Odata cu adoptarea deciziei de alocare a 2% din PIB pentru inzestrarea Armatei Romane in urmatorii 10 ani, mai multe programe prioritare au fost stabilite de specialistii MApN. Ele au fost trimise Parlamentului pentru avizare, iar CSAT le-a discutat si aprobat.

Primul semnal pentru un program major de inzestrare vine din SUA, la putin timp dupa intrevederea Trump-Iohannis de la Casa Alba. Este vorba despre cea mai mare suma cheltuita pina in prezent de Romania in istoria ei moderna pentru un sistem de aparare : rachete Patriot in valoare de 3,9 miliarde de dolari.

Accentele populiste nu vor inceta sa apara in urma acestei stiri. Cateva lucruri ar fi de spus :

 1. Banii sunt din bugetul apararii, ei nu pot avea alta destinatie gen spitale noi, autostrazi si alte lucruri lipsa in societatea romaneasca. Pentru ce lipseste exista bani, dar nu exista pricepere in domeniile amintite
 2. Inzestrarea militara romaneasca a fost grav neglijata in ultimii 27 de ani de politicienii care nu au alocat sume pentru acest domeniu vital. Potrivit rapoartelor MApN, peste 70% din tehnica militara este depasita moral si fizic
 3. Daca tot a existat un acord politic neasteptat intre presedintele Klaus Iohannis si guvernarea PSD-ALDE pentru alocarea a 2% din PIB apararii in urmatorii 10 ani, atunci sa fie cheltuiti cu inteligenta acesti bani. 2% pe 10 ani inseamna 30 miliarde de euro. Din care 15 miliarde trebuie sa mearga pe inzestrare. Programe multianuale, echilibrate pe toate categoriile de forte, dar si negociate politic rational intre furnizori americani si europeni.

Departamentul de Stat al SUA a aprobat posibila vânzare a sistemului defensiv de rachete Patriot către România, inclusiv suport tehnic şi echipamente, costul estimativ fiind de 3,9 miliarde de dolari. Congresul SUA a fost notificat în legătură cu această posibilă tranzacţie în data de 10 iulie.

Defense Security Cooperation Agency a anunţat că Guvernul României a solicitat vânzarea a şapte sisteme Patriot, în solicitare fiind incluse, printre altele, echipamentul de comunicaţii, instrumente şi echipamente de testare, echipamente de suport, generatoare, documentaţie tehnică, echipamente de antrenament, piese de schimb, instruirea personalului, servicii de suport tehnic şi logistic, valoarea totală a programului fiind de 3,9 miliarde de dolari.

Principalii contractori vor fi Raytheon Corporation din Andover, Massachusetts, şi Lockheed-Martin din Dallas, Texas.

Pentru implementarea acestui acord va fi necesar ca aproximativ 30 de reprezentanţi ai Guvernului SUA şi 40 de reprezentanţi ai contractorilor să se deplaseze în România, pentru instalarea echipamentelor, verificarea sistemului, instruire şi support tehnic şi logistic.

“Această vânzare va consolida obiectivele de politică externă şi de securitate naţională ale SUA contribuind la îmbunătăţirea securităţii unui aliat NATO care a fost şi continuă să fie o forţă importantă pentru stabilitatea politică şi progresul econonomic în Europa. Această vânzare va veni în sprijinul nevoii României de a avea propriul sistem de autoapărare şi va susţine obiectivele de apărare ale NATO”, menţionează Defense Security Cooperation Agency.

Instituţia precizează că România va utiliza sistemul de rachete Patriot pentru a întări apărarea propriul teritoriu şi a preveni ameninţările regionale.

Imagini pentru patriot missiles

“Această achiziţie va creşte capacităţile de apărare ale armatei României împotriva agresiunilor şi va proteja aliaţii NATO care adesea se antrenează şi operează pe teritoriul României. România nu ar trebui să întâmpine dificultăţi în a integra acest sistem cu forţele sale armate”, notează agenţia, dând asigurări că nu va fi afectat echilibrul militar în regiune.

Notificarea cu privire la o posibilă vânzare este solicitată prin lege şi nu înseamnă că achiziţia a fost finalizată.

România are în plan achiziţionarea de rachete Patriot, a anunţat în aprilie şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, care a subliniat că ”sistemul Patriot se încadrează în sistemul integrat multi-level de apărare antiaerieană a spaţiului aerian al României”.

