Reuniunea de la Varsovia, mai mult decit alte summituri, a scos in evidenta relevanta deosebita a flancului estic, a spus ministrului Afacerilor Externe, Lazar Comanescu, intr-o declaratie de presa privind angajamentele Romaniei in urma Summit-ului NATO de la Varsovia, tinuta impreuna cu ministrul Apararii, Mihnea Motoc, scrie Hotnews.

Principalele declaratii ale ministrului de externe, Lazar Comanescu:

– Reuniunea, importanta in planul obiectivelor si capacitatii NATO de a face fata provocarilor.

– E foarte important ca acest summit a evidentiat rolul si capacitatea statelor din Est de a fi contributori substantiali la realizarea obiectivelor

– Romania a avut si isi propune sa aiba o contributie semnificativa.

– Deciziile adoptate la Varsovia reflecta o importanta contributie romaneasca.

– Am convenit cativa pasi importanti: o noua reuniune a ministrilor de Externe din flancul estic, in noiembrie, apoi un summit la nivel de sef de stat anul viitor.

– Marea Baltica, Marea Neagra si nordul Atlanticului au primit, in premiera, aceeasi importanta in concluziile summitului NATO de la Varsovia

Principalele declaratii ale ministrului apararii, Mihnea Motoc:

– La Varsovia a fost posibila o evaluare realista a amenintarilor cu care ne confruntam de la Est.

– Agenda politica internationala va comporta o multitudine de crize, ca atare e nevoie ca sa fie mentinut focusul ce a permis conturarea unei prezente aliate pe flancul estic.

– Romania va fi natiune cadru pentru o bridaga multinationala.

– Nu cred ca sunt potrivite comparatiile intre masurile ce implica Romania si masurile ce implica tarile de la Marea Baltica. Fiecare a obtinut ce avea nevoie din punct de vedere al securitatii proprii si zonale.

– Operationalizarea deplina a obiectivelor va fi in anul 2017.

– Trei planuri de actiune: un plan la nivel NATO, un plan – negocierile cu aliatii nostri capabili si disponibili sa participe in Romania, planul implementarii interne.

– Planul NATO: mai sunt cateva etape de parcurs – atat componentele maritima si aeriana de la Marea Neagra, cat si comandamentul multinational de divizie acordat Poloniei se discuta in continuare, trebuie finalizate spre finalul lunii septembrie

– Nu e deloc exclus ca unele aspecte sa fie rulate si la ministeriala Apararii NATO din 2017

– Despre brigada multinationala: sunt semnale clare de interes din partea a cel putin sase aliati. Polonia si Bulgaria sunt deja publice. Patru alti aliati – discutiile sunt foarte serioase, au exprimat un interes clar si o disponibilitate de principiu. Altii au scadente electorale in perioada imediat urmatoare.

– De evidentiat maniera in care se va contura contributia SUA: elemente din brigada mecanizata suplimentara dizlocata in 2017 vor participa la activitati in cadrul NATO

– Romania este foarte bine pozitionata pentru a lucra cu o asemenea contributie suplimentara a SUA; avem deja prezenta militara americana permanenta si rotationala la Mihail Kogalniceanu. Avem o chimie interpersonala foarte avansata cu militarii americani, dupa cum a aratat-o si exercitiul multinational de ieri

– Va exista un grup de lucru la nivelul presedintiei, cu reprezentanti ai guvernului si ministerelor

– 55 de sarcini la MApN. Nu toate sunt strict militare, unele sunt financiare, altele de dezvoltare a infrastructurii

– Am inaintat deja la NATO si la unii aliati concretizari ale conceptelor; lucram pentru a prezenta aceste idei ale Romaniei

Sesiune intrebari:

Intrebare: Brigada multinationala, celelalte 4 tari sint tot din flancul estic sau si din vest? Unde va fi amplasata brigada? Care e stadiul de modernizare a fregatelor?

Mihnea Motoc: Discutiile pentru brigada multinationala sunt cu aliati pe care ii puteti identifica dupa potentialul de a participa la brigada. Sunt cei care au disponibilitati.

Se va aseza pe un pivot al unei brigazi romanesti existente, nu pot spune unde se afla. Ea exista, e la un nivel de pregatire foarte ridicat si echipata cu tehnica moderna de lupta. Nivelul ei de incadrare este de peste 3.000 de militari, Va poate da un ordin de marime.

