Aceasta analiza a fost lansata de academicianul Dinu C Giurescu la emisiunea Punctul de intalnire-Antena 3, duminica 7 Octombrie 2012.

România sub directivele Comisiei Aliate de Control (1944-1947) şi ale Comisiei Europene 2012

I. Prin Convenţia de Armistiţiu (12 septembrie 1944) România a fost pusă sub autoritatea Comisiei Aliate (Sovietice) de Control, formată din reprezentanţii URSS, SUA şi Marii Britanii.

„Comisia Aliată“ a fost un superguvern care a decis în chestiuni importante ale politicii interne a statului român. A intervenit de repetate ori pentru impunerea unei decizii conform cu vederile sale.

Dintre aceste intervenţii două sunt de reamintit cu precădere:

1. Măsurile de dezarmare a tuturor unităţilor militare române din interior la finele lunii februarie 1945. În acest fel Comisia Aliată a asigurat condiţiile de bază pentru impunerea unui guvern procomunist (6 martie 1945), în urma ultimatumului prezentat Regelui Mihai de către Andrei Ianuarievici Vîşinski, comisar adjunct al afacerilor externe al URSS, venit la Bucureşti la 27 februarie 1945.

2. Comisia Aliată de Control a invitat pe ton ultimativ pe Regele Mihai (iulie 1946) să semneze legea electorală pentru alegerile parlamentare generale. Legea, elaborată sub directivele lui Lucreţiu Pătrăşcanu, ministrul PCR al justiţiei, a desfiinţat Senatul şi a deschis portiţe multiple pentru fraudarea rezultatului alegerilor, ceea ce a şi avut loc.

II. Opiniile Comisiei Europene impuse pe un ton ultimativ României în iulie 2012 prezintă asemănări evidente cu procedeele Comisiei Aliate de Control din 1945-1946.

Astfel:

a) Fixarea abuzivă de către Comisia Europeană a unui cvorum pentru referendum, a asigurat reinstalarea în funcţie a preşedintelui suspendat al României.

La fel, prin comandă externă, s-a impus României în 1945 un guvern controlat de PCR.

Tot prin comandă externă s-a impus unui număr de 7,4 milioane de alegători reinstalarea unui preşedinte suspendat.

În octombrie 2012 oficialii ai Comisiei Europene recomandă guvernului de la Bucureşti să procedeze în aşa fel încât să desemneze ca procuror general şi ca şef al DNA persoane agreate de Comisia Europeană. Ce alte directive vor mai urma?

*

Amestecul fragrant în politica internă a României în 2012 este similar în esenţa lui cu acela al Comisiei Aliate de Control în 1945-1946.

Acad. Dinu C. Giurescu, 7 octombrie 2012

 

88 COMMENTS

 1. Radule sa ne fie cu perdon.Atunci era dupa razboi trupele Sovietice erau stationate la noi trupe pe caree Ceausescu a reusit sa le scoata din tara. Singura tara estica fara trupe Rusesti pe tritoriu noi am fost.Nu prea aveai ce sa faci.Dar acum cine l-a pus pe Pontache sa accepte 50+1 cine ii pune sa accepte aceste impuneri.SLUGARNICIA LOR ,LIPSA DE DEMNITATE ,FUDULIA SI PROSTIA DIN BOSTANUL LOR CA ,CAP AU DOAR IN ARTEA DE JOS.Deci vina e a lor ca nu-i PROST CINE CRE CI ACEL CARE ACCEPTA.Hai sa nu-i mai scuzam.

  • Cine l-a pus? Iti spun eu ce l-a pus sa accepte, DRAGOSTEA DE TARA, pe care multi nu o au, ba mai mult, o urasc si de aceea le este greu sa inteleaga gestul lui Ponta.

 2. Slaba cu spume emisiunea. Dupa ce ati aburit poporul ca pleaca. basea acum o dati cu anii 40. Fun.
  Ideea e asa: cine a inteles a inteles, cine nu…nici nu va intelege. Cu cat incercati sa pareti mai inteligenti, cu atatt pierdeti mai mult. Think.

  • Emisiunea a fost caracterizata de cele doua elemente :
   subiectul si invitatii . Subiectul a fost beton , caci
   numai studiind intens ISTORIA ~ poti evita sa nu repeti
   mereu aceleasi greseli !… si sa-ti reglezi strategia .
   (tine de o cultura generala elementara sa pricepi asta)
   Cat despre invitati , felicitari d-lui Radu Tudor pentru
   invitarea celor doi profesori univ. ~ istorici , sant
   doua personalitati remarcabile , prea valoroase ca sa-i
   discutam noi , pe care ma bucur ca am avut sansa sa-i ascult …
   Asa ca , prietene , esti pe langa rau de tot !
   + pace tie !

 3. O emisiune care trebuia urmarita cu mare atentie de multa lume. O stralucita lectie de istorie, oferita de distinsii invitati.
  A fost confirmat faptul, daca mai era necesar, amestecul brutal in treburile interne ale Romaniei anului 2012, o similitudine cu a anilor ’45-’46.

  • Si uite cine voteaza in Decembrie … unul care crede ca :
   … ” Slaba cu spume emisiunea . ” ce sa mai comentam ?
   probabil ca e pp-dd-ist , caci altfel nu se explica …

