Ziua Nationala a Romaniei ma indeamna in acest context regional si international destul de complicat sa evoc rolul unor mari puteri în crearea condițiilor pentru Marea Unire a României. Aparitia Romaniei Mari n-ar fi fost posibila fara acest sprijin esential.

1 Decembrie 1918 ca act de voință națională a fost posibil într-o conjunctură politică în care România a avut aliați puternici și influenți – statele Antantei (Imperiul Britanic, Franța, Italia, Imperiul Țarist și SUA). Antanta a fost serios zdruncinată de începerea Revoluției Bolșevice, ale cărei urmări s-au resimțit din plin și în acțiunile provocatoare ale comitetelor bolșevice infiltrate în armata țaristă din Moldova.

Franța – principala forță realmente atașată obiectivelor politice române. Marea parte a elitei politice și militare românești studiase acolo și revenise în țară. În octombrie 1916 sosea la București Misiunea Militară Franceză condusă de generalul Berthelot – 6.000 de militari și civili francezi care au pregătit armata română alături de generalii ei. Succesul României în Primul Război nu ar fi fost posibil fără contribuția Armatei sale care a devenit puternică, mereu motivată de îndemnurile liderilor ei militari și politici.

Imperiul Britanic – angajat serios în toate bătăliile de pe frontul vestic și oriental, a suferit înfrângeri care nu l-au demoralizat niciodată. Exact acum 100 de ani trupele britanice și aliații lor NZA se retrăgeau umiliți de la Gallipoli, înfrânți de armatele Germaniei și Imperiului Otoman. Interesată de situația din România doar în măsura în care evoluțiile de aici aveau legătură cu frontul de sud, de la Salonic, Marea Britanie miza pe implicarea Franței în consolidarea frontului din România.

Italia – ca și România neutră la începutul luptelor și aliat tradițional al Germaniei, a devenit unul din cele mai sângeroase teatre de război. Ca și România, dorea unirea cu toti conaționalii din teritoriile stăpînite de imperiul Austro-Ungar.

Imperiul Țarist – forța tăcută din spatele începerii războiului, a fost repede măcinat de intrigile de palat combinate cu revoluția bolșevică, pe fundalul unor mișcări radicale transnaționale care gravitau în jurul ideologiei comuniste. Pe acest fundal, Rusia a ieșit din război lăsând în urmă o degringoladă înficoșătoare și contestări violente ale regimurilor în multe state europene (Ungaria, Cehoslovacia). Absent de la refacerea ordinii mondiale de la Versailles, URSS, succesor al acestei puteri, a urmărit mereu recâștigarea influenței în Europa Centrală și de Est și refacerea prestigiului Imperiului în Occident. In Ianuarie 1918, Rusia a confiscat Tezaurul Romaniei depozitat temporar la Moscova. Acesta nu a fost recuperat nici pina in prezent.

SUA intrarea lor în război (aprilie 1917) a fost decisivă pentru victoria Antantei. Au mobilizat 500.000 oameni și au finanțat staționarea lor în Europa timp de 5 ani. Raționamentului american de implicare și soluționare a problemelor vechi  din Europa a fost făcut de președintele Wilson în ianuarie 1918 prin cele 14 puncte (https://history.state.gov/milestones/1914-1920/fourteen-points) – simbol al gândirii progresiste care a condus la crearea primelor instituții internaționale cu atribuții în menținerea securității colective.

Finalul primului război mondial a fost declinul marilor puteri europene și profilarea unor state ale căror modele de societate erau consolidate după progresul adus de revoluția industrială. Acestea au rezistat ideologiei comuniste și cu susținerea militară a multor puteri europene mici, între care și România. Timp de doar două decenii de la finalul primului Război, Europa a părut că revine la nivelul de viață și civilizație de la începutul secolului XX, iar arealul geografic al acestei realități cuprindea toate statele care fac astăzi parte din UE și NATO.

La 1 Decembrie 1918, generalul Berthelot transmitea un mesaj plin de semnificatie Romaniei : Sângele eroilor căzuți în luptele Marelui Război să fie pentru tine, o, frumoasă Românie, sămânța de noi virtuți, în așa fel încât copiii tăi să fie mereu demni de părinții lor și gata să-ți apere pământul sacru, atât de des invadat, dar în cele din urmă întregit prin efortul ultimelor generații”.