Patriot este un sistem de apărare avansat, de tip sol-aer, care poate fi folosit în cazul unui atac cu avioane ori cu rachete balistice şi de croazieră.

Ministrul Apărării de la acel moment Gabriel Leş a declarat, la rândul său, că Patriot este una dintre soluţiile pe care autorităţile române la au în vedere, neexistând o decizie finală în acest sens.

“Patriot este una dintre posibilele soluţii pe care le avem în vedere. Este un sistem foarte bun, un sistem încercat în luptă. Şi un sistem care, din estimările noastre actuale, are un preţ echilibrat. Aş vrea să specific de la bun început. Am discutat până acum şi vom discuta de apărare antiaeriană cu nişte cerinţe operaţionale care să răspundă cerinţelor categoriilor de forţă. Nu avem încă, în acest moment, o decizie luată în acest sens. Toţi spcialiştii şi tehnicienii din cadrul MApN vor fi cei care vor spune că acest sistem sau alt sistem răspunde cerinţelor operaţionale stabilite de către categoriile de forţă. La momentul în care vom avea o soluţie, vă promit că o să venim şi o să o anunţăm public”, a afirmat Leş.

La rândul său, ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, declara la începutul lunii mai că speră ca până la sfârşitul anului SUA şi România să ajungă la înţelegere privind achiziţionarea de rachete Patriot.

”Sperăm că până la sfârşitul anului 2017 să ajungem la o înţelegere în privinţa achiziţiei de rachete Patriot de către România. Este o veste bună”, a declarat Hans Klemm, potrivit news.ro.

Pe 21 martie, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a aprobat o formă actualizată a Programului privind transformarea, dezvoltarea și înzestrarea Armatei României până în 2026 și în perspectivă, a anunțat președintele Klaus Iohannis, care a precizat că prin aplicarea acestui program operatori economici.

Presedintele Iohannis a anuntat care sunt programele prioritare de inzestrare militara.

26 COMMENTS

 1. Domne da nu mai bine importam patrioti direct, de banii astia? Ca nu prea se mai gasesc p’aci.
  Gluma. Sunt bune Patriot. Eran normal sa cumparam de la americani, nu degeaba urla Trump ca nu mai cheltuie cat trebuie UE. Si cand producatorii decarmament american intra in criza se stie ca vin razboaie. Asa ca e bine sa-i tinem fericiti:)
  Da cred ca sunt utile niste sisteme anti-racheta p’aci. Cu conditia sa le manipulam noi, nu “consilieri”.

  • E bine si cu armament dar…
   Da un spital din America nu putem sa cumparam?
   Unul singur de 20 de milioane? Hai 100 milioane ca unde se duc 4 miliarde…

   Asta e marea realizare a lui Iohannis in America . Sa cheltuie patru miliarde. Eu cred ca numai un geniu putea face asta ! Va dati seama cat s-a chinuit Iohannis sa-i convinga pe americani !!!

   • Eu cred ca gresesti. Gindeste-te ca Basexu a imprumutat 20 de miliarde (unde dracu’ s-or fi dus??) ca sa-si asigure imunitatea si impunitatea! Pai Klaun Weber Iohanes Brams e de-a dreptul jmecher daca s-a rezolvat cu doar 4 miliarde!
    Ma rog, daca nu cumva o fi doar prima transa…

 2. Da dar astea le platesti cand le ai in curtea nu ca autostrada lui Nastase….parca Bechtel.Si acum se chinuie sa mai lipeasca cativa km la ceea ce au mai insailat si s-a stricat intre timp

  • Nastase a contractat autostrada. Mai scump dar cel putin a inceput ceva.
   Basescu a blocat tot. Americanii nu au fost platiti si s-au oprit. Americanii nu lucreaza pe datorie ca romanul nostru fricos. Terenurile nu au fost puse la dispozitie.

   Numai ca americanii nu sunt boi ca ai nostrii au clauze si penalizari daca iti arde de joaca cu banii tai si ai lor. .
   Asa ca sub basescu am platit o autostrada de noua fara sa fie facuta si nu din vina lui Bechtel ci a numai a noastra.

