România susţine un rol crescut al NATO în regiunea Orientului Mijlociu şi în activitatea de combatere a terorismului, a declarat, vineri, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

El a făcut această afirmaţie la Bruxelles, înainte de reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate.

Pe agenda întâlnirii se regăseşte situaţia din Iran şi Irak.

“Este o întâlnire foarte importantă, pentru că dă Uniunii Europene oportunitatea de a se implica în rezolvarea acestei crize. Aş fi preferat ca această întâlnire să fi avut loc mai devreme săptămâna aceasta, deoarece, cu cât acţionăm mai repede, cu atât suntem mai eficienţi. Dar este important să avem întâlnirea, deoarece în ultimele zece zile am avut evoluţii îngrijorătoare în regiune”, a adăugat Aurescu.

Şeful diplomaţiei române a apreciat că discursul de miercuri al preşedintelui SUA, Donald Trump, pe această temă arată că “o dezescaladare este posibilă”.

Aurescu a vorbit şi de recentul apel al parlamentului irakian, ca trupele militare străine să se retragă de pe teritoriul ţării. “Nu credem că acest lucru contribuie la stabilizarea regiunii. Trupele sunt acolo pentru a oferi training forţelor irakiene, să fie mai reziliente în faţa ameninţării teroriste”, a afirmat ministrul.

El a amintit că la reuniune participă şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, “deoarece acţiunile NATO şi UE ar trebui să se desfăşoare în complementaritate şi sinergie”.

În acest context, ministrul român a spus că “este extrem de important ca atât în NATO, cât şi în UE membrii ambelor organizaţii să fie uniţi şi să acţioneze într-un spirit al solidarităţii”, scrie Agerpres.

 

Leave a Reply