Scandalul generat de abuzul coloanelor oficiale si de girofar imi aduce aminte de guvernarea Adrian Nastase. Una cu rezultate bune, crestere economica si aderarea Romaniei la NATO. Dar macinata de cateva arogante si acuzatii de coruptie.

Reaparitia genului acesta de scandal imi da imaginea clara a evolutiei noastre. Sau mai precis a involutiei.

Democratia romaneasca, puternic impregnata cu apucaturi balcanice, genereaza non stop astfel de subiecte si dezbateri.

Lui Gabriel Oprea i s-a intocmit dosar penal pentru abuz de coloana ca ministru de interne.

Procurorul general e acuzat si el ca a folosit in mod excesiv acest privilegiu.

Pupaza de sub colac e Biserica Ortodoxa Romana. Cea mult pretuita si vesnic pomenita de credinciosii romani.

Aflam ca si BOR, un frunte cu Patriarhul Daniel, folosesc niste coloane oficiale cu girofar.
La aceste acuzatii, BOR raspunde ca aceste privilegii au fost utilizate pentru “transportul moastelor”.

Ma intreb : secole de-a randul, cum au venit moastele acestea la noi, fara girofar? Fara scandal? Fara coloana oficiala?

In locul credintei puternice, a smereniei si a respectului nemarginit ce se cuvine acestui subiect, avem de-a face cu dezbaterea pentru dedulcirea unor fete bisericesti la girofar, milioane de euro donatii si o confuzie voita (sau nu?) intre pios si banos.

E foarte trist ca am ajuns TARA MOASTELOR CU GIROFAR !

23 COMMENTS

  1. când instituţiile statului la care privesc cu speranţă toţi proştii lucrează la distrugerea statului şi înrobirea cetăţeanului, este de datoria cetăţenilor care gândesc şi mai simt ceva pentru ţara în care trăiesc să se organizeze şi să opună rezistenţă tuturor celor care distrug ţara în care trăiesc,indiferent dacă sunt din afara ţării sau vânduţii din interiorul ei,şi care temporar şi-au pus haina autorităţilor!

    • Dle Tudor,
      Moastele sunt ramasite din trupul unui sfant. Ele reprezinta pentru orice orthodox crestin lucruri sfinte si cinstite si tratate ca atare. Daca ar fi sa se repatrieze ramasitele pamantesti ale lui Enescu tot cu girofar ar trebui aduse. Ramasitele pamantesti ale lui Cuza au fost aduse si cinstite cu respect din Germania.La fel ramasitele soldatului necunoscut se cinstesc cu coroane ca si-a dat viata pt patrie. Numai necrestinii si cei ce nu cunosc se oripileaza ca moastele unui sfant sunt cinstite si aduse cu coloana speciala de preoti. Sunt mii de securisti si indivizi care n-au facut nimic pentru tara asta si se plimba cu coloane. Ce a facut Iohanis sa merite plimbare si serviciu la scara? numiti-mi un lucru facut de el pt Romania intr-un an de mandat…Ce face Ciolos, se face pres la Merkel ? Pe cand sfintii au traiti viata cinstita si si-au dat si viata pentru credinta. EI DA, MERITA SA FIE ADUSI CU GIROFAR SI sa ia aminte poporul, sa invete din sacrificiul lor. Asta e singurul lucru ce a mai ramas poporului asta amarat: credinta in Dumnezeu.

        • Domnule Radu Tudor,

          Dvs ca persoana particulara puteti sa va mentineti credinta in privat, in liniste, sa va rugati acasa singur, sa va ganditi la Dumnezeu seara cand va culcati si aveti griji in familie.
          Biserica insa si slujitorii ei nu lucreaza in privat, in anonimat ci in public desi sunt si multe rugaciuni facute doar de preot singur. Slujba e publica si are o expunere larga. Preotii fac eforturi sa-si arate pretuirea atat fata de Dumnezeu cat si fata de sfinti si in acest caz de osemintele lor. E in fisa postului.
          Poate girofarul nu e chiar cea mai buna solutie dar nici sa ne lamentam dintr-o cazua minora nu are rost.
          Preotii sunt singurii in Romania care au construit ceva in 25 de ani. Mii de biserici.
          Daca doctorii ar fi facut spitale, inginerii sosele si cai ferate, economistii ridicat economia si istoricii-intelectuali nu ar fi batjocorit istoria si ridicat osanale basistilor am fi mers inainte.
          ——–
          Pentru ca altfel cadem in capacana celor care vor sa distruga si biserica ortodoxa romana dupa ce au distrus democratia si justitia. desigur imperfecte cum erau ele dar cel putin nu erau cadavre descompuse ca acum.
          Vin vremuri grele si punctele de sprijin pentru aceasta natiune sunt din ce in ce mai putine…

          • “Preotii sunt singurii in Romania care au construit ceva in 25 de ani. Mii de biserici.” — arata-mi tu un preot care a pus mana pe unelte & prefabricate si sa fi zidit un singur zid. Daca ai o singura dovada cu un preot care chiar el, personal, a zidit ceva, te cred.

