O stire buna vine din Norvegia. Acest important aliat NATO a finalizat procedura privind vanzarea catre Romania a 32 de avioane F-16 bine intretinute, cu suficienta resursa de zbor. 

Incepand din 2024, Fortele Aeriene Romane vor avea 48 de avioane de luptă F-16, ceea ce va spori esențial capacitatea de aparare a spatiului aerian national si aliat, mai ales pe Flancul Estic al NATO. Aceasta varianta de achizitie era singura fezabila, in contextul adaptarii trecerii spre platforma F-35 in urmatorii 8-10 ani.

Exista insa doua mari neajunsuri, odata cu finalizarea achizitiei :

  1. Romania nu are suficienti piloti de vanatoare pregatiti pentru F-16. Academia Fortelor Aeriene de la Brasov are schema completa. Varianta de rezerva este cea a instruirii unor piloti romani in alte state membre NATO care au centre de pregatire pentru F-16. Italia si Portugalia sunt doua destinatii posibile
  2.  Fortele Aeriene Romane vor trebui sa deruleze de urgenta un program de achizitie de rachete performante pentru aceste avioane de lupta. Razboiul ilegal al Rusiei in Ucraina a declansat o febra a achizitiilor militare. Lista de asteptare pentru armament si munitie performanta – mai ales rachete – s-a prelungit cu ani buni, la majoritatea comenzilor. Pentru ca din SUA sau alte state NATO este aproape imposibil sa procuri rachete si munitie in urmatorii 3-4 ani, variantele de rezerva strategica ar putea fi producatorii din Israel sau Coreea de Sud.
    CSAT si MApN vor trebui sa gaseasca de urgenta fonduri suplimentare pentru Forțele Aeriene Române, pentru ca cele 32 de avioane F-16 care vin din Norvegia sa nu ramana la sol. Intr-un moment cand este uriasa nevoie de ele.

Iata stirea completa :

Norvegia a finalizat vânzarea către România a 32 de avioane de vânătoare de tip F-16, în urma încheierii unui contract în acest sens în noiembrie, ”o contribuţie importantă la consolidarea apărării aeriene” a României, scrie news.ro.

În noiembrie 2022, agenţia a semnat un contract cu România în vederea vânzării a două escadroane – 32 de avioane – cu tot cu echipament.

Vânzarea avioanelor a fost aprobată atât de către autorităţilor Statelor Unite, cât şi Norvegiei, a anunţat ministrul norvegian al Apărării Bjørn Arild Gram.

Avioanele norvegiene de vânătoare de tip F-16 sunt unele dintre cele mai bine întreţinute din lume şi prezintă un standard tehnic ridicat, potrivit aceleiaşi surse.

”Vreau să felicit aliatul nostru NATO, România, care a s-a purtat profesionist în negocieri”, a declarat ministrul.

Această ”vânzare va consolida şi moderniza apărarea unei naţiuni aliate, vecină a Ucrainei” aflate în război cu Rusia, a adăugat  el.

Înainte să fie predate României, toate aeronavele sunt supuse unor lucrări de mentananţă.

Contractul de mentenanţă a avioanelor de tip F-16 cu Kongsberg Aviation Maintenance Services (KAMS) a fost prelungit în vederea asigurării mentenanţei înainte de vânzarea a 32 de aparate către România.

Acest contract prevede totodată furnizarea de asistenţă tehnică şi susţinere în formarea personalului tehnic român.

Contractul de vânzare-cumpărare are o valoare de 388 milioane de euro, potrivit site-ului.

#Romania
#F16
#NATO

Leave a Reply