De la 1 ianuarie 2014 si pana astazi, in cauzele privind Romania, judecatorii CEDO au constatat incalcari ale Art. 3 si Art. 6 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale in nu mai putin de 57 de situatii. Dreptul la un proces echitabil, garantat de Art. 6 din Conventie, a fost incalcat de 24 de ori, in timp ce pentru nerespectarea Art. 3 – Interzicerea torturii si a pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante, statul a suferit 33 de condamnari, numar fara precedent de la ratificarea Conventiei (1994). De asemenea, Romania a fost gasita vinovata in toate cele 4 dosare (solutionate prin hotarari) in care i s-a imputat o incalcare a dreptului la viata, garantat de Art. 2 din Conventie.

Doua cauze (Mocanu si altii impotriva Romaniei si Valentin Campeanu impotriva Romaniei) au fost examinate, in 2014, in Marea Camera de 17 judecatori. Celelalte 85 de hotarari au fost pronuntate in Camera de 7 judecatori (83) sau in Comitetul de 3 judecatori (2) ale Sectiei a III-a, din care face parte judecatoarea Iulia Antoanella Motoc, desemnata de Romania la CEDO, incepand cu luna ianuarie 2014, in locul judecatorului Corneliu Birsan.
Despagubiri de 1,5 milioane euro
Chiar daca incalcarile in sine sunt cu mult mai ingrijoratoare decat despagubirile pe care statul roman este obligat sa le plateasca in urma constatarilor judecatorilor Curtii de la Strasbourg, cuantumul reparatiilor nu este nici el de neglijat. Prin condamnarile suferite in 2014, Romania trebuie sa achite persoanelor ale caror drepturi fundamentale au fost incalcate 1.565.275 euro daune morale, daune materiale si cheltuieli. In plus, in 5 cauze care au vizat plangeri in materia protectiei proprietatii (Art. 1 din Protocolul 1 la Conventie), statul a fost obligat de CEDO sa asigure executarea unor hotarari judecatoresti ale instantelor nationale, altminteri, sa acorde respectivilor petenti sume cuprinse intre 200.000 euro si 280.000 euro. (www.luju.ro)

13 COMMENTS

 1. …astea-s cele care au ajuns la CEDO, dar sunt în ţară multe hotărîri care prevede limitarea la curtea de apel unde ţi se dă hot.definitivă şi irevocabilă, deh, avem justiţie în ţară…plăteşte omul de rînd din toate punctele de vedere, mai este considerat şi infractor fără vină în hot. judecătorească…noi suntem victime şi tot noi plătim, halal justiţie!!!

 2. Urlă lupii în pădure precum parlamentarii şi toţi politicienii cînd e vorba de corupţie!!! Cum Doamne iartă-mă, să stopeze corupţia dacă se continuă cu numirile politice în conducerea oricărei societăţi!!! Sunt mulţi numiţi în consiliile de administraţie ale societăţilor!!! Cred din ce în ce mai mult că este o temă de imagine, ştiţi cum se spune,,cîinele latră la stăpîn şi se gudură la străin”, cam aşa se petrece şi lupta împotriva corupţiei, cînd de fapt, sunt scoase cîteva exemple şi grosul continuă corupţia mai mult şi mai bine, că deh, au avut o perioadă să convingă marile puteri străine că lupta a dat roade şi s-a diminuat cu 60-70%(minciuni în statistici şi vorbe prin conferinţele de presă), şi realitatea de pe teren e cu totul alta!!! Dar cum rămîne cu corupţii pdl-ului? Cu ginerică??? CuUdrea şi clanurile B + B, Videanu, Berceanu, cel de la CNAS-pdl-istul care a cheltuit banii din bugetul sănătăţii, şi nu numai??? Se vede şi se dă totul pe micile ecrane, în plus, mai sunt oameni de bine care scriu exact ce se întîmplă în zona lor!!! Jenant!!!

 3. Despagubiri de 1,5 milioane euro pentru incalcarea drepturilor omului? Dacă nici în instanța drepturile omului nu sunt respectate, ce drac de justiție avem in Romania si ce hal de melteni sunt judecatori? O parte din banii ăștia nu are trebui sa-i plătească si judecătorii din România responsabili ?

