Ambasadorul Ungariei în Slovacia, Csaba Balogh, a fost convocat luni la Ministerul de Externe slovac în legătură cu o remarcă făcută de premierul ungar Viktor Orban în cadrul Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad cu privire la comunitatea maghiară din Slovacia şi “părţile rupte ale ţării”, a anunţat MAE de la Bratislava, informează MTI şi TASR.

“Cehoslovacia (şi ulterior Slovacia) şi Ungaria sunt în mod egal state succesoare ale Austro-Ungariei. Aşadar nu s-ar fi putut desprinde nimic din Ungaria de astăzi”, a explicat ministerul, adăugând că astfel de afirmaţii “merg fără sens împotriva relaţiilor de bună vecinătate şi a stabilităţii în regiune”.

MAE slovac a mai subliniat că punerea sub semnul întrebării a integrităţii teritoriale ori a suveranităţii Slovaciei “în mod direct sau indirect este absolut inacceptabilă”, precum şi că interesul Bratislavei este de a avea “relaţii normale şi paşnice cu Ungaria, cu respectarea reciprocă a problemelor sensibile”.

Premierul ungar a criticat în weekend, la Băile Tuşnad, minoritatea maghiară din Slovacia, spunând că, în pofida faptului că reprezintă circa 10% din populaţie în această ţară, etnicii maghiari nu reuşesc să-şi asigure reprezentarea în parlamentul slovac. El a calificat această situaţie ca fiind o prestaţie slabă din partea cuiva care “doreşte să facă mai mult pentru patria sa în părţile rupte ale ţării”, scrie Agerpres.

Leave a Reply