Mai mulţi senatori social-democraţi, în frunte cu Şerban Nicolae, vor să blocheze numirea lui Teodor Meleşcanu în fruntea Senatului, susţin surse politice pentru Adevărul. Motivul: fostul ministru de Externe nu a reuşit să rupă ALDE. Gruparea anti-Meleşcanu insistă ca funcţia să revină PSD, partid care are nevoie doar de un singur vot pentru a numi viitorul şef al Senatului. Divizarea votului PSD ar putea ajuta Opoziţia.

Mai mulţi senatori PSD şi-ar dori a doua funcţie în stat. Printre ei: Şerban Valeca, actualul preşedinte interimar al Senatului, refuzat de Klaus Iohannis pentru funcţia de ministru al Educaţiei. Şerban Nicolae râvneşte şi el la şefia Senatului, însă mai degrabă ca să agite apele în partid, după ce Viorica Dăncilă l-a schimbat din funcţia de lider al senatorilor social-democraţi. Nicolae Moga, ministru de Interne pentru câteva zile, dat jos de tragedia de la Caracal, şi Titus Corlăţean, refuzat de Iohannis pentru funcţia de vicepremier pentru parteneriate strategice, se numără şi ei printre doritori.

De asemenea, Ecaterina Andronescu, însă fostul ministru al Educaţiei n-are nici măcar şanse teoretice, după ce a căzut în dizgraţia Vioricăi Dăncilă. Senatorii PSD se opun ca partidul să le ofere pe tavă celor de la ALDE a doua funcţie în stat, în condiţiile în care Călin Popescu Tăriceanu a torpilat majoritatea PSD din Parlament. Potrivit surselor citate, în schimbul funcţiei, Meleşcanu ar fi trebuit să rupă măcar câţiva parlamentari de la ALDE, care să voteze ulterior împotriva moţiunii de cenzură a Opoziţiei. Însă fostul şef al SIE nu a reuşit să racoleze niciun deputat sau senator din partidul lui Trăiceanu, lucru care a stârnit şi mai multă nemulţumire în tabăra PSD. Ar putea profita Gorghiu Frustrarea social-democraţilor este cu atât mai mare cu cât PSD are nevoie doar de un singur vot pentru a numi viitorul şef al Senatului, un vot care poate veni, prin negociere, de la ProRomânia, ALDE sau UDMR. Surse din partid susţin pentru Adevărul că mai mulţi senatori PSD au ameninţat că vor boicota şedinţa în care va fi ales  noul preşedinte al Senatului dacă Viorica Dăncilă îl va susţine în continuare pe Teodor Meleşcanu.

Fiecate grup parlamentar poate susţine un singur candidat la şefia Senatului. ALDE l-a propus deja pe Ion Popa, deci PSD fie merge până la capăt cu Meleşcanu, cu riscul ca partidul să boicoteze votul de învestie, fie îi retrage sprijinul fostului ministru de Externe şi adoptă o variantă internă.  Viorica Dăncilă încă insistă pentru Meleşcanu, în speranţă că unii parlamentari ai ALDE vor trece la PSD şi vor ajuta partidul să rămână la guvernare. Decizia finală va fi luată luni-seara în CEX-ul partidului.

Miercuri este programat votul pentru alegerea noului preşedinte. Divizarea taberei PSD ar putea ajuta Opoziţia, care o susţine pe liberala Alina Gorghiu pentru a doua poziţie în stat.  Senatorul ALDE Teodor Meleşcanu, propus la şefia Senatului de PSD, vrea să se suspende pentru şase luni din partid. Astfel, Meleşcanu poate fi instalat cu votul PSD în fruntea Senatului, iar ALDE poate rămâne cu grup parlamentar. Demisia lui Meleşcanu din ALDE ar duce la desfiinţarea grupului senatorial. Călin Popescu Tăriceanu are două variante: acceptă suspendarea lui Meleşcanu din partid şi automat păstrează grupul ALDE la Senat, fie îl exclude pe Meleşcanu, dar apoi ajunge tot la mâna PSD pentru a-şi forma un nou grup parlamentar împreună cu ProRomânia.

Un lucru e cert: Meleşcanu nu renunţă la propunerea PSD de a prelua şefia Senatului. „Nu sunt Răzgândilă“, spune fostul ministru de Externe, aluzie la porecla lui Tăriceanu: Răzgândeanu, scrie adevarul.ro

Leave a Reply