 4. Dezastru! O rusine de Justitie ca sa nu spun criminala. Trebuie pusa presiune masiva si urgenta pe toti factorii responsabili pentru a fi introdusa obligativitatea sub raspundere directa si personala a fiecarui procuror, de a nu se prezenta in fata judecatorilor cu dosare fara probe absolut solide, incontestabile. Deasemenea, judecatorii sa aiba obligatia certa de a verifica orice dosar depus si sa dispuna respingerea, in cazul in care acesta se bazeaza pe suspiciuni sau supozitii si obligativitatea ca fiecare respingere sa fie insotita de raport negativ la adresa celui ce indrazneste sa vina cu facaturi. Judecatorii sa faca dreptate, nu executii la comanda sau solutii pe banda rulanta ca sa dea bine in statistici! Daca ei prefera varianta actuala, atunci sa plateasca din buzunarul propriu toate despagubirile.

 5. sa plateasca judecatorii,ca au de unde!
  nu vedeti ce declaratii de avere au magistratii si alte specii?

  si curios fapt,toti declara cam la fel, zici ca sunt copiate dupa a lui basau..
  in general cateva sute de mii de euro in conturi,imprumuturi,chestii trestii,case,terenuri si musai bijuterii si zorzoane de alte zeci de mii…binenteles ca asta e maruntis la atatea sute de miliarde furate cot la cot cu basire la care “justitia” corupta a primit partea ei. dar probabil asa isi inchipuie ei o avere decenta,justificabila.

  e o paduchelnitza in justia romaneasca ceva de groaza!

  hai justitia,scoala de te pisa.
  demonstreaza “schimbarea” si luatul tarii inapoi de la jegosii basiti si gusatii scaunari ce au capusat intr-o veselie!

  gata, basau nu mai are imunitate.

  Tu hidra corupta si scarboasa “Justitie” ce ai capatzani ca zegrean lulutza morar etc
  de vrei sa-ti schimbi imaginea trebuie sa te cureti tu mai intai apoi sa cureti tara de tradatori hoti ca bashescu.

  sa vad “Noua Epoca Iohanis”
  cum te sesizezi in legatura
  cu dosarul flota,cu spalarea basita de bani,cu delapidarea a cel putin 100 mlrd de euro ce facu clanul basau, cu subminarea economiei,cu indatorarea tarii la camatari, cu tradarea de tara ce facu dobitocul asta si lichelele sale!apoi mai vorbim de schimbare si luatul tarii inapoi si reconstructie.

  pana atunci sunt de parere ca nu se va schimba nici un pic din jegul si haosul ce domneste pe tara asta blestemata de Bashire
  iar
  locul
  “magistratilor” astia de rahat este alaturi de infractorii criminali ce suprapopuleaza puscariile.

 6. …n-am înţeles, cum să se practice: reaua credinţă sau buna credinţă cînd e vorba de acte fabricate, doar la nivelul omului de rînd şi deloc celor care sunt,,complici” sau,,fabricanţi de acte” pe funcţii directe şi cu dreptul de a lua şi da decizii scrise reale, să nu fie consideraţi de rea sau bună credinţă??? Nu ei au introdus aceste,,manevre” prin hotărîri judecătoreşti, chiar dacă omul nu are nicio vină privind fabricarea de acte??? Poate nici nu a ştiut omul ce s-a aranjat şi culmea, autorităţile au evitat permanent adevărul prin răspunsuri la cereri în scris!!! Trebuiesc toţi să răspundă în faţa legii, dacă nu, sentinţa divină va fi singura soluţie reală!!! (vă pot da locaţiile unde se pot fabrica acte cu succes)

 7. Cand se va recupera prejudiciul produs de la impricinati, si nu de la bugetul de stat? Asta este intrebarea? Cine nu vrea sa-i traga la raspundere materiala pe vinovati? Daca exista o lege sa fie aplicata, daca nu, sa se faca. Este prioritatea prioritatilor.