            Daca nu… preotii nu au zidit nimic, constructorii au construit cladirile alea. Si din ce bani? Din banii bisericii? Sau din banii taxati FORTAT de la mine, de la Radu Tudor, de la oricare?

            Inca ceva: biserica ortodoxa romana este impotriva noastra si se crede ‘stat intr-un stat’ sau e cu noi si e subordonata clauzelor noastre? Hmm, asta-i intrebare buna…

            Uite, o stire din Dolj: o femeie care a murit, si care si-a asigurat un mormant intr-un cimitir, i-a fost refuzata inmormantarea pentru ca preotul nu a vrut pentru ca era baptista. Hmmm, ce spirit, ce solidaritate, ce empatie… un om care si-a platit mormantul si care, ulterior, a trebuit sa fie inmormantat pe un camp pentru ca asa n-a vrut Popa Tanda.

          • Sunt preoti smeriti si alaturi de enoriasi, sunt preoti care bat noroaiele satelor sa ajute oameni, sunt preoti care fac asezaminte pentru saraci.Daca vrem sa-i vedem. Nu sunt toti asa dar daca vreti preoti mai buni trimiteti-va copiii la seminar sa se faca preotii pe care vi-i doriti.

          • @ Twdr
            E la mintea cocosului ca preotii nu au ridicat cu mana lor caramdida si cimentul si au facut clopotnita. Dar au avut grija ca biserica sa se ridice. Good management sau buni gospodari carora le pasa.
            Dar de ce ce n-au facut si doctorii spitale ca nici ei nu trebuiau sa ridice cimentul la etajul trei. Si au primit si ei bani de la stat.
            Si slava domnului daca nici doctorii nu au pile si realtii cu toti astia care conduc…
            Si e valabil pentru toti romanii , n-am ceva cu doctorii.

            Dar ce sa vezi SINGURII care au ridicat ceva in Romania in ultimii 25 de ani au fost preotii. Ce le-a lipsit celorlati ?

          • @tewdr:
            Din banii tai de taxe trebuiau sa se faca si sosele, spitale, scoli. Din banii pe care i-a platit RO Germaniei sa isi securizeze frontierele trebuia sa rezulte intrarea in Schengen. Nici una din ele nu s-a intamplat. Daca preotii din banii de taxe asa cum pretinzi tu au platit constructori si au facut biserici FOARTE BINE! Felicitari! Sunt singurii din RO care fac ceva isi justifica banii. In ceea ce priveste inmormantarea baptistei, ortodoxia nu recunoaste sectele. Rudele femeii trebuiau sa merga la preotul ei baptist sa o inmormanteze ca asa a ales sa fie. Asa cum exista reguli in societate de ex nu poti sa treci pe rosu ca iei amenda asa si in credinta, nu poti sa fii sectant si apoi sa vii la preotul ortodox sa te ingrope, nu poate pt ca va fi exclus din preotie, isi risca profesia si credinta.

  2. Nu stiu de ce ne inflamam cu coloanele astea oficiale.
    Nu bag mana in foc dar din cate cunosc in tari cu democratie consolidata atat institutiile private cat si cele stat pot cere coloana oficiala “cu girofar” contra unei cereri, traseu prestabilit si bineinteles contra cost. Probabil ca asa a procedat si BOR.

      • Du-te de exemplu in Drumul Taberei e o biserica in spatele parcului Moghioros si o sa vezi cate mese pregatesc preotii de acolo pentru saraci. Si sunt multe asezaminte care ajuta oamenii. Desigur nu si-au facut reclama nici la tv si nici pe facebook. Dar daca ai avea o cat de mica legatura cu biserica ai afla de astfle de fapte.
        ———-
        Si cand te duci la doctor te rog cere-i la sfarsitul consultatiei si niste bani. mama lor de doctori ai vazut pe vre-unul sa dea bani vreodata?

  3. Cred ca ar trebui sa privim problema si din alt punct de vedere. Foarte probabil ca atunci cand esti ateu nu intelegi foarte bine cultul moastelor.Asta nu este o problema. Pana la urma daca un credincios poate sa creada in Dumnezeu, indiferent de religie, acesta fiind un drept al sau si un ateu are dreptul de a nu crede, acesta fiind tot un drept al sau. Pentru religia crestin ortodoxa moastele au o valoare deosebita reprezinta un contact spiritual cu sfantul sau mucenicul respectiv. Este ca o calatorie spirituala intr-un trecut pe care nu-l vom vedea niciodata plin de sacrificii in numele credintei despre care astazi spunem ca este a noastra. Pe de alta parte acestea reprezinta o valoare, sunt evaluabile in bani ( multi !!! ) pe piata neagra. Prin urmare protectia se justifica, zic eu. Pe de alta parte nu pot uita cand in Romania a ajuns o icoana a Maicii Domnului trimisa Bisericii Catolice. Erau credinciosi dar si paza…Ati auzit dvs. un catolic criticand asa dispretuitor, cum facem noi, propria biserica ??? Eu nu am auzit asa ceva si nici Biserica Catolica nu este perfecta…Ar fi de dorit, desigur, sa fie stabilit un protocol in mod clar. Nu sa ne trezim “a treia zi dupa Scripturi” ca ceva nu era corect.

