Procurorul şef adjunct al DIICOT Giorgiana Hosu a declarat vineri, după bilanţul instituţiei, că românii sunt traficaţi pentru muncă forţată, exploatare sexuală şi cerşetorie, în ţări precum Slovenia, Cehia, Polonia sau Grecia.

Giorgiana Hosu a mai spus că România este o ţară de origine, de tranzit sau de destinaţie pentru persoanele traficate în scopul muncii şi al exploatării sexuale.

“Românii sunt traficaţi către ţări europene ca Slovenia, Cehia, Polonia, Grecia sau Italia în scop de muncă forţată, pentru exploatare sexuală şi pentru cerşetorie”, a arătat magistratul.

Potrivit acesteia, în anul 2014 minorii au reprezentat o treime din numărul persoanelor traficate.

“Fenomenul exploatării prin muncă forţată a crescut, iar fenomenul exploatării sexuale s-a menţinut în aceleaşi cote constante. Traficul de persoane în vederea exploatării prin cerşetorie a scăzut în România în anul 2014, la fel şi săvârşirea infracţiunii de trafic de persoane prin acte de violenţă extremă sau lipsire de libertate”, a mai arătat Hosu.

Ea a mai menţionat că nu s-au înregistrat cazuri de trafic de persoane în scopul prelevării de organe, ţesuturi sau celule.

În ceea ce priveşte traficul de migranţi, Hosu a spus că fenomenul a crescut în 2014 în România, care se află pe ruta migraţionistă nord-balcanică şi în sudul principalei rute de emigrare estice.

“Presiunea constantă în anul 2014 a fost pe frontiera albastră a ţării din punctul de vedere al intrării ilegale, cel mai încercat segment de frontieră fiind cel cu Bulgaria. Pe componenta de ieşirea din ţară în mod ilegal frontiera cea mai vizată a fost cea cu Ungaria, în mod firesc, pentru că este ţară membră a spaţiului Schegen”, a declarat Hosu.

Magistratul a arătat că potrivit statisticilor un imigrant sirian plăteşte în jur de 12.000 până la 15.000 de dolari pentru a ajunge în Ungaria.

La prezentarea raportului de activitate al DIICOT, care a avut loc cu uşile închise, au fost prezenţi ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, vicepremierul Gabriel Oprea, şeful SRI, Eduard Hellvig, procurorul general al României, Tiberiu Niţu, procurorul şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Marius Iacob, precum şi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

5 COMMENTS

 1. Eu nu cred asa ceva. Romania are cel mai performant serviciu secret, SRI, caruia nu-i scapa nimic, si ne apara de teroristi si traficanti. I se mareste bugetul in fiecare an, si are cel mai mare numar de angajati pe cap de locuitor din Europa, si majoritatea lumii. Sunt cei mai prosti… ahm, pardon, profesionisti, si cei mai cinstiti din lume. Aceasta afirmatie a DIICOT este o fantezie.
  https://cristianmoldoveanu.wordpress.com/2015/03/05/replica-la-articolul-romanias-anti-corruption-mania-publicat-in-the-new-yourk-times-in-data-de-4-martie-2015/

 2. Dl. Ghișe ne-a luminat! După revoluție, securiștii au devenit juriști. De-aici corupția incurabilă, pentru că primul sistem parazitat a fost sistemul judiciar. Cu un sistem judiciar corect, corupția n-ar fi proliferat. Securiștii ăștia deveniți juriști se cunoșteau între ei, fuseseră educați împreună, se aflaseră în relații de serviciu militar și cred că se poate formula o suspiciune rezonabilă că au folosit această organigramă ulterior în interese de grup. Puterile din România au refuzat sistematic o lege a lustrației. Acest sistem parazit nu e dăunător doar pentru că e corupt, ci pentru că e generator și multiplicator de corupție. De-asta, pe măsură ce ni se spune că lupta împotriva corupției se întețește, de fapt fenomenul avansează. După cum au și arătat evenimentele recente, marii corupți sunt chiar cei care ne promit eradicarea corupției sau ocupă poziții cheie din structurile de așa zisă luptă împotriva ei.
  Vă mai amintiți punctul 8 al proclamației de la Timișoara? Zâmbetul larg care i-a inspirat pe mineri, taman ce-a împlinit 85 de ani. Dar și adversarii politici ai domniei sale au procedat exact la fel. Așa că trageți și dvs. o concluzie, stimați telespectatori. Probabil că puținii idealiști bine intenționați, puși în fata evidențelor, și-au declarat neputințele și au înfipt și ei trompele flămânde în țărișoara lor.
  A lor și-a noastră… atâta câtă a mai rămas…