 8. Suntem la o cotitură uriaşă neagră, dacă ar fi fost bună, trăiam momente de bucurie! Dar, cum să ceri ceva ce crezi că ţi se cuvine prin lege atîta timp cît ai fost în scaun/în funcţie nu ai făcut nimic bun pentru ţară şi popor!!! Scuze Radu!!! Cîteva repere:
  -Caracterul mojic împrimat aproape în irice om politic sau nu,
  -Ura înspăimîntătoare între oameni,
  -Nivelul de comunicare şi exprimare sub orice critică din cauza lor, politicienii care ies pe micile ecrane şi se porcăiesc non-stop
  -Vocabularul limitat din cauză că nu au nicio legătură cu îmbunătăţirea vocabularului, vezi mesajul regelui(scris de alţii) dar coerent, plăcut şi prinde foarte bine maselor, vezi emisiunea de aseară:concertul de pe A3 incredibil de pătrunzător ca transmitere a unui eveniment, dar şi publicitatea impecabilă a colectivului component(abia aseară m-am convins că trebuie să ascultăm şi altă muzică, nu numai urlet, răcnet, bocet, manele,…totul românesc). Felicitări! Pt. transmisie.
  -Expresia figurii/moaca lor, a politicienilor, parcă le e frică de ceva, vulnerabilitatea în colţul gurii, fuga după scaun permanent şi după afaceri non-stop,
  -Vedeţi ce,,minuni” ocupă scaunele de frunte ale ţării, mai mult, se ascund în spatele facebook-ului să nu se mai dea de gol prin moaca lor aparentă,
  -Cum e posibil să ceri casă de la stat, cînd tu ca preşedinte-oricare ar fi el, nu ai avut grijă de proprietatea omului, niciun cuvînt nu ai scos pe gură nici în campania electorală!!! Mă întreb: cum să-i dai casă proprietate fostului dacă poporul nu are siguranţa proprietăţii prin lege??? Doar pentru a stoarce banii , de a sărăci poporul!!! Nu vă e jenă, oricare aţi fi ca politicieni, să cereţi asigurarea obligatorie, să obligaţi proprietarii la placarea pereţilor exteriori, atîta timp cît plătesc impozit şi nu au asigurat dreptul de proprietate prin lege sigură???
  ÎNCĂ CEVA:
  -Cînd au fost cadre didactice profesioniste, le-au anihilat, dînd drumul la fabricile de diplome şi şomeri,
  -Cînd au fost medicii profesionişti, i-au fugărit, au închis spitale şi au deschis cimitire destule, plus fonduri enorme bisericilor, mai ceva ca acum 100 de ani!!!
  -Cînd au fost tratamente pentru vindecarea oricărei boli, au exportat tratamentul şi au importat alte medicamente(cobaii lumii) şi diagnostice, deh, afacere este şi cu viaţa omului, nu?
  -Cînd aveam copiii la grădiniţe statutar şi în siguranţă, au început înstrăinarea clădirilor pe motiv de retrocedare, asta după ca s-au investit destui bani, legal sau nu!
  -Cînd aveam şansa să fie pedepsiţi primarii şi angajaţii primăriilor pentru măgăriile făcute în acte, s-a dat ordonanţă sau lege să nu mai fie traşi la răspundere sub nicio formă! Mai mult, afacerile personale la vedere merg perfect!!!
  -Cînd au intrat tere poliţiştii în infractori, i-aţi dat afară şi aţi dat mînă liberă cu complicitatea voastră politic infractorilor şi infracţiunilor,
  -Cînd am crezut mai tare că legea e sigură, tocmai am primit palma, că aţi schimbat legea în favoarea înfractorilor, HALAL!!!
  -Au introdus şi limita pentru judecată privind anumite infracţiuni, care au distrus sănătatea şi viaţa multor catăţeni ai ţării, abrogate, ori, limită de 1-2-3 ani!!! Cum e posibil aşa ceva cînd tu ai văzut actele după 8-10 ani de la întocmirea lor/fabrici, că nimeni nu a spus adevărul???
  -Întrun an de zile munciţi pînă la 200 de ore, dacă eraţi la un loc de muncă normal, aveaţi contractul de muncă anulat!!! Bă leneşilor cerşetori, nu vă e ruşine cu voi??? Sunt destule de care-mi amintesc, destule rele şi greutăţi făcute cu intenţie acestui popor de 25 de ani de zile!!!
  şi nu numai…la fel cu drumurile-şoselele…vă trebuiau elicoptere şi ţara-i plină de maşini tari la vînzare!!!

 9. domnilor agricultura este ocupatiunea de baza a romanului,daca agricultura este ocupatiunea manuala de baza a romanului nu totdeauna este si ocupatiunea lui MINTALA!

Leave a Reply