– Am sesizat un interes crescut fata de sudul flancului estic; initiativele cele mai elaborate sunt ale Romaniei. E un interes in crestere fata de Romania. Veti vedea o multinationalitate reala a acestei brigazi

– Despre fregate: Procedura de atribuire a lucrarilor de modernizare e destul de avansata. La 18 iulie s-a incheiat depunerea ofertelor, acum examinam ofertele celor 4 candidati, printre care si un consortiu turco-roman. Vom avea un rezultat spre finalul verii.

Intrebare: Care sunt tarile care vor trimite trupe pentru brigada multinationala?

Mihnea Motoc: Nu m-as hazarda sa spun acum numele lor. Turcia are o afiliere cu o mare unitate la Comandamentul multinational de divizie

Reporter: Dupa summit, Iohannis a spus ca avem planuri ambitioase si un megaprogram de inzestrare a armatei

Mihnea Motoc: Programul e conturat prin programul Armata pana in 2027, pornind de la ipoteza ca vom avea asigurat 2% din PIB. Anul acesta: modernizarea celor 2 fregate, continuam programul avion multirol – receptionam in septembrie un prim lot de F16, pregatim achizitii viitoare pentru corvete multirol.

La fortele terestre: transportor blindat de trupe, autoturisme 4×4. Vrem ca o parte a productiei sa fie in Romania. Vrem dotarea cu sisteme de comunicatii si informatica

12 COMMENTS

 1. Voi sunteţi întregi cu căpuţu? Citez:**Mihnea Motoc: Programul e conturat prin programul Armata pana in 2027**
  Bă tati, v-aţi întins mai mult decât plapuma corespunzătoare dimensiunilor voastre! Voi aţi făcut vorbire pentru 2027 dar nu vă gândiţi la ziua de mâine? Aţi uitat zicerea din bătrâni:**eu mâine mor dar azi ce mai f…**?
  Vorbe vorbite să vă aflaţi în treabă, sau ca să justificaţi veniturile încasate?
  Ori pentru publicitate personală! De ce nu?
  Canicula asta, vă trimite la bidonul cu apă şi nu la gamela cu crăpăt însoţită de stropul de H2O clocotita sau parfumată de aroma vechimii ! Sunteţi toţi domni în costume de cutie, dar în faţa soţiei sau amantei sunteţi toţi nişte mieluşei!

 2. minte motoc asta de ingheata marea neagra.programul fregatelor:turcii de la havelsan au publicat pe site-ul propriu ca sunt singurii care au depus oferta.ceilalti 3 si-au luat jucariile ca erau prea putini bani.turcii zic ca sunt ca si castigatori.brigada multinationala va fi formata din militari din 6 tari.da 4 nu le poate spune.eu zic sa nu se bazeze nici pe bulgari.chiar daca vin au un renume,mama-mama.

 3. totul e senzational, vorbe multe, nimic concret
  all pigs are fed and ready to fly

  ceea ce nu s spune e ca un ministru german face presiuni mari ca rep moldova sa recunoasca regimul special al Transnistriei. Germania + Rusia = love
  Acum poate se intelege mai bine de ce niste generali SRI au fost inlocuiti peste noapte….

 4. kogalniceanu + deveselu sunt certe. restul povesti. care sunt aia 6 aliati nato care vin in romania? povesti.”relevanta deosebita a flancului estic”? povesti. tot am scris ca, din pacate, pentru nato si “aliatul strategic” american romania este folosita doar ca un fel de carne de tun. suntem buni sa trimitem militari prin tari nesigure si in razboi dar nu suntem buni sa prmim de la “aliatul strategic” armament modern. ne multumim cu second handuri luate la mana a 7 a pntru care mai si platim o gramada de bani. s-ar parea ca pentru “aliatul strategic” suntem mai putin valorosi decat unele tari din lumea a treia care primeste armament gratuit. in rest un interviu gargagara fara nimic concret si asta e normal pentru ca totul e o gargara proasta. din pacate. oricat or sa apara iar comentarii tampite de genul pro rusul, pro-putin, pro… realitatea e cea care arata cine are dreptate. daca tot ii asteptam pe americani de zeci de ani mai avem putin, cateva sute probabil, pana or sa vina cu adevarat sa investeasca in romania si sa devenim, pe bune si nu la nivel declarativ, un adevarat “aliat strategic” si tot ce tine de aceasta de la finantari la dotari. in rest putem scrie tot ce vrem ca ramanem cu scrisul si sintagmele.