 4. Paralelismul facut de Prof.Giurescu vine in timp util spre a construi respingerea factorilor de ocupatie: nu veti reusi insa efectul integral de respingere, fara analiza in profunzime a tratatelor UE – mai ingraditoare de libertati, cu fiecare noua publicatie a fiecarui nou tratat – pe care numai Prof Dr Jurae Schachtscneider, de la Univ din Nurnberg a putut-o rezuma, dupa executarea unei munci de analiza de titan, analiza asupra subtilitatilor, ascunzisurilor si contradictiilor unor documente juridice proaste , de mii de pagini, necitite integral de nici-un factor de decizie al EU!!!NOTA BENE: NIMENI NU LE CITESTE INTEGRAL,CACI SUNT DE NECITIT, CI DOAR LE ISCALESTE!!!, nici aici, nici acolo, si in nici-un caz ele nu-s citite de fufa cu hartii in buzunar de la Sorbona de azi inscaunata peste IOROPA LOR( Sorbona produce doctorate calitativ identice celor ale lui Ponta Kovesi Udrea etc – intrebati-l pe Robert Faurisson Le Blog Inofficiel! De la el aflati exact ce-i La Pauvre Sorbonne d’aujourd’hui, care ci ca i-a dat doctoratul trotzchistei Redding, in “umaniste”!)
  VA ROG MULT TRANSMITETI-I ASTA DOMNULUI ACADEMICIAN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!, care stie sigur si nemteste si care va sti sa-l aprecieze pe Prof Schachtschneider la justa lui valoare!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  INTRUCAT SCHACHTSCHNEIDER ESTE INCONTOURNABIL PENTRU ROMANIA DE AZI!
  INDIFERENT DE CE DECIZIE LUATI DUMNEAVOASTRA: SA-L IGNORATI, SA-L STUDIATI IN TACERE SAU LA MODUL CINSTIT SI CURAJOS: SA-L ADUCETI LA CUNOSTINTA ROMANILOR!
  Depind prea multe de ce faceti Dumneavoastra cu aceasta emisiune, ca sa ignorati continuturile efective ale tratatelor a ceea ce Vladimir Bukowski aseamana -pe buna dreptate – cu o EUSSR.
  AVETI O RESPONSABILITATE SUPREMA IN A AJUTA ROMANII SA PRICEAPA CE LI SE PREGATESTE!
  Feriti-va sa asimilati acuza manipulatorie de “nationalism”!
  Ea este o toporishca total uzata: nici-un om care se respecta nu se mai lasa ingenunchiat( cum s-a lasat tonta) de astfel de calomnii nerusinate cd isi cere drepul legitim de a cunoaste legea adevarata si de a-si apara securitatea personala si a tarii sale, lucruri ce stau stipulate clar si in “drepturile omului”:” DREPTUL LA VIATA SI DREPTUL LA SIGURANTA PERSOANEI SUNT DREPTURI ALE UMANITATII” , (NU ALE OMULUI!) m-a corectat candva Parintele Calciu-Dumitreasa; Dumnezeu sa-l odihneasca, avea dreptate!
  NOTIUNEA DE “DREPTURILE UMANITATII” ESTE MULT MAI VECHE,SI ESTE CEA CORECTA, chiar daca displace plastografilor de azi.
  Si ramane de nedepasit.

  • … ce poti sa mai scrii , dupa ce citesti asta ? mut !
   Oare Ponta si Antonescu realizeaza ??? Dupa ultimele
   doua emisiuni ale lui Radu cu dl.prof.Giurescu si dupa
   postarea anterioara , incep sa realizez ca noi , acum ,
   traim aceleasi clipe “istorice” ca in 1944 ~ 1946 ! O , da !
   nu e vorba de pozitivul sau negativul acelor “clipe” ,
   ci de importanta istorica si politica a lor …. pentru
   prezent dar mai ales pentru urmatoarele decenii ! acum ,
   in aceasta vara , toamna si iarna 2012 , se scrie istorie …
   pentru natiunea romana !!! Da-le Doamne un gram de luciditate
   si patriotism liderilor USL , macar in al doisprezecelea ceas !

   ESTE CLAR CA U.E. DUCE PRESIUNI URIASE PENTRU DEZMEMBRAREA
   UNITATII SI SUVERANITATII ROMANIEI ! …

   ROMANI , FAPTUL CA U.E. L-A INSTALAT INAPOI CU JAPCA PE ILEGITIM ,
   NU VA SPUNE NIMIC ??? TRECETI PESTE DOCTRINE , SIMPATII , URA ,
   SAU ALTE NIMICURI EFEMERE SI DESCHIDETI OCHII , DACA NU PENTRU VOI ,
   MACAR PENTRU COPIII VOSTRI !!! CINE IL MAI SUSTINE PE ILEGITIM
   SAU PDL , ESTE ORI INCONSTIENT ~ IRESPONSABIL , ORI TRADATOR !!!

   • Super mesaj catre romani! Asa trebuie procedat, Titus, sa fie trezita lumea din letargia asta . Trebuie sa intelegem toti ca de noi depinde viitorul copiilor nostrii, al nedezmembrarea tarii. Pe-alde Basescu nu-i intereseaza, pot trai si ei si urmasii lor oriunde pe planeta asta! Sunt plini de bani, cu conturi doldora prin Elvetia! Avem timp sa le aplicam corectii USL-istilor dupa ce vor forma noul guvern. Felicitari pentru cum ai ,,citit,, ce vor astia, ,,europenii,, si nu numai, sa se aleaga de tara noastra !

    • buna nimabe ,

     au scris disperarea si dracii din mine , ca s-a ajuns aici …
     pe masura ce trec zilele , pe masura ce analizez mai mult
     diverse comentarii si urmaresc emisiunile lui Radu cu dl.Giurescu
     de Duminica seara (care-mi plac cel mai mult dintre celelalte A.3) ,
     inteleg cat este de “groasa” situatia Romaniei ! … si atunci
     cum sa nu urle sufletul in mine ??? cand vad cata naivitate si
     incultura la mase si cata ipocrizie si tupeu la politicienii PDL !…
     crezi ca n-as dori sa-mi creasca copiii(am doi baieti) in tarisoara
     asta ??? evident c-as vrea , dar … mi-e cam teama de viitor …

 5. Am ajuns in situatia in care cetatenii romani trebuie sa suplineasca lipsa barbatilor de stat. Sunt sigur ca nu exista cetatean simplu, nu securist sau politician care sa nu fie patriot. Suntem nevoiti sa ne amintim mereu numai de adevaratii romanii care au trait acum 100 de ani. In 20 de ani societatea romaneasca nu a reusit sa propulsese nici un om de stat cu adevarat patriot si asta din cauza securismului desentat. De ce toti sunt niste lichele sau momii?

 6. 1. Prin 1994 spuneam cunoscutilor mei: “aflam ca razboiul rece s-a sfarsit; ceea ce nu aflam e ca la fel ca orice razboi, si acesta are invingatori si invinsi. Priveste in jur sa vezi daca noi aratam a invingatori.”

