Rusia transforma bazinul Marii Negre intr-o zona de perpetua agresiune militara, de amenintare directa pentru tarile riverane. Aflata la doar 300 de km de tarmul romanesc si implicit de Flancul Estic al NATO, peninsula Crimeea, anexata ilegal de Rusia, devine o fortareata plina de armament rusesc.
Dupa invaziile militare din Georgia 2018 si Ucraina (est) in 2014, anexarea ilegala a Crimeei si inarmarea pana in dinti a peninsulei sunt dovezi palpabile ale agresivitatii militare a Rusiei, tara ce pune in pericol lumea civilizata, aliatii din NATO si UE.
Pericolul este urias, iar efortul aliat de intarire a apararii in Romania si alte tari NATO trebuie sa continue intr-un ritm sustinut. Rachetele Patriot trebuie sa ajunga si sa fie operationalizate in 2019, rachetele HIMARS cat mai curand posibil, iar numarul de avioane F-16 sa creasca serios si rapid.
Zilele acestea are loc la Washington o intalnire cruciala intre conducerea Armatei Romane si cea a Pentagonului. Rezultate foarte interesante ale dialogului Fifor + gen Ciuca cu James Mattis le veti afla aici cat de curand ! #WEARENATO
Rusia a desfăşurat în Crimeea un al treilea divizion – subunitate – de rachete mobile sol-aer S-400, a anunţat vineri un purtător de cuvânt al Flotei ruse din Marea Neagră (cu baza la Sevastopol), Aleksei Rulev, citat de agenţia de presă TASS.
Noua subunitate de rachete sol-aer S-400 Triumf a fost instalată în Evpatoria, pe coasta vestică a Crimeei, permiţându-i să monitorizeze zona de vest a Mării Negre, pe o rază de 600 km, acest sistem având o rază de interceptare a ţintelor aeriene de 400 de km la o înălţime de până la 30 de km.
Potrivit presei, Rusia va putea astfel monitoriza zona dintre Bosfor şi Odesa şi părţi din Turcia, Bulgaria, România, Republica Moldova şi Ucraina.
O sursă din cadrul complexului militar-industrial rus a declarat vineri pentru RIA Novosti că un al patrulea divizion va fi desfăşurat în curând în Crimeea, în apropiere de localitatea Djankoe.
‘Toate regimentele de S-400 de la Eupatoria, Sevastopol, Feodosia şi Djankoe vor fi acoperite de rachete sol-aer ‘Panţîr-1S’ cu rază scurtă de acţiune. Obiectivul principal al acestor unităţi vizează respingerea unui atac masiv aerian la o distanţă de până la 400 de kilometri de peninsulă’, a indicat sursa citată de RIA Novosti.
S-400 este destinat interceptării la mare distanţă a rachetelor balistice şi de croazieră, a bombardierelor strategice şi a altor tipuri de avioane, dar şi atacării ţintelor terestre.
Prima subunitate de S-400 a fost instalată în ianuarie 2017 în Feodosia, iar a doua a intrat în serviciu în ianuarie 2018 la Sevastopol.