 

22 COMMENTS

 1. Singura putere care ne-a ajutat cu adevarat in realizarea Regatului Romaniei Mari a fost FRANTA!!! Fara contributia Frantei s-a misiunii armatei sale condusa de Gen.Berthelot in Romania nu am mai fi existat ca stat in configuratia de astazi.

 2. La Multi Ani dulce si frumoasa Romanie!!! Pacat, mare pacat ca politicienii de astazi nu se ridica la valorea corifeilor politicii romanesti care au realizat Romania Dodoleata: Regatul Romaniei Mari.

 3. CU CE PREŢ sau CE SE DĂ LA DCHIMB???
  :))))) Oare nu a avut şi ăsta contribuţie?http://www.antena3.ro/actualitate/basescu-romania-mea-327382.html
  :))) Dar ăsta sau toată adunătura? ”ŞOCANT”!
  http://www.cotidianul.ro/o-fi-vasile-dincu-profesor-honoris-causa-al-ubb-din-cluj-napoca-272238/
  :))))))))))) Sau ăştia?
  http://www.dcnews.ro/veste-teribila-pentru-prin-ul-paul-i-remus-truica_491150.html
  :))) dar ăsta?
  http://www.cotidianul.ro/apud-stiglitz-joseph-si-impostura-doctoratelor-cu-stele-si-epoleti-272253/
  :))) De ce nu şi ăsta? :))) după modelul stalin sau sadam hussein!
  http://www.cotidianul.ro/statuia-presedintelui-se-inclina-alarmant-272110/
  :))))))))))))) şi cireaşa de pe ”budă”!
  http://www.antena3.ro/actualitate/sinteza-zilei-monica-macovei-327383.html
  Sînt prea mulţi şi nu am loc să-i plasez în acest chenar dar au loc destul la ”plimbarea pentru stabilirea guvernului meu la DNA”! DE CE NU!
  SUCCES ŞI SĂ TRĂIŢI BINE ANI MULŢI!

 4. “Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie,
  Ţara mea de glorii, ţara mea de dor?
  ……………………………………………
  Fiii tăi trăiască numai în frăţie
  Ca a nopţii stele, ca a zilei zori,
  Viaţa în vecie, glorii, bucurie,
  Arme cu tărie, suflet românesc,
  Vis de vitejie, fală şi mândrie,
  Dulce Românie, asta ţi-o doresc!”
  Mihai Eminescu-poet national

 5. Situatia s-a schimbat mult dupa al doilea razboi, si s-a mai schimbat odata dupa caderea zidului Berlinului, sau mai degraba s-a resetat, ca sa folosesc un termen la moda. Germania a redevenit hegemon in EU (care nu se prea stie ce este, imperiu? Federatie?), Franta a scapat ocazia sa intre in lupta pentru tarile din Est (Romania si Polonia, istoric legate de influenta franceza), Marea Britanie nici nu s-a interesat de frontierele estice, de parca n-ar fi avut traditie maritima, iar Italia a intrat cu comerturi de mica anvergura. In locul lasat “gol” au aparut SUA ale caror relatii cu Germania si Rusia “modeleaza” politica romaneasca. Si asta e o schimbare majora, intr-adevar, fiindca nici una din cele doua tari vestice cu care ne-am aliat nu poseda nimic care sa ne apropie: nici istorie comuna, nici mentalitate colectiva, nici comunitate de idei religioase. E vorba de o alianta de interese imediate, strategice, economice, cum vrem sa le numim si asta se simte, in foarte multe feluri: nemtii ne trateaza de “bizantini” (cu toate conotatiile peiorative ale termenului: coruptie, lacomie, gust pentru intriga, minciuna, etc) si ar fi o naivitate sa credem c-au uitat de intoarcerea armelor din 44, iar americanii ne impun modele care pur si simplu dau alte efecte decat cele scontate (vezi caricatura de FBI care este DNA-ul). Impreuna, habar n-au daca rusii mai au ceva “cheag” in structurile statale, se tem de “imprevizibilul” din politica romaneasca si promoveaza, pentru siguranta, mediocritatile, ceea ce sfarseste prin a enerva pe toata lumea. Singurul punct comun e “rezerva” fatza de rusi, care nu poate fi o valoare in sine. Dar nimic nu ne impiedica sa facem “autostrada” culturala propusa de fostul ministru Vulpescu (eu i-as zice “pelerinaj”) pentru aniversarea centenarului; poate, asa, vom vedea si altceva decat tehnocratie ridicata la rang de valoare nationala.”