  4. După părerea mea , de vină e legislatia neclară ce lasă loc de interpretări.Da , pe vremea lui Băsescu, nu se foloseau abuziv coloanele oficiale sau Ponta a inventat girofarul? Anastase a mers la coafor cu SPP-ul ,au aşteptat-o ăia 3 ore până şi-a făcut freza. Ce pe vremea aia era un lucru normal , acum e “abuz în serviciu”.Uite aşa în urma unor tragedii s-a schimbat scena politică românească. Parafrazându-l amar pe preşedinte “a fost nevoie să moară un om, ca să cadă Oprea” Drum liber pentru “guvernul meu”, “primarul meu”, parlamentul meu”poate “ţara mea”.

  5. Caraghioslacul afacerii sta in faptul ca moastele, de cand e lumea (crestina) lume, se deplaseaza printre credinciosi in “procesiuni”/marsuri solemne, la aniversari si festivaluri dedicate sfantului in causa, purtate pe umerii calugarilor de la manastirile care le gazduiesc si expun spre adoratie in periodale dintre sarbatori, sau de membrii ordinelor laice, ghildelor, etc. Sf. Anton de Padova (catolic, e drept) al carui cult e cat se poate de viu si extins prin toata lumea, e celebrat timp de o luna intreaga in fiecare an, prin felurite manifestari culturale in care intra un maraton si un balci clasic (le giostre) intinse pe tot teritoriul provinciei si care culmineaza cu procesiunea de 13 iunie in care se re-joaca, an de an, drama sacra a mortii si funeraliilor sfantului, in costumele din sec 13, cu membrii Corpus Christi purtand racla pe umeri, cu schimbul, vreo 12km (Sf a murit intr-o manastire dinafara vechii incinte, azi o suburbie a Padovei si-a fost adus in bazilica cu hramul sau abia dupa sfintire), calugarii franciscani in urma raclei cu copiii dedicati sfantului (in general dupa o boala grea, sau de la nastere daca mamele s-au rugat pentru fertilitate) cantand la diverse instrumente si pelerinii veniti pentru ocazie care fie fac tot marsul de cu noaptea, fie se alatura pe drumul spre bazilica. Cu alte cuvinte, ESENTIALUL sta in Procesiune , in mersul pe jos catre locul de odihna al ramasitelor pamantesti ale sfantului, in reproducerea vechii dureri, a drumului catre impacare simbolizat de plecarea sfantului dintre oameni. Pune masina cu girofar sa care racla de colo-colo si s-a dus tot sensul ceremoniei, care e la origine o reproducere a drumului Crucii, sursa dramei crestine; vom avea in loc de asta un simplu dric, cu o muzica funebra redusa la un tiuit care sparge urechile si, in loc de cor de copii (angelic prin definitie) un cor de clacsoane si injuraturi de la “atei”/neghiobii opriti de motociclisti, care habar n-au ce se transporta in spatele geamurilor opace ale vehicolului privilegiat. Si daca Preafericitul Daniel nu stie sensul procesiunilor, sau i se incarbaldi de alegoriile propriului cult, sa faca din nou seminarul.

    • Tanti,in transportul cu girofar din discutie nu era vorba de nicio ceremonie ci de un transport de valoare.Pe acolo,pe langa moaste se intampla ,in afara de valoarea spirituala si istorica sa mai fie si ceva aur argint si ceva “pietricele”.

  6. Am sa incerc un raspuns catre toti. sincer n-am vazut nici preot, nici medic sa dea bani pesin vreunuia, in schimb am vazut preoti care ajuta atat material cat si spiritual oameni de langa ei cu nevoi de ajutor si necajiti. Tot asa am vazut medici dedicati acestei nobile “arte” care au ajutat dezinteresat pacienti indiferent ca erau avuti sau nu. Raman la parerea ca fiecare breasla isi are locul in societate fie ca au girofar in fata fie ca nu.

  7. Banul si mincuina au luat loc pe scaunul puteri si cu fala mare fac tot felul de prostii , dand sens de opulenta la lucruri si obiceiuri simple . Ne incarcam permanent cu vrajba , stim de alt fel cum sa ne comportam dar o facem in sens invers ca sa ne bagam in seama . Ne inghesuie trecutul, ne apasa viitorul si prezentul il calcam in picioare .

Leave a Reply