 5. cica se pregatesc achizitii viitoare pt corvete multirol! probabil ca astea existente au multe dosare penale :D:D

 6. Va postez un articol extras din presa straina:

  “Rusia ar putea cuceri Europa de Est, în doar trei zile. NATO și Statele Unite ale Americii au subestimat puterea reală a blindatelor rusesti din ultimii ani.

  Și “Aceasta este concluzia raportului dat de catre Rand Corporation, acreditat “think tank Amercan” fondat în 1946, care include si oficialități militare și civile.

  “Națiunea lui Putin a fost considerată prea mult timp ca neînarmata, aproape fără apărare. Astăzi, cu toate acestea, Statele Unite și NATO nu au suficienți soldați și tancuri capabile să oprească avansarea Rusiei prin Marea Baltică. Este corect să spunem că NATO poate fi definitai surprinsa de catre Fed Rusa; adica luata prin surprindere. ”

  În toate scenariile imaginate de către SUA think-tank-uk American, forțele blindate rusești vor prelua în 36 de ore, Estonia și Letonia înainte de avansarea în altă parte dîn Europa. “Inevitabila contra-ofensiva aliata nu ar fi în măsură să împiedice înaintarea rusa.” Concluziile tuturor “jocurile” au aratat fără echivoc: NATO nu este în prezent în măsură sa apăre țările aliate dîn apropierea granițelor rusești.

  “Puterea de la Moscova, chiar in eventualitatea unei contra-ofensive NATO, ar rămâne impresionanta. Pentru ca Alianța și Statele Unite să nu piardă Europa și sa poata opri inaintarea în statele baltice, nu ar avea nici o alegere, in afara lansari unui atac nuclear, cu consecințe fatale pentru un conflict care ar deveni mondial. ” În toate simulările, NATO ar oferi doar “câteva opțiuni: toate rele, in sensul de prost inspirate.

  Potrivit analiștilor de la Rand Corporation, ar fi necesare șapte brigăzi, dintre care trei puternic blindate, în regiunea Baltică pentru a preveni sfârșitul rapidă al regiunii. “Aceste capacități ar avea un cost estimat de 1,85 miliarde de dolari pe an.”

  În bugetul pentru anul fiscal 2017, Pentagonul a reformulat cererea de fonduri pentru desfășurarea de trupe suplementare în Europa, ca expresie a unei creșteri masive de apărare a bătrânului continent. În noul instrument financiar prezentat Congresului, Pentagonul a cerut 3,4 miliarde pentru Inițiativa Reassurance europeană, o operațiune lansată de bugetele militare Americane pentru a crește capacitățile militare ale aliaților săi din Europa de Est în contextul crizei ucrainene. În anul fiscal 2016, pentru Inițiativa Europeană Calmarea au fost alocate 780 milioane $. Pentagonul ar dori să transfere în Europa ceea ce este definita Brigada Heavy Combat Team, brigada de blindate susținută de artilerie și de forțele speciale. Redistribuirea Brigăzii grele Combat Team – explica Pentagonul – vine ca răspuns la tensiunile cu Rusia după ciocnirile violente din estul Ucrainei. “Creșterea cheltuielilor este un spectacol de forță, cu scopul de a sublinia angajamentul SUA față de partenerii NATO.” Raportul a fost lansat la câteva ore după solicitarea finală a bugetului prezentat Congresului de Pentagon.”

  Intrebare pentru Dl. Motoc: Ar risca aliatii strategici (USA) un conflict termonuclear pentru a salva flacul estic? Si daca da, de noi ce se va alege?
  -.

