De la 1 ianuarie 2014 si pana astazi, in cauzele privind Romania, judecatorii CEDO au constatat incalcari ale Art. 3 si Art. 6 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale in nu mai putin de 57 de situatii. Dreptul la un proces echitabil, garantat de Art. 6 din Conventie, a fost incalcat de 24 de ori, in timp ce pentru nerespectarea Art. 3 – Interzicerea torturii si a pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante, statul a suferit 33 de condamnari, numar fara precedent de la ratificarea Conventiei (1994). De asemenea, Romania a fost gasita vinovata in toate cele 4 dosare (solutionate prin hotarari) in care i s-a imputat o incalcare a dreptului la viata, garantat de Art. 2 din Conventie.
Doua cauze (Mocanu si altii impotriva Romaniei si Valentin Campeanu impotriva Romaniei) au fost examinate, in 2014, in Marea Camera de 17 judecatori. Celelalte 85 de hotarari au fost pronuntate in Camera de 7 judecatori (83) sau in Comitetul de 3 judecatori (2) ale Sectiei a III-a, din care face parte judecatoarea Iulia Antoanella Motoc, desemnata de Romania la CEDO, incepand cu luna ianuarie 2014, in locul judecatorului Corneliu Birsan.
Despagubiri de 1,5 milioane euro
Chiar daca incalcarile in sine sunt cu mult mai ingrijoratoare decat despagubirile pe care statul roman este obligat sa le plateasca in urma constatarilor judecatorilor Curtii de la Strasbourg, cuantumul reparatiilor nu este nici el de neglijat. Prin condamnarile suferite in 2014, Romania trebuie sa achite persoanelor ale caror drepturi fundamentale au fost incalcate 1.565.275 euro daune morale, daune materiale si cheltuieli. In plus, in 5 cauze care au vizat plangeri in materia protectiei proprietatii (Art. 1 din Protocolul 1 la Conventie), statul a fost obligat de CEDO sa asigure executarea unor hotarari judecatoresti ale instantelor nationale, altminteri, sa acorde respectivilor petenti sume cuprinse intre 200.000 euro si 280.000 euro. (www.luju.ro)