 3. Incredibil! După ce nu comunică credibil, nu-şi găsesc cuvintele potrivite pentru a se exprima aceşti reprezentanţi ai justiţiei, respectiv DNA, absolut tot ce comunică în mas-media live par acţiuni seci, goale, parcă transmite**aşteptaţi pînă la adînci bătrîneţi**, culmea, acum se unesc pentru atacarea premierului(oricare ar fi), deşi premierul are dreptate! În provincie , modul în care-şi fac treaba cei care confiscă, arată adevărul lui Ponta, la Bucureşti, cam la fel sau pe alese! Citez**Ministrul Justiţiei intervine în disputa legată de averile confiscate de instanțe, dar nerecuperate de Fisc. Ministrul îi dă dreptate șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, nu șefului său de la Guvern, premierul Victor Ponta. Robert Cazanciuc tot pe ANAF dă vina pentru că doar 10% din ce confiscă judecătorii în procese de corupție sau de evaziune fiscală a ajuns până acum în buget. Premierul dădea vina pe procurorii DNA, spunând că ei ar pune sechestru pe bunuri fără valoare și din această cauză recuperările sunt atât de slabe.**ANAF-ul, vreţi să-l anihilaţi? Ştiu că executorii judecătoreşti, pun în plicare o hotărîre definitivă şi irevocabilă, dacă hotărîrea se dă după 5 ani, e normal ca ANAF-ul să nu mai găsească nimic, sau, valoarea bunurilor să scadă şi nu e vina lui Ponta că nu se recuperează banii, analizaţi cu amănunte, tehnic şi logic! Nimic nu mă mai miră! Cred, după cum reacţionează justiţiarii, vor să facă exact ca biserica: stat în stat, fiecare entitate cu*aia măsii*, în loc de dreptate şi lege egală pentru toţi! Cumva urmează trierea celor care vor rămîne fără averi, ca înainte de *89?
  Apropo de referendumul pentru care nu se mai termină scandalurile, nu ştiu de ce mai fac atîta scandal, atîta timp cît băse a fost ALES, după cum spunea tot băse, şi ţinut în scaun cu venituri şi drepturi din Constituţia României, de alţii nu de români! Acum, cînd sunt atîtea dovezi imbatabile pentru anchetarea acestui individ şi a lui fra-su, cum se justifică justiţiarii bătăioşi că nu-l anchetează? Nu e nicio diferenţă între clanurile B*B şi Becali, cum de Becali şi ţiganii sunt la dos şi fraţii Băse sunt la aer liber, mai şi muncesc! Vedeţi cum stau justiţiarii cu comunicarea, cu profesionalismul genial, cu jurămîntul depus la preluarea locului de muncă, la ocuparea funcţiei? Ei cred că nu sunt vinovaţi pentru comunicare, dar tot ei îşi pătează imaginea, funcţia, îşi calcă demnitatea şi onoarea în picioare, parcă dau impresia că nu mai contează studiile şi examenele , anii de facultate, tinereţea lor pe băncile şcolii! Mare păcat! Trebuie să schimbaţi destul de multe ca să fiţi justiţiarii de care are nevoie ţara şi poporul! Succes!

 4. Nici nu se aflase nimic de Călăraşi şi de acum 2 ani în august-septembrie scrisesem despre traficil de fete(prostituate) din acel oraş-judeţ prin zurich-zona murdară/prostituţie! Nu ştiţi ce comportament au *peştii* faţă de ele! Jicnirile/înjurăturile/ameninţările/şantajul(dacă nu vrei te spun lui…nume şi prenume”poliţist/politician”şi o să vezi ce păţeşti) şi violenţa sunt profesioniste-la cote alarmante. Acum nu mai ştiu că nu am mai vizitat zona murdară dar vie pentru zurich.

Leave a Reply