 6. SCRISOARE ADRESATĂ POPORULUI ROMÂN
  ,,Popor român !
  – Îţi scriu pentru că sper ca măcar acum, să îţi aminteşti cine ai fost, cine eşti şi poate aşa vezi încotro te îndrepţi!
  Eşti singurul popor european care trăieşte încă acolo unde s-a născut.
  Nu o spun eu, o spune istoria popoarelor. O fi mult, o fi puţin, nu ştiu – dar ştiu că eşti unic în Europa, această Europă care te loveşte, te jigneşte şi te umileşte.
  De ce o laşi să facă asta, când tu eşti singurul popor născut, crescut şi educat în graniţele sale?
  Eşti primul popor din lume care a folosit scrierea. Nu o spun eu, o spun tăbliţele de la Tărtăria şi o recunosc toţi cei care le-au studiat.
  Acum 7000 de ani, când alţii nici nu existau ca popor, pe aceste meleaguri locuitorii scriau, pentru a ne lăsa nouă mândria de a fi prima civilizaţie care se semnează pe acest pământ.
  Scrierea sumeriană a apărut 1.000 de ani mai târziu şi totuşi mulţi se fac că nu văd şi nu recunosc adevărul.
  Cât timp o să te laşi neglijat?
  Ai fost singurul popor pe care nici o putere din lume nu l-a cucerit chiar dacă ai fost împărţit, despărţit şi asuprit de mai multe imperii.
  Nici unul nu a putut să te cucerească cât ai fost unit, nici romanii care au stăpânit doar o parte din vechea Dacie, cealaltă fiind stăpânită de Dacii liberi, nici turcii care nu au reuşit niciodată să îţi transforme teritoriul în paşalâc.
  Toate marile înfrângeri s-au bazat pe trădare.
  NIMENI NU A REUŞIT SĂ TE SUPUNĂ CÂT AI FOST UNIT.
  De ce te laşi dezbinat?
  Ai fost scut creştinătăţii, când întreaga Europă tremura de teama islamului.
  Sângele tău a salvat Europa iar românul Iancu de Hunedoara a salvat Viena şi întreaga Europa de furia semilunii.
  Acum, tu popor de salvatori ai creştinismului, eşti tratat ca un paria.
  Când îţi vei revendica drepturile?
  Din tine au apărut: Eminescu, Enescu, Brâncuşi, Gogu Constantinescu, Vuia, Vlaicu, Coandă, Petrache Poenaru, Nicolae Teclu, Spiru Haret, Herman Oberth, Conrad Haas. Dar ce păcat, cei mai mulţi şi-au pus minţile sclipitoare în slujba altor ţări pentru că acasă nu i-a ascultat nimeni.
  De ce ai lăsat să se întâmple asta?
  Astăzi, popor român pentru tine se rescrie istoria.
  Cum vrei să se facă asta? Cum vrei să te vadă cei ce îţi vor urma?
  Astăzi, ca şi pe vremea fanarioţilor, domnitorul şi divăniţii nu au nici o legătură cu tine. Sunt străini de interesele şi dorinţele tale, tot ce doresc este să stea cât mai mult în funcţie şi să câştige cât mai mult.
  Tu taci !!!
  Astăzi, ca şi pe vremea cuceririi romane, bogăţiile tării, aceleaşi mine de aur, argint sare, mierea acestui pământ, sunt exploatate de alţii cu braţele tale şi se duc pentru a umple vistieriile străinilor de neam.
  Tu taci !!!
  Astăzi, ca şi pe vremea asupririi austro – ungare, drepturile românilor sunt călcate în picioare, iar cei puţini fac legea pentru cei mulţi.
  Tu taci !!!
  Astăzi, ca şi în vremuri de restrişte, românii pleacă din ţară, să muncească, sau să îşi vândă inteligenţa, pentru că ţara lor nu are nevoie de ei.
  Câţi dintre ei sunt viitorii Brâncuşi, Coandă, Conrad Haas, te-ai gândit la asta ?
  Conducătorii acestei ţări au nevoie de slujbaşi proşti, lipsiţi de educaţie, lipsiţi de caracter, lipsiţi de voinţă, lipsiţi de coloană vertebrală, ca să îi poată îndoi şi face figurine de plastilină din ei.
  Tu taci !!!
  Astăzi, ca şi pe vremea bolşevismului, la mare preţ sunt trădătorii, linguşitorii, vânzătorii de neam şi conştiinţă, traseiştii politici, gata să calce pe cadavre pentru a parveni şi a îşi păstra privilegiile.
  Tu taci !!!
  Astăzi, parlamentul şi guvernul ţării, divăniţii de azi, arendează pământurile şi întreprinderile “nerentabile” la indicaţiile unor străini de neam cărora le cântă osanale, unor arendaşi străini, spunând că asta se numeşte privatizare. Pentru aceste arende, ei primesc peşcheşul, iar ţara rămâne pe butuci.
