Mariana Gheorghe, directorul general al OMV Petrom, cel mai mare producător de ţiţei şi gaze din sud-estul Europei, pleacă de la conducerea companiei după aproape 12 ani, fiind unul din cei mai longevivi CEO din România. Compania a anunţat marţi pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), unde este listată, că cea care îi va lua locul este Christina Verchere.

Schimbarea a coincis cu o vizita cheie la Bucuresti : presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a primit marti, la Palatul Cotroceni, o delegatie a OMV-Petrom, condusa de catre Directorul General al Grupului OMV AG, Rainer Seele

”În şedinţa de astăzi (marţi, 9 ianuarie, n.r.), Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom SA a numit-o pe Christina Verchere în funcţia de preşedinte al directoratului şi director general Executiv (CEO) al OMV Petrom SA. In conformitate cu Actul Constitutiv al OMV Petrom SA, numirea a fost făcută pentru perioada rămasă din mandatul Marianei Gheorghe, până în data de 16 aprilie 2019”, arată un comunicat transmis BVB.

Verchere a fost preşedinte al British Petroleum pentru Asia-Pacific, dar a condus şi BP Canada Energy. A locuit în Hong Kong, Tokyo, SUA şi Regatul Unit.

OMV Petrom are o capitalizare de 17,04 miliarde lei.

Profitul net al OMV Petrom a crescut cu 111% în primele nouă luni, la 1,85 miliarde lei, de la 878 milioane lei în perioada ianuarie-septembrie 2016, în timp ce vânzările totale au crescut cu 20%, la 14,29 miliarde lei.

Investiţiile companiei au scăzut în primele nouă luni cu 5%, la 1,72 miliarde lei, de la 1,81 miliarde lei în aceeaşi perioadă a anului trecut.

OMV Petrom avea la sfârşitul lunii septembrie circa 13.900 de angajaţi, cu 7% mai puţini faţă de perioada similară a anului anterior.

Este cel mai mare grup petrolier din România, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze de aproximativ 64 milioane bep în 2016.

Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW.

Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pieţele din România şi ţările învecinate prin intermediul a 783 benzinării, la sfârşitul lui 2016, sub două branduri, OMV şi Petrom.

 

6 COMMENTS

  1. Tanti asta care ii ia locul,e tot politic numita? Din ce locatie straineasca e plasata in frumtea acestui colos?

  2. Ar trebui să mă bucur sau să mă întristez? N-am nicio străbatere. Românca CEO de la OMV nu mi-a lăsat impresia că ar fi făcut ceva în favoarea românilor din postura respectivă, măcar de la corporatista ce o înlocuiește n-am nici cea mai vagă așteptare … Prețul la pompă mai are loc berechet să crească .,.

  3. niciodata echipa castigatoare nu se schimba. la noi acest lucru a devenit in obicei pe criteriul ” de ce sa mearga bine, daca poate sa mearga prost?”

    • Care echipă câștigătoare? Echipa doamnei cu nume românesc probabil nu a realizat profitul scontat de statul austriac. Cum spune și Codul Muncii, probabil nu a îndeplinit „criteriile de performanță”. Poate nu știai, dar OMV are ca acționar majoritar statul austriac, nu este firmă cu capital privat majoritar. Combinația Gazprom-OMV intenționează de mult timp să mute pe bursa de la Viena tranzacțiile cu gaze ce le-a lăsat Dumnezeu României. Doamna cu nume românesc o fi avut vreo reținere în schimb doamna ce-o (CEO) înlocuiește n-are mamă, n-are tată și în același timp nu este orfană.

  4. Cel mai grav este ca petrolul si gazele tarii sunt pe maini straine, administrate si exploatate de acestia, Romania a ramas cu buzele umflate. Redeventele nu ma incalzesc cu nimic, mai ales cand aflam cum sunt platite sau nici macar.

Leave a Reply