Lansarea proiectului Neptun Deep nu va avea loc mai devreme de prima jumătate a anului viitor, dar orice amânare complică ecuaţia producţiei interne de gaze naturale în contextul în care Marea Neagră este singura soluţie a României de a creşte cantităţile extrase în următorii 10 ani, scrie zf.ro

“Am devenit operatorii blocului Neptun Deep la începutul lunii august după finalizarea tranzacţiei dintre Romgaz şi ExxonMobil. Am construit o echipă puternică pentru proiect, aşa că mergem înainte. Dar avem nevoie de câteva clarificări legate de anumite reglementări privind piaţa liberă şi cum vor fi ele aplicate. Puteţi să înţelegeţi cu siguranţă că în contextul actual este foarte important să ştim cum va funcţiona piaţa în legătură cu această investiţie“, le-a spus Christina Verchere, CEO OMV Petrom, analiştilor cu ocazia prezentării rezultatelor de pe primele nouă luni. Verchere a mai precizat că între timp părţile lucrează la procesele de achiziţie pentru a aduce mai multă claritate în legătură cu costurile asociate proiectului, precizând că decizia finală de investiţii ar putea fi luată la mijlocul anului viitor, scrie zf.ro.

De la mijlocul anului, producţia internă de gaze a depăşit-o lunar pe cea din 2021, inversând practic tendinţa vizibilă în prima jumătate a anului. Evenimentul major care a schimbat dinamica întregii pieţe a fost lansarea producţiei de gaz nou din Marea Neagră în cadrul proiectului Midia Gas Development (MGD) al americanilor de la Black Sea Oil & Gas (BSOG).

În primele nouă luni ale anului, producţia de gaze din România a ajuns la 6,7 miliarde de metri cubi, în uşoară creştere faţă de nivelul de 6,68 miliarde de metri cubi din perioada similară a anului trecut, arată datele furnizate de Transgaz, compania naţională de transport al gazului natural.

Inversarea de tendinţă este un eveniment important în contextul în care din 2017 producţia de gaze a României a scăzut constant, de la 10,7 miliarde de metri cubi până la 8,6 miliarde de metri cubi anul trecut, un nivel istoric de mic.

Singurul lucru care a schimbat pentru moment această tendinţă este lansarea producţiei din proiectul din Marea Neagră Midia Gas Development (MGD) al americanilor de la Black Sea Oil & Gas (BSOG). Primele molecule de gaz nou din Marea Neagră din proiectul BSOG au intrat în sistem în iunie, scrie zf.ro.

Cu gazul din Marea Neagră, datele Transgaz arată că producţia internă va fi la nivelul anului 2031 de 112,7 TWh (10,6 mld. metri cubi) faţă de 97,6 TWh (9,2 mld. metri cubi) anul acesta. În 2030, consumul de gaze al României ar urma să se ridice la 103,4 TWh (9,7 mld. metri cubi).

Fără gazul din Neptun Deep din Marea Neagră, producţia României în 2031 va fi de 57,6 TWh (5,4 mld. metri cubi) în 2031, caz în care România va importa aproape jumătate din necesarul de consum.

 

Leave a Reply