e773812ab163

Aproximativ 10.600 de locuitori ai României au averi mai mari de 1 milion de dolari, de peste două ori mai puţini decât în Cehia, iar un singur român este miliardar, potrivit unui raport al băncii elveţiene Credit Suisse.
Un număr de 9.449 de români au averi cuprinse între 1-5 milioane de dolari; 721 se încadrează în intervalul 5-10 milioane de dolari; 406 controlează între 10 şi 50 milioane de dolari; 31 se plasează între 50-100 milioane de dolari; 17 au averi între 100-500 milioane de dolari. În plaja 500 milioane de dolari – 1 miliard de dolari se încadrează un singur român, iar pragul de 1 miliard este depăşit tot de o singură persoană.
Astfel, România are 10.626 de locuitori cu averi mai mari de 1 milion de dolari, reiese din raportul “Global Wealth Report 2013” publicat miercuri de institutul de cercetare al Credit Suisse, a doua mare bancă elveţiană.
Cehia figurează cu aproximativ 28.400 de milionari, şi 3 miliardari în dolari, iar Polonia are 44.600 de milionari şi de asemenea 3 miliardari, potrivit raportului.
Numărul milionarilor în dolari din Austria este de aproximativ 205.000, dintre care 5 miliardari.
Statele Unite au cel mai mare număr de locuitori bogaţi, respectiv 13,2 milioane, dintre care 326 sunt miliardari, iar alţi 696 se regăsesc în intervalul 500 milioane – 1 miliard de dolari.
Pe locul al doilea se plasează Japonia, cu 2,65 milioane de milionari şi 16 miliardari, urmată de Franţa (2,21 milioane, 17 miliardari), Germania (1,73 milioane, 46 de miliardari), respectiv Marea Britanie (1,52 milioane, 28 de miliardari).
Italia şi Spania, principalele destinaţii ale emigranţilor români, figurează cu 1,45 milioane, respectiv 400.000 de milionari.
America de Nord a redevenit cea mai bogată regiune din lume pentru prima dată din 2005, datorită revenirii preţurilor de pe piaţa imobiliară din SUA şi creşterii burselor, potrivit raportului.
După 5 ani de creştere economică, averea populaţiei din America de Nord a crescut cu 12% în perioada iulie 2012 – iunie 2013, la 78.900 miliarde de dolari. În regiunea Asia-Pacific a fost înregistrată o scădere de 3,7%, la 73.900 miliarde de dolari, în principal ca urmare a scăderii cu 20% înregistrată în Japonia, unde injecţiile masive de lichiditate derulate de autorităţi au determinat deprecierea puternică a yenului.
Averea populaţiei din Europa a crescut în intervalul analizat cu 7,7%, la 76.300 miliarde de dolari.
La nivel mondial, averea controlată de populaţie a urcat cu 4,9%, la 241.000 miliarde de dolari, potrivit raportului.
Datele includ active nefinanciare, precum locuinţele, şi active financiare nete (conturi bancare, deţineri de acţiuni, obligaţiuni, fonduri de pensii, asigurări etc., minus datorii). Activele sunt evaluate la valoarea de piaţă în monede locale şi transformate în dolari.

28 COMMENTS

 1. Da. Si 10 milioane de cetateni cu pana in 8 clase studii, conform rezultatelor Recensamantului Populatiei 2011, publicate de INS.

  • problema este ca sunt multi cu mai multe clase care stau rau cu logica iar cei cu 8 clase se iau dupa ei.

 2. Cati dintre dansii sunt politicieni sau au legaturi cu politicienii? Ca asa si la mine in oras era un prefect parca care avea un apartament de 34 de mp pe declaratia de avere, cred ca acolo isi tinea muraturile peste iarna. Probabil ca restul averii era pe numele buncii.

 3. eu sint foarte curios de statul de plata al gruparilor teroriste chevron si rmgc asupra “jurnalistilor” media, trusturilor de presa, serviciilor securiste si politicienilor…