  2. In etapa pregatitoare pentru aderarea Romaniei la UE au existat 2-3 voci care sustineau ca ar fi mai bine sa ramanem neutri. Acele voci nu au razbatut printre vocile miilor de entuziasti pro-aderare.

   • De exemplu Adrian Paunescu era unul dintre sustinatorii neutralitatii Romaniei, mai ales in razboiul NATO-Serbia. Atunci il avea invitat in emisiune pe Adam Puslojić, mi se pare ca si pe Razvan Theodorescu… si isi pusesera si tintele in piept… Domnul CTP se contrazicea cu domnul Liiceanu, pentru ca Liiceanu vroia ca de pe teritoriul Romaniei, trupe NATO sa atace terestru Serbia, stiindu-se ca atunci peste 80% din populatia tarii era impotriva atacarii Serbiei de catre NATO.
    Am cautat o emisiune cu Paunescu si pe Youtube sunt niste mesaje. Uitati-va si voi in ce hal era facut acest patriot roman (indiferent ce orientare politica avea sau nu avea). Cititi si va minunati. Apoi sa-mi spuneti daca nu seamana cu o postare PDL-aca ceea ce a scris un asa zis telespectator:

    “un homosexual propagandist, asta este acest lingau obraznic! nu e poet, e un gunoi!

    zdreanta de nevasta-sa a ucis 3 oameni, el a scapat-o ca era senator! rusine acestui basinos impertinent!”

    • cine a scris asta despre marele poet Adrian Paunescu
     este un antiroman , un incult si un retard , cat despre
     “intelectualul” G. Liiceanu , nu merita sa-l comentez ~
     este un basist la fel de ieftin ca si H.R.Patapievici …
     (candva i-am admirat si respectat , recent ~ m-au dezgustat)

 7. Extraordinara emisiunea! Felicitari! Poate ca un om politic devine OM de STAT cand are girul unui Rege! Cum altfel cand in politica la varf a fost sovieticul Iliescu sau este camatarul Basescu?

 8. acum e mai degraba o paralela intre :

  -2012/era Bashita,(de neinteles!,absurdul prostia hotia si-a dat mana peste tara)

  -si epoca uneia dintre domniile fanariote.

  una dintr-alea..rusinoasa, nasoala,dezastruoasa,tradatoare,fara nimic bun.

  asta e mai degraba fatza de post-ww2 cand ne-a inghitit rechinu’.

  similitudini cu sec17: infrastructura,dezastru ca natie si in primul rand:

  dragomanul manelist Basau!

  ce a fost uns “domnitor” PE fATZA,IN MOD VETUST SI FARA RUSINE SAU RESPECT FATA DE O NATIE SUVERANA,CA PE VREMURI!,DE CATRE INALTA POARTA DEMOCRATICA!

  dupa ce a luat in bot dispretul a 8milioane de oameni,satui in sfarsit de inselaciune si bataie de joc.treziti “din pumni” cum s-ar zice.

  pai daca e asa..basau impus..atunci

  eu zic sa-l spanzuram pe basau.si udrea si monikkaia si tot mormanul de umflati paraziti apoi ce o fi o fi

  • “” …eu zic sa-l spanzuram pe basau.si udrea si monikkaia si tot mormanul de umflati paraziti apoi ce o fi o fi . “”

   Oh DOAMNE , TREZESTE-I PE ROMANI !
   Nu de spanzuratori avem nevoie , alea erau ok prin anul 1700 …
   nu de crime ~ de razbunare ~ de alt rau , avem acum nevoie ! …
   Nemernicii aia din PDL sau base , trebuie INLATURATI si judecati !
   DA ! dar nu razbunarea este ce ne trebuie acum , CI SOLUTII
   PENTRU SALVAREA ROMANIEI DE LA PIERDEREA SUVERANITATII !!!
   (Noi stim ba sa lingem in popon de nu mai putem , ba sa impuscam ,
   sau sa spanzuram pe acela pe care l-am lins … Mi-e acru ! …)

   • da,da nu razbunare.nuuuuu.lasa sa mai treaca coishpemii de ani poate de mor singuri de bogatie si batranete ca sa-i pedepseasca dzeu pa lumea ailalta.iara noi cat om mai tarai peaici sa ne lingem pe … ca un caine batut trebuie,ca de obicei, acum cand nenorocitii astia bashiti ne-au adus in evul mediu cu hotia si tampenia lor de ghertoi cu aere de boieri si au transformat “statul” in clan manelist de ne-AU TERMINAT COMPLET pe decenii.ce justitie nene? visezi? scoal de te culca.

 9. Ati ajuns la vorba mea. U.E. este noua Uniune Sovietica. Atunci cand Adrian Paunescu, in emisiunile sale de la o anumita televiziune o spunea raspicat cand inca nu eram membri ai U.E., era criticat si facut in toate felurile de toti marii democrati si pro-occidentali. Slugile occidentului si-au facut treaba. Au distrus o tara intreaga si nimeni nu-i trage la raspundere.

 10. 1.raminerea Romaniei in ue si nato, ne aduce noua cetatenilor mai multe avantaje decit dezavantaje?
  2.are rost sa acceptam fara spirit critic politicile birocratilor ue, renuntind la DEMOCRATIE si SUVERANITATE statala?
  3. clasa politica autohtona, POLIARHIA, ne mai reprezinta pe noi alegatori sau reprezinta doar politicile unor colosi bancari si coorporatisti, politici ce sa regasesc in directivele de birocratilor ue?
  4. am devenit noi, cetatenii Romaniei, septel in inventarul citorva mari banci si cooporatii si tocmai guvernantii au uitat sa ne-o si spuna?

  OARE NU ESTE MOMENTUL IN CARE SA SE SUPUNA UNUI REFERENDUM DACA MAI DORIM SA RAMINEM MEMBRI UE SI MEBRI AI ALIANTEI NATO?
  OARE NU REPETAM PE ALTE COORDONATE ERORILE ANILOR 1939-1944?

