Antena 3 CNN a difuzat imagini cu atacul rusesc de luni dimineață asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, la câțiva kilometri de frontiera României și a NATO.

https://www.antena3.ro/externe/primele-imagini-cu-hangarul-distrus-de-rusi-bombardamente-in-portul-reni-la-20-de-kilometri-de-681091.html

Iată imaginile cu depozitele de cereale din portul Reni, lovite cu drone iraniene de către invadatorii ruși :

Ce spune armata ucraineană că ar fi lovit rușii

“Un atac de aproape 4 ore cu drone Shahed-136 a lovit infrastructura portuară ucraineană de pe Dunăre”, a transmis într-o postare pe Facebook Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei, fără a preciza ce porturi au fost lovite.

Ucraina are trei porturi principale pe Dunăre: Ismail, Reni și Ust-Dunaiski, notează CNN.

Atacul cu drone a distrus un hangar cu cereale și a avariat mai multe depozite pentru alte tipuri de mărfuri au fost avariate.

Purtătorul de cuvânt al Armatei voluntarilor ucraineni “Sud”, Serghei Bratciuk, a declarat că alerta de raid aerian a durat la Odesa “exact 3 ore şi 53 de minute”, potrivit Unian.

“Trei drone au fost distruse de forţele de apărare antiaeriană”, adaugă Comandamentul operaţional “Pivden”, potrivit căruia “inamicul continuă să terorizeze Odesa”.

“Potrivit primelor informaţii, patru muncitori din port au fost răniţi, dar respectivele informaţii mai trebuie clarificate”, adaugă acesta. Dar, potrivit administraţiei militare din regiunea Odesa, şase persoane au fost rănite în urma atacului rusesc din noaptea de duminică spre luni.

Natalia Gumeniuk, purtătoarea de cuvânt a Comandamentului operaţional “Pivden”, a afirmat că inamicul a vizat în special porturile de pe partea ucraineană a Dunării. “Au fost ameninţate toate porturile de-a lungul coastei Dunării (de partea ucraineană). Inamicul a încercat să afle modalităţile de protejare a acestor porturi!, a afirmat Gumeniuk, subliniind că atacul de noaptea trecută relevă faptul că inamicul se reorientează acum asupra porturilor considerate drept căi alternative pentru transportul de cereale, potrivit Unian.

În urma atacului, au fost avariate unele instalaţii într-un port din regiunea Odesei, în special, macarale care asigurau funcţionarea portului, a mai spus ea.

“Iar aceasta sugerează că (ruşii) nu se vor opri până când nu îşi vor îndeplini obiectivul pe care şi l-au propus – să devină furnizor prioritar de cereale” pe plan mondial, a apreciat Gumeniuk.

Vizată cu regularitate de atacurile ruseşti, Odesa – oraş-port la Marea Neagră, al cărui centru istoric a fost inclus la începutul anului în patrimoniul mondial al UNESCO – a fost ţinta unui masiv atac sâmbătă seara, soldat cu doi morţi şi 22 de răniţi, dintre care cel puţin patru copii, potrivit autorităţilor ucrainene. Atacul a distrus o mare parte a catedralei Schimbarea la faţă din centrul istoric al Odesei.

Situată pe coasta Mării Negre, Odesa este un oraş strategic pentru tranzitul maritim din regiune. Tensiunile s-au amplificat în Marea Neagră după expirarea unui acord privind transportul de cereale ucrainene, crucial pentru aprovizionarea cu alimente pe plan internaţional, care a făcut posibil ca Ucraina să exporte produse agricole în pofida războiului dus de peste 17 luni de Rusia împotriva sa

1 COMMENT

  1. In jurul pranzului, nu am reusi sa fac captura, lunina joaca feste, am vazut pe fly radar una zburatoare uriasa militara din egipt, care mergea spre rusica(linia albastra conturata corect pe zbor real si nu intrerupta), era una zburatoare militara, posibil cu armament sau pentru carat cereale, nu stiu. Acum, o sa iti trimit caprura pe facebook, vad ca o zburatoare rusa a decolat de la rostov cu ministrul energiei rus, ceva s-a intamplat in ukraina zona de razboi, nu stiu si nu am vazut sau gasit nimic pe youtube, in schimb, am vazut in donetk ca era inundatii pe strazi dimineata. Jaluznai-comandantul militar al ukrainei, nu a spus nimic azi dimineata, acum face inregistrari doar in engleza pentru nato, probabil.

Leave a Reply