”Mai mulți indicatori financiari, economici și militari sugerează că Rusia se pregătește pentru un conflict convențional pe scară largă cu NATO”, se arată în ultimul raport privind evoluția războiului din Ucraina publicat de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), scrie rfi.ro
Deși amenințarea nu este iminentă, este posibil să se întâmple mai devreme decât au presupus anterior unii analiști occidentali, subliniază în raport experții americani, care apreciază că accentul pus de președintele rus Vladimir Putin pe creșterea capacităților economice și militare ale Rusiei este un indiciu că se pregătește pentru un conflict dincolo de „un război prelungit în Ucraina”.
După ce și-a asigurat un nou mandat fără emoții la alegerile prezidențiale de la sfârșitul săptămânii trecute, liderul de la Kremlin s-a întâlnit marți cu liderii grupurilor parlamentare pentru a sublinia prioritățile Rusiei în ceea ce privește creșterea economiei: consolidarea capacităţii de apărare şi a securităţii statului rus.
Sancțiunile internaționale sunt ineficiente. Economia Rusiei crește consistent
Analiștii de la think-tank-ul american consideră că Rusia nu pare să se confrunte cu o criză financiară iminentă, iar creșterea cheltuielilor militare este cea mai semnificativă schimbare în politica bugetară a Rusiei, astfel încât eforturile de a asigura viitorul financiar al Moscovei sunt mult mai probabil menite să stabilească condiții pe termen lung decât să abordeze preocupările financiare imediate.
Rusia continuă cu succes eforturile de a ocoli sancțiunile internaționale, iar Fondul Monetar Internațional a evaluat că PIB-ul Rusiei va crește cu 2,6% în 2024, după ce în 2023 a fost țara cu cea mai rapidă creștere economică dintre țările grupului G7.
ISW nu precizează când va fi momentul în care consideră că ar putea avea loc un conflict direct cu NATO, dar amintește declarațiile recente în acest sens ale mai multor lideri politici importanți, printre care cele ale președintelui polonez Andrzej Duda.
Într-un interviu avordat CNBC în 20 martie a.c., acesta a spus că ”Putin intensifică eforturile pentru trecerea Rusiei la o economie de război, cu intenția de a ataca NATO în 2026 sau 2027”, citând surse din interiorul serviciilor de informații germane.
De asemenea, ministrul danez al apărării, Troels Lund Poulsen, a afirmat în luna februarie că deține informații potrivit cărora Rusia va ataca o țară membră a NATO în următorii trei până la cinci ani.
Dar indiciul cel mai important îl reprezintă chiar reformele structurale la nivelul forțelor armate. Generalul Șoigu a anunțat în 20 martie crearea unei noi flotile de nave de război, flotila Nipru, și a mai multor brigăzi și corpuri de luptă, inclusiv de vehicule blindate, până la sfârșitul acestui an. Totodată, se fac înlocuiri importante la nivelul conducerii militare a statului rus, scrie rfi.ro