 3. Încă o ”reformă/plan de furat/de vândut” cum au fost: SAFI, Caritas, Gelsor, ANRP, în actualitate e Fondul Suveran al ţărişoarei noastre! Şi uite-aşa se pune de încă o lungă perioadă cu plângăceala politicienilor, a numiţilor politic în funcţii(identic cu ceea ce se întâmplă acum privind hăituirea din partea DNA) şi adevărata neputinţă a cetăţenilor români din ţară! Dar tot ce se face acum, se va dovedi adevărata furăciune vândută pe şest prin lege(ca acum 20 ani) fără ca poporul să-şi fi dat consinţământul! Apare o nouă ‘haită’ de escroci care vor distruge noţiunea de ‘nivel de trai’ dar şi anihilarea patriei cu tot cu cetăţeanul român! Dacă îmi permiteţi , aşa zisele fonduri europene cred că sunt tot banii României, par a fi dividente pentru vânzarea suveranităţii, a terenurilor şi a proprietăţii în străinătate…marilor capi ai lumii care trag sforile împreună cu capii României(de asta s-au şi furat banii europeni/au furat cei care ştiau de secretul ascuns)! Se observă o acumulare de mari companii cu bazele sau ghearele din străinătate! http://www.cotidianul.ro/la-un-pas-de-o-constructie-faraonica-303678/
  Şi iar îi găsim pe rând în diferite guverne:
  Tăriceanu implicat ca în acţiunea de concesionare a Insulei Şerpilor!
  Pe Dragnea cu destule care s-au şters din cod civil sau penal!
  Pe nea ocupantul principalului scaun al ţării care are ceva coadă cu aeroportul din Sibiu când fuse primar!
  Cum mama naibii să nu alergaţi în fugă după funcţii şi scaun politic dacă aveţi cozi îngrozitoare?!
  Aţi semnat şi nu vă mai asumaţi când sunteţi descoperiţi!?

  • Preferam ca Congresu sa voteze baterii anticoruptie prin stramutarea Luluti.Partener de vanzare dar nimic concret ca daca ne vin vechituri geaba le iei.Daca iei din pachetul 3 alea’s mai bune da nu la atacul rusilor cu bombardiere ce zboara la nivelul spatiului cosmic ,acolo iti trebe si niste radare moderne altoite cu interceptoare dotate cu arme cu bataie f lunga.La fel osteni romani dotati si antrenati sa lupte in spatele bateriilor,scutului cu sumedenie de paratruperi ipotetici slavi.In razboi asta ataci prima.
   PREFERAM SCUT ANTICORUPTIE SI NU SCUTUL CALIFATU LU LULUTA by Us.

 4. Pai se taie bugetul dna pe cativa ani si se rezolva banii. Decat politie politica, mai bine rachete Patriot.

 5. este cea mai buna veste ref inzestrarea armatei. Nu mai e vorba de barje englezesti de pe vremea corsarilor sau salupe din indiile olandeze. astea sunt rachete adevarate, cumpara si polonezii de 2 miliarde $. Smecheria ar fi ca dragnea, daca tot este iar in Israel, sa obtina implementarea modalitatii/SW israeliene pe sistemele patriot (“Phased Array Tracking Radar to Intercept On Target”), adica Yahalom-ul care a doborat sukhoiul sirian plus drone Hamas, plus, plus https://www.flickr.com/photos/zachievenor/34023661670

  • Sistemul israelian foloseste doar rachete Patriot …radare , sistemele de ghidare , bulkurile sunt din dotarea Israeliana nu folosesc produse americane cu exceptia rachetelor ( care si alea vor sa le inlocuiasca )
   Ale israelienilor sunt statice
   Le instalezi ( ei le au in Golan ) si gata , nu sunt mobile dar sunt Mai performante
   Ca au doborat nu stiu ce echipamente vechi rusesti si iraniene nu AR trebui sa mire pe nimeni …
   Dar de aia AR trebui licitatie …
   Cum spui tu si Israelianii fac asa ceva si europenii BAE cu francezii si italienii
   Dar ca in cazul vechiturilor de avioane , iar platim o taxa de protectie americanilor fara licitatie fara nimic