 11. Sa vina americanii: “Celebrul rapper american Coolio şochează hotelierii de pe litoralul românesc. Cântăreţul nu a plecat de la Constanţa cu mâna goală, ci cu toate băuturile din minibarul hotelului în care a fost cazat. Artistul a fost văzut de angajaţii clubului în care a concertat cum a cărat, într-o faţă de pernă, sucuri, sticle de şampanie scumpe şi tequila, în valoare de peste 700 de euro.”
  Sursa: Realitatea

 12. Aiuritor si deplorabil ! Sa compari Comisia Aliata din `44 cu Comisia Europeana din 2012 , cu o comunitate bazata pe legi si principii clare in care singuri am vrut sa intram , chiar daca eram cu mucii la gura si nenorocitii aia de europeni , ne-au primit mai mult de mila …….

  Urita este batrinetzea , cind nu mai judeci normal si iti compromiti intreaga viata pentru citiva banuti aruncati in mila si scirba de niste propagandisti de partid …….

  Am mai vazut un astfel de biet om , care si-a dat cinstea pe rusine , chiar inaintea parasirii acestei lumi ……. domnul O. Paler !

  Pacat , mare pacat ! Si pentru acesti bieti intelectuali disperati de nevoi materiale – care-si calca in picioare , pe bani , principiile pentru care au luptat o viatza de om dar – mai ales – pentru cei care le cumpara (pe bani putini si jegosi) onoarea !

  • HAHAHA Care legi care principii?.Legiile si rincipiile sant pt FRAIERI si NAIVI.Adica catei.Am intrat pt ca pungasii de politicieni nu au facut un referendum iar inainte sa fie cinstiti cu Romanii sa le spuna ascunzisuriile perfide si amagitoare a Europei sovietice cu fata de curva demoncratica.Ne-au primit din interes nu din mila.Cu niste politicieni adevarati la ciolan am fi putut sa fim departe.Ce-i al nostru sa fie al nostru .Norvegia nu este in UE si o duce bine.Pt ca au avut lideri destui de inteligenti sa nu-si bage tara in CURUL numit UErssr.Tara fara datorii cu creante de miliarde de incasat.Cea mai bogata ca zacaminte din UE afara de Rusia.Tineri inteligenti,1300 intreprinderi bune rele dar erau doar remodernizate trebuiau.Piete de desfacere si relatii cu tariile Arabe bogate in petrol,China care venea ca un tavalug economic.Eram parliti e dracu.Asta v-au bagat in cap oliticienii post-lovilutionari pt a avea scuza sa faca ce au facut.Iar unii sa zica uau asa e .Ce politicieni grijulii avem si de mare clasa.,banditeasca binenteles.

  • Care ,,principii,, si care ,,legi,, ??!! Astia ne-au fortat sa incalcam legile si constitutia tarii, sa inghitim o adaugare la lege prin substituirea parlamentului de catre CCR , care a impus cvorumul fara sa aiba drept de legiferare!!! Cine le da lor dreptul sa ne oblige sa incalcam procedura ROMANIEI de numire a procurorului general si a sefului DNA, pentru a-i asculta pe ei? Daca numirile se vor face dupa indicatiile lor, incalcandu-se legile tarii, orice roman poate formula plangere tot la ei, la CEDO, pentru incalcarea legii si va castiga garantat! Tu, ,,basistule,, , accepti sa fie calcata in picioare tara ta si suveranitatea ei, doar pentru a apara un nemernic care si-a vandut si ,,scula,, pentru zece dolari ?! Mi-e greu sa inteleg, sincer! A disparut intr-atat sentimentul de iubire de tara?…

   • Completare: comisia aliata avea competenta care-i permitea sa ne dicteze, CE nu are acest drept si, pe langa asta, nu a facut-o plenul comisiei, ci capii ei, incalcand flagrant Constitutia Europeana. In ceea ce-i priveste pe cei doi profesori si felul cum i-ai catalogat, mi-e rusine mie sa citesc ce ai scris tu despre cei care detin atatea cunostinte cat n-ai reusi tu in nici zece vieti sa asimilezi!!! Mi-e rusine ca esti roman, de aceeasi natie cu cei doi neasemuiti profesori!

  • “”….cu Comisia Europeana din 2012 , cu o comunitate bazata pe legi si principii clare in care singuri am vrut sa intram , chiar daca eram cu mucii la gura si nenorocitii aia de europeni , ne-au primit mai mult de mila …….””

   Care legi ? care principii ? care-s valabile numai pentru cine trebuie si cand vor ei ??? care-s facute sa ingradeasca drepturile celor mici si slabi si sa favorizeze doar statele mari ?

   Ca am vrut singuri sa intram ? multi n-au vrut , s-au multi habar n-au avut ce inseamna … si in ce se baga … a fost simpla manipulare …

   eram cu mucii la gura ??? asta crezi tu , basist mucios , mila meriti
   tu , nu poporul roman care a suferit atata !!!
   Ah , chiar mi-ai produs scarba , tradator imputit …
   ori veniti cu argumente valabile , ori duceti-va dracului …

   Ii faci tu pe dl. Giurescu si pe dl. Paler ~ bieti batrani disperati ??? vai de capul tau starpitura , nu ai tu neam de neamul tau adunati la un loc , ” seva ” cat aveau acestia intr-un cuvant ! … esti
   chiar retardat daca ai tupeul sa-i comentezi pe acesti intelectuali
   inegalabili ai ultimelor decenii ! … Cine ma , tu ? Vai de tine …

   VEDETI FRATILOR CINE SUSTINE PDL ul SI PE basescu ??? IATA UN SPECIMEN DE BASIST ULTRAS ORDINAR , CARE SIGUR VA MERGE LA VOT !

  • @Domnu’ “basist”, afirmi cu suficienta si inconstienta portocalie.“nenorocitii aia de europeni , ne-au primit mai mult de mila”. FALS. Ne-au primit, impotriva propriilor lor reguli ( conditia de aderare era un PIB de minimum 60% din PIB-ul mediu al UE ), datorita pozitiei geo-strategice si de frica sa nu cadem in sfera de influenta a Rusiei, si nu in ultimul rand datorita bogatiilor acestei tari (pamant agricol, munti, minerale, petrol, gaze, ape minerale, etc., etc. ).

