru lume? Ne-am putea îndrepta către cele mai bune vremuri. Sau ne-am putea îndrepta către cele mai rele vremuri.

Propunerea pentru un venit de bază universal a fost respinsă până de curând ca fiind îndepărtată și utopică. Dar în timpul restricțiilor anti-pandemie, multe țări dezvoltate au introdus un sistem asemănător. Ministrul Economiei din Spania a spus că „venitul vital minim” pe care l-a implementat ar putea deveni un instrument permanent în sistemul țării. Aproape că nu trece o zi acum când nu citesc un alt articol care sugerează că venitul de bază universal, sau o variantă asemănătoare cu acesta, este o idee al cărei timp în sfârșit a venit.

Acesta ar fi un ingredient al unui posibil viitor în care am reuși să transformăm una dintre cele mai mari crize ale lumii postbelice într-una dintre cele mai mari oportunități ale sale. Putem aborda inegalitatea în creștere, atât economică cât și culturală, care a erodat chiar și bazele democrațiilor liberale consacrate precum Marea Britanie și SUA. După ce am învățat să muncim în moduri inovative, mai mult de acasă și cu călătorii mai puțin inutile, transformăm acest sistem într-un nou model de muncă.

După ce ne întoarcem de pe balcoanele și acoperișurile noastre din toată Europa, de unde am aplaudat medicii, asistentele, asistența socială și alți lucrători esențiali, să nu-i uităm pe aceștia odată ce trece pericolul medical. Nu numai că astfel s-ar obține un rezultat mai bun și din punct de vedere social și economic – îmi vine în minte sloganul postbelic „case potrivite pentru eroi”, dar există și ceea ce populistii polonezi numesc în mod viclean „redistribuire a respectului”. Și făcând această necesară redistribuire, reușim să îi privăm astfel și pe naționaliștii populiști de atractivitatea lor electorală.

Continuarea pe www.truestoryproject.ro :

https://truestoryproject.ro/o-lume-mai-buna-poate-aparea-dupa-coronavirus-sau-una-cu-mult-mai-rea/

1 COMMENT

  1. In Romania sint multi ca tine, asa ca vom avea parte de.o lume mult mai rea, cu f multe carente si frustrari. Biserica primeste 600000 lei, lunar, pt salarii, iar impozitele incasate, de la salariati, inseamna 660000, deasemenea lunar. Daca biserica abandoneaza toate actiunile caritative va fi un dezastru din punct de vedere social. Voi cei proveniti din mediul rural sinteti asa cum arata tara de 75 de ani, de cind a intrat pe miinile voastre. Fa o lista cu ce.a scapat fara sa fie distrus si cu realizarili voastre, alea minunate!

Leave a Reply