 6. Daca tot vb de aviatie. Azi A3.ro are un articol in care titreaza “ADEVARUL despre moartea lui Aurel Vlaicu”, dand o poza cu Vuia:)))
  Stiu, e o greseala o sa zica RT. Probabil greseala s-a produs la facultate cand n-au acumulat ceva cultura, zic eu

 7. O problema pe care o vad la treaba asta e riscul valutar, pentru ca PIBul e in lei iar achizitia in dolari. Deci daca aloci 2% din PIB, azi asta face x dolari si te bucuri si angajezi suma asta; dar peste 1-2 ani daca dolarul creste cu 10-20% nu mai ai la dispozitie x ci doar 0’9sau 0’8 din x. Exista desigur tehnici de protectie fata de asa ceva, sper doar ca ai nostri au auzit de hedging.
  O a doua problema e ca chiar daca ai 4 mld dolari la dispozitie anual, nu e smart sa ii dai pe toti intr-o singura directie. Deci plata ar trebui esalonata pe citiva ani, sa mai ramina bani si pentru altele (gen avioane F) dar intr-un mod inteligent, prin achizitie in rate nu prin credit la vreo banca…
  Acuma, sincer, eu cred ca la noi mai exista citiva destepti care sa se ocupe de afacerea asta si sper ca o vor face cu cap. Macar aici sa fie citiva priceputi daca la restul nu ….

 8. Uitaţi ce face hoarda de infractori! Infractorii reali sunt cei care prin lege îşi şterg urmele pentru a fi tot în funcţii! Degeaba se urlă în gura mare: infractorii sunt liberi!
  ”’Guvernul Tudose, proiect ‘BOMBĂ’: Vrea să abroge legea care nu i-a permis lui Dragnea să devină premier”’
  http://www.stiripesurse.ro/guvernul-tudose-proiect-bomba-vrea-sa-abroge-legea-care-nu-i-a-permis-lui-dragnea-sa-devina-prem_1207258.html
  Citez din articol: ”’Guvernul Tudose pregătește un proiect de lege prin care persoanele care au suferit condamnări penale pot face parte din Guvern, dacă au fost reabilitate. Proiectul vine în urma deciziei CCR care spune că pot deveni miniștri persoanele care au fost reabilitate, amnistiate sau dacă fapta pentru care au suferit o condamnare a fost dezincriminată. Proiectul consultat de Profit.ro abrogă Legea 90/2001, care nu i-a permis lui Liviu Dragnea să devină premier.”
  De fapt: e transpunerea in lege a deciziei CCR de acum cateva zile! NU MĂ REFER STRICT LA DRAGNEA!
  De ce doar politicienii să beneficieze de aceste aberante legi şi restul foştilor infractori NU?
  Vedeţi că politicienii îşi fac legi strict în favoarea lor? Ce mama dracu face CCR şi cei care pot contesta la CCR această viitoare lege discriminantă?! Iar vom avea infractorii politicieni în reluare pe liste la vot şi funcţii! Am ajuns ca ţara asta să fie condusă de politicieni infractori prin furt şi escrocherii! Cum să mai fie văzut bine şi pozitiv acest popor şi ţară!?
  🙂 🙂 :)))) ĂŞTIA DIN GUVERN ŞI DIN POLITICĂ AU CREIER ÎN TOATE CAPURILE ŞI CEILALŢI INFRACTORU NU AU NICIUN MILIGRAM!

 9. Doar Spania , Olanda ( acolo e UN upgrade si UN contract Mai sofisticat CA aia nu sunt prosti ) , Germania ( la fel upgrade varianta Veche au vandut-o Iordanului ) si Grecia ( aia au doar rachete si bulkuri ) Mai au in Europa asa ceva …
  De fapt contract cu 7 sisteme doar Emiratele Arabe Unite au mai comandat
  Cu aia ne comparam …
  Nici un offset nici macar o tabla sau un surub made in Romania
  Nici macar nu sunt PAC 3 , in poza voastra apare bulk PAC 2 ( sper sa nu fie asa ceva )
  Sunt mobile ..…Cu CE ne ajuta , Pana ajungi cu El in Iasi trece razboiul ca nu avem drumuri
  Asteptam alte Mig-uri si camioane picate
  Dar avem Sistem American Patriot
  P.S. Sunt curios ce vor zice votantii din Galati care lucreaza la Santierul Naval , ghinion CA Hans Klem nu ii reprezinta si PE ei

 10. Can mergeam la tara la bunica aveam obiceiul sa steangem ce nu avem nevoie si duceam tata venea cu un ciocan ruginit ,zicea -asta merge perfect la garduri,mama isi controla fustele si baticurile,evident nu dadea ceva nou,apoi ne uitam la incaltamintea uzata abea apoi zicea tata:-Auzi,du-te si ia si tu niste pateuri si niste tuica…apoi au murit bunicii in aceiasi saracime,fara cumva sa fie ajutati concret cumva de tot neamul,chiar de satenii si primaru instariti.