 13. Americanii si west europenii sunt perfect nesimtiti! Totutsi, nu si-ar fi permis chiar atat de multe abuzuri daca nu deveneam un fel de terra deserta sub mandatele lui Basescu; zburda toti pe aici dupa cum vor si serviciile freaca menta sau chiar le fac jocurile.

  Cert este ca, daca ne reintroduc vizele in tarile UE, va trebui sa luam in considerare foarte serios iesirea din UE. Vize nu, bani nu, democratie nu, atunci ce primim de la Marea Uniune Europeana? Cred ca nici iesirea din NATO nu ne-ar aduce dezavantaje geo-strategice daca am avea niste politicieni care sa stie sa joace bine cartile. Adeseori pretuiesti ceva doar cand nu mai ai, cand pierzi acel ceva.

  • EVIDENT CA TOT CE VINE DE LA UE , ESTE O MARE TEAPA !
   Insa ai subliniat ceva f. ok : Liderii UE nu si-au
   permis niciodata atatea , ca in mandatele lui basescu …
   F. CORECT ! SUB TARICEANU NU SE INTAMPLAU ATATEA SI
   SA STITI CA TREBUIE SA RECUNOSC CEVA : NICI SUB UN ILIESCU ,
   NU CRED CA SE INTAMPLAU CHIAR ATATEA !!! …

  • nu de iubire e vorba, e vorba de bani, de aia america isi trimite aici, ambasador un nenorocit de de lobbyst coorporatist, deh avea si obama de dat sinecuri, si de aia acum luam epave de avioane din portugalia, ca trebuie sa pupam si condurul lui baroso…. in rest ramine cum am stabilit, udrea… virgina, madam macovei… morala, baseasca cea mica… intelectual normala, ponta … curajos si vertical, antonescu… poliglot si basescu, abstinent. sa gindim pozitiv, ce mama ma-sii!

 14. Nu UE si nici SUA nu sunt vinovati pentru situatia din Romania.Au si ei “contributia” lor(destul de mare),DAR daca am fi avut si noi niste lideri care sa le mai si spuna “NU,PANA AICI”…macar din cand in cand…alta ar fi fost situatia acum.
  Nu avem conducatori,nu avem oameni de stat,avem doar niste baieti care fac pe rand rocada la ciolan.
  Si e si normal sa fie asa,intr-o tara in care se taie in carne vie si oamenii ies in piata sa danseze pinguinul.Pana nu vom intelege ca NOI ii toleram pe EI si nu invers,nu se va schimba nimic in bine…in rau sunt convins ca se va schimba.
  Daca dau in tine si tu nu spui nimic,inseamna ca nu te doare,ba poate chiar iti place…si normal ca voi da in continuare din ce in ce mai tare.
  Din pacate inca sunt mult prea multi oameni care se amagesc si care au impresia ca e vreun politician roman care nu are somn noaptea si sta si se gandeste la bunastarea romanilor.

  Politicienii din tarile civilizate nu sunt foarte diferiti de ai nostri…in schimb au FRICA de poporul pe care-l pastoresc.
  FRICA de mase face diferenta dintre noi si ei(la noi nu exista nici frica,nici popor).Pana nu vom realiza asta,vom fi calcati in continuare de toti analfabetii si de toate curvele.

  • “”Pana nu vom intelege ca NOI ii toleram pe EI si nu invers,nu se va schimba nimic in bine… “”

   ABSOLUT DE ACORD !!! Politicienilor nostri , nu le mai este frica
   de mase , de popor ! … ( ca de rusine oricum nu era vorba …)

 15. In concluzie, marile puteri ar trebui sa-si schimbe tactica. S-a invechit si pe deasupra ,se invata la istorie.

 16. O constatare. Multi tampiti pe lumea asta, dar multi de tot.
  N-avem incotro trebuie sa-i suportam si pe ei, numai ca, dupa ce sunt tampiti sunt rai si dusmanosi.

  • Nu pot sa fiu de acord cu aceasta paralela atunci am fost o tara invinsa la terminarea razboiului iar acum santem cu un pas in UE iar ce s-a intamplat la referendum a fost o eroare a USL care s-a pripit ca o fata mare si nu a pregatit prin ministerul afacerilor externe aceasta actiune.Nu inteleg cum a putut sa omita faptul ca in UE predomina PPE aliatul PDL si nici macar grupurile socialistilor si liberalilor nu le-au informat cum trebuie ca au fost luate prin surprindere si au reactionat anemic si foarte tarziu.Fac o remarca la grupul socialist care este foarte arogant si de loc loial socialistilor din Romania muterea congresului la Bruxel spune totul iar schimbare lui Marga se impunea de urgenta sper ca actualul ministrul sa se rodeze mai repede si sa fie f combativ si convingator pe latura externa care sub guvernars PDL a fost un dezastru.

   • Actiunea USL s-a bazat pe surpriza ,daca statea sa pregateasca si sa vorbeasca cu barosso sau reding ,probabil ca numai avea cine sa-l suspende-gasea securistul metode de ai impiedica .Sigur ca nu am reusit dar batalia continua si trebuie sa aratam pe 9 dec. ca stim ce vrem si ca asta e vrerea cetatenilor .Ce e asa de greu de inteles ca orice ar fi facut PPEistii nu ar fi fost de acord si tot aolo am fi ajuns.Trebuie sa cistige USL alegerile ,sa numeasca prim ministrul si totul se va schimba ,ptr. ca dupa alegeri nici macar PPEistii nu vor mai putea sa odea cotita,dar ptr. asta trebuie sa stringem rindurile,sa lasam “obiectivitatea” si nemultumirile in perioada de precampanie si campanie(avem timp dupa) altfel vor cistiga alde monica ,preda si neamtu.Referendumul nu s-a terminat ,se va termina dupa 9 dec. ,daca nu intelegem asta vom ramine cu basescu la butoane.