  Tu taci !!!
  Astăzi, urmele civilizaţiei străbunilor voştri sunt şterse, pentru ca fiii tăi să nu mai ştie niciodată cum au apărut ei pe acest pământ, cine le sunt strămoşii şi care le sunt meritele. Vechile situri arheologice sunt distruse, se construiesc şosele experimentale peste ele, Sarmisegetuza, Grădiştea, Munţii Buzăului,
  sunt vândute sub pretextul impulsionării turismului, unor privaţi care, habar nu au că în pământul pe care îl calcă zace istoria ta încă nedescoperită.
  Tu taci !!!
  Elemente din tezaurul ţării, sunt trimise “la expoziţie” în afara ţării şi uită să se mai întoarcă, iar cei ce le-au scos, nu dau nici un răspuns, se fac că au uitat de ele.
  Tu taci !!!
  Arhivele tării sunt cedate printr-o lege a arhivelor, străină de interesele naţionale, celor ce vor să scoată din mintea românilor ideea şi dovezile de unitate naţională.
  Tu taci !!!
  Slujbaşii ţării, căftăniţii, vând la preţ de piatră seacă şi fier vechi, bunurile realizate de tine, sub oblăduirea şefilor lor, împart banii, apoi sunt “judecaţi” de ochii lumii şi primesc pedepse cu suspendare, adică “mulţumesc, la revedere, te mai chemăm noi când avem nevoie de serviciile tale”.
  Tu taci !!!
  Oştirea ţării este batjocorită, decimată, dezarmată, pusă în slujba altora, copiii tăi mor pe pământuri străine, iar Hatmanul Suprem vine în faţa ta şi spune că suntem într-o mare încurcătură, vom fi nevoiţi să împrumutăm avioane străine pentru a ne asigura siguranţa aeriană, de parcă asta s-a întâmplat peste noapte şi nu este urmarea politici sale dezastruoase, de parcă nimic din ceea ce se întâmpla românului azi nu i se datorează lui.
  Tu taci !!!
  Dispar din instituţii ale statului arhive cu invenţii şi inovaţii de interes strategic privind cercetarea nucleară. Cei puşi să le păzească nu păţesc nimic, iar cei ce trebuie să investigheze, spun că nu e nimic deosebit.
  Tu taci !!!
  Şi se fură voturile, iar comisia care trebuia să investigheze pe cei care au fost prinşi cu vot dublu, nu dă nici un răspuns, deşi există dovezi că ai fost furat şi voinţa ta răsturnată.
  Tu taci !!!
  În divan, se fură la 2-3 mâini, unii chiulesc, alţii se fac că lucrează, iar alţii mânuiesc legile după bunul plac, în văzul tuturor şi nu li se întâmplă nimic.
  Tu taci !!!
  Sistemul educaţional se reduce la bani , bani la înscriere, bani la examene, bani la absenţe, bani la promovare, bani la angajare, bani la reexaminare. Copiii tăi nu mai ştiu nici cum îi cheamă dacă nu se uită pe internet sau nu primesc un SMS.
  Tu taci !!!
  Dacă te îmbolnăveşti, nu ai unde să te duci, s-au închis spitalele, s-au scumpit medicamentele, trebuie să mergi dacă eşti operat cu faşele şi anestezicul de acasă, altfel mori neoperat sau deschis şi neînchis. Intri în spital pentru o unghie lovită şi ieşi cu 10 boli pe care nu le aveai la intrare.
  Tu taci !!!
  Un copil de 15 ani, român sportiv, este bătut de colegii de echipă maghiari, pentru că e român, chiar de Ziua Naţională a României. Nu se întâmplă nimic. Ceva mai târziu, Hocheiştii Naţionalei României (de naţionalitate maghiară) la un meci cu selecţionata Ungariei, tac când se intonează Imnul României, dar cântă cu foc imnul Ungariei şi pe cel al Ţinutului Secuiesc, imn care nu avea ce căuta la o manifestare oficială.
  Toţi tac !!!
  Tu taci !!!
  Guvernanţii nu fac altceva decât să te jupoaie, îţi bagă mâna în buzunar şi îţi iau banii, pentru că eşti prea bogat în viziunea lor, sau nu meriţi ce ai câştigat, iar ţara nu are bani . Se împrumută lăsându-te dator pe sute de ani, fără să le pese ce vor face şi de unde vor plăti datoriile cei ce le vor urma.
  Tu taci !!!