 4. Sunt date oficiale bazate pe averi declarate sau aici intra si cele nedeclarate? Banuiesc ca e prima varianta caci la a doua am sta mult mai bine. Pana la urma nu cred ca asta ar fi o problema. Pe mine nu ma deranjeaza cei care au averi mari. Pe mine ma intereseaza sa nu mai fie mai mult de 50% din populatie sub pragul saraciei. Asta e marea problema si nu are legatura cu marile averi. Cum si in privinta salariilor pe mine nu ma deranjeaza salariile sau veniturile asa zis nesimtite. Sunt putine si indiferent cat s-ar taia din ele nu ar ajuta pe toti cei care au salarii foarte mici. Asta ar trebui sa deranjeze. Faptul ca celelalte venituri sunt foarte mici. Nivelul unei tari nu este dat de numarul de milionari sau miliardari. Treaba lor cum le-au facut si nici nu ma intereseaza cum au ajuns la primul milion. Nivelul unei tari este dat de clasa de mijloc, acea clasa de mijloc pe care o ridicase cat de cat guvernarea Tariceanu cu toata opozitia lui Basescu. Tragedia mare s-a intamplat dupa 2009 cand a avut grija Basescu sa desfiinteze aceasta clasa de mijloc si sa arunce mai mult de 50% dintre romani sub limita saraciei, adica mai multi decat erau inainte de 2004. Doar stia el bine dictonul securist: “Un popor sarac si needucat este mai usor de manipulat.” Dar se pare ca a avut efect de bumerang caci prin desfiintarea clasei de mijloc ne-a procopsit Basescu cu un PSD care dicteaza tot acum. Noroc ca a facut si pact de coabitare cu ei.

  • problema este ca sunt multi cu studii care stau rau cu logica,iar cei cu mai putine studii se iau dupa ei.

   • La cei cu studii l-ai inclus si pe Zgonea? Nu de alta dar el asa spunea mai zilele trecute. Ca are noroc cu facultatea facuta, facultate la care cred ca a durat mai mult banchetul decat cursurile, ca nu a ajuns un amarat ca altii. Culmea stii care este? Studiile nu au nicio legatura nici cu logica nici cu averea. Daca te uiti pe lista primilor 10 bogatasi ai lumii vei ramane foarte surprins sa constati ca nu sunt mai mult de 3 cu studii superioare. A fost si un scandal cu ceva ani in urma cand unul dintre ei a fost invitat la deschiderea anului scolar de catre o mare universitate din SUA (parca la Duke University). Iar el s-a apucat sa le recomande studentilor sa invete caci au nevoie de ei si datorita unora ca ei a ajuns el unde a ajuns.
    Iar inainte de ’89 circula un banc: Suna soneria dupa miezul noptii. Sotia deschide usa si vede doi politisti care il tineau pe sotul ei, mort de beat, de brate. Ii intreaba ce s-a intamplat iar politistii ii spun: “Nu s-a intamplat nimic doamna. Ne cerem scuze pt deranj dar l-am gasit pe domnul macelar pe o banca si ne-a rugat sa il aducem acasa. Sotia surprinsa ii intreaba: “Pe cine?” – Pe sotul dumneavoastra domnul macelar sau nu sunteti sotia lui? -Ba da, e sotul meu dar nu e macelar domnilor. E inginer dar asa ii place lui sa se dea mare.
    Din pacate si astazi sunt foarte multi profesori, doctori, ingineri, cercetatori, oameni de cultura carora le este rusine sa spuna ce sunt.

  • Ai dreptate Adrian atunci cand vorbesti de salarii mici, de fapt, de o mizerie de salarii, dar problema nu este numai a politicienilor ci a romanilor insasi, care nu au nici un fel de pretentii de la viata lor, deci nu ii deranjeaza cu nimic cuantumul salarial! Atat timp cat nu ai pretentii de calitate a vietii, atat timp cat nu doresti mai mult decat ai adica, doar subzistenta, nu poti emite pretentii vis-a-vis de salariu !

   • Si asta este perfect adevarat. De fapt facea parte din acel dicton cu un popor sarac si needucat e mai usor de manipulat. Ar fi tragic pentru politicieni sa isi dea seama majoritatea romanilor ca nu doar a avea ce manca inseamna un trai bun. Din pacate cred ca ai vazut si tu ca unii se duc si votaeaza doar pe cei ce le dau un pui, ceva zahar si niste ulei.

    • Crudul adevar este ca nici macar mancarea “lunara” nu o mai pot asigura romanilor, acesti politicieni ! Si mai nasol de atat, este faptul ca viata aceasta mizera pe care o traim NOI, majoritatea romanilor, este “obtinuta” din imprumuturi externe fabuloase ! Adica noi nici nu mancam bine si sanatos, dar mai lasam si copiilor nostrii datorii fabuloase de platit ! Ce fel de generatii denaturate am ajuns ? Ar trebui sa bagam capul in pamant de RUSINE ! Eu stiu bine un lucru firesc dealtfel, cand te doare maseaua te duci la doctor si te tratezi, nu stai in nesimtire si comentand pagubos in speranta ca durerea va trece de la sine ! Durerea de masea apare ca urmare a unei infectii, deci trebuie tratata in cunostinta de cauza, rapid si determinat ! Ei, politica romaneasca a ajuns de mult timp o infectie pentru propriul popor, deci trebuie tratata corespunzator de catre CETATENII sai !

