De mai bine de o luna, mass media semnaleaza disfunctionalitatile grave din vamile romanesti. Cozi imense, control extrem de greoi, sistem informatic la pamant, cantare pentru camioane defecte. Totul cu piciorul pe frana.
Romania ar fi trebui sa fie azi tara prin care trec milioanele de tone de grau din Ucraina spre Europa, Orientul Mijlociu, Africa.
Din pacate, Ministerul Finantelor si ministrul personal n-au fost deloc atenti la semnalele media. Chiar daca Vama e cam stat in stat in MF, rusinea pe care o genereaza lucrul prost facut, tipic romanesc, a trecut granitele.
Ne bat obrazul pana cu fratii nostri mai mici si (mult) mai nevoiasi ca noi, de peste Prut. 

Iata comunicatul de la Chisinau :

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit astăzi cu o delegație a Camerei Deputaților din Parlamentul României, în frunte cu Ion-Marcel Ciolacu, Președintele Camerei Deputaților. Discuția s-a focusat pe situația dificilă regională, creată ca urmare a războiului din Ucraina, precum și pe agenda bilaterală.Șefa statului a mulțumit României pentru sprijinul oferit țării noastre de-a lungul anilor, inclusiv pentru ajutorul nerambursabil de 100 de milioane de euro, agreat în cadrul ședinței comune a Guvernelor de la Chișinău și București din februarie, și cele 10 milioane de euro, anunțate la Conferința de la Berlin din luna aprilie a.c..Membrii delegației române și-au exprimat susținerea pentru aspirațiile europene ale țării noastre, menționând că astăzi în România există un consens al tuturor forțelor politice pentru parcursul european al Republicii Moldova.

Președinta Maia Sandu a menționat că Republica Moldova își dorește să continue buna cooperare cu România, în special prin proiecte în domeniul infrastructurii de transport, a celor care vor consolida securitatea energetică a țării sau vor aduce noi investiții. La fel, șefa statului a solicitat intervenția cât mai rapidă a autorităților de la București pentru a debloca și a fluidiza traficul de mărfuri la frontiera moldo-română, unde în prezent, din cauza sistării rutelor tradiționale de transport, s-au făcut cozi kilometrice de camioane.

PS :

Suntem rupti in figuri cu miliarde, PNRR, digitalizare si alte vise. In realitate, faci 5 ore Constanta-Bucuresti, in loc de 2, pe Autostrada A2 in weekend pentru habarnismul de la Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere, cu 4 santiere deschise in plina vara.
Iar vamile din #Romania au deja o faima inspaimantatoare in toata #Europa. Nici macar cand e razboi la granita noastra nu ne putem misca mai bine.
Romania are o glazura subtire onorabila, dar sub ea e putreziciune majora. In orice domeniu ce tine de administratia centrala sau locala. Mergem pe avarie, scoatem fum, e parbirzul spart si chiuim de bucurie.

Leave a Reply