 11. Pai de ce le cumpărăm sa apara cu ele ce petrolul si gazele americnilor si autriecilor,industriile de la rusi si indieni,pamanturile agricole de la nemti olandezi arabi,italieni chinezi,francezi britanici, băncile lor ,distribuțiile de enegie de la nemti italieni cehi,padurile s la austrieci comerțul ma refer la cel mare cel puternic si relevant ;de la nemti si francezi,utilitatile publice precum distribuția apei (foarte importanta de la francezi)ce aparm cu rachetelor astea poate ne răspunde cineva zic:)?
  Domnule Radu Tudor astea 3.9 miliarde sunt cumva pretul laudelor si linguselilor lui Trump la adresa noastra sau doar obisnuita taxa de protectie pe care o mai plătim din cand in cand sub forma de contracte pt armament..:))?

 12. Patrick André de Hillerin – Catavencii
  “Până în 1998, România folosea un sistem de rachete sol-aer produs de ruși. S-125 Neva/Pechora. Cu doar 8 ani mai vechi, din punct de vedere al concepției, decât sistemul american Patriot. Totuși, depășit, chiar dacă a cunoscut îmbunătățiri, unele făcute chiar în țări membre NATO, precum Polonia.
  Dar chiar și așa, învechit, pe 27 martie 1999, armata sârbă a folosit exact sistemul S-125 Neva atunci când a doborât un avion invizibil american, F-117 Nighthawk.
  Dar și rachetele Patriot americane folosite în timpul operațiunii Iraqi Freedom, din 2003, au performanțe similare. Astfel, o baterie Patriot a luat la țintă un F-16CJ Fighting Falcon al forțelor aeriene americane, confundând-ul cu o rachetă irakiană, iar pe 2 aprilie 2003 a reușit, totuși, să doboare un F/A-18 Hornet al forțelor navale americane, ucigându-l pe locotenetul Nathan D. White, pilotul avionului.
  Despre slabele performanțe din timpul primului război din Golf nu prea are rost să vorbim. pentru fiecare rachetă lansată de irakieni, sistemul Patriot lansa patru rachete ca să aibă vreo șansă de succes. Chiar și așa, rata de succes a fost de 70% în Israel și de doar 40% în Arabia Saudită. O rachetă Scud irakiană care a trecut fară probleme de sistemul Patriot a omorât 28 de soldați americani într-o cazarmă din Dahran.
  Mă rog, povești. Povești pentru care noi ar trebui să plătim 3.900.000.000 de dolari.”

  • Tare documentatia ta.Imi aduce aminte de greselile americane in RM2 cu soldati parasutati in mlastini franceze inecati spanzurati de propria parasuta si marini bombardati de proprii avioane artilerii si distrugatoare americane.In Irak in perioada in care Busi declara facila distrugere a clanului Sadam si cucerirea Irakului au murit mai multi americani in frendly fire decat omorati de inamic abia apoi urma razboiul de 10 ani cu adevarat .Cu sarbii.Nu bateria a facut diferenta ci racheta.Am inteles ca s-a trimis 3 ce-si cauta tinta termic cu explozie fragmentata.Asta inseamna ca daca dicoyul o elimina mici zeci de bombite explodeaza mai apoi la sute m.Eu am tot zis poti sa ai ce-a mai tare armata din lume cu biplane daca ai cele mai destepte rachete din lume castigi toate razboaiele.Cel mai bine e sa fie pace.Cat despre victime prietenesti-e bine sa marchezi zona cu fumigene colorate sa marchezi GPS locul si sa emiti sunete codate.Atunci chiar de la emotii si exces de zel victime=0.Sa fie pace e important,Lui Dumnezeu nu-i place batalia umana.

Leave a Reply