  Duşmanii tăi, cei ce vor să te vadă dispărut pentru a îţi lua locul, îţi impun ce să mănânci, ce să bei, ce medicamente să iei, fac experimente cu tine, te folosesc drept cobai cu avizul şi ajutorul trădătorilor din fruntea ţării, care le aplică legile într-un Codex Alimentarius care te duce la pieire.
  Tu taci !!!
  Parlamentarii îşi votează legi speciale, se protejează împotriva judecăţii pentru hoţiile şi prostiile pe care le fac, se acoperă cu legi făcute numai pentru ei, şi fură acoperindu-se unul pe altul.
  Tu taci !!!
  Preşedintele ţării îşi exprimă oficial acordul de modificare a Constituţiei ţării, la cererea unor străini, care îşi urmăresc propriile interese, fără a consulta măcar parlamentul, dar să te mai consulte pe tine…
  Tu taci !!!
  Un român plecat de acasă, descoperă peste hotare că ţara lui are de recuperat o sumă mare de bani de la alt stat. Ce fac parlamentarii români? Refuză să investigheze cazul, pentru că nu vor să îi supere pe cei ce îi ţin pe jilţuri, fără să le pese de interesul naţiunii, trădând jurământul făcut la investire.
  Tu taci !!!
  ASTA SE ÎNTÂMPLĂ ASTĂZI, POPOR ROMÂN,
  ŞI TU TACI !!!
  Dacă ar fi ca tot ceea ce se întâmplă să se răsfrângă numai asupra ta, românul de azi, nu ţi-aş scrie un cuvânt. Te-aş lăsa să lâncezeşti, să dormi până se aşterne praful peste tine şi mătura istoriei te va scoate afară din mintea celor ce vor urma, ca pe o întâmplare neplăcută.
  Dar tu popor român de azi, eşti legat de cel de ieri şi de cel de mâine şi odată cu tine piere nu numai trecutul, dar şi viitorul acestui neam.
  Cât o să mai taci ?
  Trezeşte-te, popor român, trezeşte-te român adormit şi nu lăsa să se şteargă dintr-o trăsătură de condei, tot ce ti-au lăsat părinţii, nu îţi lăsa copiii pe drumuri, sclavi ai celor ce nici nu existau pe când tu ştiai să scrii.”
  Nu există nicăieri în lumea civilizată o ţară care să acorde atâtea drepturi unei minorităţi alogene cum acordă România minorităţii maghiare. Şi totuşi nu vor fi mulţumiţi niciodată, sâcâindu-ne perpetuu cu aceeaşi pretenţie: autonomie. Tupeul lor se manifestă şi prin faptul că ei consideră ca fiind similară pretenţia lor de autonomie teritorială în România cu cea a catalanilor din Spania, ignorând cu bună ştiinţă marea diferenţă: catalanii sunt băştinaşi în Spania, pe când maghiarii sunt alogeni asiatici în România.
  NU-ȚI VINE SĂ SPUI?: GATA! PÂNĂ AICI! NOI ROMÂNII NE-AM SATURAT!!! AM TOLERAT DESTUL!!!
  Nu mai tolerăm abuzurile, respingerea, nu mai vrem să facem compromisuri, dacă am permis nu înseamnă că vrem să fim și suprimați.
  REFUZĂM SĂ NE MAI ADAPTĂM LA CERINȚELE VOASTRE PRIN SUPUNEREA NOASTRĂ, CROINDU-VĂ DRUM DUPĂ BUNUL VOSTRU PLAC, LA PROPRIILE DORINȚE, AJUNGÂND LA FANATISM. NU MAI PUTEM FII TOLERANȚI LA DISCRIMINĂRI BAZATE PE APARTENENȚA NAȚIONALĂ, ETNIE, OPȚIUNE POLITICĂ, RELIGIE, ETC.
  LEGEA ȚĂRII TREBUIE APLICATĂ F E R M !
  Părintele protopop Florin Tohănean spunea: ,, Dacă în 1918 aveam conducătorii de azi, la această oră vorbeam toţi ungureşte“.
  NU UITA !!!
  Nu vrem sa riscăm repetarea celor întâmplate la Ip şi Trăsnea să ne rămână pe vecie întipărit în memorie!
  Nu am uitat, nu uităm şi nu vom uita niciodată!
  Nu există nicăieri în lumea civilizată o ţară care să acorde atâtea drepturi unei minorităţi alogene cum acordă România minorităţii maghiare. Şi totuşi nu vor fi mulţumiţi niciodată, sâcâindu-ne perpetuu cu aceeaşi pretenţie: autonomie. Tupeul lor se manifestă şi prin faptul că ei consideră ca fiind similară pretenţia lor de autonomie teritorială în România cu cea a catalanilor din Spania, ignorând cu bună ştiinţă marea diferenţă: catalanii sunt băştinaşi în Spania, pe când maghiarii sunt alogeni asiatici în România.
  NOI ROMÂNII DIN ACEASTĂ PARTE A ŢĂRII NE-AM SĂTURAT!!! AM TOLERAT DESTUL!!!
  „Românul nu cerşeşte libertatea de la unguri; naţiunea română e destul de tare ca să-şi cucerească libertatea prin luptă“.- AVRAM IANCU