 17. “O zona monetara in jurul Germaniei si o alta care sa regrupeze statele in criza, pentru a evita saracirea tarilor din sud.”
  Sursa: Antena 3
  Cum ramane cu sacrificiile romanilor ? Cum ramane, cu valorile occidentale, cu nivelul de trai, cu privatizarile, cu statul de drept PDL-ac si cu toleranta fata de extremistii unguri ?

 18. Mie-mi place cum ies aia de la TVR in strada. Unde au fost aia de la TVR cand au iesit oamenii in strada si cand il dadeau doar pe Basalau pe post ? Asta de ce nu-i intreaba nimeni ? Da, ar trebui sa fim solidari cu toti protestatarii din tara, dar ei cu cine au fost solidari cand dadeau cifre mult mai mici cand prezentau numarul manifestantilor din Piata Universitatii ?

 19. Domnule Tudor,

  va multumesc!!!
  Ati spus aseara in emisiunea Dvs distinsilor oaspeti ca Ponta sa zimbeasca mai putin (si sa lucreze mai mult, se subintelegea)
  Mi-a placut mult, fiindca si eu v-am scris asta, acu´citeva saptamini
  Si a fost pe dreptate, oamenii asteapta rezultate si successe in combaterea coruptiei, sint satui de vorbe si, mai ales, de zimbete “inocente” ale lui Ponta

  Salutari din Germania

  • Bine ca zimbeste si nu hahaie.Pe bugetul lui boc multe nu poate face ponta si totusi a facut,sigur ca sint si greseli dar sa avem rabdare sa-l vedem dupa 9 dec. daca il vom vedea ca se pare ca unii dintre VOI v-ati sucit ,v-a gasit acum (mai sunt 2 luni) obiectivitatea.E chiar de ris cum unii de-ai nostrii cind critica se trezesc cu Ponta in gura dar cind lauda ,lauda USL eventual liberalii(intre noi fie vorba ,liberalii ar trebui sa fie cei mai vocali(Antonescu) ptr. ca au mai multa libertate politica decit Ponta.Cine il critica pe Ponta ca nu e batos cu merkel ,barosso ,reding si toata gasca ,dind exemplu Poloniei cred ca habar nu are ce a fost si cum si-a construit Polonia statutul privilegiat(si cind erau comunisti aveau mare trecere in vest).Sa nu uitam ca sint catolici si au dat un PAPA.Dupa ce vi dupa basescu care a supt la licurici(POLONIA nu a supt)e greu sa te dai dintodata cocos.

   • Hei Gigi,

    hau´ab!
    Nu ti-am scris tie, dupa cum poti, probabil, citi
    Ma adresez lui Radu Tudor

    Salutari

    • Hi Amalia ,

     (binn froh da ich auf deutsch schreiben kann , sonn’st
     vergesse ich alles , habe zehn Jahre lang dies nicht bennutzt )

     Glaubsst du das er ” hau’ab ” versteht ?…
     der kann nicht mal auf rumaenisch richtig lesen …

     Gruess ,
     Titus

     • Hallo Titus,

      warum ich “hau´ab” geschrieben habe, ist um ihn nicht auf Rumänisch zu beleidigen. Ich kann es nicht leiden, wenn die Leute so viel Blödsinn erzählen.So viele Dumheiten kann man selten lesen wie hier.
      denn beleidigen & schimpfen, das können die Rumänen ganz gut :-;
      viele Grüsse

     • Hallo ,

      Wie sieht’s Rumaenien aus von dort ? hasst du mit andere Leute
      darueber geredet ? Ich denke von drausen kann Mann besser ,
      obiektiver ansehen , als von hier wo die Leute nur dunn und negativ
      denken … Ich habe langsam satt von diese ganze scheisse ,
      bedauere sehr das ich im Jahr 2000 nach RO zurueckgekerht binn ,
      nach zehn Jahre im Deutschland … ich wollte doch hier leben ,
      aber mit diese gauner , kann Mann hier nicht bleiben …
      Gruess ,

     • buna, Titus,

      ti-am mai scris un mesaj in germana, dar a fost sters
      Cum e vazuta Romania din Germania?
      Asa cum stiti si cum transmite si mass-media, romanii nu prea au o reputatie bune in Germania. Insa nemtii diferentiaza si trateaza obiectiv situatia, stiind prea bine ca “sint romani si romani”.
      Reputatia fiecaruia in strainatate si-o face singur.
      Pacat ca te-ai intors in Romania, atita coruptie e de nesuportat.
      Salutari
      “amalia”

 20. Superba emisiune si superba paralela. Felicitari. Spuneti, pe buna dreptate. “Amestecul flagrant în politica internă a României în 2012 este similar în esenţa lui cu acela al Comisiei Aliate de Control în 1945-1946.”As mai adauga ceva. In 1945 Romania era o tara ocupata, cu tancuri si trupe rusesti pe teritoriu. In 2012 Romania este tot o tara ocupata, bancile straine din Romania, bancile creditoare si FMI, BE, etc. inlocuind cu success tancurile ( o metoda moderna de a ocupa o tara ). Unul din parintii fondatori ai Americii, John Adams, spunea : “Sunt douã metode de a cuceri şi de a înrobi o naţiune. Una este prin sabie. A doua este prin îndatorare. ”.

  • Cine a indatorat tara ,cine a supt la licurici?Treptat trebuie sa cistigam credibilitatea dar nu prin artag ,prin falsa demnitate ci cu calm ,cu diplomatie pina cind vom putea sa recistigam respectul.Intrarea in NATO si UE au fost doua mari proiecte la care au subscris majoritatea politicienilor si a fost posibil sa realizam acest salt .Poate nu eram pregatiti dar nu pot fi de acord ca am fost primiti de mila ci datorita resurselor(umane ,materiale ,geopolitice)dar si vointei unor oameni politici constienti -Coposu ,Iliescu Nastase si Constantinescu .Acum nu avem proiecte de anvergura desi ele exista si pot canaliza si mobiliza acest popor(agricult. superioare ,investitii mari in infrastructura ,sanatate ,invatamint ,reducere decalaje ,asanarea economiei de evaziune ,inv. in justitie,etc,etc.)

