Atacurile de tip ransomware au crescut anul acesta cu 60% faţă de anul trecut, în timp ce atacurile de tip malware au cunoscut un trend în urcare cu aproape 1.650%, iar cele de spargere a infrastructurilor IT&C au un trend de creştere cu peste 600% în decursul anului acesta faţă de anul trecut, relevă date guvernamentale analizate de Profit.ro.

Potrivit documentului analizat de Profit.ro, ”în creştere cu peste 60% faţă de anul 2022 au fost identificate atacurile ransomware, în urma cărora au fost distribute aplicaţii malware cu capabilităţi de criptare/ştergere/modificare date”.

”În principal sunt în derulare periodică ”campanii de phishing/scam care vizeazà diverse instituţii precum Poliţia Românã, Interpol, Europol, Directoratul de Securitate Cibernetică (DNS), diverse bănci, servicii de streaming (Netflix), companii de curierat (DHL, Fan Courier, Poşta Română etc.), concursuri false (Catena, OMV Petrom, Lidl, eMag etc.), anunţuri din partea unor furnizori de servicii medicale”, cu scopul principal de a se colecta ”date relevante despre cardurile bancare ale cetãţenilor, date utilizate ulterior în tranzacţii financiare frauduloase”, se arată în document.

Potrivit SRI, “Spațiul cibernetic este un mediu caracterizat de nesiguranță și asimetrie, cu riscuri și amenințări care se încadrează printre cele mai recente la adresa securității naționale și internaționale”.

Cine sunt cei care ataca cibernetic România :

  • persoane sau grupări de criminalitate organizată care exploatează vulnerabilitățile spațiului cibernetic în scopul obținerii de avantaje patrimoniale sau nepatrimoniale;
  • teroriști sau extremiști care utilizează spațiul cibernetic pentru desfășurarea și coordonarea unor atacuri teroriste, activități de comunicare, propagandă, recrutare și instruire, colectare de fonduri, etc., în scopuri teroriste;
  • state sau actori non-statali care inițiază sau derulează operațiuni în spațiul cibernetic, în scopul culegerii de informații din domeniile guvernamental, militar, economic ori al materializării altor amenințări la adresa securității naționale”.

    Multe institutii publice din Romania au sisteme informatice vulnerabile, cu echipamente vechi, informatii depozitate pe servere nesigure si programe anti-virus slabe ori inexistente

    O stire de ultima ora publicata de Directoratul pentru Securitate Cibernetica :

Cercetătorii au observat o campanie de hacking în curs de desfășurare care vizează conturile LinkedIn pentru deturnare și pentru a fi folosite ulterior pentru inginerie socială, șantaj, colectarea de date și deteriorarea reputației.

Atacatorii par să exploateze informațiile de conectare scurse sau să folosească bruteforce pentru a încerca să obțină un număr semnificativ de conturi LinkedIn.

După compromiterea conturilor nesecurizate necorespunzător, hackerii schimbă adresa de e-mail asociată cu una asociată serviciului ”rambler[.]ru”.

Conform Google Trends, în ultimele luni a existat o creșetere cu 5000% a căutărilor legate de hackurile și recuperarea contului LinkedIn.

Utilizatorii sunt îndemnați să adopte măsuri proactive pentru a-și consolida eficient conturile LinkedIn împotriva activităților malițioase.

Leave a Reply