 7. Pentru toţi românii care se simt români la modul real şi care fac posibil ca România să devină pentru totdeauna: viaţă, respect, onoare, demitate, dar în primul rînd omenie şi umanizare: La Mulţi Ani !

 8. Dle. Tudor, cine oare ne face țigani????, cine oare a schimbat numele expeditorului, batjocorindu-l?

 9. ce ne mai place sa denaturam istoria.am intrat in ww1 datorita unui ultimatum pe care l-am primit de la statele antantei:ori intrati acum ,ori niciodata.asta in conditiile in care eram legati de austro-ungaria prin tratatul din 1883.tot ce am reusit in acest razboi a fost sa inaintam “victorios” cateva saptamani cat am avut ca inamici trupele de rezervisti austro-ungare.cand a intervenit armata regulata germana am pierdut urgent tot ce am castigat plus 2/3 din teritoriu[de fapt asta a fost si motivul intrarii noastre in razboi-dislocarea unei parti din armata germana de pe frontul de vest].apoi am avut norocul cu linia de aparare de la marasesti-oituz[culmea construita sa ne apere de rusia tarista] unde am rezistat datorita terenului[linie de front scurta,aparata natural in flancuri de munti si confluenta dunare-prut] a eroismului “palmasilor” din armata si proviziilor primite prin rusia tarista.in ceea ce priveste contributia sua la deznodamantul razboiului sa nu uitam totusi ca odata cu trupele americane a patruns in europa si pandemia de gripa spaniola care nu a facut decat vreo 50 milioane de victime.sincer sa fiu intre victoria antantei in razboi si 50 de milioane de vieti orice om cu toti boii acasa ar alege a doua varianta.

  • Toate nenorocirile ni le-au adus nemtzoteii cu razboaiele lor.Pana si pe rusi tot ei i-au adus pe capul nostru.

 10. Cu scuzele de rigoare!
  – 4 preşedinţi şi niciun om de stat onorabil şi demn de respect!
  – 26 ani de democraţie cu enorm de mulţi săraci şi bogaţi angajaţi la stat! 26 ani de democraţie în care bogaţii funcţionari angajaţi la stat toată viaţa prin numiri sau impuneri, îşi petrec viaţa la cele mai mari standarde şi săracii cu farfuria din plastic îmbolnăvitor , aşteptînd o lingură de mîncare la orice adunare unde se mai dă ceva hrană de pomană!
  – Sincer: nu văd motivul zicerii **mîndru că sînt român**! Doar politicienii, afaceriştii de carton şi bogaţii angajaţi la stat toată viaţa se pot mîndri sau pot afirma cu tărie!
  – Cum să fii mîndru cînd conaţionalii tăi nu au locuri de muncă remunerat pe măsură şi nivelul de trai e sub orice critică? – Poate**mîndru de glia strămoşească**: m-am născut, am crescut, am studiat, am trăit şi din păcate ATÎT! Muncă, nivel de trai, viaţă liniştită, nucleul familiei, speranţa de mai bine, de a fi toţi un suflet sau o inimă: au dispărut în negura democraţiei distrugătoare şi plină de minciuni manipulatorii!
  **La Mulţi Ani, România!**
  Cînd şi cîţi te vor ”vindecată”real?
  Doar un exemplu de ”român mîndru de România” gol de conţinut pas cu pas(pentru interes propriu) pe 1 decembrie 2015: **Să fim mai generoși cu noi înșine și unii cu alții, pentru că niciodată ura și învrăjbirea nu au dus la prosperitate și nu au mișcat o societate înainte. Unitatea, solidaritatea și consecvența sunt căile care ne vor duce spre o Românie cu adevărat puternică în Europa și în lume!**
  Doar pentru voi! Pentru restul poporului din interiorul ţării nu găseşte nimeni baza încrederii în ceea ce vreţi cu ardoare şi pe care le-aţi demonstrat în cei 26 ani de democraţie toţi care v-aţi înscăunat pe baza minciunii şi manipulării!