 21. astia in 20 de ani au omorat si gonit oamenii mai ceva ca “regimul de trista amintire” din 47 incoace.si asta doar cu hotia si ghertosenia lor au facut,nici n-au avut nevoie de arme.

  in special regimul Basalau.cel mai odios din istorie.au reinviat boierii fanarioti imblaniti si luxosi ce erau ca lacustele.

  odios regim nu atat ca violentza cat…nici nu stiu cum pot sa-i zic..o rusine pt. Natia asta ca a ajuns acest manelist cu nume de ras si cireada lui in fruntea tarii.

  nici macar nu ne-a fost impus pana la referendumul asta,cand Inalta Poarta a Democratiei ni l-a bagat inapoi cu barosu de unde l-am bashit

  binenteles cu largul concurs al guvernului USL..dur ca diamantul..transant…usl.. USL e plin tot de aia cu caftane.rus.alti urati deastia.general izmana cu tadatorii lui etc.ei normal trea sa fie legati si la bulau de mult..nu nene,”aliante strategice” se fac cu ei.

  cum l-au gasit pe Bashescu asta dupa revolutie..poetu nepereche s-a gandit ca stie el unu bun de ministru pe nume Bashescu,iliescu,roman ..cine dracu?

  si… mai romani!,nu mai alegeti deastia ma.bashescu?da-o dracu de treaba.cu putin research oricine vedea ce era cu kktu asta inainte si dupa revolutie

  • eh alegeti ce vreti,usele,peddle,besele,etc.tot degeaba.nu exista solutie.daca va intrebATI.pur si simplu asa va decurge viata pana la disparitia totala a tarii asteia.

 22. exista tribunalul poporului? ca avocatul poporului exista stiu,e o porcarie inutila ca sa mai manance si aia niste bani multi,precum tot statul asta.

  si chiar daca ar exista asa ceva,..cum judeci tradarea de tara,cine?cine sunt incoruptibilii,sfatu batranilor sau ce? cum?

  vedeti? e fara iesire.cerc.vicios. doar daca….uite acum la tv:basalau cu cartarascu lui “aproape clasic in viatza” asta e “presedinte”?…hai.. spuneti-mi ca n-ar fi destul de convingator exemplu astuia falfaind atarnat de un catarg pe casa poporului ca sa intre boala in gusati?

 23. Ca intotdeauna, este o placere sa ascult si sa vad pe dl. academician Dinu Giurescu la emisiunea ” Punctul de Intalnire”. Impartasesc intru totul parerea domniei sale referitoare la jocurile facute de catre “Marile Puteri” in defavoarea Romaniei, atat in trecut cat si in prezent. Daca vom continua sa plecam capul, vom fi zdrobiti in continuare. Actualul Guvern ar trebuii sa ia atitudine! Daca le este frica ca vom fi expulzati din UE, cu atat mai bine! Eu nu-mi doresc sa fiu intr-o alianta unde Romania este tratata ca o colonie si nu ca un aliat!

  • Stii Carla ,

   m-am gandit si eu des la posibilitatea solicitarii
   unui Referendum de iesire din UE , dar nu e viabil …
   1. De expulzat ~ dupa atitudinea lor din ultima perioada ,
   este exclus ! nu vor sa renunte la noi ci sa ne domine maxim !…
   2. de facut un Ref.national de retragere , slabe sanse cu clasa
   politica actuala …si nici poporul … este inca confuz …
   3. de iesit cumva politic , cum spuneam ~ nu cu politicienii
   acestia si nu cu gradul nostru actual de indatorare ! … santem
   atat de dominati economic (cam 70 % din economie nu ne mai apartine)
   incat nu mai putem misca in front ! … Deci , e putin cam tarziu …
   Acum , poate singura solutie , prin lideri patrioti (vedea~i~as)
   sa infranam incercarile lor de dominatie , imixtiune si de destramare
   a suveranitatii tarii noastre . Atat ! …

 24. Noi nu stim ce documente secrete a semnat baselu in cei 8 ani .Nu stiu daca ati retinut momentul in care parasea Palatul Cotroceni in vara cind a fost suspendat si hahaia ca Antonescu nu are acces in biroul cu dosare secrete.Atunci s-a retinut doar idiotenia cu butonul 3 si cine ar raspunde la el. Dar cred ca importat ar fi ce documente secrete a semnat si unde ne-a adus. Mai este o faza cind a mers Ponta la Consiliul Europei
  cind tot hahaind demisul a spus ca Ponta habar nu are de ce se vorbeste acolo ca nu-s importante documente semnate ci heheei ce se vorbeste asa pe nesemnate ceva abscons ceva cu cedare de suveranitate.Poate sau sigur Ponta stie dar nu poate spune sau stie cite ceva de aceea a fost de acord cu toate ticalosiile lui barosu et comp.Tot asa a fost si dupa augut 1944 cind romanii nici nu stiau ca au statut de tara invinsa nici acum nu stim ca avem statut de colonie cum spune dl Serbanescu asa de des .

 25. “Tara de secaturi, tara minora, cazuta rusinos la examenul de capacitate in fata Europei… Aici ne-au adus politicienii ordinari, hotii improvizati astazi in moralisti, ministrii care s-au vandut o viata intreaga, deputatii contrabandisti… Nu ne prabusim nici de numarul dusmanului, nici de armamentul lui, boala o avem in suflet, e o epidemie infricosata de meningita morala”.

  Octavian Goga, 1916

 26. dap.de aia Octavian Goga e poet si eu un iepuroi batran.o chintesenta la toata polologhia mea facuta de el hat cu un secol in urma.macar am ajuns la aceiasi concluzie ca el.mai putin “Planul Madagascar”.ala era cu evreii,eu cu Gusatii si Bashitii.nu in madagascar,aici nene aici,la canal pana crapa

 27. Eheeeeee !! Mi-a facuyt placere sa vad citi “oameni noi” a reusit Ceasca si PCR-ul sa nasca in tzara asta !

  Nu ma supar ca m-ati injurat ca la usa cortului , probabil ca multi dintre voi , fanaticii USLasi , chiar sunteti urmasi ai tziganetului de pe aceste meleaguri, IN FRUNTE CU SEFII COLORATI ai PSD-ului !