     • Dar de ce trebuie neaparat sa asigure politicienii totul? Pana la urma felul in care traiesc romanii mai depinde si de ei nu doar de politicieni. Sunt de acord ca maseaua stricata trebuie scoasa. Dar de catre cine? Din 4 in 4 ani sunt alegeri deci din 4 in 4 ani ar trebui scoase maselele stricate. Dar cine sunt cei alesi din 4 in 4 ani? Exact aceiasi. Si cine alege? Aici este marea problema. Cand ajung sa castige alegerile primari aflati in inchisoare ce pretentii sa ai? Cand ajung sa declare cetateni de onoare primari aflati in inchisoare mai este ceva de spus? Din pacate societatea este rupta. Unii pe care nu ii intereseaza nimic din ce se intampla in jurul lor si altii care se duc la vot dar aleg pe cei care le dau o punga de malai si un pui. Tragedia este ca acestia sunt din ce in ce mai multi si majoritatea celor care se duc la vot. Asa ca ajung tot la vorba aia cu un popor sarac si needucat este mai usor de manipulat.

 5. De asta sunt si foarte indrazneti,DNAul nu i-a luat in vizor niciodata?Si nu sunt destul de multi, dar,le convine ca la 4 ani sa scoata o suma de bani pentru sponsorizare,apoi sa isi traga dublu-triplu.Propun ca legea electorala sa fie schimbata: alegeri la 2 ani pentru orice,cum gresesc sau nu ii intereseaza de parerea populatiei, sa fie schimbati,asa este legea electorala in tarile civilizate,tarile cu civilizatie reala si legislatie care conteaza in primul rind pentru electori/populatia care traieste pe teritoriul acelei tari.In primul rind populatiei natale sa i se asigure nivelul de trai cel putin decent, la angajare sa fie principali,inaintea oricarui cetatean din alta tara,fiecare angajator sa aduca justificare ca nu exista sau nu gaseste un muncitor specialist pe pozitia respectiva,dupa care,sa angajeze in functie de lege alt om strain.Sunt enorm de multe legi, daca nu toate,care nu sunt in regula si trebuiesc imbunatatite pro populatie,sa tina seama de parerea populatiei de origine,stabila in Romania,ca un stat civilizat real.

 6. In randul milionarilor trebuiau trecute si persoanele cu handicap care sunt CELE MAI BOGATE PERSOANE in umilinte si suferinte provocate de cei care le stabilesc veniturile de maxim 293 lei pe luna si care din 2006 au ramas neschimbate rusine sa le fie la toti care ignora acest fapt ,avand handicap aici in Romania inseamna condamnare la moarte . .

 7. eu totusi am o nedumerire:

  cati locuitori sunt in Romania?

  de ce nu ins nu reuseste sa dea un raspuns clar la o perioada scurta dupa recensamant?

  de ce in iulie 2012 nu erau publicate rezultatele finale ale recensamantului?

  ce trebuie facut ca sa avem si noi niste date aproape in timp real?…

  guvernul nu ar trebui sa rezolve aceasta problema?

  • Date clare exista dar nu se fac publice pentru ca n-ar mai putea fi “jucate” la masa tradatorilor. Eu altceva as intreba Guvernul si anume: daca si de ce datele de identitate ale romanilor sunt stocate in Israel?!

 8. S-or fi transformat sărmanii când de pe vremea cțnd Băsescu a tăiat salarii,pensii,mămicuțe,disponibilizări I a închis spitale

 9. Sunt curioasa cum au facut o avere asa de mare in atit de scurt timp
  in USA, Franta, Germania, Anglia etc.nu a fost o perioada de comunism
  si nici acolo nu poti sa fii milionari intr-o noapte.Daca lucrezi cins-
  tit trebuie 2- 3 generatii. Avem de cistigat din milionarii nostrii?

 10. @Bagi Szekely Anna si nu numai
  Ati pus o intrebare indreptatita. S-a tot spus ca nu este bine sa intrebam afaceristii cum au facut primul milion de dolari. De acord si in schimb imi pun o alta intrebare. Cum de oameni angajati la stat “manageri de meserie” au reusit sa acumuleze averi incomansurabile, in timp ce institutia “manageriata” se scufunda in datorii si falimenteaza, ori se cere o “restructurare” grabnica ?
  Atat am avut de spus. Ne mai miram ca vedem in toate marile orase ale tarii, “viloace” nesimtite (din punct de vedere arhitectoric si al marimii) si masini mult mai “tari” decat in principalele capitale ale Europei.

Leave a Reply