Romania are in 2014 o crestere economica de 2,9 %, in topul economiilor din UE. Aceste cifre ar trebui sa se regaseasca mai serios in relansarea economica prin crearea mai multor locuri de munca si stimularea investitiilor. Scaderea tva la unele produse, scaderea CAS, revenirea salariilor, marirea pensiilor cu 5% – toate acestea sunt masuri guvernamentale ce se regasesc si ele putin in dezghetarea economiei dupa crivatul austeritatii impus de criza si guvernarea Basescu-Boc. Desi rezultatele sunt bune si toti partenerii din UE ne complimenteaza, mai e mult de facut pina cand oamenii sa simta cu adevarat ca sunt suficiente locuri de munca si nivelul de trai devine decent pentru cei mai multi.

Produsul intern brut s-a situat anul trecut la 669,5 miliarde lei (150,8 miliarde euro) preţuri curente, în creştere cu 2,9% în termeni reali faţă de 2013, contribuţii semnificative la creşterea economică având industria (0,9%),informaţiile şi comunicaţiile (0,6%) şi impozitele nete pe produs (0,4%)

Astfel, industria, al cărei volum de activitate s-a majorat anul trecut cu 3,5%, a avut o contribuţie de 0,9% la creşterea PIB, cu o pondere de 24% la formarea acestuia, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică.

Totodată, informaţiile şi comunicaţiile, cu un plus al volumului de activitate de 11%, au avut un aport de 0,6% la creşterea PIB, la o pondere de 6% la formarea acestuia.

O contribuţie pozitivă au avut-o şi impozitele nete pe produs (0,4%), a căror pondere la formarea PIB a fost de 11,5% şi care au înregistrat o creştere a volumului lor cu 3,4%. De asemenea, contribuţii de câte 0,3% la avansul economic au adus categoria Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante, cea a tranzacţiilor imobiliare, precum şi sectorul Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport.

Agricultura, silvicultura şi pescuitul au adus un plus de 0,1% la creşterea economică de anul trecut, la fel ca activităţile de spectacole, culturale şi recreative, reparaţiile de produse de uz casnic şi alte servicii. Construcţiile au reprezentat un sector neutru, cu contribuţie “zero”, precum şi categoria administraţie publică şi apărare; asigurări sociale din sistemul public; învăţământ; sănătate şi asistenţă socială.

Din punctul de vedere al utilizării PIB, cele mai importante contribuţii la creşterea acestuia le-au avut cheltuiala pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei (+2,9%), cu o pondere de 60,9% la utilizarea PIB şi al cărei volum s-a majorat cu 4,9%, precum şi cheltuiala pentru consumul final al administraţiilor publice (+0,6%), cu o pondere de 14,2% la utilizarea PIB şi al cărei volum s-a majorat cu 3,8%.

În ultimul trimestru al anului trecut, produsul intern brut a fost de 198,83 miliarde lei preţuri curente serie brută, în creştere cu 2,6% în termeni reali faţă de aceeaşi perioadă din 2013. Ca serie ajustată sezonier, PIB estimat s-a plasat la 169,5 miliarde lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 0,5% faţă de trimestrul anterior şi cu 2,5% faţă de ultimul trimestru din anul precedent.

 

 

8 COMMENTS

 1. Mama nene, e ca pe vremea lu’ Nea Nicu, cand raportau toti derbedeii recolte record de grau la hectar! Haoleu frateee, parca n-am venea cati bani avem cand bagam mana in propriul buzunar! Astia ne povestesc noua ce viata traim noi! Poate ne mai dau 100 de lei totusi, ca sa nu facem urat! Hotarare de guvern…

  P.S.: In Romania trebuie sa fii putin lichea si coarda umana, ca sa poti supravietui intr-un asemenea rahat de tara.

 2. Domnule Radu,echipa de jurnalisti de investigatie din care faceti parte este una de exceptie;va
  Doresc succes astept cu nerabdare sa se confirme o banuiala care pe masura ce investigatiile
  jurnalistice avanseaza devine certitudine.In ultimii 25 de ani protejate de interese oculte,serviciile
  au ajuns sa detina controlul prin utilizarea discretionara a informatiilor si a metodelor specifice
  De multe ori au impartit informatiile cu mai marii zilei;de cele mai multe ori in folosul lor imediat
  sau ca garantii pentru cand va fi nevoie.In timp prezenta lor a ajuns sa fie o stare de normalitate
  “ei,sant in toate in cele ce sunt…”.economie,cultura,sanatate,politica,aparare,diplomatie ,si sunt
  constienti de aceasta realitate,sunt multi si nu ne vor binele;ei sunt dusmanii din interior.Li se opun
  un numar de mic de adevarati patrioti:jurnalisti,politicieni,analisti economici sau politici,academicieni
  omeni de cultura,justitiari.Reprezentantii Bisericii si ai Armatei au alte prioritati ei nu vor sa vada sau
  sa inteleaga ce se intampla.Dvs,in afara investigatiilor prin care demascati mecanisme prin care
  Grupuri de interese au furat Romania reusind sa o aduca de la o tara bogata la o colonie populata
  Cu cei mai saraci locuitori din Europa,aveti DATORIA de a gandi si pasii urmatori .Poporul trebuie
  sa inteleaga prin ce a trecut si sa participe activ la deciziile care ii vor influenta viata
  Va doresc sanatate si putere de munca

 3. Dar diaspora vrea regresarea economiei. Ca de aia a votat impotriva cresterii economie si se pozitioneaza alaturi de Udrea.

 4. Principalul contributor la bugetul de stat este Petrom. Oare cifrele astea au tinut cont de ultima raportare facuta de Petrom acum o saptamana? Nu de alta dar anuntau o scadere a profitului pe 2014 de 40%. Si asta in conditiile in care pretul titeiului a inceput sa scada doar din August cu minim in Decembrie. Oare ce se va intampla cu principalul contributor la bugetul de stat in conditiile in care nu se intrevede o crestere semnificativa a pretului titeiului in 2015? Cand au facut bugetul la ce pret al titeiului au estimat ei? Nu mai spun ca industria extractiva si nu numai este pe butuci. Mii de someri, societati care se inchid sau recurg la reduceri salariale, etc. Dar la noi vad ca e o veselie maxima in a imparti bani de la buget si a face raportari si calcule total eronate si fanteziste. Tare ma tem ca in cazul in care pretul titeiului va ramane la fel pana in vara nu le va ajunge bugetul actual mai tarziu de luna Septembrie. Dar ei tot cresteri ale economiei raporteaza in conditiile in care cea mai mare companie din Romania ca cifra de afaceri, numar de angajati si contributii la bugetul de stat raporteaza scadere de 40% pe 2014, scadere ce va continua si in 2015. Cred ca ne-am intors la raportarile ceausiste cu productiile la hectar si cincinalul in 4 ani si jumatate. Apropo! Vanzarile Dacia in Europa au inceput sa scada. Germania anunta 17.5% scadere a vanzarilor la ei.

 5. Sa faci ceva bun nu este asa usor ca ce poti sa faci rau.O casa o darami intr-o jumatate de zi ,iar apoi iti trbuie un an sa o construiesti la loc,asta daca ai cu ce.Dar,din pacate,mai exista si lucruri care nu se mai refac niciodata,viata si timpul pierdut al omului. Dar de asta,cu unele exceptii, tot el,omul, se face vinovat.

Leave a Reply