 11. Avem munitie pt infanterie 15min?pparada paradita.basau la parada?nigodia nu e moarta inca.e la locmde cinste.ce ridicol.toooata armata rumana a defilat azi.toata!basau basau cate sute de miliarde ai furat,sistemu mati de basau..

  • @bocanila, pacat, armata romana a ajuns sa defileze cu arme la mana a doua si asta dupa ce inainte de Dec.89 eram printre primii din lume, pe locul 10 daca nu gresesc, in exportul de armament produs in Romania. Avioane de atac la sol IAR-93, rachete de tiferite tipuri, transportoare blindate, tunuri, plantatoare automate de mine si multe alte cele ce se produceau atunci iar acum nu mai producem mai nimic. Acum suntem un mare zero barat si cumparam ce ne baga pe gat marele licurici impreuna cu prietenii lui, licuricii mai mici.

 12. Daca-mi permite-ti, doresc sa adresez tuturor concetatenilor mei, tuturor prietenilor Romaniei, celor care au facut mult bine acestei natiuni si nu sunt romani, in schimb ne bucuram de aprecierea acestora, cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei in aceasta insorita zi de 1 Decembrie, un calduros La Multi Ani !,
  multa sanatate si Dumnezeu cu noi, pentru ca astazi Acesta a fost roman.

 13. Parada natională a fost superbă si emotionantă. Comentariul de la Antena3 excelent. Nu stiu cine a făcut montajul de la Cotroceni, dar am observat următoarele: nu au fost lăsate pauze între momentele evenimentului,asfel încât eventualii nemulțumiți să nu aibă timp să “fluiere”
  .Presedintele a venit cu 2 minute înainte de defilare , nu a dat mâna cu nimeni pentru a nu fi acuzat că a dat mâna cu Băsescu ,nu a ținut un discurs în piata , a plecat în câteva minute .În ceea ce privește receptia de la Cotroceni ,argumentele oferite sunt puerile.Pentru anul viitor să caute altele mai serioase.

 14. marike puteri ne au facut, marile puteri ne devoreaza. acum rusii si americanii vor sa ne ia petrolul

  • Publicaţia WebTribune din Serbia publică un interviu halucinant cu Robert Baer, fost agent CIA, în care acesta vorbeşte despre activităţile agenţiei americane în fosta Iugoslavie.

   „Am mituit partide şi politicieni ca să cultive ura între naţiuni. Scopul nostru fundamental era să vă facem sclavii noştri!” spune Robert Baer, fost agent CIA într-un interviu.

 15. D-le Radu Tudor,

  Legat de episcopul Tomisului, pentru ca s-a amuzat lumea in studio la “Punctul de intalnire” pe seama trenei pe care a purtat-o. Este vorba de un vesmant traditional al ierarhilor care se poarta la anumite ocazii, se numeste mantie arhiereasca si au purtat-o si altii, inclusiv Patriarhul Daniel, Iustinian si altii – a se vedea aici, aici sau aici.

 16. Publicaţia WebTribune din Serbia publică un interviu halucinant cu Robert Baer, fost agent CIA, în care acesta vorbeşte despre activităţile agenţiei americane în fosta Iugoslavie.

  „Am mituit partide şi politicieni ca să cultive ura între naţiuni. Scopul nostru fundamental era să vă facem sclavii noştri!” spune Robert Baer, fost agent CIA într-un interviu.

Leave a Reply