  Si , sa mai stiti ceva , voi astia , cu nationalismul vostru primitiv si incult , care va considerati traitori (deja) intr-o “colonie” a UE : e nasoala rau , comunitatea asta europeana , care va “subjuga” …. dar este buna – al dracu de buna – daca ati muncii pe citeva mii de euro pe luna , la ei in ograda …. asa-i ?? Ca doar d-aia TOTI POLITICIENII pe care-i alegeti (si pe stinga si pe dreapta ) de 20 de ani , isi tot trimit odraslele sa invetze si sa locuiasca in nenorocita aia de UE !

  Cit despre limbajul unora dintre voi , atit puteti voi , astia , “SLUGILE” UE !!

  • “” Nu ma supar ca m-ati injurat ca la usa cortului , probabil ca multi dintre voi , fanaticii USLasi , chiar sunteti urmasi ai tziganetului de pe aceste meleaguri … “”

   Nici macar nu ai fost atent la unele postari ale noastre ,
   ca sa vezi ce atitudine avem fata de tigani … deci asta
   cu tziganetu’ pica ! fanatici USLasi … unii ma acuzau ca
   atac USL ul … deci si asta pica ! … cam 99,9 % din ce-ai
   scris pica , pentru ca … aberezi … urat de tot ! Argumente O,OO !
   prietene , daca vezi ca admin. e cuminte si te lasa …
   te rugam noi frumos : lasaneeeeeeeeeeee !

  • @un “basist”
   Draga domnule “basist”, nu ma intereseaza apartenenta dumitale politica, puteai sa fii ”diaconist” si tot nu m-as fi suparat. Ceea ce ma deranjeaza este atitudinea anti-nationala pe care o afisati. Eu nu inteleg, de ce dumitale, ca si unora dintre conationalii nostri “va pute” tot ceea ce este romanesc, pornind de la produse agricole, industriale, de larg consum si terminand cu cele de aparare, culturale etc. In postul de mai sus, ridicati in slavi UE, pentru salariile indestulatoare pe care le ofera cetatenilor romani. V-ati pus vreodata intrebarea cum sunt tratati acesti cetateni in afara granitelor tarii? V-ati gandit vreodata ca muncile facute de romani intr-o anumita tara din UE sunt de fapt refuzate de cetatenii tarii respective pentru ca sunt considerate a fi josnice si prost platite? Ar trebuii sa mai meditati la proportia intre ceea ce ne ofera UE si ceea ce suntem obligati sa facem.
   Eu imi iubesc natia si nu consider ca respectul si dragostea aratata Romaniei sunt desuete. Nu va place tara in care traiti? Granitele sunt deschise!Eu vreau sa traiesc intr-un stat care este respectat. N-am nevoie de “sultanul” Barosso sau de “baronesa” Redding sa dicteze peste vointa poporului roman. Am fost 50 de ani calcati de comunism si nu-mi doresc sa avem stapani cu fata noua, fie ei UE, Rusia sau SUA!

  • Cetateneee, chiar te cautam. Poate rezolvi tu problema cu Şeicul Omar Bakri, un lider islamic extremist sirian, stabilit în Liban, care a declarat într-un interviu pentru cotidianul bulgar 24 Chasa că România, la fel ca Bulgaria, este o ţintă pentru terorişti. Toata lumea este razna… sic…

 28. nu stiu cati oameni noi a facut ceasca,ii prefer pe aia manelistilor cu aere de lord englez, dar dupa revolutie s-a dezlantuit adevarata fire a majoritatii roma’lor..prosti,rai , hoti,lasi samd

  basescu,mru,bok..astia nu sunt “prelucrati” de ceausescu,astia sunt nativi ..fiecare pe domeniul sau

 29. Bai, fraierilor, fiti fericiti ca un academician, doctor istorie, va poate impartasi din experienta acelor vremuri tulburi. Bineinteles fiecare este subiectiv in felul sau, dar intodeauna trebuie alese lucrurile esentiale.
  Mai exista un personaj, astazi foarte discret si retras, care ne-ar putea impartasi multe din istoria recenta a Romaniei, MSR Mihai.
  Sunt un republican convins, dar faptul ca sunt contemporan cu ultimul rege al Romaniei, unul din actorii Marii Conflagratii Mondiale, unicul in viata, imi creeaza un anumit sentiment de mandrie.
  Un ilustru istoric, profesor al MSR, spunea: “Un popor care nu isi cucoaste istoria este ca un copil care nu isi cunoaste parintii” – Nicolae Iorga.

  Nu mai aruncati cu noroi, Pamantul Patriei geme si foarte multi au timp de o bascalie ieftina.

  • “” Un popor care nu isi cunoaste istoria , este ca un copil care nu isi cunoaste parintii … ” – Nicolae Iorga. “”

   m-a uns la suflet asta … daca ar putea macar jumatate
   din romani sa priceapa asta , s-ar subtia numarul basistilor ! …

 30. @carla
  Zi-le carla, zi-le. Doar atat, dac-am fi mai cu frica de Dumnezeu, poate ne-ar fi mai bine tuturor.

  • @Anonimul
   As adauga la cele spuse de tine, ca un dram de decenta, respect pentru sine si pentru concetatenii lor, nu le-ar strica celor ce gandesc, aidoma “basistului”.

 31. Eu cred ca marea noastra problema este aceea ca nu mai avem intelectuali de talia lui Manoilescu, Iorga, Vulcanescu….Invatamantul este cazut, or asa cum arata invatamantul astazi asa va arata societatea maine. Ceausescu a pus in fruntea tarii pe puturosii si betivii satului, astazi ii avem, in marea majoritate pe copii lor, aceleasi caractere si apucaturi pe care nici o diploma nu le depaseste rasadul ii tradeaza

 32. Sa profitam cat mai mult de prezenta dlui Giurescu, pe cand il vei invita si pe dl. prof. univ. Mihai Dinu? Fii convins ca este un erudit si un mare roman demn de inaintasul dsului Mihail Manoilescu. Poate ne povesteste despre “Etica politica”

Leave a Reply