“Pierderile de vehicule blindate limitează capacitatea armatei ruse de a desfăşura ofensive mecanizate eficiente în asaltul său din Ucraina, care a stagnat”, spune ISW, citând dovezi vizuale obţinute de grupul independent de experţi militari Conflict Intelligence Team. “Forţele ruse ar putea desfăşura tancuri T-54 şi T-55 pe care le aveau în depozit pentru a intensifica aceste ofensive şi a se pregăti pentru contraofensivele mecanizate ucrainene”, adaugă institutul american specializat în afaceri militare.

“Complexul militaro-industrial şi-a încins motoarele”, a declarat Medvedev, într-un interviu publicat joi pe contul său de Telegram.

Occidentul încearcă să blocheze accesul Rusiei la componentele importante, susţinând că ţara a rămas fără obuze, tancuri şi rachete. (…) Şi totuşi, numai în acest an producem 1.500 de tancuri”, a susţinut fostul preşedinte rus, care încă din februarie, când a vizitat o fabrică, a declarat că Rusia va construi şi moderniza mii de tancuri.

Totuşi, scrie dpa, experţii se îndoiesc că Rusia poate produce asemenea cantităţi.

Medvedev a mai declarat joi că Rusia îşi va produce propriile sale drone.

Fostul preşedinte a susţinut totodată că Rusia are armament la fel de bun sau chiar mai bun decât cel occidental. “Cel mai important lucru acum este să producem toate aceste cantităţi necesare şi, pentru aceasta, producţia trebuie să înceapă”, a afirmat el.

Mai presus de orice, armele nucleare strategice ale Rusiei i-au asigurat protecţia, a insistat Medvedev. “Fără ele, ne-ar fi făcut deja bucăţi”, a susţinut el.

Uniunea Sovietică a produs zeci de mii de tancuri T-54 şi T-55 la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Rusia le poate reutiliza acum, deoarece sunt relativ ieftin de reparat, potrivit ISW.

Folosirea acestor tancuri fabricate cu mai bine de şapte decenii în urmă pentru a înlocui vehiculele blindate mai moderne care au fost distruse de armata ucraineană ar putea însemna o creştere şi mai mare a numărului de victime în rândurile militarilor ruşi, avertizează ISW.

“Nu este clar cât de eficiente vor fi aceste tancuri împotriva vehiculelor blindate ucrainene”, spune institutul, care subliniază, de asemenea, “vulnerabilitatea” T-54 şi T-55 la “numeroasele sisteme antitanc de care dispune Ucraina”.

ISW avertizează, de asemenea, că Rusia nu numai că ar fi pierdut un număr mare de tancuri fabricate mai recent în timpul operaţiunilor sale în estul Ucrainei, ci şi numeroşi tanchişti, scrie Agerpres.

Leave a Reply