  • fugi tare!de unde iei aberatiile astea.europa de est inseamna un front de peste 2500 km(fara ukraina si belarus).rusia are 2500 de tancuri active(si vreo 10000 in rezerva)din care doar 1000 la nivelul tancurilor occidentale.care occidentali au 2500 de tancuri ultima generatie(leopard 2a6,ariette,challenger2 si leclerc).si chiar acceptand aberatia ce fac dupa cele 36 de ore,cand se vor grupa aceste 2500 de mbt +abrams-urile pe care vor incepe americanii le vor aduce cu desant aerian.desant care aduce cel putin doua brigazi de tancuri pe zi(180 abrams+180 bradley+24 obuziere autoprop).

   • fac pariu ca inca mai crezi in Mosc Craciun, Iepurasul de Pasti si plangi cand cade papusa Barbie de pe masa, asa-i? :D:d
    pffiii… cum dracu nu ne-am gandit la asta cand ii bateau talibanii cu prastii si Vietnamezii cu invizoace…. :)))

 7. Va postez un articol extras din presa straina:

  “Rusia ar putea cuceri Europa de Est, în doar trei zile. NATO și Statele Unite ale Americii au subestimat puterea reală a blindatelor rusesti din ultimii ani.

  Și “Aceasta este concluzia raportului dat de catre Rand Corporation, acreditat “think tank Amercan” fondat în 1946, care include si oficialități militare și civile.

  “Națiunea lui Putin a fost considerată prea mult timp ca neînarmata, aproape fără apărare. Astăzi, cu toate acestea, Statele Unite și NATO nu au suficienți soldați și tancuri capabile să oprească avansarea Rusiei prin Marea Baltică. Este corect să spunem că NATO poate fi definitai surprinsa de catre Fed Rusa; adica luata prin surprindere. ”

  În toate scenariile imaginate de către SUA think-tank-uk American, forțele blindate rusești vor prelua în 36 de ore, Estonia și Letonia înainte de avansarea în altă parte dîn Europa. “Inevitabila contra-ofensiva aliata nu ar fi în măsură să împiedice înaintarea rusa.” Concluziile tuturor “jocurile” au aratat fără echivoc: NATO nu este în prezent în măsură sa apăre țările aliate dîn apropierea granițelor rusești.

  “Puterea de la Moscova, chiar in eventualitatea unei contra-ofensive NATO, ar rămâne impresionanta. Pentru ca Alianța și Statele Unite să nu piardă Europa și sa poata opri inaintarea în statele baltice, nu ar avea nici o alegere, in afara lansari unui atac nuclear, cu consecințe fatale pentru un conflict care ar deveni mondial. ” În toate simulările, NATO ar oferi doar “câteva opțiuni: toate rele, in sensul de prost inspirate.

  Potrivit analiștilor de la Rand Corporation, ar fi necesare șapte brigăzi, dintre care trei puternic blindate, în regiunea Baltică pentru a preveni sfârșitul rapidă al regiunii. “Aceste capacități ar avea un cost estimat de 1,85 miliarde de dolari pe an.”

  În bugetul pentru anul fiscal 2017, Pentagonul a reformulat cererea de fonduri pentru desfășurarea de trupe suplementare în Europa, ca expresie a unei creșteri masive de apărare a bătrânului continent. În noul instrument financiar prezentat Congresului, Pentagonul a cerut 3,4 miliarde pentru Inițiativa Reassurance europeană, o operațiune lansată de bugetele militare Americane pentru a crește capacitățile militare ale aliaților săi din Europa de Est în contextul crizei ucrainene. În anul fiscal 2016, pentru Inițiativa Europeană Calmarea au fost alocate 780 milioane $. Pentagonul ar dori să transfere în Europa ceea ce este definita Brigada Heavy Combat Team, brigada de blindate susținută de artilerie și de forțele speciale. Redistribuirea Brigăzii grele Combat Team – explica Pentagonul – vine ca răspuns la tensiunile cu Rusia după ciocnirile violente din estul Ucrainei. “Creșterea cheltuielilor este un spectacol de forță, cu scopul de a sublinia angajamentul SUA față de partenerii NATO.” Raportul a fost lansat la câteva ore după solicitarea finală a bugetului prezentat Congresului de Pentagon.”

  Intrebare pentru Dl. Motoc: Ar risca aliatii strategici (USA) un conflict termonuclear pentru a salva flacul estic? Si daca da, de noi ce se va alege?
  -.

Leave a Reply